GIB-43/2007.
(GIB-68/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. október 29-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló(k) *

Elnöki megnyitó *

Latorcai János alelnök napirend előtti hozzászólása *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság hosszú távú fenntartható fejlődésével kapcsolatos tervezési és egyeztetési folyamat feladatairól szóló H/3850. számú határozati javaslat (módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. A Magyar Köztársaság hosszú távú fenntartható fejlődésével kapcsolatos tervezési és egyeztetési folyamat feladatairól szóló határozati javaslat (H/3850. szám)

(Tóbiás József (MSZP), Ékes József (Fidesz), dr. Nagy Andor (KDNP), Katona Kálmán (MDF) és Béki Gabriella (SZDSZ) képviselők önálló indítványa)

(Módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Puch László elnök (MSZP)

Márfai Péter alelnök (MSZP)

Dr. Latorcai János alelnök (KDNP)

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Gazda László (MSZP)

Göndör István (MSZP)

Dr. Józsa István (MSZP)

Dr. Kapolyi László (MSZP)

Dr. Kálmán András (MSZP)

Dr. Suchman Tamás (MSZP)

Dr. Szanyi Tibor (MSZP)

Dr. Tompa Sándor (MSZP)

Bencsik János (Fidesz)

Dr. Fónagy János (Fidesz)

Koszorús László (Fidesz)

Márton Attila (Fidesz)

Nagy Sándor (Fidesz)

Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)

Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Göndör István (MSZP) Márfai Péternek (MSZP) megérkezéséig
Horváth Csaba (MSZP) dr. Baráth Etelének (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Podolák György (MSZP) Puch Lászlónak (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) dr. Tompa Sándornak (MSZP) megérkezéséig
Püski András (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP) megérkezéséig

Meghívottak részéről

Hozzászóló(k)

Dr. Gergely Erzsébet főosztályvezető-helyettes (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 30 perc)

Elnöki megnyitó

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm a megjelenteket, az ülést megnyitom. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Latorcai János alelnök napirend előtti hozzászólása

Napirend előtt megadom a szót Latorcai János alelnök úrnak. Deák András kollégánk a múlt héten sajnálatos módon eltávozott közülünk, Latorcai János ez alkalomból pár mondatot kíván szólni. Tiéd a szó!

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Tisztelt Képviselőtársaim! Bár úgy gondolom, Deák Andrást nem kell bemutatni ebben a bizottságban, egy rövid nekrológ erejéig mégis szükséges róla megemlékezni.

Deák András 1951. március 26-án született Budapesten. Házas volt, hat gyermek édesapja. A gimnáziumi érettségit követően négy év segédmunkásként és raktárosként eltöltött fizikai munka után nyert felvételt a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol 1980-ban szerzett gépészmérnöki diplomát. Az egyetemi évek után üzemeltető, majd fejlesztő mérnökként dolgozott, később az Állami Energetikai és Energiabiztonság-technikai Felügyelet nukleáris biztonságtechnikai felügyelője, s e minőségében részt vett a Paksi Atomerőmű blokkjainak építésében, üzemeltetésében, majd azt követően a felügyelet jogutódjaként működő Magyar Műszaki Biztonsági Hivatal igazgatói tisztségét is betöltötte. Elkötelezett volt az energia, az energetika iránt, ahogy egy cikkben fogalmazták róla, ízig-vérig energetikus volt. 1998-tól az Energiapolitika 2000 szakmai egyesület tagjaként is tevékenykedett. De tagja volt több egyesületnek, katolikus egyesületnek, alapítója a Nagycsaládosok Országos Egyesületének. 1989 óta tagja a Kereszténydemokrata Néppártnak, 1994-ben Belváros-Lipótváros önkormányzati képviselője, majd alpolgármestere. Egyik alapítója és tisztségviselője a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek. Az MKDSZ tagjaként 1998 őszén a Fidesz-MDF közös budapesti listájáról jutott be a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol a közbeszerzési bizottság elnöke lett két és fél cikluson át. 2004 tavaszán lett országgyűlési képviselő az Isépy Tamás halála miatt megüresedett helyen. A 2006. évi országgyűlési választásokon Budapest 15. választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjeként szerzett egyéni mandátumot. Október 20-án bekövetkezett haláláig a gazdasági és informatikai bizottság, azaz a mi bizottságunk és ezen belül az energetikai albizottság tagja volt.

Azt hiszem, valamennyiünk nevében fogalmazhatok úgy, hogy igaz kollégát vesztettünk. Emlékét megőrizzük.

Köszönöm szépen, elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm. Most pedig megkérem a jelenlévőket, hogy egyperces néma felállással adózzunk Deák András emlékének. (Megtörténik.) Köszönöm szépen.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslatot írásban megkapták képviselőtársaim. Van-e valakinek ezzel kapcsolatban észrevétele? Baráth Etele képviselő úr!

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Nem konkrét módosítási javaslatom van, hanem csak a jövőben a múlt iránt érdeklődő és jegyzőkönyveket olvasó emberek számára szeretnék általános megjegyzést tenni. Nagy tisztelettel nézem azt, hogy ötpárti megegyezés van a tekintetben, hogy létrejöjjön ez az országgyűlési határozat, valamint az annak végrehajtását szolgáló intézmények. Ezzel semmi baj nincs, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, az elmúlt évek folyamán többször tettem kísérletet arra, hogy a Magyar Országgyűlés olyan jellegű országgyűlési határozatot fogadjon el és olyan törvényeket alkosson, amelyek a tervezés hosszú távú stabilitását, annak eredményeit biztosítják, tehát ciklusokon átnyúló képességekkel rendelkezik.

Jelzem képviselőtársaimnak, hogy az alkotmány - mondhatnánk, a régi sztálinista alkotmány - 12. § d) pontja a mai napig előírja, hogy a parlamentnek el kell fogadnia az ország gazdasági-társadalmi tervét. Az ország gazdasági tervét 1990 óta senki nem készítette el és senki nem nyújtotta be, holott van ilyen kötelezettség. Ez a kötelezettség még az ötéves tervek idejéből ered és az az értelme, hogy legyen egy olyan terv, amit elfogad az Országgyűlés. A probléma abból adódik, hogy ennek az alkotmányos kötelezettségnek a betartása olyan törvények létrehozását igényelné, amelyek lehetővé teszik, hogy a tervezés és a fejlesztés területén is kétharmados értékű meghatározások jöjjenek létre. Tudjuk, hogy a hosszú távú fenntartható fejlődésről szóló minden ügy minimum tizenöt-húsz éves távlatokat ír le, és ennek mindenképpen kellene, hogy legyen egy olyan hosszú távú folyamatot meghatározó belső rendje, amit egy határozattal semmiképpen nem tudunk helyettesíteni.

Csak azért mondtam ezt el, mert ha van valamilyen kötelezettsége a parlament pártjainak, akkor éppen az, hogy az ország hosszú távú stabil, kiszámítható fejlődése érdekében alkosson végre olyan törvényt, amely bizonyos kritériumokban bizonyos kötelezettségeket a mindenkori kormányra ró, amit persze kétharmaddal lehet módosítani. Tudom, hogy ez némileg ellentmond a demokrácia azon szabályainak, miszerint négyévente új kormányt választunk és az majd újra teheti ezt, de ez az országgyűlési határozat is húsz-huszonöt éves lehetőségeket teremt. Arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy ezzel - bármilyen nemes is a szándék - nem helyettesítjük azt, ami a parlamentnek egyébként lényegi kötelezettsége.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e még valakinek észrevétele a napirenddel kapcsolatban? (Nincs jelentkező.) Nincs. Ki ért egyet a napirendi javaslattal? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság a napirendet egyhangúlag elfogadta.

Megértem és elfogadom Baráth Etele úr javaslatát, ami azt jelenti, hogy egy sokkal hosszabb távú és stabilabb törvényhozási eljárásnak kellene következnie. Ha a határozati javaslat elfogadásra kerül, akkor reményeink szerint annak is megnyílik a lehetősége, hogy egy ilyen típusú, a szabályozási és az eljárási rendet is magába foglaló törvényi szabályozás jöjjön létre, és ne csak egy szándék és óhaj kinyilvánítása történjen meg, hiszen ez az országgyűlési határozat ma még alapvetően csak ezt teszi lehetővé.

A Magyar Köztársaság hosszú távú fenntartható fejlődésével kapcsolatos tervezési és egyeztetési folyamat feladatairól szóló H/3850. számú határozati javaslat (módosító javaslatok megvitatása)

1. napirendi pontunk a Magyar Köztársaság hosszú távú fenntartható fejlődésével kapcsolatos tervezési és egyeztetési folyamat feladatairól szóló H/3850. számú határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslatok megvitatása. A 2007. október 15-ei keltezésű ajánlásból dolgozunk. Üdvözlöm a kormány képviseletében megjelent dr. Gergely Erzsébetet, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettesét.

Az ajánlás 1. pontjában dr. Orosz Sándor a határozati javaslat címében a vessző elhagyását kezdeményezi. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. GERGELY ERZSÉBET (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában dr. Szanyi Tibor képviselő úr a határozati javaslat 5. pontja tekintetében bizonyos pontosító megfogalmazásokat javasol, valamint azt, hogy a fenntartható fejlődéssel foglalkozó stratégiai feladatok végrehajtásának kormányzati koordinációjáért ne egy miniszter, hanem a kormány legyen felelős. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. GERGELY ERZSÉBET (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Elnök úr, mi két részre bontottuk ezt a módosítást.

ELNÖK: Maguk csak egyet tegyenek, mondjanak igent vagy nemet.

DR. GERGELY ERZSÉBET (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A módosító indítvány második felét támogatjuk.

ELNÖK: A 2. pontban lévő indítványt tehát összességében nem támogatják.

DR. GERGELY ERZSÉBET (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Összességében támogatjuk, mert ehhez a módosító javaslathoz egy kapcsolódó módosító javaslat is érkezett Orosz Sándor képviselő úrtól, amely holnap kerül a bizottság elé.

ELNÖK: Ha az említett kapcsolódó módosító javaslat bekerül, akkor ennek a módosító indítványnak nem lesz szerepe. Jól mondom?

DR. GERGELY ERZSÉBET (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Az első felére nézve ez a helyzet.

ELNÖK: Ki támogatja a módosító indítványt? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában dr. Orosz Sándor a határozati javaslat 5. pontjának pontosítását kezdeményezi. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. GERGELY ERZSÉBET (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány úgy gondolja, hogy nem az Országgyűlés elnökének kellene ezt megtennie, ezért nem támogatja a módosító javaslatot.

ELNÖK: Ki támogatja a módosító javaslatot? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság nem támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 4. pontjában dr. Orosz Sándor a határozati javaslat 6. pontjában egy vesszőmódosítást javasol. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. GERGELY ERZSÉBET (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 5. pontjában dr. Orosz Sándor a határozati javaslat 7. pontjában egy s kötőszó helyett és kötőszót javasol. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. GERGELY ERZSÉBET (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Ekkora összhang már régen volt a bizottságban. Mindkét vesszőmódosítást, valamint az s helyett az és használatát is támogatta az ellenzék is.

A napirendi pont tárgyalását lezárom.

Egyebek

Az egyebek napirendi pont keretében Latorcai János alelnök úr kért szót.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Tájékoztatom a tisztelt bizottságot, hogy Deák András végső tiszteletadására november 2-án pénteken este 7 órakor a józsefvárosi plébániatemplomban kerül sor - ez a Baross utcának a Horváth Mihály téri részén van -, a temetés pedig szűk családi körben lesz vidéken.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Bencsik képviselő úr!

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Bizottság! A tavaszi munkarendünkben foglalkoztunk Fónagy János és Kupper András képviselő urak javaslatával, amelyben a 4-es metró meghosszabbítását indítványozzák. Akkor arról volt szó, hogy tovább kellene vizsgálódni a meghosszabbíthatóság tekintetében.

Azért vetem fel ezt a kérdést, mert csütörtökön a főpolgármester sajtótájékoztatójából tudtuk meg, hogy 18 milliárd forinttal csökkentik a metróberuházás költségvetését. A csökkentés egyik tétele a Kelenföldi pályaudvar melletti P+R parkoló elhagyása. Ezenkívül nehezül a kelenföldi végállomás megközelíthetősége. Az M7-M1-es új autópálya-csomópont megépítésével a nyugati agglomerációból érkező gépjárműforgalmat lehetett volna ott megcsapolni úgy, hogy az arról érkezők a parkolóban megállnak és metróval utaznak be a belvárosba.

Jó lenne, ha a közlekedési infrastruktúra albizottság foglalkozna ezzel a kérdéssel, és a gazdasági bizottság jelezné, hogy ez a változtatás közlekedésszervezési szempontból nem a legszerencsésebb.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Abban egyetértek önnel, hogy ez a változtatás valóban nem lenne szerencsés. Én úgy tudom, hogy csak az uniós pályázatból kerül ki és egyéb forrásuk lesz a kiegészítő beruházásoknak. Mivel ez a vita az albizottságban nagyon szépen lefolytatható, meg fogjuk kérni Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes urat, hogy tartson erről egy rövid tájékoztatást az albizottságban, akár úgy is, hogy informális beszélgetést folytatunk erről a témáról.

Kapolyi László képviselő úrnak adom meg a szót.

DR. KAPOLYI LÁSZLÓ (MSZP): A parlamentben egy kétperces hozzászólásban már említettem, hogy ismételten napirendre kerül az eddigi privatizációs szerződések felülvizsgálata. Úgy gondolom, a gazdasági bizottságnak ebben az ügyben kezdeményezőleg kellene fellépnie, ehhez ugyanis csak úgy lenne érdemes hozzányúlni, ha a szakmai oldalát is megnéznénk. Például azt, hogy az említett privatizációs szerződések mennyiben tartalmazták a piacmegőrzés, a műszaki fejlesztés vagy a munkahelymegőrzés kérdését, tehát mindazt, ami miatt a privatizáció annak idején mint szükségszerű társadalmi-gazdasági modernizációs gondolat felmerült. Ezt a kérdést a gazdasági bizottság egyszer tűzze úgy napirendre, hogy ebben állást lehessen foglalni és a parlament elé lehessen terjeszteni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérem Kálmán András urat, a törvények érvényesülését ellenőrző albizottság vezetőjét, hogy ezt az ügyet tűzze napirendre. Az én elnökségem alatt ez lesz az első olyan ülése az albizottságnak, amely után érdemi javaslattal jöhetnek a bizottság elé. Kérem, hogy ezt záros határidőn belül tűzzék napirendre, mert ez a kérdés teljes mértékben annak az albizottságnak a kompetenciáját érinti.

Suchman Tamás képviselő úrnak adom meg a szót.

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): Lehet, hogy el vagyok maradva bizonyos információkkal. Úgy tudom, a szárnyvonal-megszüntetésekkel kapcsolatban a héten nincs tervezve semmiféle hivatalos tárgyalás. Örülnék, ha áttekinthetnénk ezt a dolgot, mert úgy érzem, hogy egyre kaotikusabb a helyzet. Eljutottunk egy bizonyos szintig, ami után azt mondtuk, hogy nem lesz több, mégis újabb listák jelennek meg. Azt javaslom, hogy a miniszter urat legalább egy informális bizottsági megbeszélésre invitáljuk meg, mert mindenki mást mond az ügyben, és mindenütt plafonig ér a balhé.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Azt javaslom, ennek az időpontját jövő hétfőn 11 órára tűzzük ki. Ha a miniszter úr nem érne rá, a szakállamtitkár meghallgatása is racionális volna. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy megalakult a MÁV-val kapcsolatos munkacsoport és a kormány a delegáltjait már megnevezte, de a képviselő urak még nem jelentkeztek az ebben való részvételre. A jövő héten már meg is tarthatná első ülését ez a munkacsoport. (Dr. Suchman Tamás: Hol kell jelentkezni?)

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): A múlt héten egyeztettem Szántó képviselő úrral és Márton képviselőtársammal együtt bejelentkeztünk.

ELNÖK: Kérem a titkárságon ezeket leadni és akkor Szántó úr össze fog hívni egy megbeszélést. Maradjunk abban, hogy hétfőn egy informális ülésre meghívjuk Fleischman urat és a MÁV képviselőit, hogy erről adjanak nekünk tájékoztatást. A miniszteri meghallgatás kezdeményezése pedig egy külön történet, természetesen arra is lesz lehetőség, ha kezdeményezni fogják.

Szanyi Tibor képviselő úr!

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Nekem az a véleményem, hogy ne mondjunk le a miniszteri meghallgatásról, mert ez nagyon súlyos politikai kérdés.

ELNÖK: Köszönöm. Az ellenzék kezdeményezte a miniszter meghallgatását, ami kormánypárti oldalról támogatást kapott. Erről szavaznunk kell. Ki ért vele egyet? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság nagy többsége támogatja a miniszteri meghallgatást. Jövő szerdán 11 órára meg fogjuk hívni a miniszter urat. A miniszteri meghallgatás előtt viszont illik lefolytatni egy informális beszélgetést. Jövő szerdán persze kormányülés is lesz, és akkor hallgatjuk meg a miniszter urat, amikor ráér, tehát vagy a kormányülés előtt, vagy utána. Erről majd egyeztetni fogunk a miniszter úrral.

Köszönöm szépen a megjelenést, a bizottsági ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 52 perc)

 

 

Puch László
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc