FMB-39/2007.
(FMB-57/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2007. november 29-én, 8 óra 03 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók: *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4305. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4304. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról, valamint egyes törvényeknek az egészségkárosodás mértékére vonatkozó új minősítési rendszer és a rehabilitációs járadék bevezetésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4321. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4304. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4305. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

3. A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról, valamint egyes törvényeknek az egészségkárosodás mértékére vonatkozó új minősítési rendszer és a rehabilitációs járadék bevezetésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4321. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

4. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Geberle Erzsébet (SZDSZ)
Kontur Pál (Fidesz)
Rácz István (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Bernáth Ildikó (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Gúr Nándor (MSZP) Simon Gábornak (MSZP)
Dr. Bóth János (MSZP) Geberle Erzsébetnek (SZDSZ)
Filló Pál (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP) Dr. Vojnik Máriának (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz) Rácz Istvánnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Dr. Varga lászló főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Dr. Burik Mária főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Till Szabolcs főosztályvezető-helyettes (Honvédelmi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 8 óra 03 perc)

Elnöki megnyitó

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat, a képviselő asszonyokat és a képviselő urakat és a napirendhez érkezett előterjesztői képviselőket.

A bizottsági ülés keretében négy napirendi pontra tettem javaslatot. Ez a négy napirendi pont a bizottság tagjai előtt szerepel és az előzetesen kiküldött meghívóban is szerepel, ezért a munka első lépéseként azt kérem, hogy fogadjuk el a mai bizottsági ülésünk napirendjét és érdemben kezdjünk hozzá a témák megtárgyalásához.

A napirend elfogadása

Aki egyetért a napirenddel, kérem, tisztelettel, hogy szavazza meg.(Szavazás.) A jegyzőkönyv kedvéért mondom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a mai napirendet. Köszönöm képviselőtársaimnak ezt a döntést, és hogy ha mindenki egyetért, annyit szeretnék javasolni, mivel az előterjesztők több bizottsági ülésen is képviselik a tárcák, illetve a kormány álláspontját, ezért érdemi munkánk megkezdését a munkavédelemről szóló törvénynek a tárgyalásával kezdjük. Ennyi egyetértést kérek a bizottság tagjaitól.

Tehát a második napirenddel: a munkavédelemről szóló 1996. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, a T/4305. számú kapcsolódó módosító javaslatok megvitatására kerül most sor. A bizottság, mint első helyen kijelölt bizottság ezt is és majdan a második napirendi pontot is úgy tárgyalja, hogy ez az iránymutató lesz a többi bizottság munkájának, éppen ezért fontos, hogy minden szakmai kérdésben a döntésünket meghozzuk.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4305. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Szeretném, hogy ha képviselőtársaim elővennék az ajánlási tervet, mégpedig a munkavédelemről szóló törvénynek a kiegészítő ajánlását, a november 27-i tervezetet. Ebből is világosan látszik, hogy egy döntést kell ennek a törvénynek a kapcsán a kapcsolódó módosítók ügyében meghozni.

Az első ajánlási pont, amely Jauernik István képviselő úrnak a kapcsolódó módosítója. Szeretném megkérdezni a tárca álláspontját.

DR. VARGA LÁSZLÓ (Munkavédelmi Főfelügyelőség): Támogatjuk.

ELNÖK: És egy bemutatkozást is szeretnék kérni, hogy a jegyzőkönyvbe be tudjuk önt vezetni.

DR. VARGA LÁSZLÓ (Munkavédelmi Főfelügyelőség): Varga László vagyok, a Munkavédelmi Főfelügyelőség Jogi főosztályvezetője.

ELNÖK: Nagyon szépen köszönöm, régi ismerősöm. Tehát a kormány, az előterjesztő ezt a módosítót támogatja.

Szeretném megkérdezni, aki a módosítóban foglaltakkal egyetért, az kérem, most jelezze! (Szavazás.) 10 igen. Aki nem ért egyet? Olyan nincs. Tartózkodik? (Szavazás.) 2 tartózkodás. Tisztelettel köszönöm.

Az első törvényhez kapcsolódó módosítói tárgyalásunkat lezártuk. Lépjünk tovább.

Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4304. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Megérkezett a tárca képviselője. Soron következik az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, a T/4304. szám alatt jegyzett törvényjavaslat. Ennek a kapcsolódó módosítóinak a megvitatása és az arról való döntés fog következni.

Köszöntöm a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselőjét, bár jó ismerősünk, azért kérem, hogy hivatalosan is jelentkezzen be a jegyzőkönyvbe; azt követően elkezdjük a napirendhez kapcsolódó módosítók tárgyalását.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Dr. Burik Mária vagyok, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Jogi főosztályának helyettes vezetője.

ELNÖK: Köszönjük szépen főosztályvezető-helyettes asszony, és akkor hozzákezdünk.

Itt képviselőtársaim 6 ajánlásról fogunk dönteni. Kérem, hogy vegye mindenki elő szintén a november 27-i ajánlási tervet, és lesz majd, úgy látom, ehhez bizottsági módosítónk is.

Az első ajánlási pontban Farkas Imre és Jauernik István képviselőtársunk módosítójáról fogunk dönteni.

Kérem szépen az előterjesztő álláspontját!

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk az 1-es számú kapcsolódó módosító javaslatot.

ELNÖK: Az előterjesztő ezt a kapcsolódó módosítót nem támogatja. Aki a kapcsolódó módosítót támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) Ilyet nem látok. Aki nem támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) 12 nem. Köszönöm szépen. Ezt a bizottság egyhangúlag nem támogatta.

A 2. ajánlási pontban foglaltakról döntünk. Ugyancsak Farkas Imre és Jauernik István képviselőtársunk módosítója.

A tárca álláspontja!

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Aki a módosítót támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) Ilyet nem látok. Aki nem támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) 10 nem. Aki tartózkodik? (Szavazás.) 2 tartózkodás. Ezzel ezt a döntésünket is meghoztuk. Köszönöm szépen.

A 3. ajánlási pontban foglaltak: Farkas Imre és Jauernik István képviselőtársunk módosítója.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Szintén nem támogatja. Aki a módosítóban foglaltakat támogatja, kérem, szavazzon! (Szavazás.) Ilyet nem látok. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 10. Aki tartózkodik? (Szavazás.) 2. Ezt a döntésünket is meghoztuk.

A 4-es ajánlási pontról fogunk dönteni. Farkas Imre és Jauernik István képviselő urak módosítója.

A tárca álláspontja!

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Időközben már kormánydöntés is született a tegnapi napon, tehát kormányálláspontként is nyilatkozok.

ELNÖK: Értem. Köszönöm szépen a kiegészítő pontosító tájékoztatást. Tehát a kormány álláspontja az, hogy nem támogatja.

Aki a módosítóban foglaltakat támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) Ilyet nem látok. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 12. Tehát a bizottság egyhangúlag elutasította a módosítóban foglaltakat.

Az 5-ös ajánlási pont. Kérem az előterjesztő álláspontját!

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatható a kapcsolódó módosító javaslat.

ELNÖK: Megértettem. Az 5-ös is Farkas Imre és Jauernik István képviselő urak módosítója. Aki az ajánlási pontban foglalt módosítóval egyetért, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) Ilyet nem látok. Aki nem ért egyet? (Szavazás.) 10. Aki tartózkodott? (Szavazás.) 2. A döntést meghoztuk, köszönöm szépen.

Most a 6. ajánlási pontban foglaltakról fogunk dönteni: Simon Gábor, Gúr Nándor, Filló Pál, Vojnik Mária, Rózsa Endre, Nagy László, Kiss Ferenc, Rákóczy Attila, Bóth János és több képviselőtársam és Geberle Erzsébet képviselő asszony remek módosítója.

A tárca álláspontját szeretném kérdezni.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Ezt a javaslatot támogatjuk; szemben az előzővel ez teljesen pontosan ügyel arra, hogy a jogviszony nem csak a teljes évben állhat fent, tehát kezeli azt az esetet, amikor egy éven belül rövidebb jogviszony áll fenn és pontos számítási szabályt is tartalmaz a nem teljes hónapok számítására vonatkozóan.

ELNÖK: Külön gratulálok képviselőtársaimnak ehhez a remek szakmai javaslathoz.

Aki a javaslatot támogatja, kérem szépen, most szavazzon! (Szavazás.) 10 igen. Aki nem támogatja? (Szavazás.) Egy nagyon korrekt bizottság munkáját látjuk. 12 támogató javaslattal ezt a javaslatot elfogadtuk, a bizottság egyhangúlag támogatta.

Az ajánlási tervben foglaltakról való döntést lezártuk, viszont van egy bizottsági kapcsolódó módosítónk, amely a 34. és 37. paragrafushoz kötődik. Érdeklődőm, hogy a tárcának volt-e módja megismerkedni a kapcsolódó módosítóban foglaltakkal, vélelmezem, hogy akkor állást is tud foglalni ezzel kapcsolatban. (Dr. Burik Mária: Igen.)

Szeretném megkérdezni az előterjesztő álláspontját, hogy a bizottsági módosító javaslattal kapcsolatban milyen véleményt foglal el.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk a bizottsági módosító javaslatot.

ELNÖK: Erős bizottság erős módosítóját az előterjesztő támogatja?

Szeretném megkérdezni a bizottság tagjait, hogy a bizottsági módosítóban foglaltakkal aki egyetért, kérem, most jelezze! (Szavazás.) 10 igen. Aki nem ért egyet? (Szavazás.) Olyat nem látok. Tartózkodás? (Szavazás.) 2 tartózkodás. Köszönöm. Tehát a bizottság módosítóiról döntöttünk. Ezzel úgy vélem, hogy ennek a napirendnek a tárgyalását is lezárhatjuk.

Van-e olyan, amiben úgy érzi valaki, hogy nem döntöttünk. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Nagyon szépen köszönjük az előterjesztő képviseletében jelenlévő kollegának az érdemi szakmai munkát, ezt a napirendi pontot lezártuk és lépjünk tovább.

Kedves kollegák, tisztelt bizottság, soron következik a 3. napirendünknek a megtárgyalása.

(A terembe érkezik Rácz István (Fidesz) képviselő úr)

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról, valamint egyes törvényeknek az egészségkárosodás mértékére vonatkozó új minősítési rendszer és a rehabilitációs járadék bevezetésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4321. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

A 3. napirendünk, amely a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról, valamint egyes törvényeknek az egészségkárosodás mértékére vonatkozó új minősítési rendszer és a rehabilitációs járadék bevezetésével összefüggő módosításáról szóló T/4321. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról történő döntés.

Tisztelettel köszöntöm az előterjesztő képviselőjét. Kérek mindenkit, hogy a 4321. törvényhez a november 28-i ajánlási tervet kérem, vegyük elő, erről fogunk most dönteni.

Mielőtt megkezdenénk, ugyancsak tisztelettel kérem, hogy az előterjesztő jelentkezzen be a jegyzőkönyvbe.

DR. TILL SZABOLCS (Honvédelmi Minisztérium): Tisztelt Bizottság! Till Szabolcs ezredes vagyok, a HM Jogi főosztályvezető-helyettese.

ELNÖK: Köszöntöm főosztályvezető-helyettes urat és azonnal neki is kezdünk a döntésekhez.

Az 1. ajánlási ponthoz kérem szépen, hogy lapozzunk. Az 1. ajánlási pont dr. Szabóné Müller Timea képviselőtársunk módosítója.

Szeretném megkérdezni az előterjesztő álláspontját.

DR. TILL SZABOLCS (Honvédelmi Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő ezt támogatja. Aki a módosítót támogatja, a módosítóban foglaltakkal egyetért, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) 10 igen. Aki nem ért egyet? (Szavazás.) Nem látok ilyet. Tartózkodás? (Szavazás.) 4 tartózkodással döntöttünk erről, tehát 10 igen és 4 tartózkodás az első ajánlásnál.

Lépjünk tovább. A 2. ajánlási ponthoz lapozunk, ugyancsak dr. Szabóné Müller Timea képviselőtársunk módosítója.

Szeretném az előterjesztő álláspontját megismerni!

DR. TILL SZABOLCS (Honvédelmi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Aki a módosítót támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) Nem látok ilyet. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 9 nem. Aki tartózkodik? (Szavazás.) 5 tartózkodás, így hoztuk meg ezt a döntést.

A 3. ajánlási ponthoz lapozzunk. Karsai Péter képviselőtársunk módosítója.

Kérem az előterjesztő álláspontját!

DR. TILL SZABOLCS (Honvédelmi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő nem támogatja. Aki a módosítóban foglaltakat támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) 4. Aki nem támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) 10. Köszönöm szépen.

A 4. ajánlási pont ugyancsak Karsai Péter képviselőtársunk módosítója.

Az előterjesztő álláspontja!

DR. TILL SZABOLCS (Honvédelmi Minisztérium): Ezt sem támogatjuk.

ELNÖK: Nem támogatja. Aki támogatja, kérem, szavazzon! (Szavazás.) 4. Aki a módosítót nem támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) 10. A döntésünket meghoztuk. Köszönöm szépen.

Az 5. ajánlási ponthoz lapozunk: Rába László képviselőtársunk módosítója.

Szeretném az előterjesztő álláspontját kérdezni.

DR. TILL SZABOLCS (Honvédelmi Minisztérium): Jelenlegi formájában nem.

ELNÖK: Tehát a jelenlegi formában nem támogatja; de ha jól értem, akkor ez egy jelzés, hogy némi korrekcióval, kapcsolódóval ezt lehet kezelni. Ennek figyelembevételével is döntünk. Aki a módosítót a jelenlegi formájában támogatja, kérem szépen, most szavazzon! (Szavazás.) Ilyet nem látok. Aki nem támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) 10. Aki tartózkodott? (Szavazás.) 4. A jelzést vettük és gondolom, hogy ezt továbbítjuk is.

A 6. ajánlási ponthoz kérem, hogy lapozzunk. Csampa Zsolt képviselőtársunk módosítója.

Az előterjesztő álláspontját szeretném kérni!

DR. TILL SZABOLCS (Honvédelmi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő nem támogatja. Aki a módosítót támogatja, kérem, most szavazzon! (Szavazás.) 4. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 10. A döntésünket ebben meghoztuk.

A 7. ajánlási pont, véleményem szerint egyben az utolsó döntésünk az ajánlási tervben: Szabóné Müller Timea képviselő asszonynak a módosítója.

Előterjesztő álláspontja!

DR. TILL SZABOLCS (Honvédelmi Minisztérium): Igen, támogatjuk.

ELNÖK: Az előterjesztő ezt támogatja. Aki a módosítóban foglaltakkal egyetért, és azt támogatja, kérem, szavazzon! (Szavazás.) 10. Aki nem támogatja? (Szavazás.) 4. A döntésünket meghoztuk. Kérdezem, hogy lát-e valaki olyat, amiről nem döntöttünk. (Nincs jelzés.) Nem. Tisztelettel köszönöm az előterjesztőnek is a képviseletet és ezt a napirendet is lezártuk.

Egyebek

Szeretném megnyitni az egyebek napirendi pontot, amiben az első egyebünk egy döntés, amely a költségvetéshez a T/3860. számú törvényjavaslathoz benyújtandó bizottsági módosító.

Képviselőtársaim előtt ott van a módosító javaslat. Minden bizonnyal emlékeznek arra, hogy a költségvetés tárgyalásánál a bizottság kapott egy olyan jelzést, hogy ha szakmai módosítóval él ezen a területen, akkor azzal segítenénk a jogszabály koherenciáját megteremteni - ezt mi megcsináltuk. Ezért úgy teszem fel a kérdést - és itt az előterjesztő előzetesen jelezte, hogy ezzel egyetért -, hogy aki a bizottsági módosítóval egyetért, kérem szépen, szavazzon! (Szavazás.) 10 igen. Aki nem ért egyet? (Szavazás.) 4 nem. Köszönöm szépen a döntést. Ezt a bizottsági módosítót elfogadtuk és ezzel a költségvetésnek ehhez a részéhez kötődő koherenciát a bizottság megoldotta, feloldotta.

Az egyebekben még annyit szeretnék mondani, hogy a bizottság szakértőjével, a Ház illetékes szakmai vezetőivel konzultáltam és azt a helyzetet próbálom megteremteni, hogy még kettő darab bizottsági ülésünk lenne ebben az ülésszakban - mind a kettő hétfőn lenne: december 3-án és december 10-én, és akkor a csütörtöki üléseket nem kell megtartanunk. Két hétfői üléssel, sajnos két hosszú hétfői üléssel elrendeznénk az összes előttünk álló feladatot.

Hétfőn, a jövő héten és 10-én is fog a bizottság ülést tartani. A módosítókat hétfőn meg tudjuk szavazni, illetve az összes szakmai kérdést, ami előttünk van; közte, annak a benyújtott petíciónak is a tárgyalását, ezeket a témákat fel tudjuk vetni.

Most a kolleganőm (Farkasné dr. Molnár Valéria tanácsadó) annyiban segít, hogy fel tudjam idézni, hogy a két darab ÁSZ jelentésről kell tárgyalnunk és a Közmunka Tanács tájékoztatóját fogjuk meghallgatni a fennmaradó két ülésen. Előttünk van a román-bolgár csatlakozásnak a felülvizsgálata, a feketemunka elleni fellépés petíciójának a megtárgyalása a két szakszervezet kezdeményezésére. Ezeknek az elvégzésével a bizottság érdemben el tudja végezni a munkáját.

Szeretnék még egy meghívót elmondani. Kaptunk a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Magyar Védelmiipari Szövetségtől egy meghívót, hogy november 30-án 10 és 13 között a BNV B pavilonjában egy átfogó konferencia és bemutató van elsősorban ebben a tárgykörben. Ha a képviselőtársaim közül bárkinek van érdeklődése az adott témakörben, akkor a bizottságon keresztül a bejelentkezését meg fogjuk tenni.

Egyebek, kérdések, információk? (Nincs jelzés.) Ha nincsenek, akkor szeretném jelezni képviselőtársaimnak, nagy tisztelettel köszönöm, hogy ma reggel ezt a bizottsági ülést meg tudtuk tenni. Kellemes napot, sok jó munkát és a hétvégére egy kis pihenést kívánok mindenkinek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 8 óra 28 perc)

 

 

Simon Gábor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné