FMB-1/2007.
(FMB-19/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2007. február 19-én, hétfőn, 09.30 órakor
a Képviselő Irodaház 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók*

Elnöki bevezető, a napirend megszavazása*

A pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1371. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)*

A bizottság 2007. I. félévi munkatervének megvitatása és elfogadása*

Határozathozatal*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1. A pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1371. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. A bizottság 2007. I. félévi munkatervének megvitatása és elfogadása

3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó alelnök (Fidesz)
Gúr Nándor alelnök (MSZP)
Dr. Bóth János (MSZP)
Filló Pál (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Molnár Oszkár (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Rácz István (Fidesz)
Geberle Erzsébet (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Molnár Oszkár (Fidesz) Nagy Istvánnak (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz) Bernáth Ildikónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Fazekas József főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 35perc)

Elnöki bevezető, a napirend megszavazása

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Köszöntöm nagy tisztelettel a bizottság tagjait. Ebben az évben először tartunk bizottsági ülést és ennek alkalmából kérem szépen önöket, hogy az elmúlt időszak jól bevált korrekt együttműködését tekintsük alapnak erre az évre is. Ebben nincs kételyem, hogy szakmailag sok érdekes kérdést fogunk megtárgyalni és hogy abban korrekten fogunk egymással vitákat lefolytatni.

Szeretném elmondani önöknek, hogy a bizottságunk egy ponton változott, a Szabad Demokraták Szövetségének a bizottságba delegált képviselője, aki korábban Hankó Faragó Miklós volt, most Geberle Erzsébet lett. Amíg itt a határozatképességgel bíbelődünk, szeretném megkérni rendhagyó módon, miután ő korábban nem vett részt a bizottság munkájában, hogy egy perc keretéig legyen kedves magáról néhány dolgot mondani.

GEBERLE ERZSÉBET (SZDSZ): Köszönöm szépen elnök úr. Szeretettel köszöntök én is mindenkit, nagy megtiszteltetés nekem, hogy ebben a bizottságban dolgozhatom. Néhány szót mondanék magamról, amikor még rendes ember voltam és nem politikus, tanítói képzettséget szereztem, nyolc évig tanítottam Újpesten a Szűcs Sándor Általános Iskolában és a Zsolnai program keretében voltam teamvezető, illetve a Tanítóképző Főiskola szakvezető tanára. 1990 óta voltam tagja a fővárosi közgyűlésnek az első szabad választások után. Általában oktatási, kulturális és szociális területtel foglalkoztam, az utolsó ciklusban pedig a szociálpolitikai és lakásügyi bizottság elnökeként tevékenykedtem, illetve politikai megbízatásként az SZDSZ frakcióvezetője, Bőhm András helyettese voltam. És így Demszky Gábor lemondásával engem emelt a párt ide a parlamentbe, és remélem, hogy hasznára tudok lenni a bizottságnak a szociális területen szerzett tapasztalataimmal.

ELNÖK: Nagyon szépen köszönöm a képviselő asszonynak a kedves szavait. Biztosan jó szívvel fogadjuk a bizottságban, főleg azért, mert így a hölgyek száma gyarapszik és a vitában mindig jó, ha az empatikusság, az érzékenység is teret tud kapni, úgyhogy ilyen szempontból engedje meg: bizottsági elnökként is örülök az ön bekapcsolódásának a bizottsági munkába.

Határozatképes a bizottság. A jegyzőkönyv kedvéért a későbbiek során be fogom diktálni a helyettesítéseket. Dönteni kell a mai napirendünkről. Képviselőtársaimat tájékoztatom, hogy az eredetileg kiküldött napirendhez képest, amelyet elektronikus formában is megkaptak, nincsen alternatív javaslat, tehát erről fogunk dönteni. Aki egyetért, hogy az eredetileg kiküldött napirend szerint folytassuk le ma a bizottsági ülést, kérem szépen, hogy szavazza meg. (Szavazás.) A bizottság egyhangú döntéssel elfogadta a napirendet.

A pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1371. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Az első napirendi javaslat a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatásának elősegítéséről, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatásról szóló 2004. évi CXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól szóló döntés. A bizottság előtt fekszik az ajánlás. Ajánlási pontonként fogunk haladni. Az 1. ajánlási, amely összefügg a 3. ajánlási ponttal, dr. Vas János és Pettkó András urak által benyújtott javaslat.

FAZEKAS JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja a kormány javaslatokat.

ELNÖK: Aki egyetért a kormány álláspontjával és nem támogatja ezt a javaslatot? (Szavazás.) A kormányoldal nem támogatja. Aki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Ezek pedig az ellenzéki oldal szavazatai. Tehát a bizottság nem támogatja, de egyharmadot kapott.

A 2-es ajánlási pontot Simon Gábor és Gúr Nándor adták be.

FAZEKAS JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú támogatást kapott. Köszönöm szépen. A 4. pontot szintén Simon Gábor és Gúr Nándor adta be.

FAZEKAS JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú támogatást kapott. Köszönöm szépen. Az ajánlás végére értünk. Czomba képviselő úrnak adok szót.

CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnézést kérek. Tisztelt Bizottság! A múlt héten nagyon beharangoztam, hogy módosító indítványt terjesztek elő ehhez a törvényhez és meglepődve láttam, hogy a módosító indítványom nem jelent meg. Ma reggel mentem ebben egy kört, hogy hol akadhatott el a dolog, most tisztázzák. Az lenne a tiszteletteljes kérésem a tisztelt bizottság felé, hogy ha bármilyen módon ez a módosítás esetleg a bizottság jóindulatát igényelné, hogy a későbbiekben ez továbbmenjen, akkor segítsék ezt a módosítást.

ELNÖK: Konzultáltam a bizottság vezetésével, szakértőivel, kapcsolódóként ezt be tudja nyújtani, 26-án van a részletes vita, ha addig ez kapcsolódóként beérkezik, akkor a bizottság érdemben tud róla állást foglalni. Alelnök asszony.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Egy kérdésem van: ismerve a képviselő úr módosító indítványát, én kevés lehetőséget látok arra, hogy kapcsolódként ezt be tudja nyújtani. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ha valóban adminisztratív tévedés történt vagy mulasztás, akkor mi az eljárás ez ügyben. A módosító indítványok érdemi módosítást tartalmaznak.

ELNÖK: Én azt javaslom, hogy ebből akár egy házszabályi vitát is lefolytathatnánk, de talán kíméljük meg egymást. Vannak bizonyos játékszabályok, hogy hány óráig, hová kell beadni egy módosítót. Ha oda nem érkezett be az adott pillanatban, és én most nem tudom megállapítani, hogy milyen oka lehet ennek a dolognak, de akkor az nem tud bekerülni ide a bizottság elé. A bizottság abban nyitott, hogy valamilyen formában újra kerüljön ide, akár kapcsolódóként, és érdemben tudunk akkor vele foglalkozni. Ma nem tudunk ebben állást foglalni, hiszen a körülményeket meg kéne ismerni. Mi nem vagyunk vizsgáló bizottság abban az értelemben, hogy megfejtsük, hogy milyen oka lehetett, hogy ez nem került oda. Ha ennek bármilyen mulasztásos vagy egyéb oka van, nyilvánvalóan a konzekvenciákat le fogják vonni az érintettek. Képviselő úr, kérem szépen a megértését ebben. Köszönöm szépen. Haladunk tovább.

A bizottság 2007. I. félévi munkatervének megvitatása és elfogadása

Kedves Képviselőtársaim! A 2. napirendi pont tárgyalására térünk rá. A bizottság 2007. I. félévi munkatervének megvitatása és elfogadása. Ezt is elektronikus kiküldtük, folytattunk benne némi konzultációt is a bizottság vezetésén belül, de érdemben fogunk ma erről vitát folytatni. Kérem szépen, hogy ha van kérdés, észrevétel, megjegyzés, kérem, hogy tegyék meg. Alelnök asszony, öné a szó.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm elnök úr. Nekem a jogalkotási programmal kapcsolatban lenne kérdésem Mégpedig a minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat, valamint az egyes pénzügyi szolgáltatásokkal összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, hogy ez mennyiben kapcsolódik, vagy milyen szorosan érinti a bizottságunknak a feladat- és hatáskörébe tartozó ügyeket. Amit megismertem abból, amit előzetesen megkaptunk a kormánytól a jogalkotási program keretében, abban én nem láttam vagy nem érzékeltem, hogy ez a két törvény a foglalkoztatáspolitikához szorosan kapcsolódna vagy valamiről mi nem tudunk.

ELNÖK: Világos. Köszönöm szépen képviselő asszonynak a felvetést. Az a helyes, ha látjuk azt, hogy a szakmai gondolkodás hátterében mi van. Ahogy az lenni szokott, a bizottság szakértő asszonya állította össze a javaslatnak a jogi szakmai okát, ezért azt kérem, hogy egy gyors indoklást tegyen, hogy mi az oka annak, hogy javasolja, hogy vegyük fel a munkatervünkbe.

FARKASNÉ DR. MOLNÁR VALÉRIA, a bizottság tanácsadója: Tisztelt Bizottság! Szeretném elmondani, hogy a minősített adatvédelemmel kapcsolatos jogszabály azért került bele, mert a munkaügyi nyilvántartó rendszer, az országos munkabiztonsági, munkaügyi ellenőrzési, adatszolgáltatási rendszerek és az APEH nyilvántartási rendszere összefésülésre került, és új adatvédelmi szabályok, irányelvek adaptációjára került sor. Tehát szigorodnak az adatvédelmi szabályok. Nem ártana látnunk, hogy mi az, amit követelhetnek. Mindig elhangzik, hogy figyeljük az adminisztrációs terhek csökkenését és az azzal kapcsolatos feladatok csökkenjenek a kis- és közép- és mikrovállalkozásoknál. Megfelelünk ennek a rálátási igénynek, ha ezt a jogszabálytervezetet is részletesen megvitatjuk.

BERNÁTH ILDIKÓ: És a PFÁSZ?

FARKASNÉ DR. MOLNÁR VALÉRIA, a bizottság tanácsadója: A PSZÁF a kötelező önkéntes egészségbiztosítás és nyugdíjbiztosítás az öngondoskodás területéről téma. Ezért a pénzügyi felügyeletek új szabályozása, hogy miképpen szabályozzák ezeket, nem ártana, ha látnánk. Felülvizsgálatra kerül az eddig befizetett pénzek, felhasználásuk és a dolgozók jövedelmével kapcsolatos elég nagy elvonások vizsgálata.

ELNÖK: Köszönöm szakértő asszony kiegészítését. Tulajdonképpen mi többletfeladatot végzünk, de olyanokat, ami a szakmai területünkhöz kapcsolódik. Én nem látok abban aggályt, hogy esetleg ilyen értelemben kicsit a feladatainkat bővítsük. Pláne úgy, hogy megismerve a kormány jogalkotási tervét, kevesebbnek tűnik a szakmai jogszabálytervezet, ami kifejezetten és direkt módon a foglalkoztatás és a munka világát érinti. Tehát picikét ilyen értelemben határmezsgyén lévő szakmai ügyek felé is tudunk nyitni. Ha csak nincs valamilyen különleges elvi kifogás, nyugodtan a bizottság rátekinthet ezekre a jogszabályokra. Ezzel talán egy picit az információink is gazdagodnak. Egyéb észrevétel? Alelnök asszonynak adom meg a szót.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): A tájékoztatók vagy a bizottság hatáskörébe tartozó egyéb feladatok között vagy közé javaslok felvenni az Országos Foglalkoztatási Alapítvány működéséről egy tájékoztatást. Erre már elég régen került sor. Ez az egyik. A másik pedig az ILO-nak a hazai működő szervezete, meg egyáltalán a vele kapcsolatos eddigi tevékenységet is nagyon-nagyon régen tárgyalta meg a bizottság, úgyhogy javaslom, hogy ezt is vegyük fel, és legyen már erre is némi kitekintésünk a pénzügyi felügyeletek tevékenysége mellett.

