GIB-14/2006.
(GIB-14/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának
2006. november 6-án, hétfőn, 11 óra 30 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Általános bevezető *

A napirend elfogadása *

Az agrárgazdaság 2005. évi helyzetéről szóló jelentés (J/1026. szám) (Általános vita) *

Az agrárgazdaság 2005. évi helyzetéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/1136.szám) (A mezőgazdasági bizottság önálló indítványa) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

  1. Az agrárgazdaság 2005. évi helyzetéről szóló jelentés (J/1026. szám)
  2. (Általános vita)

  3. Az agrárgazdaság 2005. évi helyzetéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/1136.szám)
  4. (A mezőgazdasági bizottság önálló indítványa)

    (Első helyen kijelölt bizottságként)

  5. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Puch László (MSZP), a bizottság elnöke

Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Podolák György (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Hagyó Miklós (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Szántó János (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Szanyi Tibor (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Gazda László (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP) dr. Baráth Etelének (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Halász Péter vezető főtanácsos (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 37 perc)

Általános bevezető

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Bizottság! Megkezdjük a bizottsági ülést. Az írásban előre megküldött napirendi pontokat tárgyalnánk meg, tehát az agrárgazdaság 2005. évi helyzetéről szóló jelentés általános vitáját, valamint az ehhez kapcsolódó határozati javaslat általános vitáját folytatnánk le. Itt első helyen kijelölt bizottságként azt gondolom, hogy szerepünk és feladatunk lesz, valamint az egyebek napirendi pont keretében is.

A napirend elfogadása

A napirend elfogadására kérek egy bólintást. (Szavazás.) Köszönöm szépen, a bizottság a napirendet egyhangúlag elfogadta.

Szeretném a bizottságot tájékoztatni, hogy a reklámtörvénynél a bizottság kijelölt tagjai, akik a reklámtörvény előterjesztését és bizottságunk nevében való felülvizsgálatát elvégezték, Göndör Istvánt jelölték egységesen a bizottság mai szóvivőjének a plenáris ülésre. Jól tudom, Latorcai úr?

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Igen, köszönöm elnök úr. Csak egy kétmondatos tájékoztatást mondanék hozzá. Az a rész, amelyik a Hungaroringet érintette, kikerült belőle, tehát ilyen értelemben fölösleges lenne, hogy bárminemű dolgokat ott még megemlítsünk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát akkor ebben egyetértés alakult ki az előkészítés során, ha jól értelmeztem.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Igen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, akkor ezt a bizottság tudomásul vette, ha egy bólintást erre kapok. (Bólogatások.) Köszönöm.

Az agrárgazdaság 2005. évi helyzetéről szóló jelentés (J/1026. szám) (Általános vita)

Kérem a kormány képviselőit, hogy mutatkozzanak be.

HALÁSZ PÉTER (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Halász Péter vagyok, az FVM vezető főtanácsosa.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ön képviseli a kormányt az általános vitára való javaslatnál.

Kérdezem a képviselő urakat, van-e valakinek kérdése ezzel kapcsolatosan. (Senki sem jelentkezik.) Ezek szerint nincs akkora érdeklődés ma a gazdasági bizottságban az ügy iránt, hisz' a mezőgazdasági bizottság ezt már egyszer megvitatta, és előkészítette az általános vitára való alkalmasság mellett a határozati javaslatot is. Mindkét esetben csak az általános vitára alkalmasságról kell még döntenünk, tehát a vita lefolytatására lesz időnk.

(Halász Péter felé fordulva:) Kíván-e valamit hozzátenni a kormány nevében?

HALÁSZ PÉTER (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Amennyiben erre lehetőséget kapok, köszönöm szépen. Viszont rögtön megkérdezném az elején, hogy egy hét-nyolc perces összefoglalót kérnek, vagy pedig ennél rövidebben beszéljek.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Én azt feltételezem, hogy a képviselő urak vagy a frakcióik ezt az anyagot már átnézték. Ha nincs kérdés és nincs olyan rendkívüli dolog, ami nincs leírva az anyagban, akkor megköszönjük önnek. A vitában majd természetesen a képviselő urak el fogják mondani a véleményüket. Az egyelőre nem vitakérdés, hogy az általános vitára való alkalmasságot a bizottság tagjai támogatják-e, hisz' eljött az idő, amikor be kell számolni erről a dologról, és ennek csak akkor van esélye, ha általános vitára alkalmas. Tehát kérdezem, hogy ezek után is kíván-e még valamit mondani.

HALÁSZ PÉTER (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Ami itt le van írva, ahhoz különösebb kiegészítést nincs értelme fűzni, úgyhogy az idővel gazdálkodva akkor én nem mondok előre semmit. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor a bizottság először az általános vitára való alkalmasságáról dönt az agrárgazdaság 2005. évi helyzetéről szóló jelentésnek. Kérdezem a bizottságot, ki ért egyet az általános vitára való alkalmasságával. (Szavazás.) Mindenki egyetért azzal, hogy általános vitára bocsátásra kerüljön az előterjesztés.

Az agrárgazdaság 2005. évi helyzetéről szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/1136.szám) (A mezőgazdasági bizottság önálló indítványa)

Most a 2. napirendi pont keretében, amikor már a bizottság összegezte, és a jelentését elkészítette a mezőgazdasági bizottság, ennek is az általános vitára bocsátásáról lenne szó. Kérdezem, ki ért egyet ezzel. (Szavazás.) Köszönöm szépen, az általános vitára alkalmassággal a bizottság egyetértett.

Kíván-e a bizottság előadót állítani, vagy a vitában kíván minden frakció önállóan megnyilatkozni? (Jelzésre:) Minden frakció önállóan nyilatkozik meg. Köszönöm szépen.

Latorcai alelnök urat illeti a szó.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Most már, hogy túlvagyunk a szavazáson, azt szeretném csak elmondani, amire fölhatalmaztak a frakciók. Végig kellene gondolni - természetesen nem nekünk, hanem elsődlegesen a mezőgazdasági bizottságnak - azt, hogy amikor lényegében másfél év múlva készül egy ilyen jelentés, akkor ebben a jelentésben sarkítani lehetne-e azokat a problémákat, amelyek az előttünk lévő évre fognak vonatkozni, és amelyek éppen a 2005. év következményeiként jönnek ki 2007 vonatkozásában, hogy 2007-ben a mezőgazdaság mindazt a feltételrendszert meg tudja kapni az Uniótól, amire lehetőség van.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt gondolom, hogy ennek a vitának is meglesz a helye, részben a költségvetés, részben az agrárgazdaságról szóló jelentés tekintetében, ez nem tárgya a 2005-ös jelentésnek.

Ezek után nincs más hozzászólás? (Senki sem jelentkezik.) Köszönöm szépen. Akkor a frakciók önállóan majd az általános vitában fejtik ki a véleményüket.

Egyebek

Az egyebek közt van-e valakinek bejelentenivalója? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. Köszönöm. (Jelzésre:) A következő bizottsági ülés került itt szóba. Szerdán lesz bizottsági ülésünk. A meghívót mindenki még a mai nap folyamán megkapja, vagy már kinn is van.

(Jelzésre:) Kérem még a bizottság tagjainak figyelmét. Van egy nagyon fontos törvény, amiben a bizottság folyamatosan eljárt: a körbetartozások megszüntetése kapcsán a közbeszerzési törvény. Horváth Csaba ma részt vett egy ezzel kapcsolatos egyeztetésen, és most adna erről egy rövid tájékoztatót. Az lenne a leghatékonyabb, ha a bizottsági ülés keretein belül tennénk ezt meg, de megtehetjük informálisan is. Azt javaslom, hogy a bizottsági ülés keretein belül, az "egyebek" között. (Nincs ellenvetés.)

Csaba, tiéd a szó.

HORVÁTH CSABA (MSZP): Köszönöm. Több egyeztetés zajlott le a szakmai szervezetek és az érintett tárca képviselőivel. Ezekből az derült ki, hogy arra a szándékra, ami a körbetartozások láncolatát próbálná meg jogi és pénzügytechnikai eszközökkel szankcionálni, kielégítő megoldást sajnos a közbeszerzési törvény egyedül nem ad. Tehát számos olyan jogszabályi és kormányrendeleti kérdést kell újragondolni és egy javaslatcsomagként előállítani, ami a teljes terület problémakörét rendezi. Ilyen például a gazdasági bíróság fölállításának kérdése, amit az IRM a jövő év elején tervez, vagy a teljesítésigazolásokkal összefüggésben egy mérnöki ellenőri rendszer felállítása. Hiszen a körbetartozásoknál vagy a közbeszerzéseknél az egyik legnagyobb probléma az, hogy milyen eszközökkel tagadják meg a teljesítésigazolás kiadását, és innentől kezdve maga a körbetartozás elindul; tehát erre egy átfogó rendszert szeretnénk a szakmával és az érintett tárcákkal közösen kidolgozni.

Azt javasoljuk a bizottságnak és az Országgyűlésnek, hogy azt a néhány apró technikai módosítást, ami az EU-jogharmonizáció miatt szükséges, az Országgyűlés fogadja el. Ami egyébként a körbetartozásra vonatkozna, négyhónapos határidőn belül egy ezen a héten fölállítandó menetrend szerint végezzük el ezt a bizonyos előkészítő munkát, és akkor egy csomagként fogadjuk el, tehát ne egy részletét próbáljuk meg ennek egy nem megoldható kereten belül elvégezni, mert a közbeszerzési törvény nem tudja befogadni azokat a technikai és egyéb jellegű szabályozási kérdéseket, amelyeket a probléma megoldásához viszont szükséges rendezni. Tehát ez lenne a javaslat, hogy négy hónapon belül - ez azt jelenti, hogy március 6-áig legkésőbb - az Országgyűlés asztalára kell kerülnie a végleges csomagnak, ami már a közbeszerzési törvény mellett az egyéb jogszabályokat is rendezi, és utána ezt kezeli. Van azért Európában erre néhány jó példa, például Németországban egy sokkal precízebb szabályozás működik, tehát lehet találni jó megoldásokat. Ez lenne a javaslat.

ELNÖK: Köszönöm. Latorcai alelnök urat illeti a szó.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én csak tisztelettel föl szeretném hívni az elnök úr figyelmét arra, hogy azért nem szabadna nekünk elmenni szó nélkül e mellett a legutóbbi egyeztetési eljárás mellett. Ugyanis a gazdasági bizottság előtt, illetve a parlament előtt van ez a törvényjavaslat, és abban egyeztünk meg az elnök úrnál, amikor a szakmai megbeszélés volt, hogy ugyancsak a bizottságnál lesz az egyeztetés, mert szokatlan, hogy kivesszük a bizottság elől, és máshol történik egy egyeztetés. Ezek után pénteken délután állítólag küldött, most hadd ne mondjam, XY beosztott a főosztályvezetője nevében egy meghívót a bizottság szakmai titkárának, hogy ma reggel nem tudom, hány órakor megbeszélés lesz. Ez tarthatatlan, ugyanis ha egy minisztérium nem tartja magára nézve kötelezőnek az eljárási rendet, akkor mondjuk azt, hogy majd mi kézbe vesszük, és szerintem ilyen megoldást mi is tudunk találni a bizottságban, vagy még jobbat.

ELNÖK: Köszönöm a figyelemfelhívását, alelnök úr. Akkor jövő héten hétfőn kilenc órára egy újabb egyeztetést összehívok az én szobámba. Majd ott ezt tisztázzuk, nekem nincs ezzel gondom. Köszönöm szépen.

A lényeg az, minden képviselőtársam érti, hogy az egyeztetés abba az irányba mozdult, hogy maga csak a közbeszerzési törvény módosítása nemhogy megoldás lenne, hanem újabb problémákat vetne föl, ezért ez egy szélesebb megoldás irányába kezdett elmozdulni. Amennyiben egyetértés lesz a frakciók között, akkor tudjuk ezt az irányt tartani. Azt gondolom, hogy a hétfői egyeztetésig ti is belül el tudjátok az egyeztetéseket végezni.

MÁRTON ATTILA (Fidesz): A Kbt. módosítása is meglesz?

ELNÖK: A Kbt.-módosítás ezzel együtt tud csak megtörténni.

HORVÁTH CSABA (MSZP): A Kbt.-nek néhány apró technikai módosítása, ami nem függ össze a körbetartozással, egy darab bizottsági módosítóval átmehet, és akkor egy szavazás lesz róla a Ház előtt. Akkor újra kell majd nyitni a csomagot.

ELNÖK: Bocsánat, képviselő úr. Technikailag ezt meg fogjuk az egyeztetésen beszélni. Itt a lényeg az, hogy magához a körbetartozás problémaköréhez nemzeti banki, pénztechnikai, egyéb jogszabály, illetve az államháztartási törvény módosítása szükséges. Ezek a törvények ma nincsenek megnyitva, tehát ahhoz, hogy ezekhez hozzá tudjunk nyúlni, meg kell nyitni őket, tehát egy új előterjesztésnek kell készülni. Ez venné ezt a négy hónapot igénybe. A Kbt. egy bizonyos részének a módosítása, ami igazából megoldást tud jelenteni kis részterületekre, megtörténne, de az úgynevezett akkreditíves kötelező fizetési rend, ami az egészet kiváltotta, most nem így kerülne be a Kbt.-be, hanem ennek lenne egy igazolási rendje, kvázi a visszaélésekkel összhangban. Egy döntési helyzetbe kerülő, nagyon relatív, gyorsan döntő, kvázi választott bírósági eljárási rendet kéne ebbe az egész ügybe beemelni, hogy ne a hivatalos bíróságokat terheljük meg ilyen típusú vitákkal.

Nagyságrendtől függően független mérnök előírása lenne a másik megoldás, hogy amit a független mérnök leigazolt, azt ki kell fizetni, amit nem, azt meg nem. Tehát úgy gondolom, hogy itt a problémákat komplexen kellene vizsgálni. Ennek meglesz az esélye hétfőn egy részletes egyeztetésen. Addig nézzétek meg, hogy tudunk-e folyamatosan együttműködni az ügyben. Göndör úr, az MSZP-frakcióban nincs probléma egy ilyen együttműködéssel, ugye?

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Nincs.

ELNÖK: Jó, köszönöm szépen.

(Az ülés végének időpontja: 11 óra 51 perc.)

Puch László

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ferenc Zsuzsa