FMB-19/2009.
(FMB-106/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2009. október 5-én, hétfőn, 15 óra 21 perckor
az Országház főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Általános bevezető *

Vita az ülés napirendjéről *

Hozzászólások *

Az ülés bezárása *

 



Napirendi javaslat

  1. A GE Hungary Zrt. helyzetéről szóló tájékoztatás és az ezzel összefüggő kérdések

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke

Filló Pál (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Bóth János (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Rácz István (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)
Herényi Károly (független)

Helyettesítési megbízást adott:

Bernáth Ildikó (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Rákóczy Attila István (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Vécsi István (MSZP) megérkezéséig Filló Pálnak (MSZP)
Czomba Sándor (Fidesz) megérkezéséig dr. Czira Szabolcsnak (Fidesz)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) Filló Pálnak (MSZP)

Meghívottak részéről:

Megjelentek

Selmeczy György titkár, Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete
Fekete László főosztályvezető, Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Mester Zoltán szakállamtitkár, Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kiss Attila országgyűlési képviselő, Fidesz
Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Fidesz

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 21 perc)

Általános bevezető

GÚR NÁNDOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Szép napot kívánok még egyszer, a mai napon másodszor ülünk össze bizottsági ülésre.

Tisztelt Képviselőtársaim! A határozatképességünk adott, a helyettesítések ellenjegyzésére most kerítenek sort a szakértő kollégák. Egy téma kapcsán hívtam össze ma délutánra a bizottsági ülést újólag, a délelőtti bizottsági ülésünk napirendjén a GE-tájékoztatóval kapcsolatos téma újra napirendre vétele, annak az információnak a birtokában, ami a bizottsági ülésen Selmeczy György úr, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének titkára részéről hangzott el, akit most is tisztelettel köszöntünk a bizottság ülésén. Köszöntöm ezen kívül a minisztérium - vagy minisztériumok - résztvevőit, Fekete László főosztályvezető urat látom a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részéről, és más kollégákat is, akiket tisztelettel köszöntök a mai bizottsági ülésünkön.

Közben úgy látom, a helyettesítések tekintetében is egyenesben vagyunk 19 szavazattal, a helyettesítések pedig a következőképpen néznek ki: Bernáth Ildikót Kontur Pál képviselőtársam, Rákóczy Attilát Nagy László, Vécsi Istvánt jómagam, Czomba Sándort dr. Czira Szabolcs és Magyar Bálintot Filló Pál képviselő úr helyettesíti.

Vita az ülés napirendjéről

A délelőtt folyamán egy feltett kérdésre Selmeczy úr azt válaszolta, hogy azért bír elengedhetetlen fontossággal az, hogy e témakör kapcsán még a mai napon találkozzunk, mert hogy a holnapi napon olyan döntések születnek, amely döntések meghozatalát követően gyakorlatilag igazából nincs értelme a bizottságnak foglalkozni ezzel a kérdéskörrel, tehát ha tájékoztatót akarunk meghallgatni, akkor ma van ennek értelme.

A bizottsági ülést követő órákban a lehető legtöbb információ beszerzésére kerítettem sort, egyeztetéseket folytattunk, és ennek az egyeztetésnek a végkifejlete az, hogy a kezemben van egy rövid, egyoldalas levél a regionális elnök-vezérigazgatótól, Phil Marshalltól, a GE elnök-vezérigazgatójától, amelyben a lényeg a következő. Több mindenről szól, képviselőtársaim meg fogják kapni, gondoskodtam arról, hogy a másolatok elkészüljenek. (Farkasné dr. Molnár Valéria, a bizottság munkatársa felmutatja, majd átadja a képviselőknek a másolatokat.) Köszönöm szépen.

A lényeg ebben az, hogy nyilván a piaci verseny élesedése minden gyártó számára bizonyos feltételek újragondolását kívánja meg, egyre nagyobb kihívást jelent természetszerűleg a távol-keleti konkurencia is, de sok minden egyéb más is. Ennek okán olyan kérdések ezek, amelyekkel foglalkozni kell. Mélyebb elemzésbe nem bocsátkoznék, de egy lényeges momentuma, motívuma van ennek a levélnek, azt - ha megengedik - szó szerint felolvasom: "Annyit mindenképpen szeretnék leszögezni, hogy üzletágunk folyamatosan egyeztet a szakszervezetekkel, a GE Lighting magyarországi operációjával kapcsolatos kérdésekről, vállalatunk terveiről. Döntés nem született, a következő néhány hétben nem is várható."

Ilyen értelemben azt gondolom, helytálló az a délelőtti kezdeményezésem, ami arról szól, hogy a jövő hét keddi ülésünkre invitáljuk a GE vezetését. Egyszerűen annak okán, hogy ha ez az elnök-vezérigazgató által leírt egy oldal minden tekintetben megfelel a mai helyzetképnek, akkor gyakorlatilag a jövő hét keddi bizottsági ülésünkön a korábbi előterjesztésem szerint minden értelemben... (Szűcs Erika országgyűlési képviselő belép az ülésterembe.) Ez egy másik találkozás, mint amire készülünk, miniszter asszony. Ez most egy bizottsági ülés. (Szűcs Erika: Bocsánatot kérek, de nem a 61-esben lesz?) Az négy órakor lesz. (Szűcs Erika: Elnézést kérek. - Elhagyja az üléstermet.) Semmi baj.

Tehát a történet lényege, hogy közben elindítottam a folyamatot annak érdekében, hogy tisztességes módon minden félreérthető vagy félreértelmezhető gondolat nélkül a jövő héten erről a kérdésről tudjunk tárgyalni. Még egyszer azt tudom mondani, hogy a délelőtt feltett kérdésre adott válasz tekintetében a GE elnök-vezérigazgatójának a válasza másképp fogalmazódik meg, mint ahogy azt a szakszervezet képviselője megfogalmazta. Ő azt mondja, hogy döntés nem született, és a következő néhány hétben nem is várható. Ilyen értelemben azt gondolom, abszolút módon helyénvaló az, hogy ezzel a kérdéskörrel foglalkozzunk, és tisztes módon a jövő hét keddi bizottsági ülésünk keretei között tegyük meg mindezt.

Kértem, hogy ezt a levelet a bizottság tagjai kapják meg, egyszerűen annak okán, mert azt szeretném, hogy mindenki előtt teljesen világos, tiszta legyen annak a folyamata, ami ebben a kérdéskörben zajlik. A levelek olvasását követően még egyszer az a javaslatom, amit a délelőtti bizottsági ülésünk keretei között is, hogy a szakértő asszonyt a bizottság bízza meg azzal, hogy a jövő hét kedden, dél környékén tartandó bizottsági ülésünk napirendi pontjai közé vegyük fel, és még a mai napon a szükségszerű intézkedések történjenek meg annak érdekében, hogy a GE tájékoztatóját meg tudjuk hallgatni, és azzal tudjunk foglalkozni a jövő hét keddi bizottsági ülésünkön.

Ennyi kiegészítést szerettem volna tenni a délelőtthöz illesztetten, és azt javasolom a képviselőtársaimnak, hogy az információk birtokában, a levél tartalmának az ismeretében a mai délutáni bizottsági ülésünket zárjuk, és a jövő hét keddre organizáljuk a GE-tájékoztató napirendi ponttal való foglalkozást.

Kérdezem, bárkinek van-e észrevétele, kérdése. (Jelzésre.) Bóth úrnak, Nagy István úrnak van. Parancsoljanak!

Hozzászólások

DR. BÓTH JÁNOS (MSZP): Tisztelt Bizottság! A nyár óta figyelemmel kísérem az eseményeket, és igen jól illeszkedik ez a halasztgató, félremagyarázó menetrend. Nem akarok senkit sem megsérteni, de azt gondolom, hogy jellemző ez a momentum, ami most történik.

Tehát például én kedden nem tudok részt venni, mert képviselő-testületi ülés van, de egy levélben majd megkérem valamelyik képviselőtársamat, hogy ismertesse a város álláspontját és a saját álláspontomat. De ha már itt csuklóztattuk a szakszervezetet, akkor annyit tegyünk meg, hogy ő most hogyan látja ezt a helyzetet, ha megadnánk ezt a lehetőséget, legalább ennyit tegyünk meg.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nagy István képviselőtársam!

NAGY ISTVÁN (Fidesz): Annyiban csatlakoznék Bóth Jánoshoz, hogy úgy gondolom, ez olyan súlyú ügy, ami - legalábbis a szakszervezetek tájékoztatása szerint - több ezer, esetleg több tízezer magyar munkahelyet is érinthet. Nyilvánvaló, hogy ebben nemcsak a szakszervezetnek, a General Electricnek, hanem a kormánynak is vannak tennivalói.

Szeretnék arra rákérdezni, hogy történt-e valamilyen egyeztetés akár a minisztériummal, akár a kormánnyal a General Electric részéről ebben az ügyben, és ha már itt vannak a minisztériumok képviselői, akkor kérdezzük meg őket is, hogy történt-e ebben az ügyben bármilyen tájékoztatás, egyetértés, kapcsolatfelvétel a GE-vel szemben.

Köszönöm a türelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kontur Pál képviselő úr!

KONTUR PÁL (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Nézem ezt a levelet, itt az elejét, és ahogy ma reggel már elhangzott, igen nagy pofátlanságnak tartok egy ilyen levelet elküldeni. Ugyanis ez az ember magas lóról beszél, lenézi a magyar parlament bizottságát. Azt mondja: "...ma reggel telefonon értesültem róla, hogy meghívtak az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságába...". Utána írja, hogy ugyan már kapott valamiféle levelet, amit szerintem - ismerve a szakértő asszony kvalitásait - biztosan megkapott, és biztosan időben kapta a levelet, és ilyen pofátlanul: már valamilyen levelet kapott, de nyelvismeret híján nem tudta azt elolvasni. Hát hány magyar levelet olvas ő el? Nem ő, hát apparátusa van. És akkor ilyen pofátlanságot mer leírni, és így meri semmibe venni a mi bizottságunkat, a parlamenti bizottságot, a magyar munkásembereket, a magyar parlamentet, a magyar kormányt, mindent, az egész intézményrendszert így nézi le. Magas lóról, mert ő az amerikai befektető.

Nekem lenne egy javaslatom a magyar kormány részére. Ne vegyünk tőle General Electric-szerkezeteket, sem orvosi, semmilyen műszert ne vegyünk! Gyárt a Siemens is, más cég is gyárt, mi meg válaszoljunk egy ilyennel a magyar kormány részéről! Már hogy tegyen valamit a magyar kormány! Mert ugye, magánvállalatba nem tud beleszólni, de azért lehet ilyet csinálni, hogy ilyen rákdiagnosztikai műszereket meg mit tudom én, milyen orvosi műszereket nem vásárolunk tőlük. Például, csak hogy valamit mi is tegyünk.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Wittner Mária képviselő asszony!

WITTNER MÁRIA (Fidesz): Köszönöm a szót. Én ebben súlyosabb problémát látok, és most nem térek ki arra, hogy félvállról kezeli a bizottságot, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottságot. Engem sokkal inkább az fogott meg, amit nem olyan régen olvastam a sajtóban, hogy amikor a világkereskedelmi egyezményt megkötötték Kínával, akkor rászabadították egész Európára a kínai árukat, és jött a dömping, és leépült nemcsak a nehéz-, hanem a könnyűipar is, totálisan leépült.

Csak egy példát mondok: a fiam férfiszabó, azt mondtam, hogy ez az a szakma, amiből mindenütt a világon meg fogsz élni, hát tévedtem, mert a kínai könnyűipar teljesen lenyúlta. Nagyon érdekes, hogy akkor, amikor az Újpesti Cérnagyárat úgy tudom, angolok vették meg, mégis hónapokon át a kínaiak ott jegyzeteltek, ott voltak, aztán olyan barátaimat küldtek el, akik szinte ott születtek a cérnagyárban, aki egész életét ott, egy munkahelyen dolgozta végig, és amikor leépült, a kínaiak kivitték a modern gépeket, és már csak ömlesztve hozzák a csomagolást haza. Hát körülbelül így csináltak az egész magyar iparral.

Azt hiszem, ez nemcsak ezeknek a hibája, akik félvállról vesznek bennünket, hanem a mindenkori magyar kormány hibája, ahogyan sorban leépült Magyarországon a könnyűipar, az élelmiszer-feldolgozó ipartól elkezdve minden, és itt állunk kifosztva, megfürödve, és kiszolgáltatva ezeknek a globális figuráknak.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Kiss Ferenc képviselőtársam, parancsoljon!

KISS FERENC (MSZP): Elnök úr, érintettek vagyunk Zalában is - legalább két gyáregységgel, Nagykanizsán és Zalaegerszegen - a General Electric dolgaiban. Ezt gazdasági bizottságban is felvetettem, ott ugyanilyen szenvedélyes vita volt, már odáig elment, hogy ki az, aki először amerikai tulajdonba adta a Tungsramot, és hogyan került oda és mennyiért. Egy biztos, hogy amire hivatkozik, a válság őt is megérintette, és az az európai uniós szabály is, hogy rövidesen a 100-as égő eltűnik, amit a GE gyártott.

Úgy gondolom, azért olyan sarkosan nem lehet fogalmazni feléjük, ahogy a képviselőtársam megfogalmazta. Valójában talán igaza van, de... (Kontur Pál: Ebből a szóból értenek.) Igen, de azért úgy gondolom, annak nemcsak foglalkoztatási vonzata van, hanem azért az önkormányzatoknak komoly iparűzési adóbevétele is van a különböző területen. Valószínűleg a GE is úgy van, hogy valami struktúraváltást, termékváltást akar, és ehhez valószínűleg újabb állami támogatást vagy kedvezményeket akar kicsikarni.

A szakszervezet engem is megkeresett sok más képviselőtársammal együtt levélben, személyesen, e-mailen, valószínűleg kötelességünk is melléállni, hiszen ez komoly foglalkoztatási probléma. Mindannyian elmondtátok, ugyanígy vagyok vele, és nagyon érdeklődéssel figyeljük, hogy mit jelent ma Magyarországon a GE foglalkoztatása. Mert az nem megoldás, hogy kifizeti a végkielégítéseket, mindenkit becsülettel elenged - és a törvény szerint, annál még több juttatással -, de úgy gondolom, nekünk komolyabb probléma a foglalkoztatás, hogy 8-10 ezer ember munkahelye forog most veszélyben, és azért tartom helyesnek, hogy foglalkozzunk vele, és hallgassuk majd meg, hogy mit mond. De azt akarom mondani, hogy azért ne mondjunk előre ítéletet, mert hátha más következménye van.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ha politikai vitafórumot akarunk folytatni, akkor jó ez a metódusa a történetnek. Ha az üggyel tartalmi értelemben akarunk foglalkozni, akkor azt gondolom, kell hozzá a GE vezetése. Erre tettem javaslatot reggel is, ott kaptam egy másfajta impulzust, ami arról szólt, hogy holnap döntések vannak, a GE vezérével azért történt egyeztetés, hogy ez valós-e, az ő állítása szerint nem. Innentől kezdve azt gondolom, hogy az a felvetés, ami reggel elhangzott, az ügynek azon alapuló továbbfolytatása nem túl szerencsés. Már csak azért sem, úgy tárgyalunk a GE dolgairól, hogy közben, akit meg akarunk hallgatni, nem tudjuk meghallgatni. Még egyszer azt hangsúlyozom, ha politikai vitafórumot akarnak az ellenzéki képviselőtársaim, akkor persze folytassuk tovább.

Nagy István képviselőtársam!

NAGY ISTVÁN (Fidesz): Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy a tőke odamegy, ahol egyébként a legmagasabb profitot éri el, tehát pénzügyi-gazdasági válság idején nem várható el a GE-től, hogy fenntartson olyan termelést, ami számára veszteséges. Ugyanakkor viszont, ha jól emlékszem, a szakszervezetek megkeresésében sokkal enyhébb megfogalmazásban jelent meg az, hogy egyrészt szeretnék megvédeni a munkahelyeket, amennyiben ez nem sikerül, akkor pedig olyan kivonulás történne Magyarországról, ami szabályozott lenne, és megfelelne az európai normáknak. Azt hiszem, ezek nem olyan túlzott követelmények, amelyeket egyébként ne lehetne mérlegelni.

A másik része a dolognak viszont az, hogy - helyesen mondta Kiss Ferenc képviselőtársam - a mi dolgunk az, hogy ha egy ilyen mértékű kivonulásra kerül sor, ha több ezer, más számítások szerint több tízezer munkahely megszüntetésére kerül sor, akkor nézzük meg, hogy melyek azok a lehetőségek, amelyeknek a teljesítése esetén egyébként ez nem következik be. Tehát miért is akarják elvinni innen Magyarországról a fényforrásgyártást? Azért, mert Amerikában kedvezőbb körülmények vannak. Nem tudom persze, hogy mi versenyezni tudunk-e az amerikai gazdaságélénkítő intézkedésekkel, merthogy éppen nem ez történik, hanem ellenkezőleg, megszorításokkal próbálunk meg egyébként kilábalni a mi gazdasági válságunkból.

Ezért érdemes erről beszélni, nem politikai vitát szeretnék erről folytatni. Szeretném még egyszer felvetni azt, hogy ha itt vannak a minisztériumok képviselői, akkor legalább halljuk tőlük, hogy ők mit tudnak erről az ügyről, mert egészen biztos vagyok benne, hogy a háttérben folynak tárgyalások, akár a minisztériumok, akár a kormány részéről is, hiszen ez egy olyan horderejű ügy. Húsz éve tartó kapcsolat van a GE-vel, rengeteg állami támogatással, munkahelyteremtő támogatással - gondolom -, adókedvezményekkel, helyben egyébként iparűzési adó- és egyéb kedvezményekkel, tehát mindenképpen érdemes erről néhány szót váltanunk még azelőtt, hogy a GE egyébként bejelentené - akár egy hét múlva, akár három hónap múlva, de december 31-éig egészen biztosan -, hogy mit tervez Magyarországon.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Herényi Károly képviselőtársam, Kontur Pál és Filló Pál képviselő úr kért szót.

HERÉNYI KÁROLY (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Csatlakoznék az előttem szólóhoz, tulajdonképpen azt kellene megvizsgálnia a bizottságnak, hogy a versenyfeltételek adottak-e. Tehát hogy Magyarország törvényi háttere, intézményrendszere az itt működő gazdasági szereplőknek biztosítja-e azokat a versenyképes feltételeket, amelyek alapján a nemzetközi piacon meg tudnak maradni, eredményesen tudnak versenyezni, aminek az eredménye az, hogy a munkahelyek megmaradnak, nem történik tömeges elbocsátás, és nem történik meg, ami sajnos gyakorlat, hogy a jobb és kedvezőbb körülmények reményében ezek a cégek elhagyják Magyarországot.

Tehát a bizottságnak tulajdonképpen ezt kellene vizsgálnia, mert ez a feladata, ezzel tudja a foglalkoztatást biztosítani, ezzel tudja a kitűzött célját megvalósítani. Azt szeretném, ha a vita erről szólna.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselőtársam. Kontur Pál úr másodjára jelentkezett, parancsoljon!

KONTUR PÁL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Azért a szóból, ebből a szóból értenek, amit mondtam az elején. Ugyanis Magyarországon fejlesztőmérnökök dolgoznak a Tungsram gyárban, és úgy tudom, hogy elég jó minőségben. Hol vannak az ő eredményeik, a munkájuk eredménye, ha már arról van szó, és nem lehet esetleg fejlettebb technológia szerint mást gyártani? Tehát lehetőségek vannak a GE részére, tehát nem tartom kizártnak, hogy ők tudnak változtatni, ha akarnak.

A másik: az a megoldás - ezt azért most is szeretném visszautasítani -, hogy egy parlamenti bizottság elnöke olvassa fel azt a levelet, amit egy vezérigazgató vagy elnök-vezérigazgató ír a bizottságnak, ezt kikérem magamnak. Ő küldje el az emberét, erről volt szó, ha nem tud eljönni, akkor küldi a helyettesét vagy valakit. Ha én egy ilyen cégnek vagyok a magyarországi vagy akármilyen vezetője, akkor elküldök egy emberemet, valaki biztosan tud magyarul egy Magyarországon működő cégnél, és azzal felolvastatom a levelet, és nem megalázó módon a parlamenti bizottsági elnökkel olvastatom ezt fel. Tehát ezt kikérem magamnak, az ön nevében is, elnök úr.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ez megtisztelő a számomra, bár nem volt dehonesztáló számomra, hogy a levél tartalmát ismertessem. Már csak azért sem, mert az én agyamban úgy állt össze a kép, hogy az a legfontosabb dolog, hogy az alapinformáltság a bizottság tagjai számára adott legyen. A másik legfontosabb dolog pedig az, hogy a témával érdemben történő foglalkozás valósuljon meg.

Pontosan ezért kezdeményeztem azt, amit reggel a bizottsági ülésen elmondtam, hogy a GE vezetése felé jeleztem, és most a bizottság megerősítését várom a tekintetben, hogy jövő héten keddre a GE kompetenciával bíró vezetői köréből olyan emberekkel tudjunk tárgyalni, akikkel érdemben tudjuk egyeztetni a szakszervezeti, a kormányzati álláspontot és minden egyéb más ismeretanyagot. Meggyőződésem szerint így van értelme egy beszélgetésnek, úgyhogy még egyszer azt javasolom bizottsági elnökként a képviselőtársaimnak, hogy ebben a mederben haladva intézzük a dolgainkat azért, hogy annak legyen foganatja is.

Nekem a legfontosabb nem az, hogy itt - még egyszer hangsúlyozom - politikai eszmecseréket folytassak erről a kérdésről, hanem az, hogy ha a bizottságnak van vagy lehet bármilyen pozitív értelmű befolyása a folyamatok akképpen való alakítására, ami a foglalkoztatási oldalról valamilyen értelmű biztonságot jelenthet, akkor ebbe az irányba haladjunk.

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. Bóth János képviselőtársam!

DR. BÓTH JÁNOS (MSZP): Nem szeretném ismételni magamat, de egyetértek a kollégával, aki javasolta, hogy aki itt van, azt azért néhány dologban hallgassuk meg, mert az is hozzátartozik az alapinformáltsághoz.

Másrészt pedig a szakszervezettől azt várom, bár persze ő sem tudja prognosztizálni, hogy mi a garancia arra, hogy kedden a GE meg fog itt jelenni. Már kétszer átvágtak bennünket, hülyének néztek. Tehát semmi garanciát nem látok arra, hogy kedden itt lesz a GE embere, aki érdemben tud választ adni.

Tehát szerintem, ha már van lehetőség, mert ezt játsszák a szakszervezettel: félrebeszélnek, mellébeszélnek, kész tények elé akarják őket állítani, tehát ilyen szempontból nem kellene belemenni a GE menedzsmentjének az utcájába. Tehát ha lehet, akkor kérném, hogy a szakszervezet is nyilatkozzon, illetve az illetékes minisztérium. Azt sem tudjuk, hogy a GE megkereste-e őket egyáltalán ezekben az ügyekben, vagy egyszerűen hallgat. Elnézést!

ELNÖK: Köszönöm szépen. Bóth úr, képviselőtársam, itt kétszeri átvágásról szó nincs. A mai délelőtti bizottsági ülésen nem jelentek meg a GE vezetői. (Dr. Bóth János: Most sem.) A ma délelőtti bizottsági ülést követően mi arra tettünk kísérletet, hogy annak a függvényében, amiről a szakszervezeti vezető kollégák szóltak - mármint, hogy holnap olyan döntések születnek -, annak a függvényében invitáljuk meg a GE vezetőit ma délutánra. Erre mondták a GE vezetői, hogy nincsenek holnap ilyen döntések. (Dr. Bóth János: Nem hiszek nekik.)

Az egy dolog, hogy most egyenként hiszünk, vagy nem hiszünk nekik. Én meg azt gondolom, hogy ugyanúgy, ahogy a szakszervezet vezetőjének a felvetését nem kérdőjelezhettem meg - és nem is kérdőjeleztem meg - délelőtt, ugyanúgy a GE elnök-vezérigazgatójának a kinyilatkoztatását sem kérdőjelezhetem meg most, ebben a pillanatban, az általa megírt levél alapján.

A másik oldalról nézve pedig az, hogy kiket mikor, hogyan hallgassunk meg egy adott témakör kapcsán, azért tartom szerencsétlennek, hogy külön-külön hallgassuk meg akár a szakszervezetet, akár a kormányzati oldal képviselőit, akárki másét. Mert onnantól kezdve mindenkinek van "kibúvási" lehetősége arra, hogy ő nem volt ott akkor, nem úgy értelmezte az elhangzottakat és bármi mást, tehát ilyen értelemben a tisztességes és korrekt az, hogyha a GE vezetése, a szakszervezet és a kormányzati szerepvállalók együttesen vannak jelen egy ilyen vita, tájékoztató lefolytatása kapcsán.

Köszönöm szépen.

Wittner Mária képviselő asszony, parancsoljon!

WITTNER MÁRIA (Fidesz): Itt arról lenne szó, azt írja a vezérigazgató, hogy nyelvismeret hiányában a magyar nyelvű üzenetet nem tudta elolvasni. Akkor beszélje meg egy menedzserével, aki tökéletesen beszéli a magyar nyelvet, és küldje el azt tárgyalni. Mert ha ő nyelvismeret hiányában nem tudta elolvasni, akkor nyelvismeret hiányában nem fogja tudni megérteni azt sem, hogy itt miről lesz szó. Ezt javasolnám.

ELNÖK: Képviselő asszony, ebben teljesen egyetértünk. Én is így gondolom, annak kell idejönni a bizottság elé tájékoztatást adni, tárgyalni bármiről, aki érti, tudja, álláspontot tud rögzíteni. Egyetértünk ebben a dologban, köszönöm szépen.

Kontur Pál képviselő úr, parancsoljon!

KONTUR PÁL (Fidesz): Nem értem az elnök úr optimizmusát. Ugyanis Bóth képviselőtársam pontosan ismeri őket, kicsit közelebbről, mivel Vácott kapcsolatban vannak, mert Vácott 645 ember dolgozik, de dolgozott azelőtt 1300 ember és még több is, és ők igen-igen rugalmasan álltak - a szakszervezetek is - a dologhoz. Itt arról van szó, hogy a gyárat be akarják zárni, tehát az összes munkahelyet ott meg akarják szüntetni.

Grál lovagokkal lehet becsületes módon, becsületes úton tárgyalni, de olyanokkal, akik ilyen szemtelen módon átvernek bennünket - mert azért én ezt annak veszem, és nem vagyok egyedül -, képviselőtársamhoz szeretnék csatlakozni, aki nem fogadja el, azt mondja, hogy most másodszor is átvertek minket. Mert arról volt szó, az elnök úr mondta éppen, hogy ha ő nem tud, akkor a helyettese vagy annak a helyettese jön el, de egy sem jött el. Tehát nem mondott igazat akkor sem, amikor azt írta a levélben, hogy ma reggel kapott telefont, mert nem ma reggel kapott. Ma egy megerősítő telefont kapott, előtte rendesen kapott értesítést, bízva abban, tudva azt, hogy a szakértő asszony igen korrektül szokott eljárni minden ilyen esetben.

Tehát biztos, hogy nem akart jönni, át akart verni, mert ő van a nyeregben. A nem korrektül viselkedő ember viselkedik így, és még ezt meg meri csinálni egy parlamenti bizottsággal.

Köszönöm a szót.

ELNÖK: Egy ponton van különbség ebben a történetben. Az pedig az, hogy a délelőtti bizottsági ülésen azt kezdeményeztem, hogy pont annak a dolognak az ismeretében, ami felvetődött, hogy holnap olyan döntések lesznek, invitáljuk a GE vezetését. De erre a válasz az, hogy ilyen döntések holnap nem születnek, ilyen döntések a következő néhány hétben nem is várhatók.

Ez az oka annak, hogy a GE vezetése vagy a kompetenciával bíró emberek közül jelen pillanatban nem ül itt senki a bizottság ülésén, merthogy az az információ, amin reggel elindultunk, az ő állításuk szerint nem helytálló. Éppen ezért logikailag annak van értelme - az összes emocionális felvetéssel egyetemben -, hogy akkor tárgyaljunk erről a dologról, amikor minden olyan szerepvállaló jelen van, aki ebben a dologban érdekelt, a szakszervezetektől, a kormányzati szerepvállalókon keresztül a GE kompetenciával bíró, beszélni, írni, érteni bíró emberei közül.

Ma mi itt folytathatunk este 9 óráig is eszmecserét erről a kérdésről, akkor sem fogunk előbbre jutni. Egyszerűen azért nem, mert az, akit meg akarunk hallgatni, nincs itt a körünkben, egyszerűen azért, mert az a reggeli kinyilatkoztatás, ami arról szólt, hogy holnap olyan döntések születnek, az ő állítása szerint - mint elnök-vezérigazgató - nem állják meg a helyüket.

Logikailag tehát az a célszerű és ésszerű, hogyha velük közösen, velük együttesen próbáljuk meg ennek a kérdésnek, ennek a tájékoztatónak az életre hívását megtenni. (Dr. Bóth János: Szerintem szavazzunk.) Mehetünk még 28-szor ebben a körben, de értelmetlennek tartom. (Kontur Pál: Szólhatok még?) Persze, Kontúr úr.

KONTUR PÁL (Fidesz): Elnézést kérek, elnök úr. Nem azért lett meghívva ma, és a meghívásban nem hiszem, hogy ez szerepelt - ha ez, akkor hiba történt -, hogy azért akarjuk meghallgatni, mert ekkor és ekkor döntés lesz, hanem a bizottság meg akarja hallgatni. Én sosem úgy akarok valakivel beszélni, nem árulom el, hogy tudom az információt, hogy eggyel több információt tudok, hát ezt nem árulom el, mindent nem kötök az orrára egy tárgyalópartneremnek. Akkor nem tudom belőle kiszedni, hogy mit akar, mert akkor van módja játszani velünk, ahogy ezt meg is teszi. Hát ez egy játék! És ha holnapután döntés születik, akkor mit mond, elnök úr?

Most az elnök úr védi őt, mossa, hogy azért nem jött el, mert azt mondtuk délelőtt, hogy holnapután döntés lesz. Most azt mondja. Pedig nem azért nem jön el, hanem azért, mert hülyének néz bennünket, a parlamenti bizottságot nézi le és értékeli le ezzel. Ha a bizottság meg akarja hallgatni őt, kutya kötelessége eljönnie egy ilyen beosztású embernek, olyan nincs, hogy nem jön el. Az nem magyarázat, hogy azért, mert nem holnapután lesz döntés, és ez most mégsem így van, azért nem mondhatja le.

ELNÖK: Nem fürdetek és nem mosdatok senkit (Kontur Pál: Kapott egy meghívást.), de nekem erkölcsi kötelességem az, hogy mindenkinek a kimondott és a leírt szavát első körben elhiggyem. Ugyanúgy a szakszervezeti vezetőét, mint az elnök-vezérigazgatóét. (Kontur Pál: A magyar parlament bizottságának a magyar embereket kell képviselnie!) Képviselőtársam, ha szólni kíván, akkor jelezze, utána nyomja be a gombot.

Nagy István, illetve Rácz István képviselőtársam hamarabb jelentkezett, majd Herényi Károly következik.

RÁCZ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Úgy teszünk, mintha nem tudnánk, hogy a multik miért vándorolnak Európában. Azért, mert odatelepednek, odatelepítik a cégeiket, ahol jobban megéri nekik dolgoztatni. Biztosan azért akar továbbállni a GE vezérigazgatója Magyarországról, mert úgy gondolja, úgy érzi, hogy neki már nem jövedelmező, nem tud akkora profitot termelni Magyarországon, mint ahogy azt ő szeretné. Ne várjuk el ettől az embertől, hogy lelkiismeret-furdalása legyen, ha esetleg 10 vagy 20 ezer embert a placcra kell neki tenni. Ő nem magyar ember, tehát neki nem lesz lelkiismeret-furdalása, ha itt családok százai vagy ezrei kenyér nélkül, munka nélkül maradnak.

Tehát ne csodálkozzunk ezen annyira, zárjuk rövidre a kérdést, mert szerintem nem sok értelme van ennek a vitának.

ELNÖK: Én is hasonlóan látom, hogy ennek a vitának tényleg nem sok értelme van. De volt két-három képviselőtársam, aki jelentkezett, és nekem az a dolgom és kötelességem, hogy megadjam a szót.

Nagy István, Herényi Károly, Filló Pál, ezt a három jelentkezést láttam. Parancsoljon!

NAGY ISTVÁN (Fidesz): Úgy szeretném befejezni ezt a vitát, hogy ne az maradjon meg mindenkiben, hogy esetleg udvariatlan volt a GE elnök-vezérigazgatója, mert nem erről szól ez a mai nap. Hanem úgy szeretném lezárni ezt a mai napot, hogy tudja mindenki: a kormánynak, a minisztériumoknak, a GE-nek és ennek a parlamenti bizottságnak is van teendője annak érdekében, hogy most hirtelen 30 ezer - vagy 8 ezer - ember ne kerüljön utcára. Ennyi a dolog, és ennek értelmében kell majd a bizottságnak meghozni a döntéseit, mert ez a levél, ami érkezett - ezelőtt egy hónappal is gyakorlatilag ugyanilyen tartalommal érkezett levél - azt sejteti egyébként, hogy igen, problémák vannak a GE-nél, a fényforrásgyártás helyzete megrendült a világpiacon és Európában is, különböző energiahatékonysági jogszabályok érvényesülése miatt. Ezek olyan objektív feltételek, amelyeket - akár tetszik, akár nem - tudomásul kell vennünk, de ugyanakkor mégis meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy azért ezek a munkahelyek - nem feltétlenül ugyanilyen tevékenységben, hanem esetleg egy GE-n belüli más tevékenységben - megmaradhassanak. És valóban itt a versenyképességről van szó, de nyilvánvaló, hogy ebben a kormánynak vannak teendői.

Ezzel szeretném lezárni a hozzászólásomat, és többet nem szólok hozzá, köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen Nagy Istvánnak a hozzászólását. Hasonlóképpen látjuk a dolgot, én is úgy gondolom, hogy azt, amit megtehet a bizottság, azt meg kell tennie, de azt is gondolom, hogy ezt meg akkor tudja megtenni, ha ahhoz a feltételek adottak.

Herényi Károly képviselő úr!

HERÉNYI KÁROLY (független): Köszönöm. Én is támogatom az elnök úr javaslatát, sajnos a bizottság lehetőségei igen korlátozottak. Tudniillik, a Házszabály, ami alapján mi működünk, az nem vonatkozik, csak országgyűlési képviselőkre és alkalmazottakra. Elég régóta adós a parlament azzal, hogy egy olyan törvényt fogalmazzon meg, aminek alapján - például a vizsgálóbizottságok előtt, ha ennek törvényi háttere van - kötelező megjelenni.

Ebben a mostani levélben az első bekezdés alján egy időpont-egyeztetésről van szó, az elnök úr megerősítette, hogy ez jövő kedd lenne, akkor éljünk a lehetőséggel, hogy ez az ember meg fog jelenni, és akkor talán valamit tudunk tenni, hogy ezeket a munkahelyeket megmentsük.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Filló Pál képviselő úr, alelnök úr!

FILLÓ PÁL (MSZP): Köszönöm szépen. Igen tisztelt Bizottság! A képviselőtársaim a két utolsó hozzászólásban már nagyjából elmondták a tervezett mondandómat. Úgy gondolom, nekünk alapvetően egyetlen teendőnk van, és az pedig az, hogy megpróbáljunk Magyarországon minden egyes munkahelyet, amennyire a lehetőségeink megengedik, megvédeni.

De azért azt szeretném hangsúlyozni, hogy az nagyon-nagyon téves út lenne, ha itt valaki arról beszél - és több képviselőtársam is említette -, hogy attól függ a munkahely megléte vagy nem léte, hogy az adott cég tulajdonosa magyar vagy nem magyar. Mert én nagyon sok olyan magyar céget is tudok mondani, ahol semmi perc alatt utcára tették az embereket, az Ikarustól a legnagyobb magyar pétisógyártó cégig mondhatnánk sorba azokat - és nem akarok konkrétabb lenni, csak így általánosságban -, tehát jó néhány olyan cég van Magyarországon, amelyik több ezer embert tett az utcára, pedig magyar volt a tulajdonosa. Tehát ez nem vezet sehova.

Úgy gondolom, a jövő héten, ha itt lesznek az érintett felek, akkor el tudunk jutni valameddig. De abban teljesen egyetértek Herényi képviselő úrral, hogy sajnálatos módon a Magyar Országgyűlés bizottságainak ez a fajta teendője - ami azért időnként tényleg nagyon fontos lenne, hogy konkrét ügyek kapcsán azért valamelyest át tudjuk tekinteni, és legalább javaslatokat tudjunk adni akár a kormányzatnak, akár a piaci szereplőknek a megoldásra - nagyon korlátos, hiszen gyakorlatilag jogszabály nem rendezi azt, hogy kötelesek-e ide eljönni egy meghallgatás esetében az adott magáncég tulajdonosai. Ha nem jönnek el, akkor sajnos nem tudunk mit tenni, ennek semmiféle jogi következménye nincs. Ezt rendezni kellene, azt hiszem, ebben valamennyien egyetértünk. Remélem, a jövő héten eljönnek, és akkor érdemben tudunk az ügyről tárgyalni.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselőtársaim. 16 óra van, azt javasolom, hogy zárjuk a bizottsági ülésünket. (Farkasné dr. Molnár Valéria - telefonnal a kezében - kifelé indul a teremből.) Szakértő asszony, értem, csak azt kérem, hogy maradjon bent a bizottsági teremben, az a feladat. Nem kérés, az a feladat, hogy jövő héten kedden olyan bizottsági ülést tudjunk tartani, ahol a GE kompetens vezetői legyenek a bizottság előtt. Amennyiben jövő héten kedden a GE kompetens vezetői nem jelennek meg a bizottság előtt, nyilván jogi eszközünk nincs (Filló Pál: Nyilvánosság.), mint ahogy alelnök úr is mondta, de a nyilvánosság eszköze a kezünkben van.

A bizottság minden egyes tagjával, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti, abban a dologban teljes egészében egyetértek, hogy ha a foglalkoztatáspolitika színpadán feszült helyzetek, kérdések alakulnak ki, akkor egy: mindenkinek kutya kötelessége a magyar jogszabályokat betartani; kettő: mindenkinek erkölcsi felelőssége, és lehet másfajta felelősséget is sorakoztatni annak érdekében, hogy ezekben a kérdésekben lehetőség szerint megoldásokat találjon. Nekünk ez a dolgunk, közösen együtt, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti képviselők vagyunk. Úgyhogy a jövő hét kedd az a pillanat, amikor a GE vezetésével, a szakszervezetekkel, a kormányzati oldal szerepvállalóival érdemi tárgyalást kíván folytatni a bizottság, és nem jövő hét csütörtök, és nem jövő hét péntek, és nem az azt követő hét szerda.

Szakértő asszony, ennek a szellemében kérem a dolgok előkészítését. Ha még van - látom, hogy van - megjegyzés, ami valószínűsítem, hogy segítő szándékú... (Jelzésre.), igen, akkor a szót megadom Herényi Károly képviselő úrnak.

HERÉNYI KÁROLY (független): Tolmácsról gondoskodjunk.

ELNÖK: Az természetes, mert akkor az a következő kérdés. Így van.

(Jelzésre.) Bóth János képviselő úr!

DR. BÓTH JÁNOS (MSZP): Tudomásul veszem az elnök úrnak ezt az álláspontját, bár nem értek vele egyet, mert nem arról volt szó, hogy itt most politikai vitát nyissunk, hanem arról, hogy legalább azt tudjuk meg, hogy a minisztériumoknál van-e valamilyen információ, illetve, hogy a szakszervezet kontrollálni tudja-e a menedzsment eddigi tevékenységét ebben az ügyben. Mert nekem elég sok információm van azzal kapcsolatban, hogy itt nagy - úgymond - félrebeszélés, mellébeszélés van, és kész tények elé akarnak állítani. Tehát lehetett volna itt egyébként meghallgatni csak a szakszervezetet, csak a minisztériumot, és nem kellett volna vitát nyitni e fölött, okosabbak lettünk volna.

Tisztában vagyok a jogi eszközökkel, azt is tudni kell, hogy minden multi - különösen a GE - rendkívül érzékeny a goodwilljére, tehát nekünk, ha a kommunikációval és a nyilvánossággal nyomást tudunk rájuk gyakorolni, azt biztosan meg tudjuk tenni, és akár ma is megtehettük volna, de a jövő héten kedden biztosan meg kell tenni. Mert erre biztosan odafigyelnek. Nem véletlenül csinálják azt a bújócskát, amit most itt csinálnak.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Úgy gondolom én is. (Jelzésre.) Parancsoljon, Kontur Pál képviselő úr!

KONTUR PÁL (Fidesz): Azt kérem az elnök úrtól, hogy ha itt a minisztériumtól van valaki, akkor informálódjunk már! Informálódjunk, itt van a szakszervezet is, annál kevesebb időt kell jövő kedden erre a dologra szánni, és legalább akkor felkészültebbek leszünk jövő keddre, amikor remélhetőleg ez az ember el fog jönni. Ebben semmit nem látok, semmilyen problémát nem érzek, hogy a bizottság információhoz tudjon jutni, ez szerintem... Ott egy adok-kapok lesz? Vagy nem tudom, mire gondol, elnök úr, semmi probléma nincs, hogyha ők most elmondják a véleményüket a minisztérium részéről vagy a szakszervezet részéről is. Ebben szerintem semmilyen gond nincs, csak okosabbak leszünk, ahogy ezt Bóth János mondta.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Azt a helyzetet mindenképpen szeretném elkerülni, ami bármilyen értelmű hivatkozási alapot teremt arra vonatkozóan, hogy valamit valakik háta mögött teszünk. Ha azt akarjuk, hogy ebben a dologban bármilyen pozitív értelmű előrelépés legyen, ahhoz valószínűsítem, a GE menedzsmentjére is szükségünk van.

Ha ma itt bármilyen eszmecserét lefolytatunk, ami arról szól, hogy hogyan látják ezt ma a magyar kormány különféle minisztériumainak a képviselői vagy éppen a szakszervezet, akkor ez úgy hangzik el, hogy közben a GE vezetése ezzel nem szembesül, és nem kételkedem abban, hogy ezt követően még a GE vezetésével való megbeszélésig a napokban erről százfajta információ fog lábra kelni.

Azt pedig abszolút módon apolitikusnak tartom a bizottságunk részéről, hogy egy ilyen helyzetet teremtsünk akkor, ha érdemi előremozdulást akarunk, vagy segítséget akarunk nyújtani. Tehát ilyen értelemben abszurdnak tartom ezt a felvetést, és nem igazán segítő szándékúnak. De ha a cél az, hogy ziláljuk szét a történetet, akkor persze tehetjük ezt is. A bizottságnak minden, ami a saját jogkörében, hatáskörében áll, az a döntési kompetenciája.

(Jelzésre.) Kontur úr, parancsoljon!

KONTUR PÁL (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Semmi másról nincs szó, elnök úr, hanem nincs más lehetőség a nyomásgyakorlásra egy multival szemben, hogy a döntése pozitív legyen a magyar munkavállaló érdekében, csak az az egy, a nyilvánosság, amit Bóth János elmondott, és ezek az emberek, ezek a cégek igenis, adnak a nyilvánosságra, és zavarja őket, ha esetleg negatív képben mutatják be őket.

Tehát ezért nagyon lényeges, hogy a parlamenti bizottság foglalkozzon a dologgal, és ezért lenne nagyon lényeges, ha mi kicsit markánsabban állnánk ki azokért, akik minket ideszólítottak, a munkásemberek képviseletében. Csak ezt szerettem volna elmondani.

Az ülés bezárása

ELNÖK: Nagyon fontos, Kontur képviselőtársam, amit mondott, de a bizottság ezt teszi. Napirendjére sem tűzte volna a kérdéssel való foglalkozást, ha nem így gondolkodna, csak az a felelőssége is megvan a bizottságnak, hogy ne úgy tegye mindezt, hogy azzal kárt okozzon. (Kontur Pál: Hát azt nem.) Bocsánatot kérek, az is a felelősségünk körébe tartozó.

Még egyszer, tehát azt a javaslatot teszem, hogy a szakértő asszony mindent megtesz annak érdekében, hogy jövő héten kedden olyan tartalmú együttlét legyen ebben a kérdésben, ahol a szakszervezetekkel karöltve, a kormányzati szerepvállalókon keresztül a GE menedzsmentje is jelen legyen. Ha ebben bármilyen olyan típusú torzó köszön vissza, ami a bizottság számára elfogadhatatlan, akkor természetesen a bizottság - függetlenül a politikai hovatartozástól - nyilván a nyilvánosság előtt fogja a további kérdéseket feszegetni.

Köszönöm szépen még egyszer, a bizottsági ülést ezzel bezárom, és jó munkát kívánok mindenkinek.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 08 perc)

 

 

Gúr Nándor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin