GIB-19/2006.
(GIB-19/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2006. november 22-én szerdán 09.30 órakor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Hozzászóló(k) *

Elnöki megnyitó *

Tájékoztató a Románia és Bulgária csatlakozását követő munkaerő-piaci szabályozásról (A bizottság állásfoglalásának kialakítása) Előadó: Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselője *

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat *

A módosító javaslatok megvitatása *

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1296. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) *

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat *

A módosító javaslatok megvitatása *

A Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat *

Határozat az általános vitára alkalmasságról *

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat *

Határozat az általános vitára alkalmasságról *

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló törvényjavaslat *

Az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat (T/1307. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) *

Egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1302. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) *

A kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat *

A módosító indítványok megvitatása *

A külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1204. szám)(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

Az egyes építésüggyel kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslat *


Napirendi javaslat

1. Tájékoztató a Románia és Bulgária csatlakozását követő munkaerő-piaci szabályozásról (A bizottság állásfoglalásának kialakítása) Előadó: Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselője

2. A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/1145. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

3. A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1296. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

4. A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1205. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

5. A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvénynek a vállalkozói "körbetartozások" mérséklése céljából történő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/842. szám) (Döntés bizottsági módosító javaslat benyújtásáról)

6. A Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1301. szám) (Általános vita)

7. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1370. szám) (Általános vita)

8. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló törvényjavaslat (T/1306. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

9. Az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat (T/1307. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

10. Egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1302. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

11. Az egyes építésüggyel kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1308. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

12. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1303. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

13. A kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/1202. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Nem kijelölt bizottságként)

14. A közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1203. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

15. A külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1204. szám)(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

16. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Puch László (MSZP), a bizottság elnöke

Podolák György alelnök (MSZP)
Dr. Latorcai János alelnök (KDNP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Baráth Etele (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Deák András (KDNP)
Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Matolcsy György (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Mártai Péter (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP) dr. Baráth Etelének (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP) dr. Szanyi Tibornak (MSZP)
Szántó János (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) dr. Selmeczi Gabriellának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Székely Judit szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Ladó Mária főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Engyel Gyula főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)
Dr. Herczog László szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Szivi József osztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Mayer László főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Dr. Sepsi Tibor főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

Koltai István (Magyar Iparszövetség)
Simon Borbála (Külügyminisztérium)
Vápár József (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Zila László (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Szalay Gábor (SZDSZ)
Dr. Molnár Adrienn (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Szabó Márta (Miniszterelnöki Hivatal)
Dr. Dedinszky Ferenc (Miniszterelnöki Hivatal)
Kovács Bálint (Miniszterelnöki Hivatal)
M. Peredy Gabriella (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Deméndi Zsolt (Pénzügyminisztérium)
Csányi Gábor (MKFE)
Kecskés Ádám (Pénzügyminisztérium)
Dr. Oláh Attila (Miniszterelnöki Hivatal)
Imre Sándor (IRM)
Berki Erzsébet (SZMM)
Major-Fábián Ákos (GKM)
Tóth Péter (GKM)
Csókay Ákos (GKM)
Ozorák Gábor (UKIG)
Makács Péter (MSZSZ)
Dr. Varga László (SZMM)
Bob Dénes (GKM)
Konkoly Manriko (GKM)


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 46 perc)

Elnöki megnyitó

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó napot kívánok mindenkinek. Az előzetesen írásban megkapott napirendi pontokról szeretnénk a tárgyalást folytatni. Két módosítási javaslatom van, az első: nem sikerült még konszenzusra jutni a közbeszerzésekről, de úgy tűnik, hogy konszenzus közelében vagyunk. Annak a jövő heti ülésünkre kitűzését javaslom. Valamint a 14-es, a közlekedéssel összefüggő kérdéskörben egy újabb kört kell futni. Mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalról érkeztek észrevételek. Az egy héttel elhalasztást javaslom a tisztelt bizottságnak, amennyiben ebben egyetértés van. Kérdezem, így egyetért-e a bizottság a napirendi javaslattal. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

A bizottság határozatképes.

Tájékoztató a Románia és Bulgária csatlakozását követő munkaerő-piaci szabályozásról (A bizottság állásfoglalásának kialakítása) Előadó: Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselője

Az első napirendi pontunkra térünk rá, ez egy állásfoglalás. Minden frakció képviselőjének eljutattuk a teljes háttéranyagát az előterjesztésnek. Úgy tudom, hogy Latorcai úr és Fónagy úr vette kézbe, illetve a kormánypárti oldalon is mindenki megkapta. Kérdezem, hogy az állásfoglalással, amely arról szól, hogy a magyar kormány nem teljes mértékben nyitja meg a munkaerőpiacokat, hanem csak részlegesen, fenntart bizonyos korlátozásokat, egyetért-e a bizottság. A kormányt nem kell megkérdeznem ebben az ügyben, hiszen ezt a javaslatot hozta.

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót elnök úr. A tisztelt bizottság idejét gondolom, nem kell azzal terhelni, hogy ennek a kérdésnek mind társadalmilag, mind politikailag és lévén, hogy mi gazdasági bizottság vagyunk, gazdaságilag, hiszen a munkaerőpiacot érinti, igen nagy jelentősége van. Nagy jelentősége van a tekintetben is, hogy ezt az elmúlt évtizedben különböző politikai szándékokkal, pro és kontra, van ahol ilyen előjellel, volt, ahol olyan előjellel, minden nagy párt a zászlajára tűzte. Megköszönve a megkapott anyagokat, szeretném felhívni a kollégák figyelmét, hogy készült egy másik elemzés is, amit az elnök úrhoz majd eljuttatok, mert az ügy megérdemli, hogy több anyagunk legyen.

A Fidesznek a summázott véleménye a következő. A kormányfő az erre vonatkozó tárgyalások előtt nem egyeztetett, tehát a megfelelő előzetes egyeztetéseket nem folytatta le. A bizottsági javaslatban ugye három változat van. A Fidesz a részleges nyitásról szóló álláspontot nem osztja, a Fidesz tekintettel a történelmi előzményekre, a határon túli magyarok irányt érzett felelősségre a teljes nyitás mellett van azzal, hogy a nyomon követhetőség érdekében egy regisztrációs rendszert kell alkalmazni. Köszönöm elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Deák képviselő úr? Nem kíván. Latorcai úr!

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Csak egyetlen mondat erejéig: meggyőződésünk, hogy nem ugyanaz a helyzet Romániával kapcsolatban, mint Bulgáriával kapcsolatban, nekünk bizonyos kötelezettségeink vannak a Romániában élő magyarsággal szemben. Ez a regisztrációs kötelezettség bizonyos fokú ilyen típusú szabályozási lehetőséget biztosít. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Baráth úr!

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Nagyon röviden. Részlegesen egyetértek Fónagy képviselő úrral abban, hogy mekkora jelentőségű ez, ami össze van állítva. A részletesebb indokló anyagnak a bevezetőjében van rá utalás, amit kedves képviselőtársaim biztos tudnak, hogy nem oly régen az Európai Parlament elfogadta tulajdonképpen a leánykori nevén szolgáltatások szabad áramlása című dokumentumot, ami hamarosan az Európa Tanács ülésén is el lesz fogadva, tehát hatályba is lép.

Azt gondolom, hogy ezek olyan nagyon súlyos, nagyon komoly következményekkel járnak, hogy a gazdasági bizottságnak mindenképpen fontos volna igényelni azt, hogy egy mélyebb vita legyen akkor, amikor az Érdekegyeztető Tanáccsal ki van dolgozva például a szolgáltatásnyújtás hatástanulmánya is, hogy mi várható most ebből a döntésből, és az is elemzésre került. A kettőt együtt végig kellene néznünk, azt hiszem, hogy szinte történelmi jelentőségű az a nyitás, ami itt megjelenik.

Összefoglalva: viszont éppen azért, mert ez egy ilyen súlyos és nehéz kérdés, le van írva a rövid anyagban is egyébként, mind a demográfiai helyzetre, a magyar népesedéspolitikára, a migrációpolitikánkra, egyebekre, hogy ezt összefüggően, egységesen kellene tudni eldönteni, és semmiképpen nem gondolom azt, hogy most egy teljes nyitást kellene támogatnunk. Tehát ahogy az anyagban le van írva, azt így érzem támogathatónak.

ELNÖK: Értettem a javaslatát, képviselő úr. Akkor most Szanyi képviselő úr kér még szót.

DR. SZANYI TIBOR (MSZP). Köszönöm szépen. Elnök Úr! Ennél a szabályozásnál azért nagyon azt javaslom, hogy járjunk el a lehető legnagyobb óvatossággal, és főképpen a tevékenységeink külső megjelenítésénél inkább a nyitást hangsúlyozzuk, mint annak részlegességét. Ezt azért is bátorkodom mondani, mert annak idején, amikor Magyarország szembesült ezzel a kihívással, akkor mi azért eléggé jelentősen meg voltunk sértődve, és elég hosszas tárgyalások után alakult ki ez a 2+3+2-es képlet.

Akkor járunk el véleményem szerint helyesen, ha a lehető legkevésbé kötjük meg a kezünket, és erősen hangsúlyozzuk a bármikori és jelentős további oldásnak az opcióját. Ezt annál is inkább merem mondani, mert az Unió bővülését követően azok a tagországok, amelyek megnyitották a munkaerőpiacukat, mondjuk éppen teljesen, konkrétan egyébként az Egyesült Királyságban van az, amikor azt mondják, hogy az ő gazdasági fejlődésük egyik nagy motorja volt pont az, hogy megnyitották a munkaerőpiacot, arról nem is beszélve, hogy pont Románia fejlődése egyre inkább azt mutatja, hogy hihetetlen komoly munkaerő-felszívás lesz Románián belül, tehát maga az úgynevezett veszély is az idő előrehaladtával fokozatosan csökken. Következésképpen: ezt az egész intézkedést úgy kell beállítani, hogy tulajdonképpen meg is nyitottuk a piacunkat, minimális szabályozás közepette. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Urak! Engedjék meg, hogy összefoglaljam. Tehát azzal egyetértve, amit Baráth úr mondott, ezért azt javaslom, hogy amennyiben Latorcai úr, Fónagy úr, Baráth úr egyetért azzal, hogy a minisztériummal egy munkaanyagot készítsünk, ami a szolgáltatásokkal kapcsolatos, akkor azt egy önálló napirendi pontként egy albizottsági beszélgetésen vagy akár bizottsági ülésen is, súlyának megfelelően érdemes végiggondolni, hogy mi és hogyan fog történni. Azt gondolom, ott az uniós szabályozás erős korlátokat szab nekünk, hogy mit tehetünk, de mindenképpen egy áttekintést adhat a dolognak.

Amit Fónagy úr mondott a teljes nyitás és a részleges nyitás között: a részleges nyitás adja meg csak azt a lehetőséget, hogy bármely módon a magyar gazdaság érdekének megfelelően kisebb korlátozásokat lehessen bevezetni. Amennyiben ma teljes nyitásról beszélne a kormányzat, akkor ez azzal jár, hogy semmilyen szabályozást a későbbiekben nem tud, viszont a részleges nyitás lehetővé teszi gyakorlatilag azt, amire ön is utalt, de úgy gondolom, hogy az ülés nyilvánossága miatt a továbbiakban erről nem beszélek.

Amiben egyetértünk önökkel, tehát a kommunikációban a határon túli magyarok felé elsősorban a nyitást és Magyarország befogadását kell kommunikálni, de mindenképpen szükséges egy szabályozás, azt gondolom, hogy ebben egyetérthetünk.

Amennyiben így nagyjából egyetértés van, ha nem is teljes egyetértés, hiszen a politikai különbségek és a politikai célokra való használata az elmúlt időszakban ezt elmérgesítette, ennek ellenére javaslom, hogy ha ezt az állásfoglalást el tudja fogadni az ellenzék, illetve ha nem tudja elfogadni, akkor is egy szavazással a bizottság erősítse meg. Az állásfoglalás arra utal, hogy a lehetőség nyitva van, de a szabályozás később a kormány kezében van, hogy a mindenkori magyar érdekeknek, összmagyar érdekeknek megfelelő szabályozást képes legyen megtenni. Ha most a teljes nyitás mellett döntött volna a kormány, akkor nincs többet szabályozási lehetősége.

Azzal is egyetértve, hogy Bulgária ebben az esetben másodlagos, elsősorban itt a román munkaerő kérdésével kell foglalkoznunk. Fónagy urat illeti a szó.

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Sok tekintetben egyetértve azzal, amit mondott, arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ennek az ön által jegyzett nyilatkozatnak van egy zárórésze, amiben azt mondja, hogy mindez gyakorlatilag a részleges nyitást jelenti, vagyis abban az esetben, hogy ha elnök úr egy közös bizottsági állásfoglalást tart szükségesnek, akkor a lehetőségeket soroljuk fel, de a következtetést akkor hagyjuk el, hagyjuk nyitva, hogy ha szabad ezt javasolni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Amennyiben úgy van egyetértés, akkor az utolsó, a részleges nyitással elérhető, az a fejezet kimarad, ha ebben egyetértés van, akkor azt gondolom, hogy ez elfogadható, hiszen az első részében minden olyan benne van, ami kell. Kormány? (Székely Judit: Igen.) Akkor egyetértünk. Köszönöm szépen.

Amennyiben a bizottság úgy fog dönteni, szavazásra bocsátom azzal a kitétellel, hogy az utolsó bekezdés, a részleges nyitással elérhető, hogy a csatlakozást követően stb. egészen a pontig az a fejezet elmarad. Kérdezem, hogy ki ért egyet így, ezzel a nyilatkozattal? (Szavazás.) Köszönöm szépen.

A bizottság egyhangúlag támogatja a kormány ez irányú törekvéseit, és kéri, hogy december folyamán a szolgáltatásokkal kapcsolatos programot tűzzük egyszer napirendre. Köszönöm szépen.

Köszönöm önöknek az együttműködést. Második napirendi pontként a Magyar Köztársaság költségvetése következik.

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat

Tisztelt Bizottság! Tisztelt Kormányképviselők! A szokásunknak megfelelően előzetesen a bizottság tisztikara egy egyeztetést végzett, hogy a 600 módosító indítvány technikai kezeléséről szót váltsunk. Amennyiben a bizottság minden jelen lévő tagja egyetértését bírja, akkor a következő ügyrendi javaslata van a bizottság tisztikarának.

Ez pedig az, hogy a kormány által támogatott módosító indítványokról egy szavazással szavazzunk. Amennyiben a képviselő urak bármely módosító indítványt, amit én felsorolok, szeretnének kikérni vitára, természetesen arról az egyről külön vitát nyitunk.

A módosító javaslatok megvitatása

A másik. Az ellenzéki képviselők teljes elhatározása, hogy minden ellenzéki által benyújtott módosító indítványnak az egyharmadot, tehát a teljes szavazásukat biztosítják. Ebből következik, azt szeretném kérdezni, hogy itt is van-e olyan kiemelten fontos, amiben külön tárgyalás és vita szükséges, amennyiben a képviselő urak ilyet megjelölnek, akkor erről külön szavazás lesz. Amennyiben nincs, akkor szintén egy szavazással az egyharmadot kapott formulát tudjuk ebben az ügyben kezelni.

A másik: a kormánypárti képviselők által benyújtott, de kormány által nem támogatott módosító javaslatokat szintén, amennyiben nincs a bizottság tagjai között olyan vagy az itt lévő benyújtó képviselő, aki érvelni kíván a módosító indítványa mellett, akkor szintén egy szavazással azt tudjuk mondani, hogy azt a kormánypárti képviselők nem támogatják, és az ellenzéki képviselők egyetértésével egyharmadot sem kap, hiszen nagyon sok esetben ezek összetolódott módosító indítványok, ahogy átnéztük.

Van-e ezzel kapcsolatosan bárkinek észrevétele? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor az ügyrendi javaslatot kérem megszavazni. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfeltartással ezt jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

A jegyzőkönyv számára megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag fogadta el ezt az ügyrendi javaslatot.

Mindenki előtt ott van a módosító indítvány csomag. Szeretném felsorolni a kormány által támogatott módosítókat és kérem a kormány képviselőjét, hogy ebben legyen az én kontrollom. Ajánlási sorrendben megyünk: 1, 2, 3, 6, 7, 9, 12, 14, 36, 37, 39, 42, 47, 51, 55, 57, 103, 106, 128, 160, 161, 163, 166, 175, 184, 202, 203, 204, 230, 233, 234, 238, 268, 282, 309, 310, 311, 320, 331, 332, 334, 335, 338, 339, 342, 343, 344, 345, 346, 350, 351, 354, 355, 356, 357, 364, 366, 370, 372, 376, 377, 384, 385, 386, 399, 421, 422, 424, 426, 428, 434, 435, 441, 449, 453, 455, 459, 462, 467, 468, 479, 503, 514, 517, 520, 522, 526, 533, 534, 556, 558, 561, 562, 563, 565, 566, 585, 594, 600, 603, 604, 607, 612, 616, 624, 625, 626, 639, 640, 652, 655, 656, 659. és 661. A kormány egyetért?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Most sorolnám azokat a kormánypárti, a kormány által nem támogatottakat, amiket szavazásra kell bocsátanunk. Ebben egy kivétel van, egy független képviselő által benyújtott, az 504-es javaslat. Kíván-e valaki érvelni mellette? (Nincs jelentkező.) Kívánja-e valaki megszavazni? (Szavazás.) Egyharmadot kapott. Köszönöm szépen.

A költségvetéshez tartozók, amiket nem támogat a kormány és kormánypárti képviselők nyújtották be: 4, 5, 6, 13, 495, az összefüggések egymás után vannak, 19, 21, 22, 24, 25, 31, 34, 38, 225, 256, 41, 44, 45, 48, 52, 46, 49, 50, 54, 56, 58, 59, 97, 254, 595, 128, 160, 161, 163, 364, bocsánat, a 160, 161. és a 163. utólag bekerült a támogatott sorba. 364, 366, 372, 140, 327, 154, 319, 183, 182, 191, 374, 215, 262, 227, 237, 240, 257, 258, 314, 340, 336, 349, 641, 647, 658, 348, 657, 368, 425, 427, 430, 436, 442, 446, 451, 454, 457, 461, 466, 559, 560, 540, 591, 593, 590, 592, 627, 629, 628, 630, 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637, 638, 653. és 654-es. Ezek kormánypárti képviselők által benyújtott, de a kormány által nem támogatott módosítók. Podolák urat illeti a szó.

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Tisztelettel azt kérem, hogy a 242, 387, 240, 257. és 258-ban lévő módosító indítványok kapjanak egyharmadot. Ezek a GKM-ből átcsoportosítások szociális területre.

ELNÖK: Ezekről kérek szavazást. (Szavazás.) Egyharmadot kapott. Köszönöm szépen. Szeretném azt a szavazást megejteni, hogy a felsorolt kormánypárti, de a kormány által nem támogatottakat a bizottság támogatja-e. (Szavazás.) Nem, egyharmadot sem kapott. A kormány által támogatottakat? (Szavazás.) Támogatja a bizottság. Az ellenzéki képviselők által benyújtott, de a kormány által nem támogatott módosító indítványok? (Szavazás.) Egyharmadot kaptak. A napirendi pont lezárható.

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1296. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

A 3-as napirendi pont következik. Ugyanezt a gyakorlatot javasolnám. Kérem a kormány képviselőjét, hogy kövesse figyelemmel, amit felsorolok.

A kormány által támogatott: az 1., 4., 5., 10., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 22., 24., 25., 31., 32., 33., 34., 37., 46., 56., 57., 64., 66., 68., 70., 73., 79., 81., 82., 84., 85., 87., 89., 91. és 94. pont. Van-e még, amit a kormány támogatni kíván?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Ezek a kormány által támogatott ajánláspontok.

ELNÖK: Így van. Kérdezem a bizottság tagjait, támogatják-e az előterjesztett módosító indítványokat. (Szavazás.) Köszönöm szépen.

A bizottság támogatja.

Az ellenzéki képviselők által benyújtott, a kormány által nem támogatott módosító indítványokról szavazunk. Kérdezem, ki támogatja? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja.

A kormánypárti képviselők által benyújtott, de a kormány által nem támogatott módosító indítványokat sorolom, és kérem, azért segítsenek nekem ebben, hogy amennyiben átfedés van, akkor azt kezelni legyünk képesek. Most felsorolom, és utána ugyanezen gyakorlat szerint szavazunk. Tehát 2., 8., 6., 7., 9., 11., 28., 27., 31., (Dr. Latorcai János: A 31-es támogatott!) Köszönöm. A 33-as? (Dr. Latorcai János: Az is támogatott.) A 47., az 56-os, 57-es... (Dr. Latorcai János: Támogatott az 56-os és az 57-es is.) Igen. A 69., 38., 47., 80., 83., 88., 90., 72., 92., 95. és a 96-os.

Kérdezem, kíván-e valaki ezek közül... Podolák úr!

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Elnök Úr! Szokatlan lesz. Egy SZDSZ-es javaslathoz szeretnék pozitív véleményt mondani, amely arról szól, hogy a szabálytalanul felhasznált pénzek visszaszedésének feltételeit teremtené meg. Jelenleg a rendelkezés nem alkalmas erre, szükséges a korrekciót végrehajtani, nem elégséges az APEH-beszedés, hiszen két év múlva történhet meg az esemény, addig százszor tönkremehet a vállalat. Tehát egy gyorsított formában, a jelenlegi rendszer mellett egy erősítésre van szükség.

Ezért tisztelettel kérem, hogy a 2., 7., 8. és a 72. pontokat érintő ajánlási pontokat érintően, melyek ezt fedik le, a bizottság támogassa.

ELNÖK: Köszönöm. Kíván-e a kormány ehhez észrevételt tenni?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Az lenne az észrevételünk, hogy tulajdonképpen ez egy fontos feladat, hogy behajtani azokat a pénzeket, amelyeket jogtalanul vettek igénybe. Ennek az egésznek az a problémája, hogy megnevezi, törvényben rögzíti, hogy melyik szervezet lehet az, nevezetesen a Magyar Követeléskezelő Zrt., amely ezt behajtaná, és ez nem jó, mert ezt törvényben nem lehet megnevezni.

ELNÖK: Köszönöm szépen a kormány képviselőjének. A következő javaslatom van: a bizottság támogatja és kapcsolódó módosító indítványokkal, a kormánnyal egyetértésben, hiszen a célt a kormány képviselője a mai ülésünkön támogathatónak ítélte, technikailag nehezen kivitelezhető a jelenlegi módosító indítvány, megpróbálom összefoglalni a kormány álláspontját. Ezért megvizsgálja a bizottság és az előterjesztő képviselője - a kormánnyal egyetértésben -, hogy a cél milyen kapcsolódó módosító indítvánnyal valósítható meg. Egyetértés van? (Bólogatások.) Köszönöm.

Akkor a bizottság most szavaz a módosító indítványokról azzal, hogy az előterjesztő képviselője garantálja, hogy amennyiben nincs egyetértés, akkor visszavonja. Köszönöm. (Szavazás.) Akkor a bizottság most támogatja a módosító indítványokat, hogy egy kapcsolódó módosító indítvány benyújtható legyen a dologhoz. Köszönöm szépen.

Kíván-e valaki még ezzel kapcsolatosan bármilyen észrevételt tenni? (Nincs jelzés.) Ha nem, akkor megköszönöm a kormány képviselőinek, a képviselő uraknak. (Zaj, közbeszólások.) Bocsánat, a kormánypárti nem támogatott módosító indítványok a 2., 7., 8., 72-es kivételével a bizottság egyharmada sem támogatja.

A 2., 7., 8., 72-est a bizottság támogatja azzal a megjegyzéssel, hogy a kormánnyal közösen egy pontosító kapcsolódó módosító indítványt előkészítünk. Egyetértünk? (Bólogatások.) Köszönöm szépen.

Akkor mielőtt a költségvetési napirendhez kellene visszatérnünk, de itt egy pillanat türelmet kérek. Podolák úr, a 4. napirendi pontot megkezdené?

(Az ülés vezetését Podolák György, a bizottság alelnöke veszi át.)

A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Akkor mély levegővétel után felhívnám a bizottság figyelmét, hogy a 4. napirendi pontot tárgyalnánk, mely a 2006. évi költségvetésről szóló 2005. évi törvény módosításának, a T/1205-ös előterjesztés alatti módosító javaslatait tárgyalnánk meg. Amiről beszélünk, az a november 20-án jegyzett ajánlás, és az első módosító javaslatot dr. Kökény Mihály jegyzi. Kérdezem a kormányt.

A módosító javaslatok megvitatása

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja.

Tállai András javaslatát a kormány?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot kapott.

A 3. pontban Tállai András javaslatát a kormány?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Ezek összefüggenek.

ELNÖK: Összefügg a 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. és a 11. pontokkal.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Ezeket a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Tehát ezeket a kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot kaptak.

A 10. pontban Donáth képviselő úr által jegyzettet a kormány?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: Ez összefügg a 12. és 13. ponttal. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot sem kapott.

Ismeretem szerint ezekből a módosító javaslatokból nincs több. Köszönöm szépen, akkor ezt lezártuk.

(Az ülés vezetését Puch László, a bizottság elnöke veszi át.)

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor engedjenek meg egy mondatot, hogy visszatérjünk az előző két napirendhez. Érkezett a bizottsághoz kezdeményezés két módosító indítvány benyújtására. A kormánnyal egyeztetve a következő javaslatot teszem, hogy a kormány képviseletében eljáró pénzügyminiszter megnézi, és ha szükséges, hétfőn rendkívüli ülésen fogunk dönteni róla, ti is nézzétek meg, mert a GKM-mel kapcsolatos pótbefizetésekről van szó. Tehát érdemi a változás, azt gondolom, hogy támogatható, de érdemes megnézni összefüggésében nektek is és a kormány képviselőinek is.

A Pénzügyminisztérium részéről egyetértés van? Megkapta a két javasolt módosító indítványt? (Engyel Gyula: Nem kaptam meg, de biztosan megkapjuk.) Akkor most átadják a kollégáim. Amennyiben indokolt, akkor kérem a bizottságot, hogy hétfőn egy negyedórás rendkívüli üléssel ezt a dolgot kezeljük. Köszönöm szépen.

A Szülőföld Alapról szóló 2005. évi II. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat

Akkor már a 4. napirendi pont lezárásán is túlvagyunk. Az 5-ös a közbeszerzésekről törölve, a 6-os a Szülőföld Alapról szóló törvényjavaslat általános vitája.

Kérdezem a képviselő urakat, kíván-e valaki a kormányhoz kérdést feltenni az általános vitában a Szülőföld Alaphoz? (Nincs jelzés.) Nem. Köszönöm akkor a kormány képviselőjének, a bizottság fontosnak tartja a szabályozást, általános vitára alkalmasnak tartja. Amennyiben így egyetértünk, kérem, szavazzunk! (Szavazás.) Ki tartózkodott? (8) A bizottság támogatja. Köszönöm szépen.

Határozat az általános vitára alkalmasságról

Általános vitára alkalmasnak tekintette a bizottság a Szülőföld Alapról szóló törvényt.

Előadót a bizottság nem kíván állítani.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat

A munkavédelemről. Kérdezem a képviselő urakat, hogy kívánnak-e kérdést feltenni a kormányhoz az általános vitára bocsátásról, a szabályozás szükségességével kapcsolatos észrevételek vannak-e? (Nincs jelzés.) Nincsenek. Kérdezem, hogy van-e olyan a kormánynak, amit a leírtakon kívül fontosnak tekint? (Nincs jelzés.) Köszönöm.

Határozat az általános vitára alkalmasságról

Akkor a szabályozás fontosságát a bizottság támogatja, az általános vitára alkalmasságról dönteni kell. Támogatja az ellenzék is? (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Akkor egy egyhangú általános vitára alkalmasságot tudott elérni a törvénytervezet.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló törvényjavaslat

Az érdekegyeztető módosító javaslatok tárgyalása.

Az 1. pontban Bernáth Ildikó módosító indítványa található.

Az 1. javaslat?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 2-es?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott.

3-as?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 4-es?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen. 5-ös?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 6-os?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen. Van-e olyan, amit meg kéne még vitatnunk? Nincs.

Az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat (T/1307. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

Következik az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat módosító indítványainak megvitatása.

Az 1-es, ami összefügg a 2-es, 3-as, 6-os, 10-es, 13-assal.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, de egyharmadot kapott. A 4-es?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen. 5-ös?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmad megvan. 7-es?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 8-as?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmad megvan. 9-es?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 11-es?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 12-es?

DR. HERCZOG LÁSZLÓ, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára: Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmad megvan. Van egyéb? (Nincs jelentkező.) Nincs. Köszönöm.

Egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1302. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

A következő az egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megvitatása.

Az 1-es javaslat.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatjuk. 2-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 3-as az összefüggésekkel?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 4-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, egyharmad megvan. 5-ös?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, egyharmad megvan. 7-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 8-as?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 9-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 10-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 11-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 12-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 13-as?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatjuk. 14-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 16-os.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 18-as?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 19-es?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 20-as?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 21-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 22-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 23-as?

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 24-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatjuk. 25-ös.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 26-os.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 27-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatjuk. 28-as.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 30-as.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 31-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 34-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 35-ös.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 36-os.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 37-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. 40-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk. 41-es.

DR. SZIVI JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, az egyharmad megvan. Köszönöm szépen. További jó munkát.

A kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat

Az átmeneti szünet lezárását követően a kormányzati szervezet-átalakítással összefüggő törvénymódosításról szóló módosító indítványok következnek. Kérem a kormány képviselőit, mutatkozzanak be.

A módosító indítványok megvitatása

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ): Köszönöm szépen. Sepsi Tibor vagyok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezető-helyettese, kollégám pedig Gáli Csaba osztályvezető.

ELNÖK: A gazdasági bizottság hatáskörébe tartozó módosító indítványokról kívánunk csak véleményt mondani. Ilyen a 10-es. Kormány?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja a javaslatot.

ELNÖK: Azt gondolom, hogy 8 darab van összesen, végigfutunk rajta a képviselő urak kívánságának megfelelően. Tehát akkor a kormány a 10-est nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja.

A 2. pontról kérdezem a kormány álláspontját.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja a javaslatot.

ELNÖK: Ki támogatja? (Podolák György: Itt kérem a bizottság támogatását, itt az Atomenergia Hivatalról van szó.) Akkor a 2., 61. és 63. pontokat a bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 12-es és 13-as módosító indítványok. A kormány?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ): Támogatja mindkettőt, a 12-est és a 13-ast is.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Megyünk a 45-ösre.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány támogatja. A 46-ost?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: A 47-est?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja.

A 48-as.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottság is támogatja? (Szavazás.) Köszönöm szépen, támogatja.

A 49-es.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: Ez összefügg a 64-essel. (Szavazás.) A bizottság támogatja.

Az 50-es.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 51-es.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság nem támogatja.

Akkor az 54-es a következő, ami ránk vonatkozik.

DR. BECZKAY EDIT, a bizottság főtanácsadója: Elnézést, elnök úr, ők a 20-ai ajánlástervezetből dolgoznak, mi pedig az újból, a 21-esből. Tehát adok az úrnak egy 21-eset, és akkor elölről kellene kezdeni. Ez egy új változat, elnézést.

ELNÖK: Ez egy érdekes dolog. Jó, akkor kérem vegyük elő! A 2-es Podolák úr indítványa, és akkor mondom, hogy miről szól. Energiahivatal.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja. Ez összefügg a 61-essel és a 63-assal összefüggésben.

A 10-es, ami még ott is 10-es, ami Podolák képviselő úr módosító indítványa, a villamos energiáról szóló törvény módosításával kapcsolatos.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Szintén nem támogatja a kormány.

ELNÖK: És a bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja.

A 12-es, ami Szabó képviselő úr és Podolák képviselő úr javaslata.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: Az előbb ezt támogatta. Ez most a kutatás, innováció, technológia. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság ezt támogatja.

A 13-as?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Köszönöm szépen. Van a 45-ös nálam és ön megmondja, hogy ugyanarról beszélünk-e.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, ez Wiener és Hankó képviselő urak indítványa, szerencsejáték-törvény, támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 46-os?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. A 47-es?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 48-as?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 49-es?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 50-es Simon képviselő úr indítványa.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 51-es.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 54-es szintén Wiener és Hankó.

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 55-ös?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 56-os?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 57-es?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja a kormány.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 58-as?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 59-es?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 62-es?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. 64-es?

DR. SEPSI TIBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Igen, támogatja. Nincs több tudomásunk szerint. Köszönöm szépen.

A külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1204. szám)(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Következik a 15. napirendi pontunk. Az 1-es pont?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nekem /3-assal kezdődött a módosító.

ELNÖK: Én adok önnek egy általunk használt sorrendűt. A Bernáth Ildikó képviselő asszony a megyei, fővárosi munkaügyi tanács alcím helyébe helyi munkaügyi tanács alcímet szeretné törölni. Gondolom, ezt nem támogatja a kormány, hiszen a törvény erre épül.

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. 2-es Simon képviselő úr módosító indítványa.

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja. 3-as módosító indítvány?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja. A 4-es?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja. Az 5-ös? Véleményezi vagy dönt a Munkaerő-piaci Alappal kapcsolatosan.

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. A 6-os?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja. A 7-es?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. A 8-as?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja. A 9-es?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja. A 10-es?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság támogatja. A 13-as?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatjuk, egyharmadot kapott. A 14-es?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. A 15-ös?

MAYER LÁSZLÓ (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja.

A 16-os. Ez összefüggött a 4., 17., 18. pontokkal, túl vagyunk rajta. A 17-es szintén. A 18-as is összefüggött. Van-e még olyan, amit kellene tárgyalnunk? (Nincs jelzés.) Nem. Akkor köszönöm szépen.

Az egyes építésüggyel kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslat

Marad az építésügy még a bizottságnak. Ha öt percen belül nem ér ide a kormány képviselője, akkor a hétfői bizottsági ülésre fogjuk áttenni. (Zaj, közbeszólások.) Ha a kormány képviselője nem ér ide, letárgyalja a bizottság kormány-álláspont ismerete nélkül. Ez is egy érdekes álláspont, ha így dönt a bizottság. Szerintem a vitát folytassuk le, hétfőn napirendre tűzzük és egy gyors szavazással el tudjuk rendezni.

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Akkor tájékoztatjuk a bizottságot a kormány álláspontjáról. Most szerintem nyugodtan biankóban szavazzunk.

ELNÖK: Nem, nem, azt javaslom, hogy a kormányt várjuk meg. Kérem, Horváth Csabát, hogy ezt addig beszéljük meg. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az egész házra, hanem egy-egy lakrészre is el kell készíteni. Én ezt nem gondolnám egy nagy ötletnek.

HORVÁTH CSABA (MSZP): Az 1-es módosító, amit véletlenül én jegyzek...

ELNÖK: Azt most visszavonod?

HORVÁTH CSABA (MSZP): Nem, az egyébként jó. Ugyanis egyetlenegy pici jó helyzet van, hogy nem rendel mellé a jogszabály szankciót. Tehát meghatározza a szükségletét, de nem szankcionálja, ha az átadás nem történik meg. Tehát egyfajta folyamatot indukál, de nincs annak jogkövetkezménye, ha ez az átadás nem történik meg. Ezt egyébként a tárca készítette, tehát az 1-est.

ELNÖK: Józsa képviselő urat illeti a szó.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Lehetne ezt helyre tenni azzal, hogy akinek megvan ez a hőtérképe, az köteles legyen odaadni, tehát ne titkolhassa el. De arra ne kötelezzük, hogy megcsinálja.

ELNÖK: Jó. Akkor itt egy pontosítást legyetek szívesek előkészíteni. A 2-es. Ez összefügg az 1-essel, de ezt szeretnék törölni. Tehát az egyik képviselő törli, a másik kötelezően írja elő. A kettő között valamilyen összhangot elő kell állítanunk az ügyben. (Dr. Beczkay Edit: Jelzem elnök úrnak, hogy a kormány képviselői nem fognak ideérni öt percen belül!)

Ugyanez igaz a 3-asra is. Tehát Molnár azt mondja, hogy az egészet hagyjuk el, a te módosító indítványod azt mondja, hogy legyen kötelező átadni, de nincs benne... Én a következőt javaslom, Józsa úr. Nézzük ezt meg hétfőig, ebben lehet, hogy érdemes lenne egy közös javaslatot elkészíteni, hogy teljesen elhagyni sem, de a meglévőt tényleges átadásra kötelezni, és akár szankciót is lehet hozzá tenni, ha megvan és nem adja oda.

A 4-es Pettkó és Katona Kálmán: ez illetékek mérséklése. Értettük, itt valószínűleg a bizottság egyharmada fogja támogatni mind a két esetben. Akkor azt javaslom, hogy hétfőn térjünk erre vissza, a 11.30-kor kezdődő ülésig lehet egy jó módosító indítványt előkészíteni. Köszönöm szépen.

Van-e olyan, amivel az egyebek között kellene foglalkoznunk? (Nincs jelzés.) Ha nincs, akkor köszönöm szépen a bizottságnak a megjelenést. További jó munkát!

(Az ülés végének időpontja: 10 óra 54 perc)

 

Puch László
a bizottság elnöke

Podolák György,
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva és Lajtai Szilvia