ELNÖK: Én azt javasolnám, hogy menjünk végig, ha még van az alelnök asszonynak javaslata, mert akkor azokat mindegyiket regisztráljuk és sorban tudunk állást foglalni róla.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Folytatom. A meghallgatásoknál megoldható lenne-e a szakképzésekkel kapcsolatosan az oktatási miniszternek is a meghallgatása? Mert ez az a terület, ami a két minisztérium, illetve két miniszter együttműködését feltételezi. Jó lenne, ha a munkaügyi miniszter mellett az oktatási minisztert is meghallgathatnánk ez ügyben.

ELNÖK: Egyéb javaslat? Köszönöm alelnök asszonynak a kiegészítést. Ebbe a sorba illeszkedve az OFA tájékoztatójának, illetve beszámolójának úgy látom, hogy nincs akadálya. Alelnök úrral is konzultálva azt látom, és ebben kérek csak toleranciát, hogy azt nézzük meg, hogy a ciklusban április-május, hova tudjuk beilleszteni ezt a meghallgatást. Ebben némi konzultációt az érintettekkel is lefolytatnánk. Az ILO-nál pedig a regionális kapcsolódási pontokat tudjuk meghallgatni. Az ellen sincsen szakmai kifogás, hogy mondjuk egy tájékoztató elhangozzon az ő tevékenységükről. Úgy vélem, hogy ezt is be tudjuk illeszteni a napirendbe.

Ami Hiller miniszter úr meghallgatását illeti, ott elvi kifogásom nincsen, csak gyakorlati. Az ügyek 90 százalékára Kiss Péter miniszter úr tud válaszolni, hiszen a szakképzés átkerült hozzá. Hogy ha ama 10 százalék erejéig akarunk Hiller úrral konzultálni, abban elvi kifogásom nincsen, de el szeretném kerülni a saját szakmaiságom megóvása végett, hogy esetleg ott egy oktatási témájú szakmai vitát akarjunk lefolytatni a foglalkoztatási bizottságban. Csak annyit kérek, hogy mérlegeljük azt, hogy ha a szakképzést preferáltan akarjuk kezelni, tudom, hogy az ellenőrző albizottság ezt így kezeli, akkor abban mégis csak a foglalkoztatási tárca, tehát a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az igazán megszólítandó. Ebben, úgy gondolom, Kiss Péter miniszter úrnak kell kellő kérdéseket adni. Elképzelhető egy olyan kompromisszum, hogy ezt erőteljesebben megjelenítjük a Kiss Péter miniszter úr meghallgatásánál és mondjuk ezzel kipótoljuk Hiller miniszter úr meghallgatását. Mert tele leszünk meghallgatásokkal. Bajnai Gordon urat meghívtuk, Kóka János urat meghívtuk részben az ellenzéki képviselőtársaim felvetésére is, Kiss Péter urat több minőségben is meg fogjuk hallgatni, Szetey Gábor urat meginvitáljuk a bizottság elé és tulajdonképpen kissé ilyen meghallgató bizottság leszünk a következő időszakban. Ebbe a sorba persze jól illeszkedne Hiller úr, csak az a tíz százalék, ami hozzá kapcsolódik, arra célszerűnek látnám, ha inkább Kiss miniszter úr meghallgatásánál próbálnánk szakmai mélységeket teremteni. Ez lenne a javaslatom, szeretném, ha ebben a bizottság egyet tudna érteni.

Látom, hogy nem volt vita, és örömmel is veszem, hogy legyen kihelyezett bizottsági ülésünk, tervezünk ilyet, és dolgozunk azon is, hogy hasonlóan más parlamenti bizottságokhoz, valamilyen bizottsági küldöttséggel az Európai Unió parlamenti frakcióival és az Európai Bizottság foglalkoztatási ügyeivel tudjunk kapcsolatba kerülni. Szeretném azt mondani, hogy ebben én konzultálni fogok a bizottság alelnökeivel, illetve áttételesen a bizottságot alkotó frakciók képviselőivel, mert ezt valamifajta többpárti együttműködés révén tudom elképzelni. Hasonlóan, mint ahogy a szociális bizottságnál is volt, ahol az összes magyarországi parlamentből delegált Európai parlamenti frakciótag részt vett ennek a programnak a kialakításában. Én is valami hasonlót gondolnék ebben az ügyben, ezért kérem, hogy ebben hadd konzultáljak még alelnök asszonnyal is. Külön konzultálni fogok az SZDSZ képviselőivel is, és természetesen az MDF-frakció valamelyik tagjával, bár ők nem tagjai a bizottságnak. Kontur úr jelentkezett kérdésre.

KONTUR PÁL (Fidesz): Azt szeretném kérdezni, hogy március idusa van ide írva, milyen időpontra gondolt az elnök úr.

ELNÖK: Bocsánat. Szeretném azt mondani, hogy Julius Cesar-i analógiával mondhatnám, hogy március idusa, az március 15-e környékén van, de nem szeretnék ugyanolyan véget ennek a programnak, ezért azt mondom, hogy valószínűleg azt precírozni kell, hogy pontosan mikor is legyen ez. Biztos, hogy a mostani ülésszakunknak a második felében tudjuk ezt realizálni. Ez inkább csak jelzés volt, hogy ezt pontosítsuk, valamikor március vége és június között tud megtörténni, hiszen ennek előkészítései szakasza van. Köszönöm szépen. Úgy veszem, hogy az összes észrevétel elhangzott.

Én akkor úgy vettem, hogy az alelnök asszony által feltett javaslatok közül kettőt nagy tisztelettel és nagy örömmel befogadtam, a harmadiknál pedig kértem egy toleranciát, hogy értelmezzük úgy a dolgot. Ha ez elfogadható így, akkor ez a munkatervben ez így átmegy. Ha külön ez utóbbiban kell szavazni, felteszem, de talán elfogadható ez a javaslat így.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Elnök úr! A javaslatomhoz továbbra is ragaszkodom, de természetesen, hogy ha ilyen nagy torlódás van a meghallgatásokat és a programunkat illetően, azt el tudom fogadni, hogy Kiss Péter munkaügyi miniszter meghallgatását követően, hogy ha még mindig hiányérzet marad bennünk, akkor utána döntsünk a munkatervvel kapcsolatban. Akár az őszi ülésszakon is megtörténhet ez. Ha ez így elfogadható, akkor rendben van a dolog.

ELNÖK: Köszönöm szépen a képviselő asszonynak a józan kompromisszumra tett javaslatát. Számomra így elfogadható. Így ebben a formában a kiegészítésekkel, hogy felvesszük a feladatok közé az OFA és az ILO ügyét és regisztráljuk magunk számára is, hogy a szakképzés ügyében történő konzultációt követően, ha van igény rá, ezt a kérdést újra megvitatjuk, és vélhetően ez az év második felében lévő őszi ülésszakban fog erre sor kerülni. Egyszerűen időtorlódás miatt.

Mielőtt lezárnánk ezt a napirendet, tisztelettel kérem az ellenzéki oldalon ülő képviselőtársaimat, hogy delegáljanak egy főt az EU-albizottságba, hogy az érdemben munkát tudjon folytatni.

Határozathozatal

Akkor egyben teszem fel a javaslatot szavazásra. Aki egyetért a kiegészítésekkel a munkaprogrammal, kérem szépen, most szavazza meg. (Szavazás.) A bizottság elfogadta a munkaprogramját.

Egyebek

Egyebekhez érkeztünk. Nekem néhány bejelentésem volna, és azt követően a képviselőtársaimnak is megadom a szót.

Szeretnék néhány dologról szólni. Az első: bizonyára önök is tájékozódtak, a sajtónyilvánosságon keresztül is hírt kapott, hogy miniszterelnök úr a parlamenti bizottságok közül többet is, hármat felkért abban, hogy a Nemzeti Kerekasztalba, mint bizottsági elnökök, tegyenek javaslatot az ott folyó szakmai munkában való részvételre. Én ezzel éltem ezzel a javaslattal és megtettem a javaslatot. Szeretném a képviselőtársaimnak mondani, hogy a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnökeként a következő javaslatot tettem miniszterelnök úrnak, hogy kiket javaslok a különböző szakmai kerekasztalokba. Kettőre kért a miniszterelnök úr, a nyugdíjreform és a gazdasági versenyképességhez kapcsolódó kerek asztalba történő delegálásra. Én a gazdasági versenyképesség kerek asztalhoz dr. Héthy Lajos professzor urat javasoltam, ismerve az ő korábbi szakmai munkáját és azt a most is meglévő kutatói tevékenységet, amit, úgy gondolom, hogy jól fog hasznosítani ez a kerekasztal.

A nyugdíjreform kerek asztalhoz két szakembert javasolhattam. Én dr. Antal Lászlót, a közgazdaságtudomány doktorát javasoltam, aki valamikor pénzügyminiszter-helyettes volt, valamint Holczer Péter urat, aki az OTP Alapkezelő Zrt. igazgató tanácsának elnöki pozícióját is betöltötte. Ő korábban a nyugdíjreform kimunkálásában is részt vett. Úgy gondolom, hogy ezek olyan javaslatok voltak, amelyek jól jellemzik azt, hogy mindenfajta pártpolitikai kötődésektől mentes szakmai javaslatokra kerüljön sor. Így az illető uraknál is az elvégzett korábbi szakmai munkát látom. Azt hiszem, hogy talán, ha én ezt most bizottságban felvetettem volna, a nevek átmehettek volna. De miután ezt a bizottság elnöki felelősségében kellett megtenni, ezért nem terheltem ezzel a bizottságot.

A második bejelentésem, hogy alelnök asszony levelére vagy kezdeményezésére, illetve az ellenzéki képviselőtársaim kezdeményezésére levéllel fordultam a Magyar Köztársaság miniszterelnökéhez a Románia-Bulgária európai uniós csatlakozása a munkaerőpiac kapcsán, erre válaszlevél érkezett, ezt elektronikus formában közzétettük.

Egy bejelentésem van még: kaptunk egy meghívást Partneri konferencia címmel, Egyenlő esélyek mindenki számára, Európa Év nyitó rendezvényére, március 5-én hétfőn reggel kezdődne, ahol Európa parlamenti képviselők és a magyarországi szakpolitikusok részvételével egy konferencia lesz. Közre fogjuk adni, ha a bizottság úgy gondolja, hogy vegyünk rajta részt, akár testületileg is ennek volna lehetősége. Ez pont arra az időszakra esik reggel, amikor bizottsági ülést terveztünk, esetleg alakítható úgy a bizottság ülése, hogy nem ülést tartunk, hanem felajánljuk annak a lehetőségét, hogy a bizottság tagjai vegyenek részt ezen a konferencián. Erről a bizottság szakértői titkársága mindenkinek a megfelelő információt el fogja juttatni.

Mindig azzal szoktuk zárni, hogy mi a következő heti program. Most úgy látom, hogy jövő héten hétfőn ebben a pillanatban nincsen napirendre tűzhető témánk. Viszont a módosítók meg úgy alakulnak, pláne, hogy ha Czomba úr a kapcsolódót beadja, hogy ha 26-án a parlament megtárgyalja a törvényt és benne a módosító javaslatokat is, akkor elképzelhető, hogy 27-én reggel kell egy gyors bizottsági ülést tartanunk annak a néhány kapcsolódó módosítónak az eldöntéséről, ami eddig beérkezethetett. Ha jól értelmezem egy biztos be fog érkezni, és azt meg tudjuk szavazni. Ha erre nem kerül sor, akkor értesíteni fogom a bizottság tagjait, mint ahogy arról is, hogy kell-e 27-én reggel egy néhány perces ülést tartanunk.

Terveink szerint az azt követő héten lenne bizottsági ülés. Ezekben az ügyekben konzultálni fogok alelnök asszony és alelnök úrral, hogy hogyan tervezzük. Folyamatos egyeztetés alatt van a meghallgatások időpontja a miniszterekkel és kormányzati szakpolitikusokkal és ez is befolyásolja az ülésezési rendünket.

Azt hiszem, hogy flottul elvégeztük a mai munkánkat. Ha egyéb egyebek nincsen, nagy tisztelettel megköszönöm a bizottság tagjainak, hogy idén először első alkalommal lefolytathattuk a bizottsági ülésünket, és jó munkát kívánok önöknek a mai napra és erre a fél évre is. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 05 perc.)


Simon Gábor,
a bizottság elnöke