FMB-29/2007.
(FMB-47/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2007. október 15-én, hétfőn 09.30 órakor
a Képviselői Irodaház 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki bevezető, szavazás a napirendről *

A gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról szóló jelentésről szóló 106/1995. (XI.1.) OGY határozat módosításáról szóló határozati javaslat (H/2842. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/3812. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/3578. szám) (A Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság, valamint az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. A szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/3812. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2. A gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról és az ezzel összefüggésben a 2005. évben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/3906. szám) (Az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottság önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Nem kijelölt bizottságként)

3. A gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról szóló jelentésről szóló 106/1995. (XI.1.) OGY határozat módosításáról szóló határozati javaslat (H/2842. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

4. A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/3578. szám) (A Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság, valamint az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása)

5. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó (Fidesz) alelnök
Dr. Bóth János (MSZP)
Filló Pál (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Gúr Nándor (MSZP) Simon Gábornak (MSZP)
Geberle Erzsébet (SZDSZ) dr. Vojnik Máriának (MSZP)
Molnár Oszkár (Fidesz) Czomba Sándornak (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz) megérkezéséig dr. Czira Szabolcsnak (Fidesz)
Rácz István (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz) megérkezéséig Bernáth Ildikónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Török Zsolt (MSZP) előterjesztő

Tóth László főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Dr. Piros Attila szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Kajdi László vezető tanácsos (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 31 perc)

Elnöki bevezető, szavazás a napirendről

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó reggelt kívánok mindenkinek. Köszöntöm a bizottság tagjait, meghívott vendégeinket. A határozatképességünk biztosított. A helyettesítéseket bediktálom. (A jegyzőkönyv elején látható.) Szeretném javasolni, hogy az előzetes kiküldött napirendnek megfelelően tartsuk meg a mai ülésünket. Aki egyetért vele, kérem, szavazzon. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A holnapi ülésünkre kiküldött meghívó időpontját szeretném fél 9-re módosítani. Ugyanitt fogunk ülésezni, de nem fél 10-től, hanem fél 9-től. Egyetért ezzel a bizottság? (Szavazás.) Igen, egyhangú.

Az első napirendi pontunk a szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása lenne, de szakállamtitkár úr 5 perc múlva tud ideérni, ezért javaslatot teszek arra, hogy a 2. napirendi pont tárgyalásával kezdjük a mai ülést.

A gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról és az ezzel összefüggésben a 2005. évben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/3906. szám) (Az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottság önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Nem kijelölt bizottságként)

Tehát következik a gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról és az ezzel összefüggésben a 2005. évben megtett kormányzati intézkedésekről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. A szavazati arányunk most 10:9. Két ajánlási pontunk van, amiről szavazunk. Az első Török Zsolt és Winkfein Csaba módosító indítványa. Üdvözlöm az előterjesztő részéről megjelent Török Zsolt képviselőtársunkat. Kérdezem az első módosító indítványról.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP) előterjesztő: Támogatta az Ifjúsági bizottság a javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a kormány képviselőjét.

TÓTH LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja a bizottságból? (Szavazás.) Tíz igen, kilenc nem. A 2. pont következik.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP) előterjesztő: Támogatta az Ifjúsági bizottság a javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a kormány képviselőjét.

TÓTH LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Aki támogatja a bizottságból? (Szavazás.) Tíz igen, kilenc nem. Köszönöm szépen.

A gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról szóló jelentésről szóló 106/1995. (XI.1.) OGY határozat módosításáról szóló határozati javaslat (H/2842. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

A 3. napirendi pontunkra térünk rá, a gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról szóló jelentésről szóló 106/1995. (XI.1.) OGY határozat módosításáról szóló határozati javaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. Az előterjesztő részéről szintén Török Zsolt van jelen.

Az 1. módosító indítvány. A kormány képviselőjét kérdezem.

TÓTH LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatja a kormány a javaslatot.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP) előterjesztő: Az első helyen kijelölt bizottság ülése csütörtökön reggel 9 órakor lesz, az általános vitában és a parlamenti vita során több olyan javaslat hangzott el, amelynek eredményeképpen valószínűleg bizottsági indítvánnyal támogatható lesz a javaslat. Most azonban a bizottság ezt a módosító indítványt nem támogatja.

ELNÖK: Aki a bizottságból nem támogatja az indítványt? (Szavazás.) Tíz nem. Aki támogatja? (Szavazás.) Kilenc. A 2-es pont ugyancsak az ő indítványuk.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP) előterjesztő: Nem támogatjuk.

TÓTH LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságból ki az, aki nem támogatja az indítványt? (Szavazás.) Tíz. Aki igen? (Szavazás.) Kilenc. A 3-as pont következik.

TÖRÖK ZSOLT (MSZP) előterjesztő: Nem támogatjuk.

TÓTH LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki az, aki nem támogatja a bizottságból? (Szavazás.) Tíz nem. Aki támogatja? (Szavazás.) Kilenc. Köszönöm szépen.

A szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/3812. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Következik az első napirendi pontunk tárgyalása, a szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. Köszöntöm Piros Attila szakállamtitkár urat. Az 1. pontban Csampa Zsolt képviselő úr módosító indítványáról kérdezem a kormány képviselőjét.

DR. PIROS ATTILA szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottságból ki nem támogatja? (Szavazás.) Tíz nem. Aki támogatja? (Szavazás.) Kilenc igen. A 2-es módosító indítvány Filló Pál módosító indítványa.

DR. PIROS ATTILA szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottságból ki nem támogatja? (Szavazás.) Kilenc nem. Aki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen. A bizottság támogatja. A 3-as pontban Csampa Zsolt indítványa, állítólag nem házszabályszerű.

DR. PIROS ATTILA szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A bizottságból ki nem támogatja? (Szavazás.) Tíz nem. Aki támogatja? (Szavazás.) Kilenc igen. A 4-es pont Filló Pál indítványa.

DR. PIROS ATTILA szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottságból ki nem támogatja? (Szavazás.) Kilenc nem. Aki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen. Nekem nincs jelezve több ajánlási pont. Köszönöm szépen a kormány képviselőjének a segítségét.

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat (T/3578. szám) (A Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság, valamint az Önkormányzati és területfejlesztési bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása)

Következik a 4. napirendi pont, a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat bizottsági módosító javaslatainak megvitatása. A 2-es ajánlási pont az Önkormányzati bizottság javaslata. Több ajánlási ponttal is összefügg.

KAJDI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Egyetértünk az indítvánnyal.

ELNÖK: A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, nyolc nem és egy tartózkodással a bizottság is támogatja. A 11-es pont?

KAJDI LÁSZLÓ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú igen. Köszönöm szépen. Más pontot nem látok. Köszönöm szépen.

Egyebek

Következik az egyebek napirendi pont. Tájékoztatom a bizottságot, hogy felvettük a kapcsolatot a szlovén parlament foglalkoztatási bizottságával, és vélhetően sor fog kerülni egy szakmai tanácskozásra. Erről részletesen fogom tájékoztatni a bizottság tagjait. Nekem más bejelentenivalóm nincs. Tessék, V. Németh Zsolt képviselő úr.

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen elnök úr a szót. A dolog formainak tűnik, de tartalmi. A szavazás formáját nehezményezem. Az országgyűlési képviselőknek az indítványokról van joga szavazni és nem a kormány álláspontjáról. Meghallgatjuk a kormány képviselőjének a véleményét, mégis mi az indítványról szavazunk és nem a kormány véleményéről. Szerintem ez így helyes és kormánypárti képviselőtársaink sem fogják összekeverni, hogy hogyan szavazzanak.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A ciklus elején erről alelnök asszonnyal váltottunk is már szót és talán emlékeznek is rá, hogy sosem azt a kérdést teszem fel, hogy a bizottság egyetért-e a kormány álláspontjával, hanem az indítványról szavazunk.

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Igen, de én a sorrendről beszélek. Ha a kormány nem támogatja, akkor úgy hangzik a kérdés, hogy ki nem támogatja, miközben úgy kellene feltenni először a kérdést, hogy ki támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Teljesen nyitott vagyok az építő jellegű észrevételekre. Szerettem volna az egyes oldalon ülő képviselőknek a munkáját segíteni. Ki támogatja, ki nem támogatja, ki tartózkodik. Ezentúl ilyen sorrendben fognak következni a kérdések.

Ha nincs egyéb észrevétel, az ülést berekesztem. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 56 perc.)

Simon Gábor

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia