FMB 31/2009.
(FMB 118/2006-2010.)

 

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2009. november 30-án, hétfőn 09 óra 32 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10875. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

Egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11310. szám) (Általános vita) *

Dr. Arany-Tóth Mariann szóbeli kiegészítője *

Kérdések *

Határozathozatal *

A támogatott döntéshozatal jogintézményével kapcsolatos további jogalkotási feladatokról szóló határozati javaslat (H/11311. szám) (Általános vita) *

Határozathozatal *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10977. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

2. A bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/11004. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

3. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10875. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

4. Egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11310. szám) (Általános vita)

5. A támogatott döntéshozatal jogintézményével kapcsolatos további jogalkotási feladatokról szóló határozati javaslat (H/11311. szám) (Általános vita)

6. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke
Bernáth Ildikó (Fidesz), a bizottság alelnöke
Filló Pál (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Bóth János (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Vécsi István (MSZP)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Lénárt László (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Nagy István (Fidesz) dr. Czira Szabolcsnak (Fidesz)
V. Németh Zsolt (Fidesz) megérkezéséig Bernáth Ildikónak (Fidesz)
Rácz István (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) Vécsi Istvánnak (MSZP)

A bizottság titkársága részéről

Farkasné dr. Molnár Valéria főtanácsadó

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Banu Zsoltné főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium )

Kivésné dr. Gyenge Éva (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium )

Dr. Arany-Tóth Mariann tanácsos (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Katonáné dr. Pehr Erika (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 32 perc)

GÚR NÁNDOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Szép napot kívánok! Üdvözlöm képviselőtársaimat. A bizottság határozatképessége fennáll. A napirendi pontok elfogadására teszek javaslatot. Az elektronikus formában megküldött meghívó alapján a mai ülésünkön hat napirendi pontot fogunk tárgyalni. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy egyetértés van-e ebben. Ha igen, kézfelemeléssel jelezzék. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy egyhangúlag elfogadtuk a napirendi pontot.

Tárgyalási időkeret tekintetében a szokásjog alapján haladva, nagyjából úgy tervezzük, hogy egy bő félórában a bizottsági ülésünket ma zárni tudjuk. Természetesen azonos időtartam felhasználása mellett, felváltva, az ellenzéki oldal elsődleges megszólalásának a figyelembevételével tesszük mindezt.

Az első napirendi pontunk az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat. A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatásáról esik majd szó. Az Egészségügyi Minisztérium részéről Schlammadinger József főosztályvezető urat köszöntöm, és köszöntöm kollégáit is, amennyiben a bizottsági ülésen részt vesznek.

A helyettesítéseket bediktálom: Lénárt László urat Nagy László helyettesíti, Nagy István urat dr. Czira Szabolcs, valamint Rácz István képviselő urat Kontur Pál és V. Németh Zsoltot pedig alelnök asszony helyettesíti, Magyar Bálintot pedig Vécsi István. Köszönöm szépen, a határozatképességünk egyértelmű, a szavazási arány pedig 10:8. (V. Németh Zsolt érkezik.) A helyettesítés lejárt: köszöntjük V. Németh Zsolt urat. Foglaljon helyet, képviselőtársam!

Az első napirendi pont kapcsán szakértő asszony átnézte az ajánlási pontokat, és úgy találta a november 23-i ajánlástervezet kapcsán, hogy egyik sem tartozik a bizottság feladatkörébe. Kérdezem, hogy van-e ezzel szemben más észrevétele a bizottság tagjainak. (Nincs jelentkező.) Nincs. Köszönöm szépen. A napirendi pont tárgyalását ezzel lezárom. Főosztályvezető úr, köszönjük szépen a megjelenését. Szép napot, jó munkát kívánunk önnek.

A második napirendi pontunkra térünk át, ami a bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat, T/11004. szám alatt. Hasonlóan a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatására kerítünk sort. Itt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium részéről dr. Papp Imre szakállamtitkár urat köszöntjük. Ha van más kollégája is a teremben, hasonképpen köszöntöm őt is. Szakértő asszony szintén áttekintette a november 23-i ajánlástervezetnek a pontjait, és úgy találta, hogy egyik sem tartozik a bizottság feladatkörébe. Kérdezem, hogy más észrevétele van-e a bizottság tagjainak. (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, nem látok ilyet, ezt a napirendi pontot is lezárom. Tisztelettel megköszönöm a jelenlétet, szép napot és jó munkát kívánok önöknek.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10875. szám) (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

A harmadik napirendi pontunkra térünk át, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, ami a T/10875. szám alatt szerepel. Itt szintén a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatására kerítünk sort. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium részéről Magyariné dr. Nagy Edit főosztályvezető asszony és Banu Zsoltné kollégája van jelen ismereteim szerint.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszöntöm a tisztelt bizottságot, helyesbítenék, Banu Zsoltné főosztályvezető-helyettes asszony és Kivésné dr. Gyenge Éva.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nekem ezt jelezték, amit mondtam, de a pontosítás helyénvaló. Képviselőtársaim előtt fekszik a november 23-i ajánlástervezet, a Honvédelmi bizottságnak módosító javaslatait tartalmazza ez. Szakértő asszony átnézte és a javaslat szerint a 3. pontról fogunk állást foglalni.

Kérdezem a kormány álláspontját.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Elnézést, pontosíthatnánk, hogy melyik ajánlásról van szó?

ELNÖK: Pontosíthatjuk, a törvényjavaslat 68. §-ában a Hszt. 326/A §-ának a következő módosítására kerül sor.

KIVÉSNÉ DR. GYENGE ÉVA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen. Köszönöm. Az előterjesztő támogatja a módosító javaslatot.

ELNÖK: Képviselőtársaimat kérdezem, hogy ki az, aki támogatja. (Szavazás.) Ez egyhangú, 18 támogatás. Köszönöm szépen. Szakértő asszony, ezzel ezen napirendi pont kötelezettségeinek is eleget tettünk. Köszönöm.

Képviselőtársaimat kérdezem, bárki másnak van-e más észrevétele. (Nincs jelentkező.) Nincs. Köszönöm a megjelenést és a kormány álláspontjának a kifejtését. Szép napot kívánok a későbbiekre is. Ezzel ezt a napirendi pontot is lezártam.

Egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11310. szám) (Általános vita)

A negyedik napirendi pontunkra térünk rá, amely az egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat, T/11310. szám alatt szerepel. Itt az általános vitára való alkalmasság megállapítására fogunk sort keríteni. A napirendi pont tárgyalásánál a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kollégáit köszöntöm. Akik még nincsenek a teremben az én körbetekintésem alapján. Kérem szakértő asszonyt... (Farkasné dr. Molnár Valéria: Egy előadót találtam.) Az tökéletes, hogy ha az előadó minden tekintetben ... (Dr. Arany-Tóth Mariann helyet foglal az asztalnál.) Rendben. Köszöntöm dr. Arany-Tóth Mariann tanácsos asszonyt, és arra kérem, hogy rövid szóbeli kiegészítését tegye meg. Parancsoljon!

Dr. Arany-Tóth Mariann szóbeli kiegészítője

DR. ARANY-TÓTH MARIANN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. A szóban forgó törvényjavaslat két részben érinti a munka törvénykönyve módosítását. Az új Ptk.-val való összhang megteremtése céljából bevezeti, illetőleg újrafogalmazza a közeli hozzátartozó fogalmát, valamint az elévülés szabályait kiegészíti a közvetítő eljárásának igénybevételével. Megjegyzem ezen túlmenően, hogy az IRM részben foglalkozik a munkaügyi tárgyú törvények módosításával, és egyfajta párhuzamosság észlelhető a közeli hozzátartozó fogalmát tekintve, ezért a tárcánk benyújtott ez irányban egy módosító javaslatot, hogy ebből a szóban forgó törvényjavaslatból kerüljön ki a 30. szakasz. Köszönöm szépen.

Kérdések

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselőtársaim! Kérdezem, hogy van-e valakinek kérdése vagy észrevétele. Alelnök asszonnyal, alelnök úrral abban maradtunk, hogy a kérdések, észrevételek egy körben jelenjenek meg. Alelnök asszony, parancsoljon!

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Csak annyit kívánok hozzáfűzni ehhez a benyújtott törvényjavaslathoz, hogy magát a Ptk.-t nem támogattuk, sem a Fidesz, sem a KDNP frakciója. A köztársasági elnök úr visszaküldte ismételten a parlamentnek, hogy az általa észrevételezett kifogásokat vagy hibákat korrigálja a parlament. Ez nem történt meg, maradt minden úgy, ahogy van, ezért mi ezt a törvényjavaslatot nem támogatjuk.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm szépen, alelnök asszony. Más kérdés, észrevétel. (Nincs jelentkező.) Nem látok ilyet. Mivel ez egy álláspont volt, nem kérdés, ezért válaszadásra sem kell, hogy visszaadjam a szót a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselőjének. Összegzésre sem kívánok sort keríteni, hanem szavazásra fogom feltenni a kérdést, ami nem másról szól, mint az egyes szociális és munkaügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasság megállapításáról. Kérdezem a képviselőtársaimat, hogy ki az, aki az általános vitára való alkalmasságot támogatja. (Szavazás.) 10. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8. Köszönöm szépen. Jövő héten tárgyalja a parlament, de nem tudjuk, melyik napon. Bizottsági előadót kell állítanunk, többségi, kisebbségi álláspont tekintetében. Alelnök asszonnyal még egyeztetünk és el fogjuk dönteni. (Farkasné dr. Molnár Valéria: Most még beadhatjuk írásban.) Jó. Köszönöm szépen. Akkor írásban fogjuk leadni az álláspontot. A napirendi pont kapcsán kifejtett álláspontot köszönöm a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselőjének.

A támogatott döntéshozatal jogintézményével kapcsolatos további jogalkotási feladatokról szóló határozati javaslat (H/11311. szám) (Általános vita)

Áttérünk az 5. napirendi pontra, ami a támogatott döntéshozatal jogintézményével kapcsolatos további jogalkotási feladatokról szóló határozati javaslat, a H/11311. szám alatt szerepel. Ennek az általános vitájára kerítünk sort. Szakértő asszony közben jelzi, hogy a plenáris ülésen a 4-es, már tárgyalt és az 5-ös napirendi pont egyszerre fog szerepelni. Ismételten átadom a szót ezen napirend kapcsán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium tanácsosának, hogy rövid szóbeli kiegészítését tegye meg, ha kíván kiegészítést tenni. Ha nem ő kívánja ezt megtenni, hanem a menet közben megérkezett kollégák, akkor nekik is megadom a szót.

KATONÁNÉ DR. PEHR ERIKA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen. Az előző 4-es napirendhez szóltam volna, de nem gondoltuk, hogy napirendcsere van.

ELNÖK: Nem volt csere, hanem gyorsak voltunk.

KATONÁNÉ DR. PEHR ERIKA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Rendben van, köszönöm szépen. Csak annyit, hogy az Országos Fogyatékosügyi Tanács civil oldaláról merült fel ez az igény. Ezt a tárca természetesen akceptálta azzal, hogy kell egy féléves tapasztalat, hogy ennek fényében esetleg egy-egy újabb módosítás fogalmazódjék meg. Tehát a Fogyatékosügyi Tanács kérésére ezt a tárca akceptálta, és így került ez tulajdonképpen benyújtásra a Ptk.-hoz kapcsolódóan.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy bárkinek van-e kérdése. (Nincs jelentkező.) Nem látok ilyet. Akkor az általános vitára való alkalmasság megállapítására kerítünk sort, hiszen nem kell visszaadnom a szót. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy ki az, aki a támogatott döntéshozatal jogintézményével kapcsolatos további jogalkotási feladatokról szóló határozati javaslat általános vitára való alkalmasságát támogatja. (Szavazás.) 10. Ki nem támogatja? (Szavazás.) 8. Hasonképpen, hogyha alelnök asszony is egyetért vele, itt is írásban adjuk le a kisebbségi és a többségi álláspontot. (Nincs ellenvetés.) Köszönöm szépen az álláspont kifejtését, szép napot kívánok önöknek az elkövetkezendő órákra.

Egyebek

Rátérünk a hatodik napirendi pontunkra, amely az egyebek tekintetében fogalmazódik meg. Itt két dolgot szeretnék megemlíteni. Az egyik az, hogy e héten kedden, holnap délután van az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslatnak a plenárison a részletes vitája. Nekünk csütörtök 14 óráig álláspontrögzítést kell tenni első helyen kijelölt bizottságként a kapcsolódó módosítók kapcsán, amennyiben ilyenek lesznek. Úgyhogy szerdán 9 óra 30-ra a bizottság ülését összehívom. Akkor, hogy ha lesznek persze módosító javaslatok. A másik, amire a figyelmet fel szeretném hívni, hogy civil konferencia lesz december 11-én. Egyszer elmondtam már, de most közeledik az időpont, ezért mondom újra. Kérem képviselőtársaimat, hogy kövessék figyelemmel és akinek ideje, energiája megengedi, vegyen részt rajta. December 3-án a távmunka konferencia lesz, ez még korábbi.

Az utolsó bejelentésem pedig, hogy szeretném tájékoztatni a bizottságot, hogy a bérgarancia alappal kapcsolatos kérdésünkre megérkezett a válasz. Ez másolás alatt van, most osztják ki a kollégák. Kérdezem, hogy kinek van kérdése. Rózsa Endre képviselőtársam!

RÓZSA ENDRE (MSZP): Szeretném megkérdezni, hogy a szerdaira vonatkozóan nem lenne-e jobb a csütörtöki időpont, mert más kötelezettségek vannak és lehet, hogy jobb volna.

ELNÖK: Köszönöm a javaslatát. Szerda 9.30-ra hívtam össze a bizottság ülését, azért tettem ezt, mert előzetesen megnéztük, hogy határozatképes tud-e lenni a bizottság ekkor. Köszönöm szépen. Csütörtökön a kormányzati oldal részéről a határozatképesség nem biztos, hogy biztosítható lenne más egyéb elfoglaltságok okán. Nekünk kell gondoskodni a határozatképességről. Kérdezem, hogy más valakinek van-e még észrevétele. V. Németh Zsolt!

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Elnök úr, újra ugyanabban az ügyben érdeklődöm, amiben két hete, meg négy hete, meg ...

ELNÖK: Most ebben a pillanatban kerül kiosztásra. Köszönöm. Egyéb kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Köszönöm szépen. A bizottság ülését bezárom. Mindenkinek szép napot kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 54 perc)

   

Gúr Nándor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia