GIB-13/2007.
(GIB-38/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. március 19-én, hétfőn, 11.30 órakor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Helyettesítési megbízást adott*

Meghívottak részéről*

Hozzászóló(k)*

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

Az államot megillető szavazatelsőbbségi részvény jogintézményének megszüntetéséről és egyes törvényeknek a megszüntetéssel összefüggő módosításáról szóló T/1101. számú törvényjavaslat (módosító javaslatok megvitatása)*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1.Az államot megillető szavazatelsőbbségi részvény jogintézményének megszüntetéséről és egyes törvényeknek a megszüntetéssel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/1101. szám)

(Módosító javaslatok megvitatása)

2.Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György alelnök (MSZP)

Puch László elnök (MSZP)

Dr. Latorcai János alelnök (KDNP)

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Göndör István (MSZP)

Dr. Kapolyi László (MSZP)

Dr. Kálmán András (MSZP)

Dr. Szanyi Tibor (MSZP)

Szántó János (MSZP)

Lakos Imre (SZDSZ)

Dr. Matolcsy György (Fidesz)

Márton Attila (Fidesz)

Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)

Püski András (Fidesz)

Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)

Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Gazda László (MSZP) Lakos Imrének (SZDSZ)
Dr. Józsa István (MSZP) dr. Kálmán Andrásnak (MSZP)
Márfai Péter (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP) Szántó Jánosnak (MSZP)
Bencsik János (Fidesz) dr. Nyitrai Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Deák András (KDNP) dr. Latorcai Jánosnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Gadó Gábor szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

Békési Zsófia szakmai tanácsadó (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Zarándy Tamás osztályvezető (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Dr. Gál Gyöngyi vezető jogtanácsos (Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.)
Szalay Gábor szakértő (Szabad Demokraták Szövetsége)
Dr. Turgyán Tamás (Magyar Demokrata Fórum)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 34 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Üdvözlöm a bizottság tagjait és tisztelt vendégeinket. Megállapítom, hogy a gazdasági bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

A mai bizottsági ülés napirendi javaslatát képviselőtársaim kézhez kapták. Kérdezem, hogy ezzel kapcsolatban van-e valakinek kérdése, megjegyzése, változtatási javaslata. (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki ért egyet a napirendi javaslattal? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetért a napirendi javaslattal.

Az államot megillető szavazatelsőbbségi részvény jogintézményének megszüntetéséről és egyes törvényeknek a megszüntetéssel összefüggő módosításáról szóló T/1101. számú törvényjavaslat (módosító javaslatok megvitatása)

1. napirendi pontunk az államot megillető szavazatelsőbbségi részvény jogintézményének megszüntetéséről és egyes törvényeknek a megszüntetéssel összefüggő módosításáról szóló T/1101. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. Összesen két módosító javaslat érkezett. Mielőtt hatalmas vita generálódna, tájékoztatom a bizottságot, hogy nem tartalmi, hanem csak technikai változtatások vannak a privatizációs melléklethez képest. Mind a két módosító javaslat arról szól, hogy a mostani megnevezés alapján megfelelően hangszerelésre kerültek a jelenleg aktuális minisztériumok.

Ezek után kérdezem a kormány képviselőjét, hogy kíván-e észrevételt tenni a módosító javaslatokkal kapcsolatosan.

DR. GADÓ GÁBOR szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Tisztelt Bizottság! A kormány egyetért a módosító javaslatokkal.

ELNÖK: Képviselőtársaim közül van-e valakinek kérdése, észrevétele a módosító javaslatokkal kapcsolatban? Latorcai János alelnök úr!

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Tökéletesen értjük a technikai módosítást. Amikor Podolák György képviselőtársunk ezt készítette, akkor a minisztereket csak a jogállásuk és nem a tárca szerint nevezte meg. Nem azért szavazunk nemmel, mert ezt a technikai átvezetést megcsinálták, hanem változatlanul a miatt a tartalom miatt, amelyik független az előterjesztőtől, nevezetesen hogy gyakorlatilag egyetlenegy gyümölcs- és dísznövénytermesztő, illetve kutató-fejlesztő intézet sem marad állami támogatásban. Ez jelzésértékű nekünk, miközben maximálisan egyetértünk azzal, hogy a tárcák helyett a feladatot ellátó miniszter megjelenésére való utalás jelenik meg.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ki kér még szót? (Nincs jelentkező.) A szavazás előtt szeretném elmondani, hogy általában szakmai kérdéseket szoktunk szakmai alapon megbeszélni. Tájékoztatom a bizottságot, hogy szerdára előkészítünk egy olyan módosító javaslatot, amit a bizottság nevében kívánunk beadni - az egyeztetések még folynak -, amely arról szól, hogy az energiaszolgáltató vállalatoknál az állam valamilyen módon - még ha áttételesen is - jelen legyen. Persze ne úgy, hogy a versenyhelyzetet rontsa, de azért az információáramlásba közvetlenül bekapcsolódjon. Az előzetes egyeztetés e tekintetben még folyik, és a módosító javaslatot szerdán tervezzük benyújtani. Az egyeztetést természetesen képviselőtársaimmal is - akikkel már régóta együtt dolgozunk - lefolytatjuk. Kérem, hogy ezt a bejelentést tartsák evidenciában képviselőtársaim.

Ezek után a módosító javaslatokról szavazunk a 2007. március 13-i keltezésű ajánlás alapján.

Az ajánlás 1. pontjában Podolák György és dr. Kálmán András képviselők a törvényjavaslat címének módosítását javasolják. A kormány támogatja a módosító javaslatot. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában Podolák György és dr. Kálmán András képviselők a törvényjavaslat mellékletének módosítását javasolják. A kormány támogatja a módosító javaslatot. A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Bejelentem, hogy mind a két esetben 13:9 volt a szavazati arány.

Egyebek

Tisztelettel kérem, hogy a szerdai bizottsági ülésen, amelyet 9.30 órától tartunk, a bizottság tagjai szíveskedjenek részt venni. Addig reményeim szerint két dolgot elrendezünk, egyrészt beadjuk az előbb említett bizottsági módosító javaslatot, ami rendkívül fontos, másrészt egyeztetünk a mezőgazdasági bizottság elnökével, Font Sándor úrral, és a megújuló energiákkal kapcsolatos álláspontot is véglegesíteni tudjuk.

Köszönöm szépen a megjelenést, jó étvágyat és további jó munkát kívánok mindenkinek. Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 22 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc