GIB 31/2007.
GIB 56/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. június 18-án, hétfőn, 11.52 órai kezdettel
a Parlament főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megnyitó *

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita: A magyar gazdaságban - különösen a közbeszerzések területén - kialakuló vállalkozói "körbetartozások" mérséklése érdekében a társadalmi és szakmai egyeztetések elvégzéséről, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló H/3190. számú határozati javaslat (Szatmáry Kristóf, Fidesz, képviselő önálló indítványa) *

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szóbeli kiegészítése *

Dr. Krausz Zsuzsanna (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) véleménynyilvánítása *

Hozzászólások *

Szavazás a tárgysorozatba-vételről *

A pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2003. évi XV. törvény módosításáról szóló T/3298. számú törvényjavaslat (Általános vita) *

Dr. Papp Zsófia (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

A villamos energiáról szóló T/3088. számú törvényjavaslat *

A Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként *


Napirendi javaslat

1. Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita: A magyar gazdaságban - különösen a közbeszerzések területén - kialakuló vállalkozói "körbetartozások" mérséklése érdekében a társadalmi és szakmai egyeztetések elvégzéséről, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló H/3190. számú határozati javaslat
(Szatmáry Kristóf, Fidesz, képviselő önálló indítványa)

2. A pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2003. évi XV. törvény módosításáról szóló T/3298. számú törvényjavaslat
(Általános vita)

3. A villamos energiáról szóló T/3088. számú törvényjavaslat

4. Egyebek

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Puch László (MSZP), a bizottság elnöke
Dr. Latorcai János (Fidesz) alelnök
Gazda László (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Szántó János (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Podolák György (MSZP) Puch Lászlónak (MSZP)
Márfai Péter (MSZP) dr. Tompa Sándornak (MSZP)
Göndör István (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Hagyó Miklós (MSZP) dr. Kálmán Andrásnak (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) Gazda Lászlónak (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP) távozása után dr. Szanyi Tibornak (MSZP)
Deák András (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Krausz Zsuzsanna (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Papp Zsófia (Pénzügyminisztérium)
Dr. Gordos Péter (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 52 perc)

Megnyitó

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Üdvözlök mindenkit! Bocsánatot kérek, csak a legnagyobb frakció még pont a villamosenergia-törvényt tárgyalja, és így a kollégáim nem jöttek futár pontossággal, és nem lett volna baj, ha képviselőtársaim is inkább ott vannak, hogy a vitát leegyszerűsítsük. Mivel a bizottsági ülést összehívtuk, ezért megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. A képviselő urak írásban előre megkapták a javasolt napirendi pontokat. Kérdezem, kíván-e valaki hozzátenni ahhoz valamit. (Senki nem jelentkezik.) Nem. Akkor, azt gondolom, megkezdhetjük a napirendi pontok tárgyalását.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita: A magyar gazdaságban - különösen a közbeszerzések területén - kialakuló vállalkozói "körbetartozások" mérséklése érdekében a társadalmi és szakmai egyeztetések elvégzéséről, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló H/3190. számú határozati javaslat (Szatmáry Kristóf, Fidesz, képviselő önálló indítványa)

Szatmáry Kristóf képviselő úr javaslata a körbetartozások mérséklésére. Azt gondolom, alapvetően házszabályszerűen az egy nap csúszásért elnézést kérünk, de azt hiszem, ez közös megegyezésünk volt. (Szatmáry Kristófnak:) Tiéd a szó.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szóbeli kiegészítése

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Röviden egészíteném ki, mert a történetet nagyjából mindenki ismeri. Ott kezdeném a dolgot, hogy nem szeretnénk parlamentáris kormányzást, mert ez volt a legfőbb érv a javaslatommal szemben. Ennek van előzménye: ugyanilyen technikával próbáltuk rábírni a kormányt, hogy a korábban visszavont javaslatát idén tavasszal terjessze be újra. Én azt gondolom, az ügy fontosságát nem kell különösebben hangsúlyoznom, azt a bizottság tagjai a bizottsági ülés folyamán többször elmondták.

Talán egy dolog van, ami mégiscsak aktualitást ad a javaslatomnak: a mai napon kerülnek a parlament által megszavazásra a most benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatos módosító indítványok, és a támogatott sorban nem szerepel a bizottság által támogatott és az egyébként a szakmai egyeztetésen elfogadott 1-es ajánlás, ez az, hogy az ajánlatkérő az ajánlati felhívást akkor teheti közzé, hogyha rendelkezik a szerződés teljesítését biztosító anyagi fedezettel. Volt egy vita arról, hogy ez szükséges vagy nem szükséges. Én azt gondolom, hogy szükséges lenne egyébként ezt ebben a törvényben is megjeleníteni. Ma a parlament bölcsessége eldönti, hogy ezt beemeli-e a törvénybe vagy sem, de azért némi iránymutatást ad az, hogy a kormány ezt nem támogatja. Ez a rész is szerepel egyébként abban a határozati javaslatban, amelyet én itt előterjesztettem, hogy pontosan ezt a területet és az önkormányzatok fizetésével kapcsolatos részt jobban dolgozza ki.

Abban a bizottsági és a parlamenti vitában is egyetértettünk, hogy ez a törvényjavaslat egy első lépés kell hogy legyen a körbetartozások felszámolásának az ügyében. Véleményem szerint - és, azt hiszem, ebben nincs vita köztünk - hosszú távon csak a többek között itt felsorolt kiegészítésekkel együtt tudunk hatékonyan fellépni a körbetartozások ellen. Kérem a bizottságot, hogy ezzel a határozati javaslattal lényegében próbáljuk ösztönözni a kormányt, hogy valóban vegye ezt komolyan, és még az ősz folyamán, egy következő lépésben, terjesszen újabb javaslatokat a parlament elé. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kormány!

Dr. Krausz Zsuzsanna (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium) véleménynyilvánítása

DR. KRAUSZ ZSZSANNA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Jó napot kívánok, elnök úr! Tisztelt Bizottság! Krausz Zsuzsanna, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezető-helyettese vagyok. A kormány nem támogatja ezt a határozati javaslatot.

ELNÖK: Ha egy kicsit bővebbet mondana!

DR. KRAUSZ ZSUZSANNA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A 2914. számú törvénymódosítási javaslatban számot adtunk arról, hogy a kormánynak milyen hosszú távú elképzelései vannak a körbetartozás mint nem kívánatos gazdasági jelenség visszaszorítására, és abban felvázoltuk azt is, hogy a tervezett intézkedések 2007-2008-ra szerepelnek mint megvalósítandó intézkedések. Jelenleg a koncepcionális tervezés szakaszában vannak az egyes elképzelések, ebből adódóan a 2007. szeptember 30-ai határidőt túl korainak tartjuk.

ELNÖK: Köszönöm. (Dr. Fónagy János jelentkezik.) Fónagy úr!

Hozzászólások

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. A kormány reagálásától indíttatva a tisztelt bizottság figyelmét fel szeretném hívni arra, hogy már messze nemcsak a mikro-, kis- és középvállalkozások napi működését veszélyezteti ez a sajnálatos módon újjáéledt folyamat, hanem a nagyobb, tőkeerősebb cégek egy része is bedőlt vagy bedől. Azzal tisztában vagyok, hogy egészséges gazdasági folyamatokat csak jogalkotási eszközökkel nem lehet teremteni. Talán Deák Ferenc mondott valami olyasmit, hogy a törvény nem helyettesíti, csak segíti a piac működését - ez most is így van. Azzal azonban nem tudok egyetérteni, hogy a tárca és a kormány halogatja, hiszen egy évvel ezelőtt kezdtük meg ezeket a konzultációkat, eltelt egy év, és megint koncepcióról meg hosszú távú intézkedésekről tetszik beszélni. Nem lesz mikről intézkedni. Nem vitatva tehát, mondom, a dolognak az alapvető problémáját, hogy mennyire lehet reálfolyamatokra normaeszközökkel hatni, de kérem, azt az álláspontot szíveskedjenek felülvizsgálni, hogy van idő. Nincs idő, elment az idő. Munkahelyek százai, ezrei vannak emiatt veszélyben. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt gondolom, amit a képviselő úr mond, abban nagyon sok igazság van, viszont szeretném, ha azt is érzékelnék az urak, hogy ha ma tárgysorozatba kerülne, akkor még a vita lebonyolítása sem lenne meg, és szeptember 30-a lesz. Úgy gondolom, olyan helyzetet előállítani teljesen felesleges, hogy a határidő után kerüljön mondjuk általános vitára egy törvényjavaslat vagy egy országgyűlési határozati javaslat.

A másik, amire az urak figyelmét szeretném felhívni, az, hogy a törvényben, amely a körbetartozásokról szólt, volt egy indoklási rész, amelyben ezekre az ügyekre a törvényjavaslatban, az indoklásban kitért, és adott egy ütemezést a kormányzat, hogy mikor mit kíván megvalósítani. Mérlegelésre javaslom, hogy ha szeptemberben nem látunk előrelépést, akkor újra visszahozná a képviselő úr, és akkor talán érdemben lehetne eljárni. Ma nem lesz érdemi döntés. Hiába döntenénk a tárgysorozatba-vételről, szeptember 30-áig gyakorlatilag általános vitára sem tud kerülni, hiszen szeptember közepén ül össze először az Országgyűlés.

Én tehát úgy gondolom, hogy még akkor is, ha az indoklásában nagyon sok igazság van, és tényleg foglalkozni kell a dologgal, technikailag nem lesz alkalmas, olyan helyzetet meg ne állítsunk elő, amikor beszavazzuk, aztán úgysem lesz semmi!

(Szatmáry Kristófnak:) Tiéd a szó!

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Részben egyetértek azzal, amit mondott. Én is úgy látom, hogy nem állnak igazából messze az elképzelések egymástól, ugyanis az a határozati javaslat, amelyet én itt leírtam, és amelyben kérem, hogy a kormány tegyen javaslatokat, az egyébként mind benne van abban a javaslattételi sorban, amelyet a kormány benyújtott. Én semmi mást nem szeretnék ezzel, és megfogadva az elnök úr észrevételét én ezt az időpontot nagyon szívesen módosítom, hogyha úgy látjuk, hogy egy október 30-ai vagy egy november 15-ei dátum jobb. Akkor mondjon a kormányzat valamit! Mert azért az az ütemezés, ami úgy van leírva, hogy 2007-2008-ban valamikor, az elég tágnak tűnik nekem az ügy fontosságára való tekintettel. Tehát ha tudunk adni a kormányzatnak egy kompromisszumos határidőt, akkor én azt minden további nélkül el tudom fogadni itt mint a javaslat benyújtója. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Én ezzel abszolút egyetértek, csak akkor szeptemberben vissza kell hozni a dolgot egy új időponttal, mert ma nincs realitása annak, hogy ezt itt meg tudjuk tenni, házszabályszerűen erre nincs lehetőség.

Azt gondolom, hogy a vitát ebben a tekintetben most vagy szavazással vagy felfüggesztéssel tudjuk lezárni. Én úgy gondolom, hogy szavazzunk.

Szavazás a tárgysorozatba-vételről

Ki támogatja a tárgysorozatba-vételt? (Szavazás.) Köszönöm szépen, kilenc. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tizenkettő. Köszönöm szépen.

A tárgysorozatba-vételt a bizottság elutasította, azzal, hogy vissza fogunk térni az ügyre szeptemberben, amikor már látjuk a kormány anyagának az előkészítettségét is. Azt gondolom, hogy az uraknak is mérlegelniük kell, hogy fizikailag sincs esély addig a megtárgyalására.

Köszönöm szépen a kormány képviselőjének.

A pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2003. évi XV. törvény módosításáról szóló T/3298. számú törvényjavaslat (Általános vita)

Következik a pénzmosás megelőzéséről szóló törvényjavaslat általános vitája. Itt is vannak azért gondjaink, az általános vita megkezdése viszont a mai napon meg fog történni. Kérdezem tehát a kormányt, hogy a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló nagyon rövid törvénymódosításról mi az álláspontja.

Dr. Papp Zsófia (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése

DR. PAPP ZSÓFIA (Pénzügyminisztérium): Köszönöm szépen. Papp Zsófia vagyok a Pénzügyminisztérium képviseletében. A pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2003. évi XV. törvény módosításának indoka az, hogy biztosításra kerüljön az, hogy a magyar jogban végrehajtásra kerüljön az Európai Közösség pénzátutalásokat kísérő megbízói adatokról szóló 1781/2006/EK rendelete.

A pénzátutalások teljes körű nyomon követhetősége a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemnek a lényeges részét képezi, és az Európai Közösség rendelete közvetlenül alkalmazandó, közvetlenül ró a szolgáltatókra kötelezettségeket. Jelen törvény a hazai jogban mindenképpen szükséges végrehajtási szabályokat hivatott biztosítani.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Itt a határidő december közepe, addig kell elfogadni a törvényt, tehát gyakorlatilag az általános vitára való alkalmasságáról kell döntsünk. Kíván-e valaki kérdezni az ügyben? (Senki nem jelentkezik.) Nem.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Kérdezem, ki támogatja. (Szavazás.) Tizenkettő. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tartózkodott? (Szavazás.) Kilenc. Köszönöm szépen.

A bizottság általános vitára alkalmasnak tartja.

A bizottság nem kíván előadót állítani.

A villamos energiáról szóló T/3088. számú törvényjavaslat

A Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása első helyen kijelölt bizottságként

A harmadik napirendi pont következik: a villamos energiáról szóló törvényjavaslat. A törvényjavaslathoz két módosító indítvány érkezett, mindkettő a költségvetési bizottságtól.

Az első egy pontosítás, amit a gazdasági bizottság is tárgyalt a 49. § kapcsán, ez az egyetemes szolgáltató. A kormány?

DR. GORDOS PÉTER (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

És akkor van egy másik, amely nagyon sok vitát kiváltott már a bizottságban: ez a 10. §-sal, a piaci árral, az erőfölénnyel kapcsolatos. Kérdezem a kormányt.

DR. GORDOS PÉTER (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Én úgy tudom, hogy a megújuló energia a másik, bocsánat!

ELNÖK: Bocsánat, akkor ezt nekem meg kell néznem. (Az elnök megnézi a módosító indítványt.) Igen, bocsánat, én néztem el, 11. §, nem 10. §. A kormány?

DR. GORDOS PÉTER (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Kérdezem a bizottságot, ki támogatja. (Szavazás.) A bizottság nem támogatja. Köszönöm szépen.

Tud-e valaki olyan módosító indítványról, amelyről még tárgyalnunk kellene? (Senki nem jelentkezik.) Nem.

Akkor köszönöm szépen a kormány képviselőjének a segítséget.

Az egyebek között kíván-e valaki szólni? (Senki nem jelentkezik.) Nem. Köszönöm szépen.

További kellemes napot! A bizottsági ülést berekesztem.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 7 perc)


Puch László
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese