FMB-5/2007.
(FMB-23/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2007. március 13-án, kedden 09.30 órakor
a Képviselő Irodaház 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki bevezető, a napirend megszavazása *

Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2160. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2160. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó alelnök (Fidesz)
Filló Pál (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Geberle Erzsébet (SZDSZ)
Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Bóth János (MSZP) Filló Pálnak (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP) Rákóczy Attilának (MSZP)
Kontur Pál (Fidesz) megérkezéséig Bernáth Ildikónak (Fidesz)
Molnár Oszkár (Fidesz) Czomba Sándornak (Fidesz)
Gúr Nándor (MSZP) Simon Gábornak (MSZP)
Rácz István (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz) Bernáth Ildikónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Herczog László államtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Dr. Horváth István főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 35 perc)

Elnöki bevezető, a napirend megszavazása

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Köszöntöm nagy tisztelettel a bizottság tagjait, köszöntöm a kormány képviselőit és megjelent vendégeinket. Köszönöm szépen, hogy a hétfői bizottsági ülést követően újra összeültünk, hogy a kapcsolódó módosító indítványok ügyében döntsünk. Az eredeti napirend szerint haladnánk. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy elfogadják-e a napirendi javaslatot. (Szavazás.) Igen, egyhangú. Köszönöm szépen.

A helyettesítéseket beolvasom: Filló Pál helyettesíti dr. Bóth Jánost, Bernáth Ildikó alelnök asszony Kontur Pál képviselő urat, Czomba Sándor képviselő úr helyettesíti Molnár Oszkár képviselő urat, Simon Gábor pedig Gúr Nándor alelnök urat. Így a bizottság határozatképes.

Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2160. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Az első napirendi pontunk az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. Az 1. és a 2. pont összefügg a 6-ossal, ez pedig a saját bizottsági javaslatunkat tartalmazza, ezért érdemben nem kell erről döntenünk. Ezért a mai munkánk a 3, 4, 5-ös pontról szóló döntés.

A 3-assal kezdünk. Gúr Nándor és Simon Gábor képviselők kapcsolódó módosítója Farkas Imre képviselő úr javaslatához.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk, pontosító javaslat.

ELNÖK: A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen. Nézzük a 4-es ajánlási pontot. Bernáth Ildikó kapcsolódva saját és Ékes képviselő úr módosító indítványához nyújtott be egy kapcsolódó módosító indítványt.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Miután a szervezet a regionális szerveződésre átállt, ezért az érdekegyeztetésnek is regionálisnak kell lenni. A módosító javaslat pedig egy megyei logikát követ. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Alelnök asszonyé a szó.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Szeretném egy kicsit részletesebben kifejteni, hogy miért nyújtottam be ezt a kapcsolódó módosító indítványt. Már tegnap is elmondtam, hogy ha többcélú kistérségi társulásoknál például a kistérségi fejlesztési tanácsok delegálnak, akkor akár valamelyik nagy autós pihenőbe is megtarthatja a regionális munkaügyi tanács az ülését, mert a közép-dunántúli regionális munkaügyi tanácsban az előzetes számításaink szerint az önkormányzati oldalon mintegy 28-30-an fognak ülni. Igaz, hogy van itt egy másik kapcsolódó módosító indítvány, amit Gúr Nándor és Simon Gábor képviselő urak nyújtottak be, felismerve az én aggodalmaimat, na de a két dolog nem ugyanaz. És egyébként sem értem, hogy mi ez a viszolygás a megyei önkormányzattól. A megyei önkormányzat középszinten az egyetlen olyan szervezet, amelyet közvetlenül választottak meg. Lefedi az egész megyét. Egy régió a jelen állás szerint három megyéből áll. Most a három megye küldöttei lefedik gyakorlatilag a régiót. Mi a probléma ezzel? Egyszerűen nem értem, hogy miért nem felel meg ez a delegálás annak az elvárásnak, amit a tárca kíván. Mindjárt át is térhetünk a másik pontra, hiszen a kettő szorosan összefügg, mit jelent a megyei kistérségi fórum kifejezés. Ez micsoda? Mi az, hogy megyei kistérségi fórum? Szeretnék majd akkor erre is választ kapni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megértve képviselő asszony gondolatait, kérem a kormányt, hogy valami rövid érvelést adjon.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Csak a 4-es pont alatti alelnök asszony javaslatához szólnék: itt nem viszolygásról van szó, egyszerűen az adott rendszer és az érdekegyeztető fórumok között szerves kapcsolatot kell kialakítani. Ha regionális az irányítás, regionális szintű érdekegyeztető fórum kell. Ami megyei irányítás volt, megyei munkaügyi központok, értelemszerűen ehhez megyei szintű munkaügyi tanácsokat, érdekegyeztető fórumokat rendeltünk. Pusztán ez az elvi alap. Természetesen a megoldás módjánál sokféle változat elképzelhető, ami a következő javaslatban van, ez egy lehetséges. Nem az egyetlen egy.

ELNÖK: Megértettük. Azt gondolom, hogy a vita további folytatása helyett döntsünk inkább. Ez nyilvánvaló a két álláspont mentén való választást is jelenti. A képviselő asszony által benyújtott kapcsolódó módosító indítványt a kormány nem támogatta. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Ez tíz. Miután jelzem, hogy változott az ellenzéki oldalon a szavazati arány, 6-ra módosult, ennél a döntésnél már eszerint haladunk. Ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Hat. Az egyharmadot bőven megkapta.

A mai bizottsági ülésünk utolsó döntéséhez érkeztünk: az 5-ös ajánlási pontnál Gúr Nándor és Simon Gábor egy komoly szakmai felismeréssel Bernáth Ildikó és Ékes József képviselők módosító indítványához kapcsolódnak. Kérdezem a kormány képviselőjének véleményét.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Képviselő asszony, tessék!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Mi az, hogy megyei kistérségi fórum?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Kistérségi társulásokból és a fejlesztési tanácsokból létrejött fórum.

NAGY LÁSZLÓ (MSZP): Én is csak annyit szerettem volna megjegyezni, hogy ezek jelenleg is működnek a megyei területfejlesztési tanácsoknál.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Így, most hogy láttuk, hogy egy működő formának a jogszabályba illesztését végeztük el ennél a pontnál, kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e a módosítót. (Szavazás.) Tíz igen. Aki tartózkodott? (Szavazás.) Kettő. Nem? (Szavazás.) Négy. A bizottság tehát támogatta. Kérdezem a bizottságot, hogy látnak-e olyan ajánlási pontot, amiről nem döntöttünk. (Nincs jelentkező.) Ilyet nem találtunk. Köszönöm a kormányoldalnak, hogy megtisztelte az ülésünket. Ezt a napirendi pontot lezárom.

Egyebek

Az egyebek napirend kapcsán szeretném a képviselőtársaimnak jelezni az örömöt, hogy 19-én újra ül a bizottság reggel 9 óra 30 perckor. Érdemi napirendi pontról fogunk tárgyalni a "Legyen jobb a gyerekeknek, nemzeti stratégia 2007-2032" közti időszakról szóló H/2284. számú országgyűlési határozati javaslatot kikérte a bizottság azon oknál fogva, miután ebben több olyan fejezetrész is van, ami a foglalkoztatás ügyét érintheti, úgy gondoltam, hogy illő, hogy a bizottság erről tárgyaljon.

Még egy dolgot szeretnék jelezni. Az ellenzéki oldalon ülő képviselőtársaimat szeretném kérni, hogy ha úgy gondolják, hogy az EU-ügyek albizottságban részt kívánnak venni, legyenek kedvesek delegálni egy képviselőt oda. (Bernáth Ildikó: Czomba Sándorra gondoltunk.) Aki egyetért Czomba úr jelölésével, kérem, szavazza meg. (Szavazás.) Teljes konszenzussal támogatta a bizottság. Köszönöm szépen.

Az ülést berekesztem. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 50 perc.)


Simon Gábor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia