FMB-37/2007.
(FMB-55/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2007. november 22-én, 10 órakor
a Képviselői Irodaház I. emelet 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók: *

Elnöki megnyitó, szavazás a napirendről *

Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4191. szám)(Módosító javaslatok megvitatása) *

Az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4118. szám) (Göndör István és Dr. Balogh László (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4305. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4304. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)(Első helyen kijelölt bizottságként) *

 



Napirendi javaslat

1. Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4191. szám)(Módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4304. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)(Első helyen kijelölt bizottságként)

3. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4305. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

4. Az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4118. szám) (Göndör István és Dr. Balogh László (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

5. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó (Fidesz) alelnök
Filló Pál (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Geberle Erzsébet (SZDSZ)
Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Gúr Nándor (MSZP) Simon Gábornak (MSZP)
Dr. Bóth János (MSZP) dr. Vojnik Máriának (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP) Geberle Erzsébetnek (SZDSZ)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz) Czomba Sándornak (Fidesz)
Rácz István (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz) Bernáth Ildikónak (Fidesz)

 

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Dr. Bozzay Erika főosztályvezető (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Dr. Horváth István főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Varga László főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Laborczné Balogh Éva főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó, szavazás a napirendről

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat, a képviselő asszonyokat és a képviselő urakat és a napirendhez érkezett előterjesztőket. A határozatképességünk megvan. A mai bizottsági ülésünket az előzetesen kiküldötteknek megfelelően fogjuk megtartani. Öt napirendre tettem javaslatot. Kérdezem a bizottságot, hogy elfogadja-e. (Szavazás.) Igen, egyhangú. Köszönöm szépen. A szavazási arányunk 10:6 lesz.

Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4191. szám)(Módosító javaslatok megvitatása)

Következik az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak a megvitatása. Köszöntöm a minisztérium képviselőit. Az 1-es ponttal kezdünk, ami összefügg a 2-essel és az 56-ossal. A kormányt kérdezem.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Köszönöm szépen. Tárcaálláspontot tudok mondani. Nem támogatjuk a módosító indítványt.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nincs ilyen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag elutasította a bizottság. A 3. pont következik. Ismét Podolák György és Szántó János módosítója

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): A tárca jelenlegi formájában nem támogatja, azonban szeretném jelezni, hogy magával a céllal, hogy bevezetésre kerüljön ez a lehetőség, a számítógéppel támogatott tanulás, ezzel kapcsolatban csak a hatályba léptetésre előírt 2008. szeptember 1-jei határidőt tartjuk korainak, úgyhogy itt felajánlottuk, hogy szeretnénk a hatályba léptetéshez egy mindenki számára elfogadható, de kicsit későbbi időpontot.

ELNÖK: Tehát egy kapcsolódóval az ebben foglalt tartalmi cél pontosítható. Most viszont erről döntünk. Aki a módosítót támogatja? (Szavazás.) Hat igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Öt. Aki tartózkodott? (Szavazás.) Öt. Tehát a bizottság nem támogatja. A 4-es pont következik, dr. Szabó Éva indítványa.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Nem látok ilyet, a bizottság egyhangúlag elutasította a módosítót. Az 5-ös pont következik, amely összefügg az 57-essel.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk. De itt is szeretném jelezni azt, hogy az általános vita során a bizottságban is felmerült ez a kérdés, több módosító indítvány érkezett. A tárca azt nem támogatja, hogy teljes egészében elhagyásra kerüljön, ez a rendelkezés, viszont kidolgoztunk egy kompromisszumos javaslatot, amelyet mind a munkaügyi tárcával, mind a képviselő urakkal és az érintett szervezetekkel egyeztettünk és ha sikerül abban kompromisszumra jutni, akkor azt tudjuk majd támogatni.

ELNÖK: Most erről a pontról döntünk. Ki támogatja? (Szavazás.) Kettő igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Tizennégy nem, tartózkodás nem volt. A 6-os pont következik.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk. Az előbbi szóbeli kiegészítés itt is irányadó.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A bizottság nem támogatja. A 7-es pont Kiss Ferenc módosítója.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk, ez is ugyanabban a kérdéskörben van.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egy igen, Tizenöt nem. Köszönöm szépen. A 8-as pontban dr. Fónagy János módosítója, összefügg a 15-össel és a 44-essel.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk. A módosító javaslat arra irányul, hogy a mozgássérült igazolvány jogosulatlan használatára vonatkozó szabályok megsértőit bírsággal sújtsa vagy bírsággal lehessen sújtani, erre adná meg a felhatalmazást. Szeretném jelezni, hogy az üzembentartói felelősség körében a várakozásra vonatkozó szabályok megsértése is bekerült azok közé a tényállások közé, amelyek maguk után vonhatják az üzembentartói felelősséget és a bírság megfizetésének a szabályait, és ilyen módon abba beletartozik az is, hogy ha a mozgásában korlátozott személy számára fenntartott parkolóhelyet foglalja el valaki jogosulatlanul.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, a többiek nemmel szavaztak. A 12-es pont következik, összefügg a 17-essel Czomba Sándor képviselőtársunk jegyzi.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk. A javaslat az üzembentartói felelősség szabályainak elhagyására irányul, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy érkezett olyan módosító javaslat, amely nem a teljes elhagyásra tesz javaslatot, hanem kiegészítené a szabályokat azzal, hogy abban az esetben, hogy ha nem az üzembentartó, hanem egy más személy használja a járművet és ezt egy bizonyító erejű magánokiratban foglaltakkal tudja bizonyítani, akkor a módosító javaslat szerint ezt a személyt terhelné a felelősség. Ez a szabályozás részben választ adna azokra a kérdésekre, amelyek ebben a bizottságban is felmerültek, hogy mi van a gépkocsit kölcsönző cégekkel, mi van a fuvarozó cégekkel, amelyeknél a járművezető a munkavállaló és hogyan tudna a cég vezetője adott esetben felelősséget vállalni a munkavállaló szabálysértéséért, illetőleg ez a magánkapcsolatokban is rendezné azt, amikor az üzembentartó átengedi a jármű használatát másnak. A benyújtott módosító indítványt, amelyet az ajánlás 14. pontja tartalmaz, a tárca támogatni tudja, ezért a teljes elhagyás mellett nem tudunk támogatóan nyilatkozni.

CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnézést kérek, mert tudom, hogy nem abban a fázisban vagyunk, de nem fogom tudni a parlamentben elmondani, illetve kérdést feltenni nem fogok tudni az illetékeseknek ebben az ügyben. Többfajta probléma vetődik fel, láttam a Podolák Györgyék módosító indítványát ezzel kapcsolatosan és ugyan nem vagyok jogász, de azért engedjenek meg egy kérdést, illetve gondolatot. A büntetőjog is, meg a szabálysértési jog is egyértelműen a vétkességi felelősséget ismeri és nem az objektív felelősség fogalmát. Ebből induljunk ki. A teljes bizonyító erejű magánokirat tulajdonképpen azt fogja bizonyítani és kizárólag arra bizonyíték, hogy a kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette. De ez nem bizonyíték, a bíróság előtt nem fog bizonyítékként szerepelni, gondoljuk el, hogy mi következik ebből. Az fog következni, hogy a családon belül én a saját gyermekemmel kerülök konfliktusba, a feleségemmel kerülök konfliktusba, azokkal, akiknek egyébként át fogom adni a gépkocsi használatát. Nagyon komoly problémám van azzal is, hogy az üzembentartó a bírság nemfizetése esetén kezességet vállal. A kezességet mint olyan a polgári törvénykönyv deklarálja, de egyébként sem a büntetőjogban, sem pedig a szabálysértési jogban nincs. És egyébként szeretném felhívni a képviselőtársaim figyelmét is a 63/97-es alkotmánybírósági határozatra, ami egyértelműen kimondja, hogy amennyiben az elkövető személyét nem sikerült megállapítani, ez a rendelkezés azért alkotmányellenes, mert az objektív felelősség elvén alapul és nem a tényleges elkövetőt bünteti. Meggyőződésem, hogy ha ez a jogszabály a parlamenten át fog menni, biztos, hogy Alkotmánybíróság elé fog kerülni és az Alkotmánybíróságon nem fogja megállni a helyét. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tessék, visszaadom a szót Bozzay Erikának.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Köszönöm szépen. Csak nagyon röviden. Most se nem büntetőjogi, se nem szabálysértési felelősségről, hanem egy közigazgatási jogban bevezetett felelősségről beszélünk, ez a lényege ennek az objektív felelősségnek. És ugye korábban is hangsúlyoztuk, hogy ezért nem is fogadható el olyan kimentési lehetőség, amely arra irányulna, hogy olyan esetben mentesüljön az üzembentartó a felelősség alól, amennyiben megnevezi, hogy ki volt az, aki konkrétan vezette a járművet. Mert ezzel összecsúszna tulajdonképpen a szabálysértési felelősséggel az objektív felelősség. Ez a benyújtott módosító javaslat arra irányul, hogy magát a közigazgatási jogi felelősséget vagy ezt az objektív felelősséget tulajdonképpen vagy az üzembetartóra telepíti vagy olyan esetben, amikor ezt bizonyíthatóan lehet bizonyítani, akkor a járművet ténylegesen használatra átvett személy jelöli meg a szankció, illetőleg a felelősségnek az alanyaként. De még egyszer hangsúlyozom, hogy itt teljesen más szankcióról van szó, nem a büntetőjog, illetőleg a szabálysértési jog keretében lévő szankcióról, ahol valóban egy közigazgatási jogi, vétkességi alapú felelősség érvényesül.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ez egy jó szakmai vita. Kérdezem a bizottságot, hogy ki támogatja a javaslatot. (Szavazás.)Hat igen, hét nem és három tartózkodás. A 13-as ponthoz lépünk. Dr. Fónagy János képviselő úr módosító indítványa.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 14-es pont Podolák György módosítója, összefügg a 20-assal.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tizennégy igen, egy nem, egy tartózkodás. A 18-as pont Katona Kálmán módosító indítványa.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú nem. A 19-es pont Czomba Sándor újabb módosítója.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 22-es pont Czomba Sándor módosítója.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. 23-as Fónagy János indítványa.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. 24-es Kiss Ferenc indítványa.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 33-as pont V. Németh Zsolt indítványa.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 35-ös pont következik.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. 37-es pont?

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk. Azért nem támogatjuk, mert álláspontunk szerint részben a Ket. szabályai, részben a Kkt. hatályos szabályai ezeket a lehetőségeket már tartalmazzák. Egyrészt bírság kerül kiszabásra, a Nemzeti Közlekedési Hatóság egy kötelező határozatot hoz, amely a Ket. szabályai szerint végrehajtandó és ezen kívül a Ket.-ből következik az is, hogy amennyiben nem teljesíti ezt a határozatot a határozat címzettje, kötelezettje, akkor abban az esetben elrendelhető az, hogy a kötelezett költségére, veszélyére elbontják ezt az utat vagy útcsatlakozást, amelyet korábban nem tett meg. Most nem tudom fejből mondani, de a Kkt. 29/A §-ában már jelenleg is benne van az ismételt bírság kiszabásának a lehetősége. Tehát ilyen módon a céllal egyetértünk, de úgy gondoljuk, hogy mind a Kkt., mind a Ket. szabályai ezeket a kérdéseket rendezik.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki támogatja? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 38-as pont?

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk, de magát a problémát elfogadjuk és itt is szeretnénk felajánlani kapcsolódó módosító indítványban segítést.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egy igen, a többiek nem támogatták. A 42-es pont, összefügg a 43-assal.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú igen. Az 50-es ponthoz lapozzunk.

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egy igen, tizenöt nem. 51-es pont?

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. Az 53-as pont?

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. Az 54-es?

DR. BOZZAY ERIKA (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangú igen. Nem látok több módosító indítványt. Köszönöm szépen.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4118. szám) (Göndör István és Dr. Balogh László (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Most szeretném kérni a bizottság támogatását abban, hogy a 4. napirendi pontunkkal folytathassuk a tárgyalást. Aki egyetért ezzel, most szavazzon. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Következik az országgyűlési képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak a megvitatása. Köszöntöm Göndör István képviselőtársunkat.

Ehhez kapcsolódik egy bizottsági módosító indítvány is. Először az ajánlási pontokról döntünk. De előtte beolvasnám a helyettesítéseket. (A jegyzőkönyv elején részletezve.)

Az ajánlási pontok közül először az elsőt fogjuk megtárgyalni, ez Gúr Nándor módosító javaslata. Kérdezni fogom az előterjesztő állásfoglalást, majd a kormányét is.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Nem támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány sem ért egyet.

ELNÖK: Ki támogatja a módosítót? (Szavazás.) Egy igen. Aki a módosítóban foglaltakkal nem ért egyet? (Szavazás.) A bizottság többi tagja nemmel szavazott.

A 2-es pont következik, Barabásné Czövek Ágnes indítványa.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 3. ajánlási pont ugyancsak Barabásné Czövek Ágnes módosítója.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 4-es pont szintén az ő indítványa.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. Az 5-ös pont az Alkotmányügyi bizottság és Barabásné képviselő asszony módosítója.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 6-os?

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 7-es?

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. 8-as, ami összefügg a 9-essel és a 10-essel.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Azért ne döntsünk együtt, mert a 8-ast nem támogatom és a 9-esnél kérem, hogy a bizottsági módosítót nyújtsa be, mert tartalmában jó a 9-es, csak rosszul van megfogalmazva.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A 8-ast ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elutasította. A 9-es?

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Így nem támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk így.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elutasította. A 10-es?

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 11-es dr. Géczi József Alajos indítványa.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Nem támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elutasította. A 12-es?

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 13-as pont?

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. Az utolsó döntésünk a 14-es.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. Van egy bizottsági módosító javaslatunk.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Támogatom.

LABORCZNÉ BALOGH ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Egyetértünk.

ELNÖK: A döntés előtt az alelnök asszonynak megadom a szót.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm elnök úr. Voltak olyan benyújtott módosító javaslatok, amelyeket, ha egy ötpárti konszenzus lenne, támogatni tudtuk volna. Ez, amit a Foglalkoztatási bizottság módosító javaslataként kívánnak beterjeszteni, ez is egy olyan, amely véleményem szerint teljesen humánusan próbálja meg a bajba jutott, balesetet szenvedett vagy súlyosan megrokkant képviselő, illetve a családjának a helyzetét, ha nem is teljes mértékben, de legalább egy kis mértékben enyhíteni. Ezzel a gondolattal vagy javaslattal nem hiszem, hogy volna, aki nem értene egyet, de amiatt nem fogjuk megszavazni, mert úgy nyújtották be az egész törvénycsomagot és az azt követő összes módosítást, hogy közben arról beszél a mélyen tisztelt MSZP vezetése és a kormánytagok is, hogy ötpárti egyeztetés zajlik ebben az ügyben. Nos, hogy ha van ötpárti egyeztetés, akkor ezt meg kellett volna várni. Ha meg nincsen, akkor nem kellene erre hivatkozni és ezt mondani.

ELNÖK: Megadom a szót az előterjesztőnek.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Én magamra vállalom, hogy benyújtottam ezt a módosító indítványt, mert elegem lett abból, hogy több, mint egy éven keresztül az ötpárti tárgyalás nem jutott sehová. Erről a javaslatról is tartottunk ötpárti tárgyalást nagyon sokáig, míg nem a tárgyaló asztaltól felálltunk. Én nagyon szomorú vagyok. Azt kérem ettől a bizottságtól, mert más bizottságok ilyen mértékben nem értenek ehhez a kérdéshez, amennyiben ezt a törvényjavaslatot elutasítjuk ebben a Házban, ha nem kap kétharmadot, ez azt jelenti, hogy a képviselők továbbra is egyharmadannyi adót fizetnek, mint bármely vállalkozó vagy munkavállaló a Ház falain kívül. És mondok még szörnyűbbet: amennyiben csak a feles része megy át, mert a kétharmad nem, az azt jelenti, hogy akkor a képviselők a hatályba lépést követően a költségtérítésükből adót fizetnek. Mert a törvényjavaslatban szerepel, hogy az szja-törvény 3-as melléklete ezzel megszűnik és eltűnik. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Megértettük. Ez is jobb lenne, ha nem politikai, hanem más szempontok alapján kerülne mérlegelésre, de ma ilyen a világ. Döntünk ebben a bizottsági módosító indítványban. Mondhatnám, hogy akár egy tartózkodás is nemmel felérő magatartás volna. Aki támogatja, kérem, szavazzon? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A napirend tárgyalását lezárom, még fogunk erről beszélni más formában. Köszönöm szépen mindenkinek a részvételt.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4305. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Lépünk tovább, soron következik a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak a megvitatása. Az 1-es pont következik, amely Kiss Ferenc és Nagy László indítványa.

DR. VARGA LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. A módosító javaslat arra irányul, hogy az egyéni védőeszközök biztosítása kapcsán a bizonylatolással is egészüljön ki a kötelezettség. Felhívnám a figyelmet, hogy a munkavédelmi törvény 56. szakasza rendelkezik arról, hogy az egyéni védőeszköz-juttatás belső rendjének írásbeli szabályozására a munkáltató köteles és ennek van egy végrehajtási szabálya, a 65/1999 (XII.22.) egészségügyi minisztériumi rendelet, amelynek a 4. § (6) bekezdése írja elő részletesen azt a körülbelül 10-12 kötelezettséget, amely az egyéni védőeszközzel kapcsolatban a munkáltatót terheli.

ELNÖK: Aki támogatja? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag támogatta a módosító indítványt. A 2-es pont?

DR. VARGA LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Egy igen, 15 nem. 3-as pont?

DR. VARGA LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Tízmillió forintról 50 millióra emelné a felső határt. A jelenlegi, mivel telephelyenként is kiszabható, tehát alkalmas visszatartó erejűnek lenni, ilyen fajta emelést nem tartunk indokoltnak és lehetővé tehetőnek.

NAGY LÁSZLÓ (MSZP): Bocsánat, de azért nem értem, mert egyrészt nyilván nem a munkaadókat kell megkérdezni arról, hogy mekkora legyen a felső határ, mert nem fog egyetérteni. Másrészt kárt azzal biztosan nem okozunk, hogy 50 millió forint lesz. Tekintettel arra, hogy sajnos a tízmilliós bírságot is alig szabják ki, ha kiszabták egyáltalán és a legfontosabb az, hogy valamilyen visszatartó ereje legyen annak, hogy különösen nagy súlyú, ismétlődő jellegű és egy erősebb cégről tízmillió összegű bírság lepattan azonnal.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tizenöt igen. Ellene? (Szavazás.) Senki. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy. A 4-es pont?

DR. VARGA LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Mellette senki, a bizottság elvetette. Az 5-ös?

DR. VARGA LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tizenöt igen, egy tartózkodás.

Köszönöm szépen.

Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4304. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)(Első helyen kijelölt bizottságként)

Következik az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megvitatása. Az 1-es ponttal kezdünk, Zsigó Róbert és több képviselőtársunk módosítója.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Jó napot kívánok. Nem támogatjuk. Ennek a nemnek az előzménye az, hogy a munka törvénykönyve tavaszi módosítása során hasonló szöveg került elfogadásra az üzemi tanács jogaival kapcsolatban, ami kifejezi azt a jogalkotói szándékot, hogy 1992-ben az eredeti munka törvénykönyvében az üzemi tanács együttdöntési joga megfogalmazódott. A lényege az, hogy "csak" a kollektív szerződésben foglalt jóléti intézményekkel, ingatlanokkal kapcsolatban van együttdöntési joga az üzeni tanácsnak.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság támogatja-e? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 2. pont Gúr Nándorék indítványa.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tizenhat igen. A 3-as pont?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 4-es pont?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Egy igen, tíz nem, tartózkodott öt. Az 5-ös?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tizenhat igen. 6-os?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 7-es?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 8-as?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 9-es?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja. A 10-es?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 11-es?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 12-es?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Egy igen, tíz nem, öt tartózkodás. A 13-as?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja, de a kormány erről még nem döntött. Szeretném felhívni a bizottság figyelmét, hogy ez a módosító a 15-ös, a 18-as és a 19-es számon benyújtott módosító javaslatokkal is összefügg, azokat sem támogatjuk, de a kormány döntésére még várunk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Kilenc igen, hat nem, egy tartózkodás. A 15-ös?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Kilenc igen, hat nem, egy tartózkodás. Most jön a 16-os.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Itt annyit hadd mondjak, hogy a tartalmával egyetértünk, de a kivitelezésével nem. Hivatalosan nekem nemet kell mondani, viszont arra szeretném kérni a bizottságot, hogy egy előkészített módosító javaslatot legyen kedves benyújtani.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. 17-es indítvány?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. 18-as?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Kilenc igen, hat nem, egy tartózkodás. A 19-es?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Kilenc igen, hat nem, egy tartózkodás. A 20-as?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Azért nem támogatja a tárca, mert szeretnénk mérlegelési jogkört biztosítani a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatásával kapcsolatban, hogy minél többen részesülhessenek támogatásban, ezért vannak a jelzők az összegek és a határidők előtt.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Mivel a törvény általános vitájánál nem volt ott minden bizottsági tag, hadd egészítsem ki. A dolognak az a lényege, hogy a jelenlegi szabályok szerint a hátrányos helyzetű munkavállaló esetében 50 százalékos támogatást kaphat a munkáltató, már bértámogatást, a megváltozott munkaképességűek esetében pedig 60 százalékot. A törvény most úgy módosítaná ezt, hogy legfeljebb 50, illetve legfeljebb 60 százalék támogatást kaphatna a munkáltató, hogy ha ilyen hátrányos helyzetű, illetve megváltozott munkaképességűek munkavállalót alkalmaz. Nekem az az eddigi tapasztalatom, hogy ha a törvény ilyen irányban módosul, tehát odateszi azt, hogy legfeljebb, akkor egészen biztos, hogy nem az 50-60 százalék lesz a támogatás mértéke, hanem annál jóval kevesebb. Január 1-jével hatályba lép a megváltozott munkaképességűek ellátására vonatkozó jogszabály. Eddig is nehezen tudtak elhelyezkedni. Tehát ezzel még kevesebb lehetősége lesz ezeknek az embereknek munkát találni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki támogatja a módosító indítványt? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 21-es pont?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. A következő pont alattit viszont támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Hat igen, tíz nem. A 22-es?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 23-as?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 24-es?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. A 25-ös?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Tíz igen, hat nem. Nem látok több módosító indítványt. Köszönöm szépen a kormány képviselőjének a segítségét és a bizottsági tagok részvételét.

Egyebekben nem kívánok semmit mondani. Hétfőn találkozunk a szokásos időpontban.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 10 perc.)

Simon Gábor

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia