FMB-3/2010.
(FMB-124/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2010. február 15-én, hétfőn 20.25 órakor
a Parlament főemelet 61. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók*

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása*

A felnőttképzéshez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/11684. számú törvényjavaslat*

A módosító javaslatok megvitatása*

A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény módosításáról szóló T/11552. számú törvényjavaslat*

A módosító javaslatok megvitatása*

A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló T/11749. számú törvényjavaslat*

A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény módosításáról szóló T/11487. számú törvényjavaslat*

A módosító javaslatok megvitatása*

Egyebek*


Napirendi javaslat

  1. A felnőttképzéshez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11684. szám)
    (Nagy László, Tóbiás József (MSZP) és Geberle Erzsébet (SZDSZ) képviselők önálló indítványa)
    (Módosító javaslat megvitatása)
  2. A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11552. szám)
    (Dr. Varga László (MSZP), Czomba Sándor (Fidesz), Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) és Herényi Károly (független) képviselők önálló indítványa)
    (Módosító javaslatok megvitatása)
  3. A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11749. szám)
    (A Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság önálló indítványa)
    (Módosító javaslatok megvitatása)
    (Előterjesztőként)
  4. A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11487. szám)
    (Márfai Péter (MSZP) és Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) képviselők önálló indítványa)
    (Módosító javaslatok megvitatása)
  5. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Filló Pál (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Bóth János (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Vécsi István (MSZP)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Gúr Nándor (MSZP) Filló Pálnak (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP) dr. Bóth Jánosnak (MSZP)
Lénárt László (MSZP) Nagy Lászlónak (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP) Vécsi Istvánnak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Szivi József főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Karácsony Mihály tanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal)


(Az ülés kezdetének időpontja: 20 óra 25 perc)

Elnöki bevezető, a napirend elfogadása

FILLÓ PÁL (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Igen tisztelt Képviselőtársaim! Szeretettel köszöntöm a bizottság megjelent tagjait, illetve a napirendi pontjaink előadóit. A kiküldött meghívónak megfelelően öt napirendi pontot tárgyalunk meg, nagyon rövid idő alatt reményeink szerint. Ezért tisztelettel javasolnám, hogy térjünk rá az első napirendi pontra. De mielőtt ezt elkezdenénk, megállapítom, hogy a bizottságunk határozatképes. Gúr Nándor elnök urat jómagam helyettesítem, Bóth János képviselő úr Kiss Ferenc képviselő urat helyettesíti, Nagy László képviselő úr Lénárt Lászlót, Rákóczy Attila képviselő urat Vécsi István. Rózsa Endre képviselő úr is jelen van, te nem helyettesítesz senkit? (Rózsa Endre: Nem.) Jó, nem kell, nincs rá igény. Magyar Bálint képviselő úr van még jelen, tehát megállapítom, hogy a bizottságunk határozatképes.

A felnőttképzéshez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló T/11684. számú törvényjavaslat

A módosító javaslatok megvitatása

Az első napirendi pontunk a felnőttképzéshez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, Nagy László, Tóbiás József és Geberle Erzsébet képviselők önálló indítványa. Itt egy módosító indítványról kell döntenünk.

Tisztelettel köszöntöm a Munkaügyi Minisztérium részéről dr. Szivi József főosztályvezető-helyettes urat, egyben kérdezem a módosító indítványról a kormány vagy a tárca véleményét.

DR. SZIVI JÓZSEF főosztályvezető-helyettes (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Tárcavéleményt tudok képviselni. A tárca nem támogatja a módosító javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdezem, képviselőtársaim közül kik azok, akik támogatják a módosító indítvány elfogadását. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok. Megállapítom, hogy a bizottságunk a módosító indítványt elutasította.

A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény módosításáról szóló T/11552. számú törvényjavaslat

A módosító javaslatok megvitatása

Következik a második napirendi pontunk, a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz beérkezett módosító indítványok megtárgyalása. Tisztelettel köszöntöm Karácsony Mihály urat, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadóját, aki a kormányt képviseli a javaslat tárgyalásakor.

Három módosító indítványról kell döntenünk. Az 1-es módosítás Bőhm képviselő úré volt, de ő ezt visszavonta. Végül is akkor egyetlen pontban kell döntenünk, Kontur Pál képviselő úr módosító indítványáról kérdezném a kormány véleményét.

KARÁCSONY MIHÁLY tanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal): Tisztelt Bizottság! Tisztelt Elnök Úr! A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. Kérdezem az előterjesztő képviselőit, hogy ki támogatja a javaslatot, támogatják-e az előterjesztők Kontur képviselő úr módosító indítványát. Nagy László képviselő úr képviseli az előterjesztőket. Kérdezem akkor, hogy támogatják-e a javaslatot.

NAGY LÁSZLÓ (MSZP) az előterjesztő képviseletében: Nem támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát egységesen nem, eddig legalábbis senki nem támogatta. Kérdezem a bizottság tagjait, kik támogatják a módosító indítványt. (Nincs jelzés.) Ilyet nem látok, így megállapítom, hogy a módosító indítványt a bizottságunk elutasította.

Ezzel lezárnám akkor a második napirendi pontunkat is.

A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló T/11749. számú törvényjavaslat

Következik a harmadik napirendi pont, amelyet viszont nem tudom, hogy kell-e tárgyalnunk, a szakértő asszonyt kérdezem, hiszen ezt elfogadtuk az Országgyűlésben.

FARKASNÉ DR. MOLNÁR VALÉRIA, a bizottság tanácsadója: Per' pillanat most nem tudom, hogy jogtechnikai pontosításra van-e benne szükség, hogy benyújtjuk-e vagy sem, és a jogi osztály sem tud mondani nekem semmit sem.

ELNÖK: Igen tisztelt Képviselőtáraim! Akkor azt javasolnám, hogy fogadjuk el ezt a pontosító indítványt, annál is inkább, hogy ne kelljen emiatt még egy bizottsági ülést tartanunk, amennyiben ez szükséges, bár általában a jogalkotásról szóló törvény azt mondja ki, hogy amennyiben elírás történik a törvény szövegében, azt a kollégák, részben az Országgyűlés Hivatalánál, részben pedig az érintett tárcánál dolgozó kollégák pontosíthatják. Tehát ehhez nem igazán kell a bizottság együttműködése, de azért javasolnám, hogy ezt támogassuk, itt van előttünk ez a pontosított szöveg, amelyet elnök úr írt alá. Kérdezem képviselőtársaimat, hogy támogatjuk-e. (Szavazás.) Igen, köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy a bizottságunk, amennyiben szükséges, akkor egyhangúlag támogatta ezt a módosítást, hiszen csak egy elírási hibáról volt szó.

A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény módosításáról szóló T/11487. számú törvényjavaslat

A módosító javaslatok megvitatása

Következik a negyedik napirendi pontunk, ez a felnőttképzésről szóló 2001. évi törvény módosításáról szóló javaslat, amelyet Márfai Péter és Magyar Bálint képviselők önálló indítványként nyújtottak be, és itt a módosító indítványokról kell döntenünk.

Egyetlenegy módosító indítvány van, amelyet Nagy László képviselő úr nyújtott be. Kérdezném a képviselő urat.

NAGY LÁSZLÓ (MSZP): Elnök úr, a bizottsági ülésen szeretném visszavonni a módosító javaslatomat.

ELNÖK: Képviselő úr visszavonta a módosító indítványát. Akkor viszont úgy tűnik, hogy nincs miről szavaznunk. Parancsoljon!

DR. MAGYAR BÁLINT (SZDSZ): Akkor ez azt jelenti, hogy más ezt nem tarthatja fenn?

ELNÖK: Arra mód van, hogy a parlamentben, ha szavazunk a módosító indítványról, mert a parlamentnek is kell szavazni a módosító indítványról, akkor.... (Dr. Magyar Bálint: Ha visszavonta, akkor nem kell.) Fenntarthatja ott valaki, van arra mód, a plenáris ülésen, hogy a képviselő szót kérjen, és azt mondja, hogy ő fenntartja a visszavont módosító indítványt. (Dr. Magyar Bálint: De bárki más fenntarthatja?) Sajnos, ez így van. (Dr. Magyar Bálint: Akkor ne döntsünk azért erről a visszavonás ellenére, hogy a bizottság támogatja-e vagy nem?) Most, sajnos nem. Amíg ez nem történik meg, addig erről nem tudunk dönteni. Ha valaki fenntartaná, akkor sajnos, össze kell hívni egy újabb bizottsági ülést. Köszönöm szépen.

Egyebek

Igen tisztelt Képviselőtársaim! Akkor a negyedik napirendi pontot is lezárnám. Az ötödikben pedig, miután ma délelőtt nem tudtam részt venni a bizottság ülésén, és remélem, hogy ez lesz az utolsó bizottsági ülésünk ebben a ciklusban, én minden kedves képviselőtársamtól szeretnék elbúcsúzni, és egyben jó erőt, egészséget és választási sikereket kívánni mindenkinek, hogy minél többen legyenek itt a következő Országgyűlésben, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában. Köszönöm szépen az együttműködést. Jó éjszakát kívánok!

(Az ülés befejezésének időpontja: 20 óra 32 perc)

 

 

Filló Pál
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva