GIB-49/2007.
(GIB-74/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. november 19-én, 11 óra 35 perckor
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4322. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Szavazás *

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény, valamint a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4313. szám) (Dr. Jánosi György (MSZP), Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Dr. Pető Iván (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselők önálló indítványa (Általános vita) *

Szavazás *

A pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslat (T/4190. szám, új/átdolgozott változat a T/4119. szám helyett) (Tóbiás József és Puch László (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4322. szám (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény, valamint a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4313. szám) (Dr. Jánosi György (MSZP), Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Dr. Pető Iván (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

3. A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényjavaslat (T/4120. szám) (Varju László, Fogarasiné Deák Valéria, Dr. Balogh László, Dr. Molnár Csaba és Szabó György (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása)

4. A pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslat (T/4190. szám, új/átdolgozott változat a T/4119. szám helyett) (Tóbiás József és Puch László (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása)

5. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Puch László (MSZP), a bizottság elnöke

Podolák György (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Szántó János (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Dr. Latorcai János (KDNP) Dr. Fónagy Jánosnak (Fidesz)
Dr. Kapolyi László (MSZP) Dr. Józsa Istvánnak (MSZP)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Hölgyeim és Uraim! Kérem, foglaljunk helyet.

A jelenléti ív szerint a bizottság határozatképes.

Az írásban előre megküldött napirendi pont tárgyalását javaslom a bizottságnak. Köszönöm szépen. Igen, közben nekem alelnök úr - a jegyzőkönyvnek mondom -, javasolja, hogy a 3-as napirendi pont kerüljön törlésre a mai ülésünk napirendjéről, mert ezt kéri az előterjesztő.

Kérdezem a bizottság tagjait, egyetértenek vele, hogy ne legyen. (Szavazás.) Köszönöm, egyhangú. Így akkor az elektronikus hírközlésről, a műsorterjesztésről és a párfinanszírozásról szóló napirendi pontok tárgyalását javaslom a bizottságnak.

A napirend elfogadása

Kérdezem, aki egyetért a módosított napirenddel, kérem, emelje fel a kezét! (Szavazás.) Köszönöm szépen, egyhangú.

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4322. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Első napirendi pontként az elektronikus hírközlésről szóló. Fónagy úr kérdezem, hogy mi az önök álláspontja. Azt gondolom, hogy benne van az indoklásban a kormány véleménye, mindenki időben megkapta, tehát el tudta olvasni a törvényt.

Fónagy urat kérdezem, mert első helyen kijelölt bizottságként előterjesztőt kell, hogy állítsunk, tehát kisebbségi és többségi véleményt szeretném, ha mondanánk.

Kíván-e kisebbségit mondani valaki?

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Nem akarok inkorrekt lenni és érdemben beleszólni, mert nem én vagyok a szakelőadó, de a biztonság kedvéért kérem a lehetőségét.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Fónagy úr ki fogja jelölni a kisebbségi előadóját, többségiben Márfai úr.

Kérdezem, hogy kíván-e valaki kérdést feltenni az előterjesztőhöz ezt követően? (Nincs jelzés.) Nem. Akkor köszönjük szépen, az első napirendi pontban egy szavazást kérnék az általános vitára való alkalmasságról.

Szavazás

Köszönöm szépen. (Szavazás.) 12 igen szavazattal, 5 tartózkodással a bizottság általános vitára alkalmasnak tekintette.

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény, valamint a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4313. szám) (Dr. Jánosi György (MSZP), Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Dr. Pető Iván (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselők önálló indítványa (Általános vita)

Kettes napirend: műsorterjesztés, digitális.

Jánosi urat láttam az előtt a teremben, kérem, foglaljon helyet.

Mivel ötpárti az előterjesztés, tud-e olyat az előterjesztő, ami további vitát szülne.

DR. JÁNOSI GYÖRGY (MSZP): Tudomásom szerint nincs ilyen elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Akkor kérdezem, hogy ki kíván az előterjesztőhöz kérdést feltenni? (Nincs jelzés.) Ha nincs kérdés, akkor az általános vitára való alkalmasságáról azt gondolom, hogy az előterjesztők javaslata alapján érdemi döntés születhet.

Szavazás

Ki támogatja az általános vitát? (Szavazás.) Mivel ötpárti, egyhangú a bizottsági támogatottság. Köszönöm szépen Jánosi úrnak a megjelenést. További jó munkát.

A pártfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslat (T/4190. szám, új/átdolgozott változat a T/4119. szám helyett) (Tóbiás József és Puch László (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása)

Négyes napirend: a pártfinanszírozás. A módosító indítványok tárgyalásáról szól a mai napirendi pontunk.

Ebben: kormány? Nincs jelen.

Előterjesztőként szeretném, ha Podolák úr átvenné az ülés vezetését, amíg én, mint előterjesztő vennék részt.

(Podolák György, a bizottság alelnöke átveszi az ülés vezetését.)

PODOLÁK GYÖRGY, a bizottság alelnöke, a továbbiakban: ELNÖK: Kivételes alkalommal megadom Puch Lászlónak a szóbeli indoklás lehetőségét.

Amiről beszélünk, a 2007. november 8-i állapotnak megfelelő előterjesztés.

1-es: Hankó Faragó Miklós indítványát az előterjesztő?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, az előterjesztő támogatja.

ELNÖK: Előterjesztő támogatja. Kormány? Nincs jelen.

A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 2-est. Előterjesztő?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Előterjesztő nem támogatja, mert pontosítás szükséges.

ELNÖK: Előterjesztő nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmad.

3-as, Gusztost. Előterjesztő?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Itt is azt gondolom, hogy szakmai hiba van, mert a párt képviselőcsoportja nem tud a számviteli törvény szabályai szerint elszámolni, hisz ő az Országgyűlés Hivatalának része, tehát a 3-ast nem támogatjuk - tehát a 3-ast nem támogatjuk.

ELNÖK: (Szavazás.) A bizottság nem támogatja.

A 4-est: Hankót?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Itt azt gondolom, hogy értelmezési kérdés a dolog. Az ifjúsági szervezetek és más társadalmi szervezetek, tehát itt a kapcsolatban lépőnél van, az előterjesztő támogatja.

ELNÖK: Előterjesztő támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

5-öst?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Az előterjesztő nem támogatja. Bocsánatot kérek az előterjesztők nevében az 5-öst és a 6-ost tárgyaljuk együtt; csak azért mondom, mert ellenzéki képviselőtársaim is látom, hogy figyelik.

Tehát itt a kampányra fordítható felső határ meghatározásáról van szó. Az egyik módosító indítvány azt mondja, hogy a párttal bármely kapcsolatban lévő társadalmi szervezetnek is a költését be kell számítani, a másik meg egyszerűen csak azt mondja, hogy 2 milliárd legyen a felső határ. Tehát azt gondolom, hogy a kettő összefügg: ha beszámítjuk, vagy ha nem - ilyen értelemben kérem a bizottság döntését.

ELNÖK: Akkor a támogatás nem mehet mind a kettőre?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Mind a kettőre nem tud menni, az 5-öst nem támogatom az előterjesztők nevében.

ELNÖK: Tehát az 5-öst nem. A bizottság? (Szavazás.) Nem.

A 6-ost az előterjesztő támogatja?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 7-est?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Igen.

ELNÖK: A 7-est az előterjesztő támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 8-ast?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Igen.

ELNÖK: A 8-ast az előterjesztő támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 9-est?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Igen.

ELNÖK: Az előterjesztő támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 10-est?

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): A 10-est nem javaslom, mert a büntető törvénykönyv módosítása, tehát a szankcionálásnak egy nagyon kemény része; ha ezt elhagyjuk, akkor nem tudom, hogy mi értelme van az egész szigorításnak.

ELNÖK: Előterjesztő nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja. Köszönöm szépen.

PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Úgyis kétharmados, tehát majd eljön az az adott időpillanat, az igazság pillanata, amikor kiderül, hogy ki mit támogat.

(Puch László, a bizottság elnöke visszaveszi az elnöklést.)

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Van-e valakinek még észrevétele a napirendhez? (Nincs jelzés.)

Egyebek

Az egyebek közt kíván-e valaki szólni? (Nincs jelzés.) Köszönöm szépen.

A bizottsági ülést berekesztem, további kellemes napot, a Házbizottságnak átadjuk a helyünket.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 45 perc)

 

 

Puch László
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné