GIB-46-2007.
(GIB-71-/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. november 7-én, szerdán 09.30 órakor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

A bizottság részéről*

Megjelent*

Meghívottak részéről*

Hozzászólók*

Elnöki bevezető, szavazás a napirendről*

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: Az elektronikus adatszolgáltatási derogációról szóló határozati javaslat (H/3874. szám) (Herényi Károly és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa)*

Gáli Csaba (MEH) hozzászólása*

Kérdések, észrevételek*

Határozathozatal*

A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4065. szám) (Szabó Lajos (MSZP) és Lakos Imre (SZDSZ) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)*

Lakos Imre előterjesztő kiegészítője*

Határozathozatal*

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4009. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)*

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4009. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)*

A Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló 2004. évi LXVII. törvény, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3895. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)*

A hegyközségekről szóló 1994. évi CII. törvény, valamint a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3894. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)*

A pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3807. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)*

A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényjavaslat (T/3806. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)*

Egyebek*

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat (T/4010. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)*


Napirendi javaslat

1. Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: Az elektronikus adatszolgáltatási derogációról szóló határozati javaslat (H/3874. szám) (Herényi Károly és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa)

2. A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4065. szám) (Szabó Lajos (MSZP) és Lakos Imre (SZDSZ) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

3. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/3860. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

4. A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4009. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

5. A viszontbiztosítókról szóló törvényjavaslat (T/4151. szám) (Döntés módosító javaslat benyújtásáról)

6. Az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról, valamint ehhez kapcsolódóan egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4096. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

7. Egyes iparjogvédelmi törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4180. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

8. A tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló egyesüléséről szóló törvényjavaslat (T/4179. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

9. Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4191. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

10. A Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló 2004. évi LXVII. törvény, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3895. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

11. A hegyközségekről szóló 1994. évi CII. törvény, valamint a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3894. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

12. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvényjavaslat (T/3808. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

13. A pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3807. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

14. A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényjavaslat (T/3806. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

15. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat (T/4010. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

16. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP)

Dr. Józsa István (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Szántó János (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)
Deák András (KDNP)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Puch László (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP) dr. Suchman Tamásnak (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Nagy Sándor (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Szatmáry Kristóf (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Pettkó András (MDF) előterjesztő

Gáli Csaba kormánytanácsadó (Miniszterelnöki Hivatal)

Kék Mónika főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)

Szűcs Korina (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)

Mikó Zoltán (Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium)

Kloknicer Imréné főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 35 perc)

Elnöki bevezető, szavazás a napirendről

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelt Megjelentek! A bizottsági ülést megnyitom, a jelenléti ív szerint a bizottság határozatképes. Mára 16 napirendi pontot terveztünk. Elöljáróban szeretnék néhány gondolatot elmondani a tárgyalásról. Az, 5, 6, 7, 8, 9, 12-eshez nem érkezett módosító javaslat, és ha és amennyiben képviselőtársaim itt a mai nap folyamán nem adnak még be módosító javaslatot, akkor azt kérem, hogy ezen napirendi pontok tárgyalásától tekintsünk el. Ebben, gondolom, teljes egyetértés van. (A képviselők bólogatással fejezik ki egyetértésüket.)

A 3-as napirendi pontnál, ahol a költségvetésről van szó, szeretném felhívni a figyelmet, hogy minden képviselőtársamnak kiosztásra került egy lista, amin rajta vannak a módosító javaslatok csokorba szedve. A Gazdasági bizottság több évvel ezelőtt meghonosította azt a gyakorlatot, hogy mi ezeket a kérdéseket rendkívül tartalmasan, gyorsan el tudjuk rendezni. Ezért ezt a technológiát javasolnám ma is végigvinni. A kormány által előterjesztett, támogatott módosító javaslatokról egy szavazással döntenénk, ha csak nem kér ki valaki valamit ebből, hasonlóképpen a koalíciós módosító javaslatokról. Ami ellenzéki képviselőtársainktól jött módosító javaslat, azokból csak azzal foglalkoznánk, amit a képviselőtársaink kikérnek vitára és arról szavaznánk külön. Az egész csomagról pedig egyben szavaznánk, hogy igen, támogatjuk, nem, egyharmadot kapott vagy sem.

A napirend elfogadásánál most a második részt tenném fel szavazásra, kérem, aki egyetért a kialakult gyakorlattal, szavazzon. (Szavazás.) Egyhangú igen. Köszönöm szépen.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: Az elektronikus adatszolgáltatási derogációról szóló határozati javaslat (H/3874. szám) (Herényi Károly és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa)

Első napirendi pontként tárgyaljuk az elektronikus adatszolgáltatási derogációról szóló határozati javaslatot. Herényi Károly és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa. Tárgysorozatba-vételről kell a bizottságnak döntenie. Pettkó úré a szó.

PETTKÓ ANDRÁS (MDF) előterjesztő: Tisztelt Bizottság! Köszönöm szépen. A Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportja két képviselője, Herényi Károly és jómagam benyújtottuk egy országgyűlési határozati javaslatot, ami az elektronikus adatszolgáltatási derogációról szól. Tisztelt Bizottság! A XXI. században élünk, a XXI. században, amikor Medgyessy Péter volt miniszterelnök úr és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr is mindig arról beszél, akármelyik miniszterelnök úr előadását hallgatjuk, akár a parlament falain belül vagy bárhol máshol, hogy az információs társadalom előnyeit mindenkinek használni kell és valljuk be, mi képviselők is egyre többször használjuk ezt, akkor megengedhetetlen dolog az, hogy egy állampolgár az állam számára bárhová bead elektronikusan valamilyen információt, akkor azt az információt egy más szerv számára újólag be kelljen adni. Itt mi azt szeretnénk, ha a kormány átnézné ezeket a párhuzamos adatszolgáltatásokat és az állami szervek egész egyszerűen átadnák egymásnak ezeket az adatokat. Amikor mi ezt 2007 szeptember elején egy sajtótájékoztató keretében bejelentettük és kértük, hogy az Országgyűlés minél hamarabb tárgyalja meg ezt az országgyűlési határozati javaslatot, akkor a könyvelőktől rengeteg olyan információ, köteg érkezett, amiket ezekről a párhuzamosságokról írnak nekünk és kérik ezeknek a megszüntetését, hiszen egy kisvállalkozás tekintetében nem mindegy az, hogy egyszer-kétszer-ötször-tízszer miféleképpen kell a bevallásokat beadni, de más állampolgárok tekintetében is, akik például önadózók, sokszor előfordul ez a párhuzamos adatszolgáltatás. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy mi 45 napot írtunk a országgyűlési határozati javaslatba és természetesen kompromisszumkészek vagyunk a tekintetben, hogy lehet 2-3 hónap vagy félév is, mi a 45 napot azért gondoltuk, hogy minél hamarabb elinduljon ez a folyamat. Kérem a képviselőtársaimat, hogy támogassák ennek a törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét és majd, amikor napirendre kerül a sor, akkor a napirendre vételt is. Hiszen ez minden országgyűlési erőnek egy fontos elv, amit mi szeretnénk végre, hogy meg is valósuljon. És ez az országgyűlési határozati javaslat nem valami ellen, hanem valamiért van a XXI. század információs társadalmának a megerősítése érdekében. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy mi a véleményük.

Gáli Csaba (MEH) hozzászólása

GÁLI CSABA (Miniszterelnöki Hivatal): Tisztelt Bizottság! A kormány az országgyűlési határozati javaslatot nem támogatja. Ennek az az indoka, hogy a kormány várhatóan december elején fogja tárgyalni az e-közigazgatás 2007-2010 stratégiát, amely egy általános intézkedési terv lesz az eljárások elektronizálására vonatkozóan. Ez átfogóbb, mint az országgyűlési határozati javaslatban foglalt felülvizsgálat és úgy gondoljuk, hogy párhuzamosan ezt a két tevékenységet nem lehet elvégezni, az e-közigazgatási intézkedési tervet nyilvánvalóan erre is ki kell terjeszteni és ki is fogjuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem a képviselő urat. Márfai alelnök úr!

Kérdések, észrevételek

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Nem fogom támogatni és nem fogjuk támogatni ezt az előterjesztést, ezt az országgyűlési határozati javaslatot azon egyszerű oknál fogva, mert ugyan a redundancia egy kellemetlen dolog, főleg, hogy ha munkáról van szó és adatszolgáltatásról, de a redundancia a szabadság érzetét kelti. Nem azonos a szabadsággal, de nagyrészt ebben jelenik meg. Tehát, amit a képviselő úr említett, hogy például a TB-nek beszolgáltatott adatot mondjuk az APEH felhasználja és fordítva, az egy eléggé borzongató gondolat. (Pettkó András: Törvény írja elő!) Ezt megértem, de más dolog az, hogy az adatok felhasználása és az állampolgár ilyen típusú adatszolgáltatása természetesen lehetséges, de az adatoknak az ilyen típusú konvertálása, az ehhez kapcsolódó azonosítók közös használata vagy netán helyettesítése valami egyszerűsített konstrukcióval, hát ez már többszörösen megfutotta mind az Alkotmánybíróságot, mind pedig az ezzel foglalkozó civil szervezeteknek a szűrését vagy szűrőjét. Van ennek a megközelítésnek múltja. Körülbelül 20 éve készült el az első humánadatbázis, ami mondjuk az akkori Állami Biztosítótól a TB-ig, a pénzintézetekig és az adóhatóságig összekapcsolta, sőt az egészségügyig is, az állampolgárok és részben a cégek ilyen típusú dolgait és adatait. Nyilvánvalóan nagyon praktikus, kézenfekvő dolog, ha egyszer bevittem a rendszerbe valamilyen állami adatbázisba az információt, akkor azt azonnal vihetném tovább is, mégis az állampolgár, a működő szervezeteknek olyan fajta és olyan súlyú és olyan jellegű kiszolgáltatottságát eredményezné, ami nem nagyon fér össze azzal, amit mi demokráciának hívunk. Ezzel együtt a dolognak van egy alapvetően praktikus megközelítése, ahol meg lehet tenni, ahol nem sérülnek azok az állampolgári jogok, amik az egészséghez, a személyes adatokhoz, az azokhoz fűződő jogokhoz és társult ügyekhez kapcsolódnak, ott nyilván ezt meg lehet tenni. Természetesen nem arról van szó, hogy ha az APEH-nál van valamilyen dolgom és ha bevittünk valamit, akkor ne lehetne mondjuk egy első fokú adóhatóságnál is azt hasznosítani, lehetne, persze, de mondjuk ugyanezt már az egészségügyben vagy mondjuk egy biztosítónál vagy valami hasonló megközelítésben, különös tekintettel a mostani fejleményekre, hogy mi állami és mi sem, ezt megfontolásra érdemesnek tartom és a magam részéről az ilyen egyszerű, lecsupaszított megközelítést nem támogatom. Köszönöm.

ELNÖK: Más észrevétel?

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Bizottság! Az APEH és a tb tekintetében a most életben lévő törvények értelmében is a következő év április 15-ig van az utolsó közös bevallás, utána már az APEH fogja átadni a tb-nek. És egyébként pedig nem erről van szó, amit a képviselő úr mondott. Szerintem félreértette. Mondok egy példát: a 07T1041-es bejelentő lapon ugyanazok az adatok szerepelnek, mint a 0708M-es lapon. Ha egyszer már kitöltünk egy lapot és az rendelkezésre áll, akkor nem értem azt, hogy miért kell azt újra egy másik adatlapon feltüntetni. Egy csomó ilyen párhuzamosság, olyan dolog van, amit ha egyszer már beadott egy állampolgár, akkor az adatbázisból egy kattintással az simán áttehető lenne. Mi ezeknek az áttekintését javasoltuk és nem azt, amit a képviselő úr mondott. Egyébként pedig valójában igaza van a képviselő úrnak, hogy vigyázni kell, mert az APEH végzi a 2006-tól a havi elektronikus adatszolgáltatási bevallásokat és itt derült ki az, hogy egymilliárd nyugdíjnak az adatai elvesztek az APEH és a tb informatika rendszere közötti különbségben és amennyiben önök kormányzati képviselők ahhoz a törvényhez nem fognak hozzányúlni, akkor lesz egy csomó olyan munkavállaló, aki elveszít egy csomó napot. Ez egy másik törvény kérdése, nem ennek, amit most vitatunk. Mi egyet szerettünk volna Herényi Károly képviselő úrral elérni, hogy nézzék át ezeket a párhuzamos adatszolgáltatásokat és amit benyújtunk egyszer egy hatóságnak, azt ne kelljen még egyszer beadni, mert az a XXI. században értelmetlen, a kis- és a középvállalkozások érdekében javasoltuk ezt. Egyébként ezt minden párt el szokta mondani, hogy a kis- és középvállalkozásoknak az adminisztrációs terheit szeretné csökkenteni, ezért nem értem, hogy az MSZP képviselőcsoportja egy országgyűlési határozati javaslatot, ami nem konkrétan tesz javaslatot különböző dolgoknak a megszüntetésére, hanem az egésznek az áttekintésére tesz javaslatot, és azt nem támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottságnak arról kell szavazni, hogy tárgysorozatba veszi-e az előterjesztést. Egy, az állampolgárokat és a vállalkozásokat rendkívül érzékenyen érintő kérdést vet fel Pettkó András és előterjesztő társa, de a kormányzat részéről elhangzott, hogy ezt december 10-ig komplex módon tárgyalják meg és utána kerül a parlament elé, ezzel tulajdonképpen az alapjai teremtődnek meg annak, hogy egy részletes háttérvizsgálattal ez az előterjesztés, törvényjavaslat ide kerüljön. Hiszen a javaslatban is arról szól a történet, hogy 45 napos feltételt szabnának a kormánynak. Én úgy gondolom, hogy ezek a feltételek már így nagyjából teljesülnek is. Tehát ismételten szeretném kijelenteni, hogy az előterjesztést a kormány nem támogatja.

Határozathozatal

Kérdezem a bizottságot, hogy támogatja-e, hogy tárgysorozatba vegyük. (Szavazás.) Kilenc. Ellene? (Szavazás.) Tizennégy. Köszönöm. Megállapítom, hogy a bizottság nem vette tárgysorozatba. Köszönöm az előterjesztőnek a jelenlétét.

A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4065. szám) (Szabó Lajos (MSZP) és Lakos Imre (SZDSZ) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Következik a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmassága. Szabó Lajos és Lakos Imre indítványa. Lakos képviselő úr, tessék.

Lakos Imre előterjesztő kiegészítője

LAKOS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Bizottság! Az előttünk levő indítványhoz csak két mondat kiegészítés, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásról szóló törvény, illetve az ezt kiegészítő kormányrendelet információink szerint nem tartalmaznak egyértelmű szabályozást a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. nem piacképes biztosításaiból, illetve ezek fedezetéül szolgáló állami készfizető kezességből adódó hitelezés kockázatmérséklésére, illetve a nagy kockázatra vonatkozó szabályok alkalmazása során nem egyértelműek ezek a szabályok. Ezt próbáltuk ezzel a javaslattal a helyére tenni. A továbbiakban még van szükség és a Pénzügyminisztériumban folynak munkálatok a teljes körű ellenőrzésre, de most ez a javaslat az indoklás szerint is ebben az időszakban segítséget jelent az Eximbank tevékenységének, tőkehelyzetének jövedelmezőségében. Úgyhogy kérem a bizottságot, hogy vegye tárgysorozatba. A költségvetési bizottság már ezt megtette. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kék Mónikának megadom a szót.

KÉK MÓNIKA (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja a javaslatot.

ELNÖK: Van-e észrevétel a bizottság részéről? (Nincs jelentkező.)

Határozathozatal

Szavazásra teszem fel a kérdést. Aki támogatja? (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta. Előadó? Az előadó az előterjesztő lesz.

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4009. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

Következik a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megvitatása. A később érkező képviselőtársaim figyelmét felhívom arra, hogy egy ilyen szép számokkal teleírt oldalt kaptak, aminek alapján az általunk szabadalmaztatott szavazástechnológiával bonyolítanánk le a mai szavazást. Megkérdezem Engyel Gyulát, kíván-e előtte szóbeli kiegészítést tartani a módosító javaslatokról. (Nem kíván.) Tehát a T/3860-as előterjesztéshez a módosító javaslatok az 5, 11, 51, 52, 952. és az 1165-ös. Ezt az előterjesztő támogatja. Van-e valaki a bizottságban, aki ezek közül bármelyiket kikéri és szeretne vele vitatkozni? (Nincs jelentkező.) Szavazhatunk? Igen. Aki egyetért a kormány által támogatott módosító javaslatokkal, az kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Tizenöt igen, a bizottság támogatja.

A koalíciót alkotó képviselők által benyújtott módosító javaslatokat nem sorolom fel, csatolni fogjuk a jegyzőkönyvhöz. Ezek nemet kaptak. Van-e aki ezek közül bármelyiket javasolja, hogy külön vitassuk? (Nincs jelentkező.) Akkor szavazásra teszem fel, tehát a kormány a koalíciót alkotók által felsorolt, körülbelül 20 módosító javaslat, mely az 1-essel kezdődik és az 1106-osal ér véget, nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) A bizottság nem támogatja, egyharmadot sem kapott.

Az ellenzéki képviselőtársaink által benyújtott módosító javaslatok, amelyek 2-essel kezdődnek és az 1198-assal végződnek, valamint a közösen, tehát ellenzéki és koalíciósok által benyújtott módosító javaslatok, amelyek 15-tel kezdődnek és 543-assal végződnek, van-e ezek között olyan, amelyet képviselőtársaim itt ma a Gazdasági bizottsági ülésen kikérnek? Horváth Csaba, parancsoljon!

HORVÁTH CSABA (MSZP): Szeretném, ha a bizottság az 54-es tekintetében méltányosságot gyakorolna, bár erről már szavaztunk az előbb.

ELNÖK: Kivételesen fussunk neki egy szavazás után.

HORVÁTH CSABA (MSZP): Az indoklás, hogy egy forrásátcsoportosítást jelentene, a középfokú oktatást fenntartó önkormányzatok részére azoktól az önkormányzatoktól generálisan, akik ezeket az intézményeket nem tartják fenn. Tehát a közoktatás finanszírozásának egy eltérítése, a csoportteljesítmény-mutató az egyik módosító indítvány, illetve az SZJA egy bizonyos része, ami átcsoportosításra kerülne egy olyan alapba, amiből kimondottan azok az intézményfenntartó önkormányzatok részesülnének, amelyek konkrétan elvégzik a középfokú oktatási feladatokat. Tehát ez a célja és a forrása. A bejáró normatíva, ami jelenleg 15 ezer forinttal szerepel, ennek az emelésére szolgálna ez az összeg.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja, ennek az az indoka, amiről így részleteiben már beszélt a képviselő úr, hogy tulajdonképpen a többi önkormányzatnál viszont ez a szabadon felhasználható forrásokat csökkentené és a megyei önkormányzatoknál pedig ez már a feladatellátást is veszélyeztetné, ezért nem támogatjuk.

HORVÁTH CSABA (MSZP): Azért kérnék egyharmadot, mert tudomásom szerint a minisztériumban is dolgoznak azon, hogy nem konkrétan ebből a forrásból, de egy más forrásból biztosítsák ennek a célnak a megvalósulását, ezért tartanám fontosnak, hogy maga a javaslat egyben maradjon.

MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen. Azzal a céllal én most a magam részéről egyetértek, amit a Horváth képviselő úr mondott, de a forrás megjelölésével egyáltalán nem. Mármint, hogy az önkormányzatoktól egyébként más feladatoktól vegyünk el pénzt. Azzal egyetértek, hogy ahol lehet, a középfokú oktatásnak legalább a normatíváját valamilyen módon emeljük meg, de ha már ez valóban így van, hogy ezzel dolgozik a tárca, akkor viszont erre azt mondom, hogy akkor ez a pénzügyi költségvetési bizottságba akár bizottsági módosítóként is bejöhet még az utolsó pillanatban. Tehát én ezt így a magam részéről, hogy egyébként az önkormányzati normatív forrásokból úgy vonjunk el, még akkor is, ha átcsoportosítunk, ezt azért nem kellene. Inkább a költségvetési tartalék terhére kellene találni plusz forrást, amit át lehet ide csoportosítani, de hogy az önkormányzatoktól vegyünk el pénzt, még akkor is, ha ezek nem középfokú oktatási intézményfenntartók, ezt azért nem tudnám támogatni.

ELNÖK: Az a kompromisszumos javaslatom, hogy kivételesen azért, hogy az egyik lába maradjon meg ennek a módosítónak és tudják még később esetleg megtárgyalni a kormánnyal ezt a lehetőséget és esetleg más területekről történő pénzátcsoportosítást, kivételesen döntsön úgy a bizottság, hogy az egyharmadot kapja meg, tárgyaljanak róla és utána majd a költségvetési bizottságnál kell ezt a csatát megvívni. Ha ezzel egyetért a bizottság? (Szavazás.) Egyharmaddal támogatja a bizottság. Tehát a koalíciós képviselők által beadott és nem támogatott sorból kivéve az 54-es módosító javaslat, a többi egyharmadot sem kapott, az 54-es megkapta az egyharmadot.

Áttérnék az ellenzéki képviselők, valamint ellenzéki és koalíciós képviselők által az előzőekben felsorolt sorszámúakra, hogy van-e olyan módosító javaslat, amit itt a bizottsági ülésen kikérnek.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm. Azt kérem, hogy kérdezze meg elnök úr a kormánypárti képviselőket, hogy van-e olyan, ellenzéki képviselő által benyújtott javaslat, amit ők támogatnak. Mert akkor nagyot léptünk előre. Mert az egyharmad mindegyiknél biztosított.

ELNÖK: Igen. Kérdezem, hogy van-e olyan, ellenzéki képviselőtársaink által benyújtott módosító javaslat, amellyel kívánunk foglalkozni. (Nincs jelentkező.) Nem látok jelentkezőt. Köszönöm szépen. Mivel nincs kikérés e két kategóriában, az ellenzéki és ellenzéki-koalíciós módosító javaslatokra, egységesen szavazhatunk. Aki egyetért azzal, hogy ezen módosító javaslatok egyharmadot kapjanak, az kérem, szavazzon. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag a jelzett módosító javaslatoknak az egyharmadot megadta. Ezen kívül van-e valakinek más módosító javaslata a költségvetéssel kapcsolatosan. (Nincs jelentkező.) Ezt a napirendi pontot lezártuk. Köszönöm szépen az együttműködést.

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4009. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

Következik a A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak megvitatása. 1-es, Szabó Lajos indítványa.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 2-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 3-as, összefügg a 4, 42-essel.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 5-ös, összefügg a 6-ossal.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. A 7-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 8-as?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 9-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 10-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 11-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 12-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 13-as?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 14-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 15-ös, ami összefügg a 16-ossal?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 17-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 18-as?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 19-es, összefügg a 43-assal.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 20-as?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 21-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 22-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 23-as?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 24-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 25-ös?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 26-os?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 27-es, ami összefügg a 29-essel?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 28-as, összefügg a 30-assal?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 31-es, ami összefügg a 32-essel.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 33-as?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 34-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 35-ös?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 36-os?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 37-es, ami összefügg a 44-essel.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 38-as, összefügg a 39-essel.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 40-es, összefügg a 41-essel.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 46-os?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 47-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 48-as?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 49-es?

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. Ehhez van egy bizottsági módosító javaslat, ami szintén kiosztásra került képviselőtársaimhoz, amely tisztázza a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hatáskörébe tartozó döntéseket. Ezen bizottsági módosító javaslatról szavazunk, mely a törvényjavaslat 2. §-át (26), (27) bekezdéssel egészíti ki. Aki egyetért vele, hogy bizottsági módosítóként kerüljön benyújtásra, szavazzon. (Szavazás.) Egyhangúlag elfogadta a bizottság a módosító javaslatot. A 45-ös kimaradt. A 45-öst jegyzi Balog Zoltán képviselő úr.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. Köszönöm szépen. Van-e más módosító javaslat? (Nincs jelentkező.)

Érkezett még az Önkormányzati bizottságtól is javaslat. Ez érinti a törvény 2. §-ának (21) bekezdését. Jauernik képviselő úr indítványa.

ENGYEL GYULA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Ahogy elnézem, jogosan. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmaddal támogatja.

Az 5-ös, 6-os, 7-es, 8-as napirendi pontokhoz nem érkezett módosító javaslat, tehát ezt nem kell tárgyalni a bizottságnak. A 9-esnél keresztül tudtuk vinni, amit a Gazdasági bizottság kért, hogy a tegnapi nap folyamán nem záródott le a vita, hanem az általános vitát meghosszabbítottuk. Közel azonosak voltak az észrevételek, természetesen az artikuláció hangszínétől eltekintve a szakmai megközelítésben azonos volt az ellenzéki és a kormánypárti képviselők észrevétele, ezért vélhetően két területen, ami a KRESZ-ről, ennek az egész vonulatáról szól, ez az 5. §, valamint a közútkezelővel kapcsolatos kérdéskör merült fel mint csomópont. Ebben megközelítőleg azonosak az álláspontok mind az öt politikai erő részéről, ezért felhívom a bizottság tagjait, hogy különös figyelmet fordítsanak arra, hogy a következő héten olyan módosító javaslatokat adjanak be, amivel helyre tudjuk hozni a törvénynek az általunk megjegyzett két oldalát. Fónagy képviselő úr!

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Megköszönve a tájékoztatást és bízva abban, hogy később ezekből a módosítókból talán bizottságik is születnek, a 3. §-ban a bizonyos 50 km alatti/fölötti dolog, egyetértve a szabályozással, hogy talán ezzel is érdemes volna foglalkozni, mert egyszerűen a Volánok nem fogják győzni ennek a szabályozásnak a plusz létszámát, tehát nagyon praktikus oka van, gyakorlati oldalról ezt át kellene gondolni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Ilyen módosítók már megfogalmazódtak, hiszen 20-30 százalékkal növelni kéne a Volán-sofőrök számát, ami egy ésszerűtlen, komolytalan dolog ebben a megközelítésben. Ezzel egyetértünk, ebben közös a véleményünk. Lehet együttműködni ezekben a kérdésekben.

A Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló 2004. évi LXVII. törvény, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3895. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Következik a 10-es napirendi pont, a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló 2004. évi LXVII. törvény, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. 1-es módosító?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 2-es?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 3-as?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 4-es?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 5-ös? 6-os?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 7-es?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 8-as?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 9-es?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 10-es?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 11-es?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 12-es?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. 13-as?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 14-es?

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, egyharmadot kapott. Van még egy módosító javaslat ehhez, amelyet a Környezetvédelmi bizottság adott be 3895/40-es számon.

SZŰCS KORINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Nincs több, köszönöm.

A hegyközségekről szóló 1994. évi CII. törvény, valamint a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3894. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Következik a hegyközségekről szóló 1994. évi CII. törvény, valamint a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. 1-es javaslat?

MIKÓ ZOLTÁN (Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium): Annyit szeretnék elmondani, hogy tegnap volt még módosító javaslata a Mezőgazdasági bizottságnak, nem tudom, az átjött-e.

ELNÖK: Nem vagyunk főbizottság ebben a kérdésben, tehát nagyon izgalmi állapotba a szakmaiságon túlmenően nem hoz minket, de azért mondja el, hogy mit jelent ez.

MIKÓ ZOLTÁN (Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium): A szavazás végén tájékoztatom a bizottságot. Az 1-es nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. Ez összefüggött a 3-4-essel. 2-es?

MIKÓ ZOLTÁN (Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Más módosító javaslat nincs.

MIKÓ ZOLTÁN (Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 19-es sorszám alatt a Mezőgazdasági bizottság benyújtott egy olyan kiegészítést, amely az újratelepítési jogok egyfajta ismételt összeírására tesz javaslatot. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években egy vagyonértékű jog a szőlő-újratelepítési jog a mezőgazdaságon belül, ezeknek a forgalmazása megtörtént, viszont központilag nem volt regisztrálva, viszont annak érdekében, hogy az Európai Unió felé a megfelelő területi korlátokat tudjuk tartani, szükséges volt egy ilyen központi összeírás. Ennek a jogi alapjait teremtette meg. A mulasztást 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtaná a javaslat. A kormány a 19-est támogatta.

ELNÖK: Mi ezzel nagy tisztelettel egyetértünk, de nem szavazunk róla, mivel nincs előttünk. Köszönjük a tájékoztatót.

MIKÓ ZOLTÁN (Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium): A 20-as szám alattiak nyelvhelyességiek voltak. Itt különösebben nagy vitát nem kell, hogy gerjesszen. A kormány támogatta. A 21-es szám alatt benyújtott javaslat pedig, talán emlékeznek, hogy arról volt szó, hogy van egy szigorú átalakulási rend, a hegyközségeknél össze kell jönniük 500, illetve 300 hektáros területekre, viszont ennek az átalakulásnak nem volt olyan szankciója, egyfajta késztetése, hogy ha netán mulasztás van, akkor mi fog történni, ezért a Mezőgazdasági bizottság a kormány egyetértésével benyújtott egy olyan javaslatot, hogy csak a módosításoknak megfelelően és az új rendszernek átalakult hegyközség adhat ki származási bizonyítványt, ami viszont nagyon komoly gazdasági szankció. Tehát ilyen értelemben van egy eléggé komoly késztetés, tehát ne lehessen elhúzni az egész átalakulási folyamatot. Tehát ez ennek a javaslatnak a lényege.

ELNÖK: Köszönjük szépen. Ha van még más módosító javaslat, ami írásban kerül a bizottság elé, hétfőn fogjuk tárgyalni.

MIKÓ ZOLTÁN (Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium): Volt még egy javaslat, amiről mindenképpen szeretnék tájékoztatni: a Mezőgazdasági bizottságnak volt egy javaslata, amely a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában egyfajta arányos szavazati rendet tett volna lehetővé. A kormány ezt a bizottsági módosító javaslatot nem támogatta. Ennyit szerettem volna elmondani.

A pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat (T/3807. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Következik a 13-as napirendi pont, a pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. A kormány részéről Kék Mónikát várjuk, de nem okoz gondot, ha nincs itt senki, hiszen már a Költségvetési bizottságban mondott véleményt a kormány. Az 1-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

2-est a költségvetési és a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 4-est támogatja a kormány. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Az 5-öst a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 6-ost a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 7-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Nincs több.

A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényjavaslat (T/3806. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Következik a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak a megvitatása. Ami ebből minket érint ez 1-től a 4-ig, 6-7-ig, 9-15-ig, 17, 20, 22-36, 38-70-ig és a 72-73-ig. A kormány azért nincs itt, mert nem tudta, hogy itt kell lenni vagy nem ért ide, de látjuk, hogy írásban már megjelent a véleménye. Az 1-est a kormány támogatja, a bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 2-est a kormány támogatja, összefügg a 11-es, 14-essel. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 3-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 4-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 4-essel, 17-essel és a 20-assal. A 6-ost a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 7-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 9-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Összefüggött a 47-essel, 48, 49, 50, 51. és 56-ossel. Támogatja a bizottság. A 10-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 12-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 13-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 15-öst a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 22-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 23-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 24-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 25-öst a kormány támogatja. Ez összefügg a 73-assal. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 26-ost a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 27-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 28-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 29-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 30-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 31-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 32-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 33-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 34-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 35-öst a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 36-ost a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 38-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 39-est a kormány támogatja, ez összefügg a 41, 43-assal. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 40-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Ez összefügg a 42-essel. A 44-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 45-össel. A 46-ost a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Az 52-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Az 53-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 67-essel. Az 54-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Az 55-öst a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Az 58-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Az 59-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 60-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 61-essel. A 62-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 68-assal. A 63-ast a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. A 64-est a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 65-öst a kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 66, 69, 70. és a 72-essel. Nincs több indítvány.

Egyebek

Amíg megérkezik a kormány képviselője a következő napirendhez, az egyebek napirendi pont kapcsán szeretném kérni a bizottság véleményét. A közbeszerzési munkacsoportba nem jelentkeztek képviselőtársaink. Abban megállapodtunk, hogy a vezetője Göndör úr lenne, aki száz éve foglalkozik közbeszerzéssel és Szatmáry Kristóf lenne az alelnöke. Tisztelettel kérem, hogy minden párt delegálja a képviselőjét ebbe a munkacsoportba már csak azért is, mert nem tudják elkezdeni a munkát és szeretném azzal a bizalommal is felruházni őket, hogy albizottsággá léptetjük elő őket. Erről viszont szavazni kéne. A nagy pártok legalább 2 főt javasoljanak, a többiek pedig egy-egy főt. Legalább 5-6 fősnek kéne lennie ennek az albizottságnak. Legalább jövő szerdára kérjük ezeket a neveket rendezni. És akkor szavazunk arról, hogy ki az elnök, alelnök és arról is akkor szavazunk, hogy albizottságként működjön-e, ami indokolt. Köszönöm. Most öt perc szünetet kérek.

(A bizottság rövid technikai szünetet tart, amíg megérkezik a Pénzügyminisztérium képviselője.)

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat (T/4010. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Következik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása. Az 1-es Hankó Faragó Miklós indítványa.

KLONICER IMRÉNÉ (Pénzügyminisztérium): Pénzügyminisztériumi álláspontot tudok mondani: nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. Ez összefügg az 1, 2, 6, 8-assal. A 3-as?

KLOKNCER IMRÉNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 4-es?

KLOKNCER IMRÉNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 5-ös?

KLOKNCER IMRÉNÉ (Pénzügyminisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. 7-es?

KLOKNCER IMRÉNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. 9-es?

KLOKNCER IMRÉNÉ (Pénzügyminisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. Nincs több módosító indítvány. Köszönöm szépen. Akkor a mai ülést bezárjuk. Várhatóan hétfőn fél órára össze kell ülnünk különböző napirendi pontokban felmerülő újabb módosító javaslatok tárgyalására és a jövő hét szerdára tervezünk bizottsági ülést.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 40 perc.)

Podolák György

a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia