FMB-4/2010.
(FMB-125/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának
2010. február 22-én, hétfőn, 9 óra 34 perckor
a Képviselői Irodaház 128. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/...szám) (Döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról)*

Egyebek*


Napirendi javaslat

  1. A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/....szám)
  2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke

Bernáth Ildikó (Fidesz), a bizottság alelnöke
Dr. Bóth János (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Lénárt László (MSZP)
Nagy László (MSZP)
Rózsa Endre (MSZP)
Vécsi István (MSZP)
Gyopáros Alpár Ádám (Fidesz)
Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Kontur Pál (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
Wittner Mária (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Filló Pál (MSZP) Gúr Nándornak (MSZP)
Dr. Bóth János (MSZP) megérkezéséig Nagy Lászlónak (MSZP)
Rákóczy Attila (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Rácz István (Fidesz) Kontur Pálnak (Fidesz)
Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) Vécsi Istvánnak (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Horváth István főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Bérczes Kamilla szakmai tanácsadó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 9 óra 34 perc)

Elnöki megnyitó

GÚR NÁNDOR (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Kézcsókom, szép napot kívánok mindenkinek.

Tisztelt Képviselőtársaim! A múltkori alkalommal azt gondoltuk, hogy az utolsó bizottsági ülésünket üljük, de az élet másképpen hozta, ezért egyrészt elnézést kérek mindenkitől, másrészt ennek fejében, alelnök asszonnyal is arra törekszünk, hogy egy rövid bizottsági ülésre kerüljön sor.

Először is a határozatképesség megállapítására kerítek sort. A helyettesítéseket menet közben be fogjuk diktálni, látható módon a határozatképességünk fennáll. A helyettesítések: Filló Pál képviselő urat, alelnök urat én helyettesítem; Bóth Jánost Nagy László képviselő úr; Rákóczy Attilát Kiss Ferenc; Rácz Istvánt Kontur Pál képviselő úr és dr. Magyar Bálintot Vécsi István képviselő úr helyettesíti - a szavazati joggal rendelkezők száma 18 - a mai bizottsági ülésünkön.

A napirend elfogadása

A napirend elfogadására tettem javaslatot, mint ahogy az elektronikus formában megküldött meghívóban is szerepel. Két napirendi pontunk van, erre teszek javaslatot. Egy: a rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat. Itt bizottsági önálló módosítóról van szó.

A rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/...szám) (Döntés bizottsági önálló indítvány benyújtásáról)

Szeretném jelezni ennek az okát. Gyakorlatilag a múltkori parlamenti ülésen egyhangúlag - ha emlékeim nem csalnak - elfogadtuk, és közben egy hibás felület volt az elfogadott törvénytervezetben, egy hivatkozási szám, azt hiszem a 8/C. cím alatt a 6/C. szerepelt, de majd a főosztályvezető urat megkérem, hogy erről részletesen szóljon.

Ennek érdekében az újbóli egyeztetéseket lefolytattam mindenkivel, akivel kellett a bizottság tagjain kívül, hogy ezt a korrekciót a mai nap véghez tudjuk vinni. Ehhez kellett a mostani bizottsági ülésünket összehívni, majd a 11 órakor kezdődő Költségvetési bizottság elé kerül a bizottsági módosító és rendkívüli Házbizottság előtt lesz szintén a ma délelőtt folyamán; és ezt követően pedig a parlament szavazhat erről az új módosítóról, ami most már a hibát korrigálja. A hiba meglétéért a bizottsági tagok mindegyikétől elnézést kérek.

Köszönöm szépen, nekem más kiegészítenivalóm nincs. Csak és annyi, hogy Horváth István főosztályvezető urat köszöntöm a minisztérium részéről, és szeretném kérdezni a viszonyulását a kormánynak, a minisztériumnak a bizottsági módosítóhoz.

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Ahogy elnök úr mondta, valóban a törvényjavaslat második szakaszának felvezető mondatában a két héttel ezelőtti törvényjavaslatban a 6/C. paragrafus szerepelt, amely egy munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény paragrafus számozása szerint ténylegesen - ahogy a mostani javaslatban van - a 8/C. paragrafust érinti.

Annyit hadd mondjak, hogy az ülés után néhány nappal láttuk meg, és előkészítettünk egy koherenciás módosító javaslatot; csak számunkra meglepő módon nem egy héttel később, hanem rögtön a benyújtását követően megszavazta az Országgyűlés a törvényjavaslatot, ezért tartja a minisztérium indokoltnak, hogy támogassa az új törvényjavaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen, főosztályvezető úr.

Dr. Bérczes Kamilla szakmai tanácsadó asszonytól kérdezem, hogy esetleg bármi kiegészítést kíván-e tenni? (Jelzi, hogy nem kíván kiegészítést tenni.) Nem. Köszönöm szépen.

Alelnök asszony, parancsoljon!

DR. BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a múlt héten elfogadta a parlament ezt a törvénymódosítást, ami még nincs kihirdetve. Most akkor jogilag ez hogy néz ki: egy elfogadott, de ki nem hirdetett törvényhez nyújtunk be most koherenciazavarra hivatkozva egy módosító javaslatot, ezt hogy lehet megoldani?

ELNÖK: Köszönöm szépen. Nem erről van szó. Répássy képviselő úrral egyeztettem személyesen ebben a dologban és másokkal is, akikkel szükségszerű, és azt a metódust folytatnánk, hogy a mai rendkívüli házbizottsági ülés napirendre venné, 15 képviselő javaslatával a soron kívüli kihirdetését, és ez az új törvényjavaslat - ez egy új törvényjavaslat gyakorlatilag ez a módosító - beelőzné azt a törvényjavaslatot, amit a múlt héten hétfőn elfogadtunk a soronkívüliség okán. Magyarul: a helyes hivatkozási számmal ellátott bizottsági módosító kerülne kihirdetésre.

Főosztályvezető úr, helyesen mondtam el a logikát?

DR. HORVÁTH ISTVÁN (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Igen. Tehát hangsúlyozom, ahogy elnök úr is említette, ez nem egy koherenciazavart feloldó, a két héttel ezelőtt benyújtott törvényjavaslathoz kapcsolódó módosító indítvány, hanem egy új törvényjavaslat. Figyelemmel arra, hogy olyan apropóval, hogy valamilyen kézirati hiba történt, nem lehet megoldani az elírást, tehát itt lényegében a tartalom nem változik, ez egy hivatkozási félre írás, de emiatt szükséges az, amit elnök úr említett.

ELNÖK: Köszönöm szépen, tehát egy sürgős kihirdetést kérünk a Háztól és ezzel oldjuk meg. Sajnálom, elnézést kérek mindenkitől, de ez az adminisztrációs hiba benne van, és ha a múlt hét hétfői elfogadott törvényjavaslattal megyünk, akkor nem érjük el azt az eredményt, amiért a bizottság egyhangúlag és a parlament is egyhangúlag megszavazta múlt hét hétfőn a történetet.

Kérdezem képviselőtársaimat, bárkinek van-e még kérdése. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, akkor szavazásra teszem fel a kérdést. Kérdezem képviselőtársaimat, kik azok, akik egyetértenek ezen új bizottsági módosító benyújtásával és elfogadásával. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyhangú. Köszönöm szépen. Ezzel ezt a napirendi pontot lezárom.

Főosztályvezető úr, köszönöm szépen a figyelemfelkeltését a múlt hétről a hibára. Jó munkát kívánok önöknek, köszönöm szépen.

Egyebek

Második napirendi pontunk az egyebek napirendi pont. Kérdezem képviselőtársaimat, bárkinek van-e az egyebek között mondanivalója.

Kiss Ferenc képviselő úr, parancsoljon!

KISS FERENC (MSZP): Mint az utolsó bizottsági ülésen, a legutolsó parlamenti ülésnapon, mint az albizottság vezetője, szeretném megköszönni az együttműködést, hisz én már nem leszek képviselő - közületek biztos sokan lesznek képviselők. Jó volt együtt dolgozni és mindenkinek sok sikert kívánok az elkövetkezendő időszakban. Még egyszer köszönöm, köszönöm itt a bizottság adminisztrációjának is, hogy segített, úgyhogy minden jót.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Mi, az alelnök asszonnyal a múlt héten, miután azt hittük, hogy az lesz az utolsó bizottsági ülésünk, megtettük a tisztes elköszönést, azt gondolom, hogy ezt nem kell ismételni. Mind a kettőnk nevében nyugodt lelkülettel mondhatom, mindenkinek nagyon jó egészséget kívánunk, az életpályán sok sikert és ki-ki majd vagy a Parlament falai között, vagy éppen a Parlamenten kívül találkozhat egymással az elkövetkezendő időszakban, azt gondolom, emberként tudjuk egymást becsülni és ez a legfontosabb - jó egészséget kívánok mindenkinek. Köszönöm szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 9 óra 46 perc)

 

Gúr Nándor
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné