FMB-42/2007.
(FMB-60/2006-2010.)


Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2007. december 17-én, hétfőn, 09.30 órakor
a Képviselői Irodaház I. emelet 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Napirendi javaslat

1. A Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság 2007. II. félévi munkájának értékelése

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Simon Gábor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó (Fidesz) alelnök
Gúr Nándor (MSZP) alelnök
Dr. Bóth János (MSZP)
Filló Pál (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Geberle Erzsébet (SZDSZ) Simon Gábornak (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz) megérkezéséig Wittner Máriának (Fidesz)
Molnár Oszkár (Fidesz) Czomba Sándornak (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz) megérkezéséig Nagy Istvánnak (Fidesz)
Rácz István (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 30 perc)

SIMON GÁBOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat. A mai napon egy teljesen normális és a bizottsági ülésnek megfelelő játékszabályokkal rendelkező bizottsági ülés, ezért szeretném mondani, hogy a bizottság határozatképes. Szeretném elmondani, hogy ma igazából egy évzáró bizottsági ülésre kerítenénk sort. Immáron a harmadik alkalommal tesszük meg azt, hogy amikor az évzáráshoz elérkezik a bizottság egy rövidke statisztikával, egy-két gondolat felvetésével és némi, a bizottság részéről biztosított, a munkát segítő háttérajándékkal megpróbáljuk az évet lezárni.

A kollégákkal csináltunk egy rövid statisztikát. A kormányzati előterjesztésekből és a jogalkotási tervből következően elég hullámzó volt a bizottság terhelése, de így is egy nagyon jó statisztikai átlagot futottunk és ezt tisztelettel köszönöm alelnök asszonynak, az ellenzéki oldalon ülő képviselőtársaimnak és a kormánypárti oldalon ülő képviselőtársaimnak is, hogy a bizottságok között is kiemelkedő részvételi aránnyal tudta a bizottságunk az üléseit megtartani. Szeretném elmondani, hogy 17 alkalommal üléseztünk, 25 óra 18 perc időtartamban, 16 előterjesztést tárgyaltunk meg. Ezzel a munka aránya a bizottságok közül - a 18 állandó bizottság közül - a legelső egyharmadban vagyunk, azt gondolom, ez egy jó arány.

Összesen az egész év folyamán 41 ülésünk volt és több, mint 65 órát beszélt a bizottság úgy, hogy egyébként rendkívül konstruktív és a jogszabályi előterjesztések megtárgyalására korlátozódott a feladatunk. Három kihelyezett bizottsági ülésen vagyunk túl és szeretném mondani, hogy 95 százalékos részvételi aránya volt a bizottsági üléseknek a helyettesítésekkel együtt. Tisztelettel köszönöm, ez a bizottság szakmai munkáját jelentős mértékben javította.

Több szakmai napirendet tárgyaltunk meg, csak tallózva mondanék néhányat. Hetet gyűjtöttünk össze, ebből kiemelném, az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2006. évi tevékenységét átnéztük, a Munkaerő-piaci Alap felhasználásáról több ízben váltottunk szót, a munkavédelem országos programjáról is beszéltünk, a 2006. évi munkaerő-kereslet, -kínálat ügyét is megtárgyaltuk, a nemzeti fejlesztési tervről többször váltottunk szót. A bizottság végigkísérte Románia és Bulgária európai uniós csatlakozásából fakadó, a magyarországi munkaerőpiacra gyakorolt hatását, az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket. Több ízben, többször érdemi bizottsági ülésen tárgyaltuk meg ezt a kérdést és a kis- és középvállalkozások ügyéről is váltottunk szót.

Külön köszönöm az Ellenőrző albizottság ülését, Kontur Pál képviselő úr vezetésével, rendszeres üléssel, sok témával segítette a fő bizottság működését. Ugyanezt szeretném megköszönni Kiss Ferenc képviselő úrnak, aki az Európai ügyek albizottságát vezette és természetesen végül, de nem utolsó sorban alelnök asszonynak, aki a diszkrimináció és a foglalkoztatás ügyét összekapcsolva, a női esélyegyenlőség ügyét is idekötve nagyon komoly albizottsági üléseket szervezett, aki egyébként Vojnik képviselő asszonnyal együtt az ötpárti, a női esélyegyenlőségről szóló parlamenti egyeztetésnek is aktív tagja, alelnök asszony kezdeményezője is.

Az albizottságok 12 ülést tartottak, 4-4-et, az albizottsági ülések sem kevés időt foglaltak magukban. Az első félév ülései nyolc órát, a második félévben pedig mintegy négy órát.

Megtört a jég, mert ebben az ülésszakban nagyon intenzív nemzetközi, külügyi kapcsolatokat ápolt a bizottság. Köszönöm azt, hogy a bizottság tagjai több parlamenti társbizottság, delegáció fogadásánál lehetővé tették, hogy azok szakmai jó ízű konzultációk legyenek és a bizottság vezetése pedig Szlovéniában egy fontos külügyi nemzetközi látogatáson konzultált az ottani parlamenttel.

Ez egy nagyon gyors lista volt annak érdekében, hogy egy szakmai áttekintése legyen a munkánknak. Ehhez szerettünk volna annyival hozzájárulni, hogy néhány szaloncukorral néhány édes pillanatot is szerezzünk, és azt évről évre igyekszünk megtenni, hogy azzal a naptárral, ami a képviselői munka rendszerezéséhez is hozzájárul, a bizottság jelezze azt, hogy a bizottság tagjainak az érdemi munkáját ilyen módon is fontosnak tartja. Belátásuk szerint használják.

Miután hivatalos ülésünk van, szeretném a helyettesítéseket is bediktálni. (A jegyzőkönyv elején részletezve.)

Érdemben mást nem gondoltam mondani, tudom, hogy egy nagyon nehéz ülésszak van mögöttünk és ahogy látom, az előttünk álló sem lesz sokkal egyszerűbb. Mégis úgy érzem, hogy vissza kell, hogy igazoljam az önök számára azt, hogy végig a bizottságon belül a szakmai vitákra koncentráltunk, ezért a bizottságban a viták szintje példa nélkülinek tekinthető. Köszönöm, hogy ebben partnerek voltak. Szeretném megkérdezni, hogy kíván-e bárki érdemben valamilyen kiegészítést tenni az elhangzottakhoz. Alelnök asszony, tessék!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Szeretném megköszönni a bizottság munkatársainak, a minisztérium képviselőinek, az Állami Számvevőszék munkatársainak és mindenki másnak, aki a bizottsági üléseinken részt vett, hogy számunka az anyagokat, ha néha késve is, de megküldték és ezzel lehetővé tették, hogy alaposabban elmélyedhessünk egy-egy törvényjavaslatban. És természetesen mindenkinek nagyon boldog és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok.

ELNÖK: Köszönjük szépen, viszont kívánjuk. A kollégákat megkértem, hogy legyenek kedvesek egy üveg pezsgőt felbontani.

Információim szerint február második hetében lesz az első plenáris ülés, ebből következően én azon a héten gondolnám a bizottság ülését is megtartani. Azt megelőzően fogok beszélni az alelnök asszony és az alelnök úrral a jövő évi feladatainkról leginkább annak tükrében, ha látjuk a parlament menetrendjét. A jövő félévben több olyan nemzetközi találkozó, konzultáció van előkészítés alatt, ami részben a hozzánk érkezett parlamenti delegációknak egy visszahívása, részben pedig új kezdeményezés lesz.

Köszönöm még egyszer a munkájukat.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 00 perc.)

 

Simon Gábor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia