FMB-32/2009.
(FMB-119/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2009. december 2-án, szerdán, 9 óra 36 perckor
a Képviselői Irodaház I. emelet 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend ismertetése és elfogadása *

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat (T/11083. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat (T/11083. szám)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke

Filló Pál (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Bóth János (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Gyopáros Alpár (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Bernáth Ildikó (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Lénárt László (MSZP) Filló Pálnak (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Vécsi István (MSZP) dr. Bóth Jánosnak (MSZP)
Dr. Czomba Sándor (Fidesz) Gyopáros Alpárnak (Fidesz)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) Gúr Nándornak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Burik Mária főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Megjelentek

Fekete László főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Bérces Kamilla szakmai tanácsadó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 36 perc)

Elnöki megnyitó

GÚR NÁNDOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Szép jó napot kívánok mindenkinek. Üdvözlöm képviselőtársaimat. Köszöntöm a bizottságunk munkájában újonnan részt vevő képviselőtársunkat. Gyopáros Alpár a parlament plenáris ülésén tegnapelőtt tette le az esküjét, mostantól pedig a bizottságunkban folytatja napi operatív munkáját.

Bediktálom a helyettesítéseket: Bernáth Ildikó alelnök asszonyt Kontur Pál képviselőtársam, Lénárt Lászlót Filló Pál alelnök úr, Rákóczy Attilát Kiss Ferenc, Rózsa Endrét Nagy László, Vécsi Istvánt dr. Bóth János, Magyar Bálintot pedig jómagam helyettesítem, valamint dr. Czomba Sándor képviselőtársamat Gyopáros Alpár helyettesíti. Így 10:4-es a szavazási arány. Köszönöm szépen.

A napirend ismertetése és elfogadása

Képviselőtársaim megkapták az elektronikus formában megküldött meghívót. Ebben, ha emlékképem nem csal, két napirendi pontot jeleztünk: az 1. napirendi pont az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló, a T/11083. számú törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatásáról szól; a 2. pedig az "egyebek". Kérdezem képviselőtársaimat, ez az előterjesztés, mármint a meghívóban szereplő napirendi pontok tárgyalása elfogadható-e, támogatják-e; amennyiben igen, kérem, hogy kézfelemeléssel jelezzék. (Szavazás.) Köszönöm szépen; megállapítom, hogy a meghívóban szereplő napirendi pontok tárgyalását egyhangúlag elfogadtuk.

Az 1. napirendi pontunk megtárgyalása előtt jelzem, hogy természetesen ugyanúgy, mint ahogy a korábbiakban is, a szokásjog alapján haladunk, tehát mindig az ellenzéki oldal megszólalása mellett végezzük elsődlegesen a munkánkat, és a kormányzati oldal azt követően kap szót, amennyiben azt igényli. Nagyjából az azonos időtartam biztosítása mellett, felváltva tesszük mindezt.

Azt gondolom, a mai bizottsági ülésünket úgy 10 óra környékén be fogjuk fejezni, nagyjából ezt a félórás időkeretet szánjuk a bizottság ülésére, ha képviselőtársaim is egyetértenek vele. (Nincs ellenvetés.) Köszönöm szépen.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat (T/11083. szám); kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása, első helyen kijelölt bizottságként

Az 1. napirendi pontunk tehát az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló T/11083. számú törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása. A napirendi pont kapcsán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részéről dr. Burik Mária főosztályvezető-helyettes asszonyt és kollégáit, dr. Bérces Kamilla szakmai tanácsadó asszony, valamint Fekete László főosztályvezető-helyettes urat köszöntöm. Köszönöm, hogy itt vannak. Ők fogják a kormány álláspontját ismertetni.

Képviselőtársaim előtt ott van a kiegészítő ajánlás, amely 10 pontból áll, ennek a tárgyalására fogunk elsőként sort keríteni; azt követően pedig emlékeim szerint négy bizottsági módosító javaslat megtárgyalására fogunk sort keríteni.

Az ajánlástervezetben foglalt 1. kapcsolódó módosító javaslat Örvendi László József képviselő úr részéről fogalmazódott meg. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Jó napot kívánok! Tisztelt Bizottság! Tárcaálláspontról tudunk sajnos még mindig nyilatkozni.

Az 1. ponttal kapcsolatban jelzem, bár ezt a megjegyzés is tartalmazza az ajánlásban, hogy valószínűleg elkésetten került benyújtásra a kapcsolódó módosító javaslat, ezért amennyiben a tisztelt bizottság úgy ítéli meg, esetleg szavazni sem kell erről. De amennyiben mégis érdemben kell nyilatkoznunk, akkor nem támogatjuk a javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen, köszönöm a kiegészítést is. Igen, ez a kapcsolódó módosító javaslat nem házszabályszerű, egyébként összefügg a 6-ossal. A képviselőtársaimat kérdezem, szavazzunk arról, hogy szavazni kívánunk-e; ebben az esetben ezt kell tennünk. Én azt javaslom, hogy ezt tegyük, úgyhogy aki egyetért azzal, hogy szavazzunk erről a kapcsolódóról, kérem, jelezze. (Szavazás.) 14 igen, egyhangú, köszönöm.

Most pedig azt a kérdést teszem fel - a kormány nem támogatta -, hogy ki az, aki ezt a kapcsolódó módosító javaslatot támogatja. (Szavazás.) 4 igen. És ki nem támogatja? (Szavazás.) 10 nem. Köszönöm szépen.

Áttérünk a 2. pontra, Velkey Gábor képviselő úr kapcsolódó módosító indítványára. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 1 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 13 nem. Köszönöm szépen.

A 3. pont Godó Lajos képviselő úr módosító indítványa. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja. Megfelel a módosító javaslat a raportőri munkacsoport ülésén elhangzottaknak.

ELNÖK: Köszönöm szépen, a tárca ezt támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 4 nem szavazat mellett támogatja a bizottság.

A 4. pont következik, amely összefügg a 8. és 9. pontokkal. Kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt nem támogatja. Szeretnék kérni egy indoklást e tekintetben.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Két oka van, amiért nem tudjuk támogatni. Az egyik technikai. A rendelkezés felvezető szövege és az a) pont lezárása némiképpen ellentmondásban van, mert a felvezető szöveg választás szerinti lehetőségekről szólna, míg az a) pont lezárása "kell megtenni" szöveget tartalmaz. Ez tehát némileg nem koherens a belső szövegi összefüggéseket tekintve.

Másrészt pedig a rendelkezés érdemben arról szólna, hogy SMS-ben is meg lehetne tenni a bejelentést. SMS-ben általában nem minden foglalkoztatási forma esetében megfelelő ez a módszer, többnyire a mezőgazdaság területén, vidéken, amikor például mezőgazdasági idénymunkára 20-50 embert is foglalkoztatnak, akkor a föld szélén egy hosszú adathalmazt kellene SMS formájában bebillentyűzni a mobiltelefonba. Ez gyakorlatilag akár több órát is igénybe venne. Tehát nem igazán tudjuk a gyakorlatban ezt kezelni.

A másik oldalról a szakértőkkel, informatikai szakértőkkel lefolytatott egyeztetés alapján ez úgy tudna működni, hogy az internetes, illetőleg a mobilszolgáltató gyakorlatilag minden munkavállalóra képezne egy kódot, hogy ne legyen szükséges bonyolult formában, nagyon hosszú adatlistát SMS-ben megadni. Ez viszont azzal jár, hogy a SIM-kártyákat le kell cserélni, tehát minden munkáltatót arra kényszerítenénk ezzel a formával, hogy új SIM-kártyát vásároljon a saját költségére.

A harmadik indok az adatvédelmi indok. Ha mobiltelefonba egyfajta ilyen kódrendszerrel bekerülnek munkavállalói adatok, azok az adatvédelmi törvény szabályai alapján csak a munkaviszony fennállásának időtartamáig lehetnének tárolhatók egy mobiltelefon SIM-kártyáján. Hogy ezt mikor és hogyan kell levenni róla, illetve újratelepíteni ezeket az adatokat, ezt a kérdést nem kezeli ez a szabály. Tehát adatvédelmi szempontból megítélésünk szerint aggályos.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nagy László képviselőtársam!

NAGY LÁSZLÓ (MSZP): Az az igazság, hogy az utolsó érv az, ami elbizonytalanít, mert az első kettőre azt tudom mondani, hogy nyilván koherenciazavart kell feloldani. A másikra nem mondom, hogy kényszerítenénk rá, mert azt írja, hogy "teljesíteni lehet", tehát nem köteles; aki tehát a föld szélén áll, az nyilván nem ezt fogja választani; aki úgy gondolja, hogy a SIM-kártya drága, nyilván nem ezt fogja választani. Viszont az adatvédelmi kérdés engem picit elbizonytalanít. A képviselő úrnak van ugyanis egy olyan javaslata - hiszen ez összefügg a 9. ponttal is -, amelyben felhatalmazást ad tulajdonképpen egy rendeletalkotásra. Mondjuk, ezt kellene megnézni esetleg, hogy ez a rendeletalkotás lehet-e olyan szabályrendszer, amely ellen az adatvédelmi biztosnak sincs kifogása. Ezt nem tudom megítélni.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Visszaadom a szót, ha úgy gondolja, főosztályvezető-helyettes asszony.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Az elhangzottakkal kapcsolatban egy mondatban reagálnék. Adatvédelmi kérdések törvényi szinten szabályozhatók kizárólag, tehát a végrehajtási rendelet nem lenne igazából megfelelő forma, hogy az adatvédelmi problémát megszüntesse.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A tárca tehát nem támogatja. Kérdezem képviselőtársaimat, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 1 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 8 nem. A többi, azaz 5 pedig tartózkodás. Köszönöm szépen.

Az 5. pont Velkey Gábor képviselő úr kapcsolódó módosító javaslata. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca nem támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki támogatja? (Szavazás.) 1 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 13 nem. Köszönöm szépen.

A 6. pont Örvendi László József képviselő úr kapcsolódó módosító indítványa; ez összefüggött az 1-essel, és nem házszabályszerű; nem kell most már akkor ezzel a kérdéssel foglalkoznunk.

A következő a 7. pont, amely összefügg a 10-essel, amelyik nem házszabályszerű, tehát ismételten arról kell szavaznunk, hogy szavazzunk-e. Kérem, szavazzunk arról, hogy szavazni kívánunk. (Szavazás.) 14-en, köszönöm szépen.

Most tehát a 7. pontról, Szatmáry Kristóf képviselő úr kapcsolódó módosító javaslatáról kérdezem a tárca álláspontját.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca nem támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt nem támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 4-en támogatják. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 10 nem. Köszönöm szépen.

A 8. pont összefüggött a 4-essel; a 9-es szintén; a 10-esről pedig az előbb döntöttünk a 7-es kapcsán. Ezzel a kiegészítő ajánlás szerint az összes kapcsolódó módosító javaslatról döntöttünk.

Most következnek a bizottsági módosító indítványok. Képviselőtársaim előtt ezek ott vannak; előzetesen elektronikus úton is megküldtük képviselőtársainknak. Egyenként fogunk haladni.

Kérdezem a kormány képviselőjét, támogatja-e a törvényjavaslat 4. §-ával kezdődő módosító indítványt, illetve a tárca álláspontját kérdezem szintén.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca ezt támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja ezt a bizottsági módosító indítványt; ez a helyesírási módosítás. (Szavazás.) 10 igen és 4 tartózkodás. Köszönöm szépen.

A következő módosító javaslat a törvényjavaslat 9. §-ával kezdődő bizottsági módosító indítvány. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A tárca ezt támogatja. Képviselőtársaim, ki az, aki ezt támogatja? (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 4 nem szavazat mellett támogatja a bizottság. Köszönöm szépen.

A következő bizottsági módosító indítvány a törvényjavaslat új 18. §-ával kapcsolatos. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk a módosító javaslatot.

ELNÖK: A tárca ezt támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.) 4 nem.

A következő pedig a 12. § (2) bekezdésével kapcsolatos módosítás. A tárca álláspontját kérdezem.

DR. BURIK MÁRIA (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Szintén támogatjuk.

ELNÖK: A tárca támogatja. Képviselőtársaimat kérdezem, ki az, aki támogatja. (Szavazás.) 10 igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás. - Nincs ilyen.) Nem látok ilyet; 4 tartózkodás mellett a negyedik bizottsági módosító javaslatot is megszavaztuk.

Szakértő asszony, minden bizottsági módosító javaslaton túl vagyunk. Köszönöm szépen.

Ezzel az 1. napirendi pontunkat lezártuk. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettesének, kollégáinak köszönöm a tárca álláspontjának kifejtését. Szép napot kívánok önöknek!

Egyebek

A 2. napirendi pontunkra térünk át: "egyebek". Itt mindössze egy bejelentést szeretnék tenni, képviselőtársaim. Ez pedig az, hogy jövő héten hétfőn 9 óra 30 perckor kezdjük a bizottsági ülésünket.

Kérdezem, bárkinek van-e bejelentenivalója. (Nincs ilyen jelzés.) Nincs.

Köszönöm szépen, a mai bizottsági ülést bezárom. Szép napot, a viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 54 perc)

 

 

Gúr Nándor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Prin Andrea