FMB-7/2009.
(FMB-94/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2009. április 29-én, szerdán, 12.00 órakor
a Képviselői Irodaház 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Az ülés résztvevői

Napirendi javaslat

Elnöki megnyitó

A rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő törvények módosításáról és egyéb, munkaügyi szempontból szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslat (T/9239. szám)

Módosító javaslatok tárgyalása

Egyebek


Napirendi javaslat

  1. A rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő törvények módosításáról és egyéb, munkaügyi szempontból szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslat (T/9239. szám)
    (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)
  2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke

Filló Pál (MSZP), a bizottság alelnöke
Kiss Ferenc (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Vécsi István (MSZP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Bóth János (MSZP) Gúr Nándornak (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Dr. Magyar Bálint (MSZP) Vécsi Istvánnak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Horváth István főosztályvezető, Szociális és Munkaügyi Minisztérium


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 10 perc.)

Elnöki megnyitó

GÚR NÁNDOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Köszöntöm a jelenlévőket. Tizenkét óra tíz perc van, ellenzéki képviselőt nem találok a teremben, de a bizottság határozatképessége a helyettesítésekkel egyetemben fennáll: jómagam Bóth képviselőtársamat helyettesítem, Vécsi István Magyar Bálint képviselő urat, Kiss Ferenc Rákóczy Attila képviselő urat, Nagy László pedig Rózsa Endre képviselő urat, ezáltal gyakorlatilag a tíz fős bizottsági jelenlét adott, a szavazásoknál majd megállapítjuk, hogy mindez milyen arányban.

A napirend elfogadása

A határozatképesség megállapítását követően a napirendi pontok elfogadására kerítünk sort. Elektronikus formában képviselőtársaim kaptak két, egymástól különböző meghívót, most pedig egy harmadikra teszek javaslatot. A harmadik arról szól, hogy a mai javasolt négy napirendi pont közül kettőt tárgyaljunk, az egyes adótörvények és azzal összefüggő törvények módosításáról szólót vegyük le, és a társadalombiztosítási nyugellátásról szólót szintén vegyük le.

Indokaim a következők: az egyes adótörvényeknél beérkezett két darab kapcsolódó módosító javaslat nem érinti a bizottság hatáskörét, az egyik a gluténmentes élelmiszerek kérdésköréről szól, a másik pedig a lakás-áfatartalomról, továbbá a társadalombiztosítási nyugellátással kapcsolatosan még a mai napon is folynak az egyeztetések, ezért javasolom a két napirendi pont levételét. Javasolom, hogy a 2009. május 4-ei, hétfői ülésünkön kezdjük meg ezen témák tárgyalását.

Ezzel a kiegészítéssel szeretnék a napirend szavazására sort keríteni. Aki egyetért azzal, hogy két napirendi pont tárgyalására kerítsünk sort, azaz a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő törvények módosításáról és egyéb, munkaügyi szempontból szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslatra, illetve az Egyebek témakörére, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás. - Mindenki jelez.) Köszönöm szépen, ez tíz igen szavazat.

A tárgyalási időkeret megállapításánál azt a szokásjogot alkalmazzuk, amit eddig, bár nehéz lesz, mert az azonos időtartam biztosítása mellett először az ellenzék megszólalási lehetőségének a biztosítását most nehezen fogjuk tudni teljesíteni, mivel az ellenzéki oldal nem képviselteti magát a mai bizottsági ülésen.

A rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő törvények módosításáról és egyéb, munkaügyi szempontból szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslat (T/9239. szám)

Rátérek az 1. napirendi pont, a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő törvények módosításáról és egyéb, munkaügyi szempontból szükséges intézkedésekről szóló törvényjavaslat tárgyalására. Itt első helyen kijelölt bizottság vagyunk.

Köszöntöm a napirendi pont tárgyalásához érkezett dr. Horváth István főosztályvezető urat. A főosztályvezető úrral közösen kell megoldanunk az ajánlástervezet tárgyalásáról szóló dolgainkat. Gyakorlatilag mindegyikünk előtt ott vannak az ajánlástervezetek.

Módosító javaslatok megvitatása

A kiegészítő ajánlás 1. ajánlási pontjában Tompa Sándor és Borsos József képviselő urak módosító javaslata szerepel. Kérdezem a főosztályvezető úrtól a kormány álláspontját.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. A jegyzőkönyv számára mondanám: most van a kormányülés, tehát még mindig csak tárcaálláspontot tudok mondani. A tárca az 1. pont alattit nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat: ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Nem látok ilyent. Ki az, aki nem támogatja? Tíz kezet látok.

A 2. ajánlási pont alatt Rózsa Endre, Kiss Ferenc és Nagy László képviselő urak módosító javaslata szerepel. Főosztályvezető úr?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat: ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Tíz kezet látok, köszönöm szépen.

A 3. ajánlási pont alatt Kiss Ferenc, Rózsa Endre és Nagy László képviselő urak módosító javaslata szerepel. A tárca álláspontja?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat: ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Tíz kezet látok, köszönöm szépen. (Farkasné dr. Molnár Valéria jelzésére:) A 3. pont összefügg a 9. ponttal, köszönöm szépen, szakértő asszony.

A 4. ajánlási pont alatt Rózsa Endre, Kiss Ferenc és Nagy László képviselő urak módosító javaslata szerepel. A tárca álláspontja?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat: ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen szavazat.

Az 5. ajánlási pont összefügg a 7. ajánlási ponttal, ez Kiss Ferenc, Rózsa Endre és Nagy László képviselő urak módosító javaslata. A tárca álláspontja?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat: ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen szavazat.

A 6. ajánlási pont alatt Rózsa Endre, Kiss Ferenc és Nagy László képviselő urak módosító javaslata szerepel. A tárca álláspontja?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat: ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Tíz igen szavazat.

A 7. ajánlási pont összefüggött a 5. ajánlási ponttal.

A 8. ajánlási pont alatt Kiss Ferenc és Nagy László képviselő urak módosító javaslatáról kérdezem a tárca álláspontját.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt nem támogatja. Egy rövid indokolást kérek, főosztályvezető úr.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Házszabályellenes, hiszen nem kapcsolódik, nincs megnyitva a törvényjavaslattal az államháztartási törvény érintett helye.

ELNÖK: Értem, köszönöm szépen. (Jelzésre:) Képviselő úré a szó.

NAGY LÁSZLÓ (MSZP): Ennek ellenére fenntartom az indítványt.

ELNÖK: Kérdezem képviselőtársaimat: a tárca álláspontjának figyelembe vétele mellett ki az, aki támogatja? (Szavazás.) Nyolc támogatással, két tartózkodás mellett az egyharmadot megkapta.

A 9. ajánlási pont összefüggött a 3. ajánlási ponttal, tehát a szavazásáról gondoskodtunk.

(Farkasné dr. Molnár Valéria: Elnök úr, ez támogatás, mert összesen tíz szavazatunk volt, a tíz több mint ötven százalék, ez támogatás. Bocsánatot kérek.) Így van, én a bizottság eredeti létszámához illesztettem, a szakértő asszonynak teljesen igaza van, helyénvaló a megjegyzés, köszönöm szépen.

Köszönöm, főosztályvezető úr, szép napot, jó munkát kívánok.

Egyebek

Rátérünk a 2. napirendi pontunkra, az Egyebek tárgyalására. Ennek keretében egy rövid tájékoztatást szeretnék adni. Tájékoztatom a bizottság tagjait, hogy 2009. május 4-én, hétfőn tartjuk a következő bizottsági ülésünket, a tervek szerint 9 óra 30 perces kezdéssel.

Az Egyebekben van-e bárkinek közlendője? (Nincs jelzés.) Nem látok ilyent. Mai bizottsági ülésünket 12 óra 20 perckor bezárom. Köszönöm a megjelenésüket, jó munkát kívánok mindenkinek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 20 perc.)

 

Gúr Nándor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Gálné Videk Györgyi