FMB-19/2008.
(FMB-79/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2008. október 6-án, hétfőn 9.30 órakor
a Képviselői Irodaház 128. számú tárgyalójában
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók*

Elnöki bevezető*

Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési rendjével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6071. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)*

Egyebek*

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: A nyilvántartott álláskeresők, a szociális ellátásban részesülők és a különböző közfoglalkoztatási formákban dolgozók egységes nyilvántartásáról szóló határozati javaslat (H/5922. szám) (Dr. Vas János (MDF) képviselő önálló indítványa)*

Határozathozatal*


Napirendi javaslat

1. Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési rendjével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6071. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

 

2. Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: A nyilvántartott álláskeresők, a szociális ellátásban részesülők és a különböző közfoglalkoztatási formákban dolgozók egységes nyilvántartásáról szóló határozati javaslat (H/5922. szám) (Dr. Vas János (MDF) képviselő önálló indítványa)

 

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó (Fidesz) alelnök
Filló Pál (MSZP) alelnök
Dr. Bóth János (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Vécsi István (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Lénárt László (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) Vécsi Istvánnak (MSZP)
Molnár Oszkár (Fidesz) Czomba Sándornak (Fidesz)
Rácz István (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz) megérkezéséig Bernáth Ildikónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Magyar Éva fogalmazó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Vas János (MDF) előterjesztő

Fekete László főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 32 perc.)

Elnöki bevezető

GÚR NÁNDOR (MSZP), a bizottság elnöke, továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait és meghívottainkat is. A meghívóban három pontot jelöltünk meg. Mielőtt ezekre kitérnénk, a határozatképesség megállapítására kerítünk sort. A helyettesítéseket beolvasom a jegyzőkönyv számára. (A jegyzőkönyv elején részletezve.) A határozatképességünk nem kérdéses.

Kérdezem a bizottságot, hogy a megküldött napirendi pontokkal egyetért-e. (Szavazás.) Igen, egyhangúlag elfogadta a bizottság. Köszönöm szépen.

Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési rendjével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6071. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

Az első napirendi pontunkra térünk rá. Az 1-es összefügg a 2, 4, 5, 9, 12-es pontokkal.

DR. MAGYAR ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag támogatja a bizottság. A 3-as pont következik, amelyik összefügg a 13-assal.

DR. MAGYAR ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Alelnök asszony kért szót, tessék.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Csak annyi rövid kérdésem volna, hogy a kettő között mi a különbség? Az esetleges névváltozással vagy mivel függ össze, hogy nem a leánykori, hanem a születési név kerül az adatok közé.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérem a választ.

DR. MAGYAR ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Erre azért van szükség, mert most az anyakönyvi kivonatban nem a leánykori név, hanem a születési név szerepel. És ezért került pontosításra a törvényjavaslat szövege, leánykori név helyett most már születési nevet kell megjeleníteni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a bizottságot, ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag támogatja a bizottság. A 6-os pont jön, amely összefügg a 7-essel.

DR. MAGYAR ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag támogatja a bizottság. A 8-as?

DR. MAGYAR ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag támogatja a bizottság. 10-es pont, ami összefügg a 11-essel?

DR. MAGYAR ÉVA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja? (Szavazás.) Egyhangúlag támogatja a bizottság. Nincs több. Köszönöm szépen.

Amíg nem érkezik meg Vas János képviselőtársunk, rátérünk az egyebek napirendi pontra.

Egyebek

Néhány bejelenteni valóm volna ezzel kapcsolatban. Szeretnék egy meghívásról előzetes tájékoztatást adni: a Nonprofit Média Központ Alapítvány fogyatékos emberek parlamenti napját szervezi idén második alkalommal. Ennek az időpontja a tervezettek szerint november 6-a, csütörtök délelőtt 10 óra és egy ilyen kvázi informális összevont bizottsági ülés címszó alatt szeretnénk ezeket a kérdéseket tárgyalni, ahol több bizottság tagjait invitálják a rendezvényre. Ez egy kétórás időtartam lenne. Szeretném, ha ismernék ezt a meghívást és élnének is a lehetőséggel. Köszönöm szépen.

A második mondandóm az a 2007. évi költségvetési törvény végrehajtásáról szóló T/6133. sz. törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokkal kapcsolatos. Szakértő asszony áttanulmányozta és úgy találta, hogy egyik sem esik a feladatkörünkbe, így azokat megvitatni nem kell. Így csak ezért nem tartanánk bizottsági ülést, ha ehhez most a bizottság tagjai is hozzájárulnak.

Harmadikként szeretném azt jelezni, hogy pénteken Lévai Katalin Európa parlamenti képviselő közmeghallgatást tart. Aki úgy gondolja, hogy ezen részt kíván venni, azt tisztelettel látja.

Negyedikként: korábban döntöttünk arról, hogy a Rehabilitációs albizottság megkezdi a munkáját Vécsi István képviselőtársunk vezetésével és abban maradtunk, hogy ez egy háromfős albizottság lesz. A mi részünkről minden valószínűség szerint Lénárt László a másik személy, aki részt venne ebben a munkában. Alelnök asszonytól szeretnék majd jelöléseket hallani e tekintetben. Kérdezem, hogy kinek van még valami közölni valója a bizottság felé. Alelnök asszony, tessék parancsolni.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Kérdésem volna elnök úr, ez pedig arra vonatkozik, hogy az interpelláció, amelyet Szűcs Erikához intéztünk Czomba Sándor képviselőtársammal és a parlament többsége nem fogadta el az arra adott választ, mikor kerül a bizottság elé.

ELNÖK: Köszönöm szépen a kérdést. Szakértő asszonyt kérdezem.

FARKASNÉ DR. MOLNÁR VALÉRIA bizottsági tanácsadó: Egy hónapon belül kell a bizottság elé hozni.

ELNÖK: Egyeztetést folytatok a ma délután folyamán e tekintetben és ha holnap találkozunk, választ adok erre a kérdésre, ha nem találkozunk, akkor pedig a jövő heti bizottsági ülésen. Ki kér még szót?

CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Két kérdésem lenne. Már régen kérdeztem rá az egyebekben a képzéshez kapcsolódó keresetpótló juttatásra. Továbbra is azt látom, hogy száz százalékos keresetpótló juttatás van. Miért nem lépünk ebben? Én úgy éreztem ezelőtt egy pár hónappal, hogy ebben konszenzus alakult ki köztünk, hogy ebben lépni kell, mert ennyi pénz nem áll rendelkezésre, a képzések száma pedig csökken.

A másik, valószínű az én tudatlanságom, de szeretném megkérdezni: úgy látom, hogy Magyar Bálint elég sűrűn egyéb elfoglaltsága miatt nincs jelen az ülésen. Az ő helyettesítése hogyan történik? Az én olvasatomban elméletileg ellenzék a Szabad Demokraták Szövetsége, ennek ellenére kormányoldali képviselő helyettesíti folyamatosan. Van-e valami olyan, amiről én nem tudok vagy hogy működik ez a dolog.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A szakmai kérdések tekintetében való egyetértésünk nem biztos, hogy feltétlen módon elégséges ahhoz, hogy gyorsan változások következzenek be minden tekintetben. Én többször kifejtettem, most is megerősítem, én is úgy gondolom, hogy a keresetpótló juttatások tekintetében érdemes felülvizsgálni a rendszert. Főleg a hiányszakmák tekintetében. Itt nyilván szükségszerű törvényi és rendelkezésmódosítások kellenek. A miniszter asszony itt lesz a meghallgatás kapcsán, ez a kérdés ugyanúgy kérdés, mint a többi kérdés.

A második kérdés tekintetében, szakértő asszony választ ad, amely szakszerű.

FARKASNÉ DR. MOLNÁR VALÉRIA: A Házszabály 36. §-ának (2) bekezdése alapján "bizottsági tag távolléte esetére ugyanazon bizottság tagjának adhat eseti képviseleti megbízást." Arra az egyetlen egy alkalomra - szól a 3. § szerint - be kell mutatni a leadott helyettesítési megbízást, ez létezik, addig nem kezdjük meg az ülést. A helyettes jogai és kötelezettségei az 5. § alapján azonosak a bizottsági tagéval, a helyettesítés nem terjedhet ki elnöki vagy alelnöki jogok gyakorlására, és a 6. § azt mondja, hogy egy bizottsági ülésen egy bizottsági tag helyettesítésére jogosult egy fő. Semmi olyan nincs a Házszabályban, hogy ellenzéki képviselő ellenzéki képviselőnek lenne köteles helyettesítési megbízást adni. Ez annál tágabb körű.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Dr. Magyar Bálint képviselőtársunk Vécsi Istvánnak adott megbízást. Az egyebek napirendi pontot lezárom. Megérkezett Vas János képviselőtársunk.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: A nyilvántartott álláskeresők, a szociális ellátásban részesülők és a különböző közfoglalkoztatási formákban dolgozók egységes nyilvántartásáról szóló határozati javaslat (H/5922. szám) (Dr. Vas János (MDF) képviselő önálló indítványa)

Szeretném megkérni a képviselőtársunkat, hogy indokolja az előterjesztését, ha szükségesnek tartja.

DR. VAS JÁNOS (MDF) előterjesztő: Köszönöm szépen a szót. Elnézést, hogy késtem. Én indokolni nem szeretném az itt leírt országgyűlési határozatomat, egy mondatot szeretnék mondani csak: nagyon fontosnak tartanám azt, hogy az önkormányzatoknál jelentkező munkanélküliek, illetve szociális segélyben részesülők és a foglalkoztatásért felelős hatóságok egy és ugyanazon adatbázisból dolgozzanak. Ezzel el lehetne kerülni azt, hogy párhuzamosságok lépjenek fel. Ez egy határozati javaslat, erre kérem a támogatásukat, semmilyen kötöttség ebben a formában nincsen. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium részéről Fekete László főosztályvezető-helyettes úr is jelen van. Megadom a szót.

FEKETE LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. Teljesen egyetértünk szakmailag ennek a kérdésnek a felvetésével, illetve e rendszer kialakításával. Annyiban tudnám ezt alátámasztani, illetve megelőzni a döntést, hogy jelenleg az Út a munkához program keretében az egyes foglalkoztatási és szociális törvények módosítása kapcsán kidolgozásra került gyakorlatilag erre a felvetésre, illetve erre a javaslatra vonatkozóan az összes szükséges válasz törvényi szinten, tehát amennyiben ezek a törvénymódosítások elfogadásra kerülnek, ezek megadják az alapját és a felhatalmazást az egységes munkaügyi és szociális adatbázis létrehozására. Ez mindazokat a célokat, amelyeket az előterjesztésben megcélzott, teljesíteni tudja, illetve a három szervezet közötti adatáramlás rendjét, tartalmát szabályozott formában egy közös adatbázis üzemeltetésével működtetni és használni tudják. Ennek az előkészítésére a Munkaerő-piaci Alap irányító testülete két üléssel ezelőtti ülésén már egy támogatást is biztosított, tehát anyagiakban is támogatja, hogy a rendszer harver- és eszközrésze is kialakításra kerülhessen, illetve a törvények elfogadása után az adatbázis is megkezdhesse a működését. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kinek van kérdése? Alelnök asszony, tessék!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Arra szeretném felhívni a képviselőtársaim figyelmét, hogy most amennyiben szavazásra kerül a sor és támogatjuk az országgyűlési határozati javaslatot, azzal tárgysorozatba-vételről döntünk. Tehát, ha tárgysorozatba-vételről döntünk, az nem azt jelenti, hogy ezt holnapután a parlamentnek meg kell tárgyalni. Az, hogy mikor kerül benyújtásra az Út a munkához című törvényjavaslat, illetve ez a rengeteg törvénymódosító javaslatot tartalmazó javaslat, azt egyelőre nem tudjuk. Azt sem tudjuk, hogy ennek milyen lesz a fogadtatása a parlamentben. Én nem látok abban semmilyen ellentmondást vagy egymást kizáró dolgot, hogy ha a bizottság most támogatja ennek a határozati javaslatnak a tárgysorozatba-vételét, hogy ez akadályozná a törvényjavaslat benyújtását vagy elfogadását. A kettő nem zárja ki egymást. Úgyhogy én azt javaslom, hogy a bizottság támogassa ezt a határozati javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Más kérdés? (Nincs jelentkező.) Visszaadom a szót az előterjesztőnek.

DR. VAS JÁNOS (MDF) előterjesztő: Köszönöm szépen. Alelnök asszony véleményével értenék egyet. Fel szeretném hívni a képviselők figyelmét, hogy ez 2008. június 3-án történt benyújtásra, tehát én nem tudtam erről a párhuzamosságról, és attól még, hogy ha ez támogatásra kerül és a jogszabály elkészül, ez okafogyottá válik és lehet ejteni. De ha nem történik jogszabályi elfogadás, még mindig van lehetőség ezt korrigálni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Egy rövid zárszót tennék az előterjesztéshez. Igazából a gondolat arról szól, hogy most már egy bő esztendeje zajlik az a munkafolyamat, amely tekintetében a végkifejlet kapcsán az Út a munkához program keretei között ez a kérdéskör is rendezésre kíván kerülni. Gyakorlatilag a szociális és a munkaügyi adatbázisok közötti átjárhatóság és sok minden egyéb más alapvető feltétele annak, hogy teljesüljön a programban megfogalmazott kérdéskörök megvalósulása. Ilyen értelemben egy komplexen kezelt kérdéskör keretei között egy fontos elem az, ami egyébként most itt ezen módosítási javaslat keretei között is megjelenik, de meggyőződésem és hitem szerint akkor ér igazából valamit, hogy ha komplexitásával együtt megtörténik mindaz, aminek meg kell történni a munka világába való visszasegítés tekintetében. Úgyhogy az én álláspontom személy szerint az, hogy a beterjesztendő Út a munkához törvényjavaslat elfogadására kerítsünk majd sort és ebben erősítsük meg mindazt, ami ezen igények kielégítését szolgálja. Köszönöm szépen.

Határozathozatal

Szavazásra teszem fel a kérdést. Azt kérdezem, hogy ki az, aki dr. Vas János képviselőtársunk által előterjesztett indítványt támogatja. (Szavazás.) Kilenc. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) Nem látok ilyet. És ki tartózkodik? (Szavazás.) Tíz. Ezzel a második napirendi pontunkat lezárom, képviselőtársamnak köszönöm a részvételt. A bizottsági ülést is bezárom. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 00 perc)

Gúr Nándor

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia