GIB-35/2007.
(GIB-60/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. szeptember 10-én, hétfőn, 19 óra 05 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

A Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával, átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatokról, illetve a beszámolási időszakban (2006. január 1-től december 31-ig) végzett tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslat*

Határozathozatal*

A köztársasági elnök átiratának, valamint az általa megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. június 25-i ülésén elfogadott, az állami vagyonról szóló törvényhez a Házszabály 111. §-a alapján benyújtott módosító javaslat megvitatása*

Határozathozatal*

A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3660. szám)*

Határozathozatal*


Napirendi javaslat

  1. A Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával, átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatokról, illetve a beszámolási időszakban (2006. január 1-től december 31-ig) végzett tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/... szám)
    (A költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság önálló indítványa)
    (Általános vita)
  2. A köztársasági elnök átiratának, valamint az általa megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. június 25-i ülésén elfogadott, az állami vagyonról szóló törvényhez a Házszabály 111. §-a alapján benyújtott módosító javaslat megvitatása
  3. A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3660. szám)
    (Általános vita)
  4. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Puch László (MSZP), a bizottság elnöke

Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Podolák György (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Fónagy János (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Gadó Gábor államtitkár, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Kovácsné Egedi Éva, Pénzügyminisztérium


(Az ülés kezdetének időpontja: 19 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó estét kívánok! Üdvözlöm a gazdasági bizottság tagjait, a meghívottakat. A mai gazdasági bizottsági ülést a különleges körülmények között - a későesti órákban - elkezdenénk megtartani. Nem tudom, hogy az elnök mennyi szünetet fog kihirdetni, nem hosszabbat, mint 10-15 percet, tehát az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogyha szavazni akarunk bemenni - márpedig hosszú a szavazás -, akkor fel kellene gyorsulnunk.

Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

Három napirendi pont szerepel a meghívóban, aki egyetért a napirendi pontok megtárgyalásával, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ki van ellene? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodott? (Nincs jelzés.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi pontokat. (Puch László megérkezik az ülésterembe.)

(Az ülés vezetését Puch László, a bizottság elnöke veszi át.)

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Köszönöm szépen, alelnök úr.

A Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával, átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatokról, illetve a beszámolási időszakban (2006. január 1-től december 31-ig) végzett tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslat

Tisztelt Bizottság! Megkezdjük az első napirendi pont tárgyalását, ez a Közbeszerzések Tanácsának jelentése. Úgy tudom, a képviselő urak az előző bizottsági ülésen részletesen kifejtették az álláspontjukat. A költségvetési bizottság terjesztette elő most a határozati javaslatát, amely összesen három sorból áll.

Kérdezem a kormányt, egyetért-e vele.

DR. GADÓ GÁBOR (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, egyetért.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselő urakat kérdezem, van-e kérdés, hozzászólás. (Nincs jelzés.) Akkor kérem, hogy támogassuk az általános vitára való alkalmasságot, és magát az előterjesztést. (Szavazás.) Köszönöm, a bizottság egyhangúlag támogatja a határozati javaslat előterjesztését, általános vitára való alkalmassággal. (Kérdésre:) Előadó nem lesz.

A köztársasági elnök átiratának, valamint az általa megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2007. június 25-i ülésén elfogadott, az állami vagyonról szóló törvényhez a Házszabály 111. §-a alapján benyújtott módosító javaslat megvitatása

A következő az állami vagyonnal kapcsolatban a köztársasági elnök úr átirata. A kormány képviseletében továbbra is az államtitkár úr? (Jelzésre:) Nem, akkor a hölgyet kérem, mutatkozzon be.

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): Kovácsné Egedi Éva, Pénzügyminisztérium.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselő urakat illeti a szó. Ismerik az elnök úr levelét és véleményét a törvényről.

A képviselő urat illeti a szó.

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Elnézést, elnök úr, még az előzőhöz szerettem volna, csak nem integettem elég határozottan, de legközelebb azt teszem.

Csak jelezném, hogy a közbeszerzésekkel kapcsolatos jelentéssel kapcsolatban tartózkodnék, de az elnök úr egyhangú szavazást mondott.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Újraszámolom a szavazást. Van-e még, aki tartózkodott? (Nincs jelzés.) Köszönöm szépen, egy tartózkodás mellett fogadta el a bizottság.

Ezt követően megkérem a kormány képviselőjét, röviden vázolja a változást.

KOVÁCSNÉ EGEDI ÉVA (Pénzügyminisztérium): A változás a benyújtott törvényjavaslathoz képest annyi, hogy a megjelölt miniszterek kezdeményezése, a miniszterelnök javaslata alapján a köztársasági elnök nevezné ki a vagyongazdálkodási tanács tagjait az eredetileg benyújtott, megszavazott törvényjavaslat szerinti hat évre. Az összes többi módosító indítvány a határidők módosításával függ össze, illetve a 4. számon beterjesztett javaslat csak technikai pontosítás, mert közben volt egy törvényváltozás, és hogy ne két azonos sorszámozású pont legyen, ezért ez technikai javítás.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt gondolom, a technikai javaslatokkal nagyobb politikai vihart nem váltunk ki, viszont az első két ponttal kapcsolatban kérdezem a képviselőket, van-e észrevételük.

Mielőtt továbbmennénk, szeretném tájékoztatni a bizottság tagjait, hogy még két módosító indítvány érkezett, melyeket Navracsics és Mádi képviselő urak jegyeztek. Volt egy gyenge kezdeményezés - mint itt súgnak - Kelemen András részéről, de az házszabályszerűségében már kicsúszott, úgyhogy azt gondolom, erről a három módosítóról együtt kezdhetjük meg a vitát, hiszen a képviselő urak ismerik mindhárom módosító indítványt, bár a kormány módosítója is önök előtt van.

Kérdezem, kinek van észrevétele ezzel kapcsolatosan. (Nincs jelzés.) A vita lényege a kinevezés körül zajlik, tehát hogy hat év vagy sem, itt a kormány kompromisszumos javaslata az, hogy a miniszterelnök előterjesztésével a kinevező a köztársasági elnök, és a felmentést is a köztársasági elnöknél kell kezdeményezni. Azt gondolom, ez a politikai lényege. Navracsics és Mádi képviselő urak a tanács azonnali, bármikor való megszüntetését kezdeményezik, maradna a miniszterelnök és a hat évet váltják más típusú időre, tehát időhatár nélküli kinevezéssel.

Ha véletlenül valamit nem jól mondok, szeretném, ha kijavítanák. Navracsics frakcióvezető úr a melléklet módosítását is kezdeményezte ezzel egy időben.

Határozathozatal

Azt gondolom, szavazhatunk. Kérem, aki a kormány előterjesztését támogatja, szavazzon! (Szavazás.) Tizennégy igen. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Tíz nem.

Aki Navracsics képviselő úr módosító indítványát, a melléklet módosítását támogatja, kérem szavazzon! (Szavazás.) Tizenkettő. (Podolák György: Nem házszabályszerű.) Egyelőre nincs többsége.

Ki támogatja Mádi képviselő úr javaslatát? (Szavazás.) Csak tízen vannak, köszönöm szépen. Egyharmadot természetesen mindegyik javaslat kapott.

Előadót nem kíván állítani a gazdasági bizottság, a vitában úgyis bárki részt vehet, hiszen együttes vitája lesz a dolognak. Köszönöm szépen, amennyiben egyetértés van, a napirendi pontot lezárom.

A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3660. szám)

Következik a harmadik napirendi pont, amelyről már az előző bizottsági ülésen informálisan jeleztem, hogy az előterjesztett törvényjavaslat a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosítása, és az általános vitára való alkalmasságról van szó.

Gadó államtitkár úrék, tehát az IRM a törvényjavaslat előterjesztője, a képviselő urak ismerik a részleteit, informális beszélgetés is volt. Kérdezem, kíván-e azon kívül valaki észrevételt tenni vagy kérdést feltenni az államtitkár úrhoz. Ha nem, akkor az általános vitára való alkalmasságról kell döntenie a bizottságnak. (Jelzésre.) Szanyi úr!

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Azt hittem, hogy van arra is lehetőség, hogy az államtitkár úrtól függetlenül a bizottságban véleményt formáljak.

ELNÖK: Természetesen, Szanyi úrnak mindenre van lehetősége. Képviselő úr, öné a szó.

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretném hangsúlyozni, hogy csak néhány képviselőtársam véleményét ismerem, és ez az első alkalom, hogy rendezett körülmények között tárgyaljuk ezt az előterjesztést. Szeretném elmondani, hogy a cím, amely rögtön a közellátás biztonságáról szól, illetve az indokolásban megjelölt öt célkitűzés között ez idő tájt még szoros összefüggést nem látok. Ugyanakkor azt is látom, hogy ez a törvény - legalább is ebben a formájában - jelentősen túlterjeszkedik akár a címen, akár a megjelölt egyéb célokon.

Úgy gondolom, ez a törvény ennek a parlamenti ciklusnak valószínűleg az egyik, ha nem a legjelentősebb hatású gazdasági törvénymódosítás-sorozata. Úgy gondolom, nagyon alapos vizsgálat szükséges ennek az egész hatásmechanizmusnak az átlátásához. Én egyelőre annyit látok, hogy itt nem a közellátás biztonsága csupán a megjelölt eset, hanem az is, hogy gyakorlatilag az összes magyar részvénytársaság működési szabályait olyan fokon írja át, amely számomra nagyon sok kérdést vet fel Magyarország befektetői megítélése szempontjából, illetve egyáltalán, nagyon jelentős átszabás történik a tulajdonosok, illetve a menedzsment között a különböző joggyakorlások tekintetében.

Magyarul nagyon óvatos vagyok e tekintetben, és már most szeretném jelezni, hogy én ennek a törvénynek az alkalmasságát illetően tartózkodni fogok.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr, ez a szabad véleményalkotás joga.

Kapolyi úré a szó.

DR. KAPOLYI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Bizottság! Csak csatlakoznék ahhoz a véleményhez, amit Szanyi úr elmondott. Hasonló az álláspontom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Podolák úr!

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Tisztelt Bizottság! Ha emlékeim nem csalnak, ez az a törvény, amelyről az öt párt már szót váltott. Közös megállapodás van, amely elsősorban arról szól, hogy az ország energiaellátásának a biztonságát hosszú távon törvényekkel garantáljuk a különböző változtatásokkal együtt. Tisztelettel kérem a bizottságtól, hogy általános vitára - természetesen a későbbi javításokkal - támogassa a bizottság.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt gondolom, ez a vita - mivel ez többször szóba került - lefolytatódott, kérdezem a bizottság tagjait, ki támogatja az általános vitára való alkalmasságot. (Szavazás.) Húsz igen szavazattal, kettő tartózkodás mellett a bizottság támogatta az általános vitára való alkalmasságot. Azt javasolom, hogy első helyen kijelölt bizottságként Podolák urat bízzuk meg, hogy vezesse fel ezt a törvényt, amennyiben egyetértés van.

Köszönöm szépen az államtitkár úrnak a megjelenést, és mindenkinek további jó munkát kívánok az Országgyűlésben, az ülést berekesztem. A következő bizottsági ülés szerdán délelőtt lesz.

(Az ülés befejezésének időpontja: 19 óra 17 perc)

 

Puch László
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné