FMB 29/2009.
(FMB 116/2006-2010.)

 

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2009. november 18-án, szerdán 09 óra 02 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10875. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10934. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10875. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10934. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke
Bernáth Ildikó (Fidesz), a bizottság alelnöke
Filló Pál (MSZP), a bizottság alelnöke
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Vécsi István (MSZP)
Nagy István (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Herényi Károly (független)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Bóth János (MSZP) Gúr Nándornak (MSZP)
Lénárt László (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP) Filló Pálnak (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz) Nagy Istvánnak (Fidesz)
Dr. Czomba Sándor (Fidesz) Bernáth Ildikónak (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz) V. Németh Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) Vécsi Istvánnak (MSZP)
Rácz István (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)

A bizottság titkársága részéről

Farkasné dr. Molnár Valéria főtanácsadó

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Banu Zsoltné dr. Szabó Judit főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Kivésné dr. Gyenge Éva vezető tanácsos (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Fekete László főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Bánsági Györgyi szakmai főtanácsadó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Várkonyi Edit tanácsos (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 02 perc)

GÚR NÁNDOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Szép napot kívánok! Üdvözlöm képviselőtársaimat és mindenki mást, aki a napirendi pontok tárgyalásánál meghívottként jelen van.

Képviselőtársaim megkapták a mai napra szóló meghívót, három napirendi pont tárgyalását jelöltük meg, ezek elfogadására fogunk sort keríteni, de azt megelőzően a határozatképesség megállapítására kerítünk sort. A jelenléti ív alapján megállapítom, hogy dr. Bóth János képviselő urat én helyettesítem, Lénárt László urat Nagy László, Rákóczy Attilát Kiss Ferenc, Rózsa Endrét Filló Pál alelnök úr, dr. Czira Szabolcsot Nagy István, dr. Czomba Sándort Bernáth Ildikó alelnök asszony, Wittner Máriát V. Németh Zsolt és Magyar Bálintot Vécsi István helyettesíti. Így 10:6-os szavazási arány áll fenn. Kontur úr később fog csatlakozni.

A határozatképességünk tehát adott. A napirend elfogadására kerítek sort, ahogy jeleztem, három napirendi pont tárgyalására teszek javaslatot. Kérdezem, hogy ki fogadja el? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen. A tárgyalási időkeret tekintetében úgy gondoljuk, hogy egy rövid 20 perc, fél órán belüli időtartam alatt a bizottsági ülésünket tudjuk zárni. Alapvetően módosító javaslatok tárgyalására kerítünk sort. A szokásjogot tartjuk természetesen, mindig az ellenzéki oldal megszólalásának elsődlegessége mellett, azonos időkeret mellett tesszük meg a témához való viszonyulásunkat.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10875. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Soron következik az első napirendi pontunk. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló T/10875. számú törvényjavaslat. Itt a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatására kerítünk sort. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium részéről Magyariné? Nem, nekem így volt jelezve, hogy Magyariné dr. Nagy Edit főosztályvezető asszony lesz jelen. De akkor Kivésné dr. Gyenge Éva vezető tanácsos asszony van jelen és Banu Zsoltné Szabó Judit. Önök fogják a kormány álláspontját képviselni. Köszönöm szépen. Mindenütt ott fekszik - ismereteim szerint - a 2009. november 16-i ajánlástervezet. Ebben az ajánlási pontok megjelölésével haladunk, amelyeket szakértő asszony elvégzett. Az én ismereteim szerint a 3-as ajánlási ponttal kezdünk, amely összefügg a 4, 5, 12-essel. Ez pedig az Önkormányzati bizottság javaslat a Hszt. 116/A § (1) bekezdésének a következő módosítását javasolja. A kormány álláspontját kérdezem. (Kontur Pál érkezik.)

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Kormányálláspontot még nem áll módomban mondani, mert még nem született meg a kormánydöntés. A tárca a kapcsolódó módosító javaslatot támogatja.

ELNÖK: Képviselőtársaimat kérdezem, és közben köszöntöm Kontur Pál képviselő urat, aki - gondolom - majd valakit helyettesíteni fog. Tehát kérdezem, ki támogatja az Önkormányzati bizottság módosítóját. (Szavazás.) 10. Ki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Nem látok ilyet, tehát 8 tartózkodás volt. Szakértő asszony kérem, jelezze, hogy Kontur Pál kit helyettesít. (Rácz Istvánt.) Köszönöm szépen.

A 6-os a következő ajánlási pont, dr. Gál Zoltán képviselő módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca a kapcsolódó módosító javaslatot támogatja.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) 10. Ki nem? (Nincs jelentkező.) Nem látok ilyet. Nyolc tartózkodás.

A következő a 9-es, Ecsődi László képviselő módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca érdemben egyet tud érteni a tartalmával, de a módosító javaslatot nem támogatja, mert az formai hibában szenved.

ELNÖK: Értem. Kérdezem a képviselőtársaimat, hogy a módosítót mindezek mellett ki az, aki támogatja. (Nincs jelentkező.) Nem látok ilyet. Ki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Ilyet sem látok, tehát 18 tartózkodás mellett viszonyultunk a módosítóhoz.

A következő a 10-es, szintén Ecsődi László kapcsolódója.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca támogatja, ez a kapcsolódó módosító ugyanazt a problémakört rendezi, mint az előző és formailag is megfelelő.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem a képviselőtársaimat, hogy ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10. Ki nem támogatja? (Nincs jelentkező.) Tehát 8 tartózkodás volt.

A 13-as ajánlási pont dr. Gál Zoltán képviselő kapcsolódója. A tárca álláspontját kérdezem.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca a módosító javaslatot nem támogatja.

ELNÖK: Kérdezem a képviselőtársaimat, hogy ki támogatja? (Nincs jelentkező.) Nem látok ilyet. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8. Tartózkodott? (Szavazás.) 10. Köszönöm szépen. Még egy bizottsági módosító javaslat van, amely a mi bizottságunk módosító javaslataként jelenik meg. Igen, a tárca számára a módosító javaslat ismert. Kérdezem, merthogy az én papírjaim között is pótlólag szerepelt. Akkor inkább megállok egy pillanatra, hogy mindenki megtudja ezt nézni. Ez néhány sor. A tárca álláspontját kérdezem.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A tárca nem támogatja a módosító javaslatot. Vécsi úr?

VÉCSI ISTVÁN (MSZP): Indoklást kérnék.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A módosító javaslat szerint az állományilletékes parancsnok fogalma kerülne kiegészítésre. Az állományilletékes parancsnok fogalmát meghatározza a Hszt. 2. szakasza az értelmező rendelkezések között, és a 2. szakasz b) pontja a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáróra utal. Az a) pont meghatározza, hogy a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáróban mind a parancsnok, mind a vezető beletartozik, ezért szükségtelennek tartjuk ugyanezt a különös részben definiálni.

ELNÖK: Értem a tárca álláspontját, ettől függetlenül azt kérdezem képviselőtársaimtól, hogy ki az, aki a bizottsági módosító javaslatot támogatja. (Szavazás.) 10-et látok. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8. Köszönöm szépen. Szép napot kívánok önöknek.

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10934. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Áttérünk a második napirendi pontunkra: a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló T/10934. számú törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak a megvitatása. Első helyen kijelölt bizottság vagyunk, tehát minden kapcsolódó módosítót meg kell, hogy beszéljünk. Képviselőtársaim előtt van a 2009. november 17-i ajánlástervezet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részéről dr. Bánsági Györgyi szakmai főtanácsos asszonyt és dr. Várkonyi Edit tanácsos asszonyt, valamint Fekete László főosztályvezető-helyettes urat üdvözlöm, akik az ajánlási ponthoz a véleményüket ki fogják fejteni. Az 1-es ajánlási pont Gúr Nándor kapcsolódója, amely összefügg a 2-essel. A kormány álláspontját kérdezem vagy a tárcaálláspontot.

FEKETE LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Tárcaálláspontot tudunk mondani, támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki támogatja? (Szavazás.) 10. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8.

A következő a 3-as, Gúr Nándor és Vécsi István módosítója. A tárca álláspontját kérdezem.

FEKETE LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk. Ezzel az új támogatásnak a bevezetésével az volt a célunk, hogy az elhelyezkedést ösztönözzük, és az elhelyezkedéssel felszabaduló segélyezési forrás, valamint a már jelenleg létező járulékmentesség, illetve 100 százalékos járulékkedvezmény együttes alkalmazásával tudjuk elősegíteni a piaci foglalkoztatást. Nem volt olyan szándékunk a javaslat kapcsán és nem is tudjuk munkaerő-piaci szempontból elfogadni, hogy a támogatott személy szakképzettsége szerint különböztessük meg ezt a támogatást, hiszen az álláskeresőként a rendszerben regisztrált rendelkezésre állási támogatásban részesülő személyek a Munkaerő-piaci Alapból a normál támogatási rendszer keretében a részükre juttatott bértől függően a jelenlegi szabályok szerint a bér+járulék együttes összegének 50 százalékáig terjedő támogatásban részesülhetnek, és így ez a két támogatás markánsan elkülönült módon kívánta szolgálni a rendelkezésre állási támogatásban részesülők piaci elhelyezkedését.

ELNÖK: Köszönöm szépen főosztályvezető-helyettes úr. Értem az elmondottakat, hozzáteszem persze azt is, hogy a módosító vitája valójában ma működő mechanizmusok, rendszerek figyelembevételével születik meg. Kettő: bennünk az a félelem fogalmazódik meg, hogy az a fajta támogatási forma, amely a RÁT összegének 28.500 forinttal mint támogatási formának a beintegrálásával párosul, az nem fogja azt az eredményt hozni, amit el szeretnénk érni. Tehát nem lesz kellően motivációs alaptényező, ezért fogalmazzuk meg és tartjuk fenn a továbbiakban is a módosító javaslatunkat. Köszönöm szépen még egyszer. Kérdezem a bizottság tagjainak az álláspontját, ki az, aki a 3-as módosító javaslatot támogatni tudja. (Szavazás.) 10. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 8. A 3-as pontot elfogadta a bizottság.

A következő a 4-es, Gúr Nándor képviselő úr módosítója. Kérdezem a tárca álláspontját.

FEKETE LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja? (Szavazás.) 18.

Az 5. ajánlási pontban Kósa Lajos képviselő úr módosítója szerepel. A tárca álláspontját kérdezem.

FEKETE LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja ezt a módosítót? (Szavazás.) 8. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 9 és 1 tartózkodás. Köszönöm szépen. Ezzel az ajánlástervezetben szereplő módosítókról szavaztunk. Mindenki előtt ott fekszik két bizottsági módosító indítvány. Ezt képviselőtársaimnak már volt módja áttanulmányozni, úgyhogy e tekintetben is követjük az előbbi eljárási rendet. Az egyik bizottsági módosító a törvényjavaslat 8. §-ának a kiegészítését tartalmazza a következő (3) bekezdéssel. A tárca álláspontját kérdezem.

FEKETE LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm. Miután nincs itt előttem a Munkaerő-piaci Alapról szóló hatályos törvény, a jelenlegi szabályokhoz képest ezt milyen módosítást jelent?

FEKETE LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Gyakorlatilag azzal egészül ki, hogy egy olyan új európai uniós forrás befogadására tesszük alkalmassá az alapot, amelyhez eddig még nem fordultunk támogatási igénnyel és ennek a módosító javaslatnak az elfogadásával megteremtjük annak a lehetőségét, hogy az Európai Globalizációs Alap uniós forrásból kiegészítő forrásokkal tudjuk támogatni a Munkaerő-piaci Alapot, illetve a Munkaerő-piaci Alapon keresztül azokat, a globális problémák miatt bajba kerülő ágazatokat, illetve azon belül az ágazatból kikerülő munkavállalókat, akiknek a munkahelye, munkalehetősége ilyen globális probléma miatt szűnik meg.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottságból ki támogatja? (Szavazás.) 19 igen. Herényi képviselőtársamat is köszöntöm. A másik bizottság módosító a 6. § (2) bekezdését módosítaná. A tárca álláspontját kérdezem.

FEKETE LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm. A 18. § (2) bekezdésében van egy módosítás, a "valamint 11. §-a a kihirdetést követő napon lép hatályba". Itt részben módosul, hogy melyik szakasz, részben pedig a hatálybalépésnek az időpontja. Megmondanák, hogy ez mire vonatkozik?

DR. BÁNSÁGI GYÖRGYI (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A 11. § a rendszeres szociális segély átalakításával összefüggő, a társadalmi megújulás operatív program keretében az állami foglalkoztatási szervek közreműködésével megvalósuló programot a munkaerőpiac mint a program kedvezményezettje, előfinanszírozhatja, tehát ez ezzel kapcsolatos módosítás a törvényben, és hogy ezek a programok előbb elindulhassanak. Hogy még 2010. január 1-je előtt elindulhassanak, ez az indoka annak, hogy előbbre hoztuk a hatálybalépés időpontját. Na most, nem szerettük volna a törvényjavaslatban, mert volt egy másik paragrafus, ami a kihirdetést követő harmadik napon lépett volna hatályba, tehát kodifikációs szempontból fura lett volna, hogy az egyik a kihirdetést követő napon, a másik pedig a harmadik napon lép hatályba. Tehát egyszerre hoztuk a két előbb hatályba lépő paragrafus hatálybalépésének időpontját, ez volt az indoka a módosításnak.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Teljesen világos. A tárca támogatja. Ki támogatja a bizottsági módosítót? (Szavazás.) 19 igen. Nagy László képviselőtársam kért szót.

NAGY LÁSZLÓ (MSZP): Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha elnök úrnak lett volna egy módosítója, amit nem látok a csomagban, ha jól emlékszem, a közcélú foglalkoztatottak létszámára vonatkozik.

ELNÖK: Igen, volt ilyen. Azt megszavaztuk, az a 4-es pont volt. Azon túlvagyunk. (Nagy László: Bocsánat.) A lényeg a lényeg, hogy benne volt, megszavaztuk. Köszönöm szépen, képviselőtársam. Köszönöm szépen még egyszer a tárca képviselőinek, és szép napot kívánok. Ezzel a második napirendi pontunkat lezártuk, a harmadik napirendi pontunk az egyebek.

Egyebek

Itt két dologra szeretném a figyelmet felhívni. Az egyik, hogy a papírok között ott szerepel a Szonda Ipsos megkeresése, személyes interjú készítése iránt keresték meg a bizottság tagjait. Kérem, hogy aki tud, vegyen részt ebben a történetben.

A másik közlendőm pedig, hogy a jövő héten hétfőn 9.30 órakor találkoznánk, és menet közben is kell bizottsági ülést tartanunk.

Kérdezem, bárkinek van-e mondandója? (Nincs jelentkező.) Nem látok ilyet. Mindenkinek szép napot kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 24 perc)

 

   

Gúr Nándor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia