GIB-40-2007.
(GIB-65-/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. október 8-án, hétfőn 11.30 órakor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki bevezető, szavazás a napirendről *

Dr. Nagy János - a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökévé történő - kinevezés előtti meghallgatása (Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 8. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően) *

Határozathozatal *

Dr. Borbély Attila - a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Ellenőrző bizottsága elnökévé történő - kinevezés előtti meghallgatása (Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 12. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően) *

Dr. Kovács Árpád hozzászólása *

Dr. Borbély Attila szóbeli kiegészítője *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. Dr. Nagy János - a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökévé történő - kinevezés előtti meghallgatása (Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 8. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően)

2. Dr. Borbély Attila - a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Ellenőrző bizottsága elnökévé történő - kinevezés előtti meghallgatása (Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 12. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően)

3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Gazda László (MSZP)
Göndör István (MSZP)

Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Puch László (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Podolák György (MSZP) Göndör Istvánnak (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Deák András (KDNP) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Koszorús László (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Nagy János, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács leendő elnöke

Dr. Borbély Attila, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Ellenőrző bizottsága leendő elnöke

Dr. Kovács Árpád elnök (Állami Számvevőszék)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 38 perc)

Elnöki bevezető, szavazás a napirendről

MÁRFAI PÉTER (MSZP), a bizottság alelnöke, továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelt Megjelentek! A bizottságunk határozatképes. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy támogatják-e a kiküldött napirendi javaslatot. (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm szépen.

Dr. Nagy János - a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökévé történő - kinevezés előtti meghallgatása (Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 8. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően)

Az első napirendi pontunk dr. Nagy Jánosnak, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökévé történő - kinevezés előtti meghallgatása. Megadom a szót dr. Nagy János úrnak.

DR. NAGY JÁNOS leendő elnök (Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács): Tisztelt Bizottság! Tisztelt Elnök Úr! Mindössze három kérdést vetnék fel. Az egyik a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács feladatai, néhány szót szólnék az állami vagyonról és végül pedig, hogyan látom, hogy a Tanács hogy kezdhet a munkához és hogyan látszik ennek a jövőbenisége. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács feladatainál egyértelmű, hiszen legutóbb erről volt is szó, az állami vagyon hasznosítása, fejlesztése. A törvény előírja a Tanács részére, hogy egy középtávú stratégiát is határozzon meg és úgy ütemezze az éves munkákat is. Különleges helyzete a tanácsnak az újszerűség mellett, hogy egy integrált új szervezetet kell felállítania a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t. Azt is egy különleges helyzetnek tekintem minden nehézség mellett, hogy a tanácsnak van beleszólása, hogy hogyan alakuljon ki ez a szervezet, én ezt nagyon fontosnak tartom és nagyon hatékonynak gondolom.

Meg kell mondanom, hogy egy kicsit most több idő telt el az előző meghallgatás óta a felkészülésre és nagyon sok elhúzódó üggyel találkoztam mind a három szervezetnél. Nyilván a hatékony működés azt is jelenti, hogy közben az elhúzódó ügyeket el kell rendeznünk. Fontosnak tartom és ezzel zárnám a tanács feladatait, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács nyílt, átlátható működésű legyen, közérthetőek, nyilvánosak legyenek a döntései, a döntéseit nyílt szavazással hozza. Úgy gondolom, hogy a felelősség óriási és személyes. Az állami vagyonról csak néhány mondatot szeretnék mondani, hiszen ez a sajtóban az elmúlt hetekben többször is került szóba témaként, a kizárólagos állami vagyon, műemlékek, utak, természeti kincsek nyilvántartása számairól van itt szó, több, mint százezer vagyonelem van ebben a csoportban, 4134 milliárd forint nagyságrendileg. A kincstári ingatlanok, ingóságok, ahogy láttam a számokat, 4771 milliárd. A termőföld, ez is csak nyilvántartási értéken van, 1 millió 100 ezer hektár, a nyilvántartási értéke 292 milliárd forint, nyilván ennek a tényleges értéke legalább a duplája. Az állami társaságok nyilvántartási értéke 209 társaság, 946 milliárd forinton van nyilvántartva.

A jelenlegi nyilvántartási érték - tudom, hogy nem szabad ezeket összeadni, nem is tenném, inkább csak a felelősség szempontjából mondanám, hogy ez az érték, amiben persze vannak egészen alacsony értéken nyilvántartott ingatlanok is - 10.100 milliárd forint nagyságrendű, tehát a felelősség óriási.

A törvény azt írja elő, hogy 2008. december 31-ig tekintse át a Tanács az ezzel kapcsolatos teendőket és a tényleges átvilágítást hajtsa végre. Ehhez egy nagyon szoros munkát kell végezni.

Végül a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács munkájáról mondanék néhány mondatot. Alapelvnek tekintem, hogy szakszerű legyen, hatékony, a mai - mondjuk - normális körülmények között egy pontos, precíz nyilvántartás, informatikai rendszer, ami teljesen egyértelmű, hogy naprakészséget, azonnaliságot jelenthet a különböző nyilvántartások kezelésében, ügyek intézésében. Szeretném azt kitűzni a Tanács elé, ha megalakul, hogy az integrációt a lehető leggyorsabban hajtsuk végre, a lehető leghamarabb, betartva persze a hatályos jogszabályokat, ez egy karcsúbb szervezet lesz, szeretném, hogy ha ez a folyamat gyors lenne. Nehezen mondok most időpontot, de szeretném, hogy ha január 31-re ez befejeződne ez a munka. Hozzáteszem, hogy lehetőleg igyekszünk emberségesebben végrehajtani ezt az integrációt.

Egy év alatt át fogja tekinteni a Tanács a teljes állami vagyont, meg kell valósítani - azt gondolom, ez a helyes kifejezés - a hatékony vagyongazdálkodás feltételeit egységes, pontos, korszerű nyilvántartást kell megvalósítanunk. Nem szoktam ígérgetni, de most mégis azt szeretném mondani, hiszen nagyon sok üggyel találkoztam a saját munkám során is, de nyilván most az érdeklődés miatt is, hogy a folyamatban lévő ügyeket a lehető legrövidebb időn belül átvizsgáljuk és a Tanács hatáskörében az oda tartozó döntéseket meghozza és azokat nyilvánosságra is fogjuk hozni. Köszönöm szépen.

Határozathozatal

ELNÖK: Köszönöm. Ki kíván szólni a bizottságból? (Nincs jelentkező.) Ha nincs jelentkező, szavazzunk. Ki támogatja dr. Nagy János úr elnökké kinevezését? (Szavazás.) Egyhangú igen. Köszönöm szépen.

Dr. Borbély Attila - a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Ellenőrző bizottsága elnökévé történő - kinevezés előtti meghallgatása (Az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 12. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően)

A következő napirendi pontunk dr. Borbély Attila - a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Ellenőrző bizottsága elnökévé történő - kinevezés előtti meghallgatása. Megadom a szót először dr. Kovács Árpád úrnak.

Dr. Kovács Árpád hozzászólása

DR. KOVÁCS ÁRPÁD elnök (Állami Számvevőszék): Én szeretnék csak annyit mondani, hogy megköszönöm, hogy eljöhettem a bizottság ülésére. Mi a magunk részéről nem látunk semmiféle indokot, hogy négy hónap eltéréssel más személyt javasoljunk erre a pozícióra, mint akit korábban a bizottság is bizalmával tisztelt meg. Ha mi egy új névben kezdtünk volna gondolkodni, miközben alkalmasnak tartottuk Borbély urat e funkció betöltésére, legalábbis magyarázattal tartoztam volna a tisztelt bizottságnak, hogy miért teszem. Én úgy gondolom, hogy Borbély úr az elmúlt időszakban korrekt módon járt el, a kapcsolata az Állami Számvevőszékkel kiegyensúlyozott volt, azokban a kérdésekben, amiben az ÁPV Rt.-vel szemben kritikákat fogalmaztunk meg, a felügyelő bizottság osztotta az aggályokat. Meggyőződésem, hogy ennek a lehetősége és az együttműködés lehetősége a következő időszakban is fennáll. Nem kívánom hosszasabban indokolni a javaslatunkat.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Megadom a szót Borbély úrnak.

Dr. Borbély Attila szóbeli kiegészítője

DR. BORBÉLY ATTILA leendő felügyelő bizottsági elnök (Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Három fő feladatot tekintek magam előtt a legfontosabbnak az elkövetkező időszakban, hogy ha önöktől bizalmat kapok. Ügyelni a törvényességre, a transzparenciára és a szakszerűségre. Az eddigi munkám során is ezt igyekeztem megvalósítani az ÁPV Rt. felügyelő bizottsága elnökeként és ezt szeretném a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ellenőrző bizottsága elnökeként is, hiszen itt nagyon komoly értékről van szó és az értékeket meg kell őrizni, és ezeknek az értékeknek a gazdálkodási fegyelmét figyelemmel kell kísérni és erre vállalkoznék én, amennyiben önöktől bizalmat kapok, az Állami Számvevőszékkel szoros együttműködésben. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Kérdezem a bizottságot, hogy kíván-e valaki szólni. (Nincs jelentkező.) Kérdezem, hogy a bizottság tagjai közül ki támogatja Borbély úr jelölését. (Szavazás.) Egyhangú igen. Köszönöm.

Egyebek

Van még az egyebek napirendi pontunk. Kinek van megjegyzése?

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): A ma délutáni napirenddel kapcsolatban zárószavazás előtti módosítókat nem tárgyalunk-e.

ELNÖK: Ismereteink szerint a zárószavazás előtti bármiféle módosítás nyilván csak koherenciaalapon működhet. Azt kizárólag az Alkotmányügyi bizottság adhatja be, senki más. És ők tárgyalják, elénk nem kerül.

A bizottsági ülést berekesztem, köszönöm a megjelenést.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 50 perc.)

Márfai Péter

a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia