GIB-7/2007.
(GIB-32/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. március 5-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló(k)*

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: fogyasztóvédelmi eseti bizottság létrehozásáról szóló H/2102. számú határozati javaslat (általános vita)*

Mesterházy Attila (MSZP) szóbeli kiegészítése*

Hozzászólások*

Szavazás*

A módosító javaslatok megvitatása*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1.Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita:

Fogyasztóvédelmi eseti bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat (H/2102. szám)

(Mesterházy Attila, Alexa György (MSZP), Geberle Erzsébet, dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), dr. Navracsics Tibor, Koszorús László (Fidesz), Herényi Károly, Almássy Kornél (MDF), dr. Semjén Zsolt, Molnár Béla és dr. Nagy Andor (KDNP) képviselők önálló indítványa)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György alelnök (MSZP)

Dr. Latorcai János alelnök (KDNP)

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Göndör István (MSZP)

Horváth Csaba (MSZP)

Dr. Józsa István (MSZP)

Dr. Kapolyi László (MSZP)

Dr. Kálmán András (MSZP)

Dr. Suchman Tamás (MSZP)

Dr. Szanyi Tibor (MSZP)

Szántó János (MSZP)

Dr. Tompa Sándor (MSZP)

Bencsik János (Fidesz)

Dr. Fónagy János (Fidesz)

Nagy Sándor (Fidesz)

Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)

Püski András (Fidesz)

Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Gazda László (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Puch László (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Márton Attila (Fidesz) dr. Fónagy Jánosnak (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Herczog László szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Mesterházy Attila képviselő (Magyar Szocialista Párt)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

Dr. Huber László (Magyar Energia Hivatal)
Zenisek Andrea (Gazdasági Versenyhivatal)
Kovács László (Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete)
Czifra Annamária (Magyar Szocialista Párt)
Dr. Pethő Tünde Gabriella (Magyar Szocialista Párt)
Rácz Mónika (Magyar Szocialista Párt)
Dr. Szűcs Gábor (Kereszténydemokrata Néppárt)
Zakar Ádám (Duna Televízió)
Kovács Tibor (Duna Televízió)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 39 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó napot kívánok! Üdvözlöm a megjelenteket. Emlékeztetem a bizottságot, hogy a héten sűrű programunk lesz, különösen szerdán, ezért tisztelettel kérem a bizottsági tagokat, az idejüket úgy osszák be, hogy az albizottsági üléseken is részt tudjanak venni. A tervek szerint szerdán 9.30 órakor kezdődik a gazdasági bizottság ülése, ami előreláthatólag másfél-két óra alatt befejeződik, és utána kerül sor a közlekedési albizottság, valamint az energia albizottság ülésére, amelyek nagy szakmai és sajtóérdeklődésnek néznek elébe.

Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

A mai ülésnek egyetlen napirendi pontja van, a fogyasztóvédelmi eseti bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat megvitatása. A bizottságnak a tárgysorozatba-vételről, valamint az általános vitára való alkalmasságról kell döntenie. Ha mindkettő megkapja a bizottság többségi szavazatát, akkor ez a mai plenáris ülésen tárgyalásra is kerül. Az volt az eredeti elképzelés, hogy ha módosító javaslat érkezik, akkor délután is tartunk bizottsági ülést, azonban még mielőtt a tárgysorozatba-vételről vagy az általános vitára való alkalmasságról döntöttünk volna, beérkeztek a módosító javaslatok.

Először a napirend elfogadásáról szavazunk, majd arról, hogy a beérkezett módosító javaslatokat is tárgyaljuk meg. Ha ezzel egyetért a bizottság, akkor egyszerűbbé tesszük az életünket, ugyanis ha nem érkezik be több módosító javaslat, délután nem kell ülést tartanunk

Kérdezem tehát, hogy ki ért egyet a napirendi javaslattal. (Egyhangú.) A bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi javaslatot.

Ki ért egyet azzal, hogy ha a bizottság általános vitára alkalmasnak tartja az előterjesztést, akkor a mostani ülésen a beérkezett módosító javaslatokat is megtárgyaljuk? (Egyhangú.) A bizottság egyhangúlag egyetért az indítvánnyal.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: fogyasztóvédelmi eseti bizottság létrehozásáról szóló H/2102. számú határozati javaslat (általános vita)

Az 1. napirendi pontunk tehát döntés a fogyasztóvédelmi eseti bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat tárgysorozatba-vételéről, valamint általános vitára való alkalmasságáról. Köszöntöm az előterjesztők részéről megjelent Mesterházy Attila képviselő urat és kérem, hogy tegye meg szóbeli kiegészítését.

Mesterházy Attila (MSZP) szóbeli kiegészítése

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Tisztelt Bizottság! Csak nagyon rövid szóbeli indoklást fűznék a kezdeményezéshez, azért rövidet, mert ötpárti egyeztetést is tartottunk ebben a témában, és mind az öt parlamenti párt támogatja a fogyasztóvédelmi eseti bizottság létrehozását.

A fogyasztó ma Magyarországon sok esetben kiszolgáltatva érzi magát, úgy érzi, ha problémája van, nem tud kihez fordulni, ha pedig mégis tud valakihez fordulni, akkor számos olyan akadály nehezíti a képviseletét, amelyben szerepe lehet a parlamentnek is, hiszen vannak olyan jogszabályok, amiket a parlamentnek kell elfogadnia vagy módosítania. Ilyen például a nyilvánossággal kapcsolatos kérdéskör. E tekintetben a fogyasztóvédelmi törvényt is érdemes módosítani, hiszen a nyilvánosság az egyik legjobb fegyver azokkal szemben, akik becsapják és megkárosítják a fogyasztót, ugyanis a kereskedők és a szolgáltatók attól félnek a legjobban, ha a cégük imázsát rombolják. De a kettős irányítástól kezdve sok minden más is van, amiben fontos lenne, ha a kormányzati vagy civil kezdeményezések parlamenti támogatottságot kapnának. Ezért kezdeményeztük képviselőtársaimmal ennek az eseti bizottságnak a felállítását.

Szeretném megköszönni a gazdasági bizottság egyetértését, illetve támogatását, hogy ne albizottságként jöjjön létre a fogyasztóvédelmi kérdésekkel foglalkozó bizottság, hanem eseti bizottságként, mert így sokkal többen tudnak bekapcsolódni a munkába. Ez ráadásul leképezi azt a kormányzati szándékot is, amely arról szól, hogy ne abban a minisztériumban legyen a fogyasztói érdekek képviselete, ahol a gazdasági érdekképviselet is megjelenik. Ez a megoldás a parlamentben is egyértelmű elhatárolást tesz lehetővé.

Az eseti bizottság tagjait úgy válogattuk össze, hogy abban a gazdasági bizottság is képviseltethesse magát. Amint említettem, megtörtént az ötpárti egyeztetés és egyetértés alakult ki a pártok között. Huszonkét fős lesz az eseti bizottság, 11 kormánypárti és 11 ellenzéki taggal. A beérkezett módosító javaslatok az előterjesztők részéről elfogadhatók, mert hozzátesznek a kezdeményezéshez és javítják azt, ezért mindegyik módosító javaslatot támogatjuk.

Előzetesen ennyit kívántam elmondani. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Üdvözlöm a kormány képviseletében megjelent Herczog László szakállamtitkár urat és kérdezem, hogy támogatják-e a kezdeményezést.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk a kezdeményezést. Véleményünk szerint ez egy rendkívül jó kezdeményezés és a legmesszebbmenőkig együtt szeretnénk működni a bizottsággal.

Hozzászólások

ELNÖK: Köszönöm. Képviselőtársaim közül ki kér szót? Fónagy János képviselő úr!

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Az előterjesztéssel és Göndör István képviselő úr módosító javaslataival egyetértek, azokat támogatni fogom. Viszont van egy bizottsági módosító indítvány, amellyel kapcsolatban két aggályom is van. Egyrészt az, hogy eltér az eddigi gyakorlattól, ugyanis az eseti bizottságok a kormány képviselőit eddig is meghívhatták, az elnöknek, illetve az eseti bizottságnak eddig is volt lehetősége arra, hogy a kormány képviselőjét behívja, aztán az vagy jött, vagy nem. Ha viszont alelnök úrnak az a szándéka, hogy a kormány képviselője vegyen részt az ülésen, akkor ne azt írjuk, hogy a kormány képviselői "részt vállalhatnak", hanem azt, hogy "kötelesek megjelenni". Tehát vagy vegyük szorosabbra a dolgot és a kormány legyen ott, vagy pedig ne szakítsunk az eddigi gyakorlattal, és ha a bizottság indokoltnak tartja, akkor behívja a kormány képviselőjét.

ELNÖK: Olyan módosító javaslatot nyújtottam be, amelynek az a célja, hogy az 5. pont teljes egészében kerüljön kivételre. Ez azt jelenti, hogy a kormány képviselőjének automatikusan részt kell vennie a bizottság ülésén. Ezt tehát nem fakultatívvá tesszük a részére, hanem kötelezővé.

Van-e még kérdés, észrevétel? (Nincs jelentkező.) Ha nincs, szavazni fogunk.

Szavazás

Ki ért egyet az előterjesztés tárgysorozatba-vételével? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetért az előterjesztés tárgysorozatba-vételével.

Ki ért egyet az előterjesztés általános vitára való alkalmasságával? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetért az előterjesztés általános vitára való alkalmasságával.

Ki lesz a bizottság előadója a plenáris ülésen? (Dr. Józsa István jelentkezik.) Ki ért egyet azzal, hogy Józsa István képviselő úr legyen a bizottság előadója? (Egyhangú.) Józsa István képviselő úr lesz a bizottság előadója.

A módosító javaslatok megvitatása

Most pedig a beérkezett módosító javaslatokról szavazunk a 2007. március 5-i keltezésű ajánlás alapján.

Az ajánlás 1. pontjában Göndör István képviselő úr az országgyűlési határozati javaslat 3. pontjának módosításával a mandátum időtartamát változtatná meg, és javaslata szerint akkor döntetnének arról, hogy a bizottságnak lesz-e hosszabb feladata vagy sem, amikor elvégezte a munkáját. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában Göndör István képviselő úr az országgyűlési határozati javaslat 4. pontjának módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában Göndör István képviselő úr az országgyűlési határozati javaslat 10. pontjának módosításával azt kezdeményezi, hogy a határozat a kihirdetését követő 3. napon lépjen hatálya. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Külön került kiosztásra Podolák György javaslata, amely az 5. pont kivételét indítványozza. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

A módosító javaslatok megtárgyalásának a végére értünk.

Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy nem előzmény nélküli ennek a bizottságnak a megalakítása. Szerdán rendkívül fontos kérdésekkel fogunk foglalkozni, többek között fogyasztóvédelmi kérdésekkel, amelyek nagyon súlyosan érintik ma a fogyasztókat. A villany-, gáz- és távhőszolgáltatással kapcsolatos anomáliákat tárgyaljuk meg. Ez azért fontos, mert előreláthatólag áprilisban elkezdjük az energiatörvények és az energiastratégia tárgyalását. Teljesen új alapokra kell helyezni a fogyasztóvédelmet, mert a megváltozott körülmények között a jelenleg működő fogyasztóvédelem az igényeket és az elvárásokat nem képes kielégíteni. Nem rendeletekkel vagy miniszteri rendeletekkel, hanem törvényekkel kell megalapozni a fogyasztóvédelmet, mert csak így alkothatók meg a generális szabályai.

Egyebek

Kérdezem, hogy az egyebek között van-e valakinek kérdése, megjegyzése vagy bármilyen bejelentenivalója. (Nincs jelentkező.) Nincs.

Rendkívül hatékony munkát végzett a gazdasági bizottság. Köszönöm a részvételt, mindenkinek jó étvágyat és hasznos tanácskozást kívánok. Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 51 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc