GIB-22/2007.
GIB-49/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. május 14-én, hétfőn, 12 óra 00 perckor
az Országház főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

A bizottság részéről*

Megjelent:*

Helyettesítési megbízást adott:*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók:*

Elnöki megnyitó*

A Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 2006. évi XCIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2882. szám) (Kovács Tibor és Jauernik István (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)*

Kovács Tibor (MSZP) szóbeli kiegészítése*

Kérdések, vélemények*

Kovács Tibor (MSZP) reflexiója*

Szavazás*


Napirendi javaslat

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Helyettesítési megbízást adott:

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Elnöki megnyitó

A Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 2006. évi XCIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2882. szám)

Kovács Tibor (MSZP) szóbeli kiegészítése

Kérdések, vélemények

Kovács Tibor (MSZP) reflexiója

Szavazás

Napirendi javaslat

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Helyettesítési megbízást adott

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Megjelent(ek)/jelen lévő(k)/részt vevő(k)

Elnöki megnyitó

A napirend elfogadása

Miniszterjelölt meghallgatása

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről

Ügyrendi vita

Szavazás

Zárószavazások előkészítése

Napirendi javaslat

1. A Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 2006. évi XCIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2882. szám)
(Kovács Tibor és Jauernik István (MSZP) képviselők önálló indítványa)
(Általános vita)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság alelnöke

Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Szántó János (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Puch László (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Hagyó Miklós (MSZP) Dr. Kálmán Andrásnak (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) Dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Dr. Matolcsi György (Fidesz) Dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Nagy Sándor (Fidesz) Bencsik Jánosnak (Fidesz)
Püski András (Fidesz) Dr. Fónagy Jánosnak (Fidesz)
Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Varga Sándor főosztályvezető (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 00 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Üdvözlöm a Gazdasági bizottság tagjait. Jelentem, hogy határozatképesek vagyunk, köszönöm, hogy e rendkívüli sűrű időpontban is időt tudtatok biztosítani arra, hogy a rendkívüli ülésünket megtartsuk.

Egyetlen napirendi pont van: a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 2006. évi törvénymódosítása. Kovács Tibor és Jauernik István képviselő urak terjesztették elő.

Kovács úr, van-e szóbeli kiegészítése.

A Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 2006. évi XCIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/2882. szám) (Kovács Tibor és Jauernik István (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Kovács Tibor (MSZP) szóbeli kiegészítéseője

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen elnök úr. Tisztelt Bizottság! Csupán néhány gondolat a javaslathoz. Mint ahogy ismert a képviselő urak előtt, az Országgyűlés kezdeményezésére végzett az ÁSZ ezen a területen vizsgálatot. A jelentést 2006-ban terjesztette az Országgyűlés elé és a 2005. évi zárszámadás kapcsán döntött az Országgyűlés arról, hogy a jogtalanul igénybe vett állami támogatásokat az egyes önkormányzatoknak vissza kell fizetniük. Erre egy határidőt szabott a törvény. Az önkormányzati választások miatt a körülbelül 160 érintett önkormányzatból kevesebb, mint 60, 55 körüli önkormányzat nyújtotta be időben az igényét.

Számos képviselőtársamat keresték meg , hogy a visszafizetési haladékról, illetve a részletfizetés lehetőségéről, hogy amennyiben hosszabbítást kaphatnának, akkor kérvényeznék, és a kormány erre a kormányhatározatban engedélyt adhatna. Ez a javaslat arról szól, hogy ezt a határidőt hosszabbítsuk meg június 15-ig. Köszönöm szépen elnök úr.

ELNÖK: A kormány részéről Varga Sándor főosztályvezető úr.

A kormány támogatja a javaslatot?

VARGA SÁNDOR (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Jó napot kívánok. Igen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem képviselőtársaimat, van-e kérdés?

Fónagy képviselő úr!

Kérdések, vélemények

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen. Kérdés és észrevétel is egyben. Én a szándékot értem, az előzményeket mindnyájan ismerjük; hogy az önkormányzatok anyagilag hol tartanak, azt gondolom a bizottság tagjai pontosan tudják.

Ugyanakkor van egy olyan aggályom, hogy akárhogy is, a trehányságot támogatjuk, mert az, hogy nem fizetnek, a mai világban még érthető is, de hogy egy levelet nem engednek el, hogy meddig szeretnének fizetni, azt azért nem igazán tartom egy tolerálandó dolognak, elfogadva azt, hogy választások voltak. Valami mindig van, tehát ezért valahol a trehányságot fogadjuk el?.

A másik, ami a kérdés és az előterjesztőtől. Tisztelettel kérdezem, hogy ez a június 15-ig "jelezhetik" kitétel, hogy nem lehetne valamilyen kevésbé feltételes: "jelentsék be"; vagy van itt ez a jelezhetik - ki mit ért alatta;, tehát ha ehelyett az előterjesztő tudna valamilyen karakán kifejezést találni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Más észrevétel?

Parancsolj!

DR. VAS JÁNOS (MDF): Köszönöm szépen. Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Nekem az a véleményem, hogy aki jelezte, az kapjon haladékot, aki nem jelezte, ne kapjon. Köszönöm.

ELNÖK: Más észrevétel?

Előterjesztő!

Kovács Tibor (MSZP) reflexiója

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen elnök úr. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Képviselő Urak! A korábbi szabályozásban is ez a kitétel szerepelt, ugyanis nem kötelező érvényű, hanem egy lehetőséget teremtett a parlament azoknak az önkormányzatoknak, akiknek ilyen fizetési nehézségei támadhatnak emiatt.

Megjegyzem, azok, akik részletfizetési lehetőséget kaptak, azok is nehéz helyzetben vannak, mert jelentős pénzösszegeket kell visszafizetniük és felmerült bennünk is a kérdés, hogy amennyiben nem adunk ilyen részletfizetési haladékot sem, vagy további halasztási lehetőséget, akkor tulajdonképpen nincs más, aki ezen önkormányzatok helyett helytálljon, mint a központi költségvetés. Tehát bárhogyan is mérlegeljük a dolgot, mégiscsak az a szerencsésebb helyzet, ha lehetőséget teremtünk arra, hogy a visszafizetést - ha részletekben is - az önkormányzatok teljesíthessék.

Ugyanakkor tényleg figyelmébe ajánlom mindenkinek, hogy a választások kapcsán mégiscsak van egy néhány hónapos időszak, különösen ott, ahol váltás történt az önkormányzati rendszerben. Ha egy olyan polgármester kerül a hivatalba, aki korábban ilyen tevékenységet nem folytatott, az meglehetősen nehéz helyzetbe kerül, tehát mindezek figyelembevételével kérem, hogy a bizottság támogassa az indítványt. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Úgy gondolom, hogy teljesen jogos felvetések voltak a bizottsági tagok részéről ezek a megállapítások. Ezzel tényleg a trehányságot támogatjuk, de értve a gondot és a problémát, mindezekkel együtt szavazásra teszem fel.

Szavazás

Aki egyetért az előterjesztéssel, kérem, szolidaritási alapon is szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm. 14. Ellene! (Szavazás.) Tartózkodott! (Szavazás.) 6.

Köszönjük szépen, hogy ebben a rendkívüli időben el tudtatok jönni. A bizottság nem kíván előadót állítani. Köszönöm.

(Az ülés befejezésének időpontja: 1200 óra 0800 perc)

 

Podolák György
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné