GIB-53/2007.
(GIB-78/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2007. december 3-án, 11 óra 35 perckor
a Parlament főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók: *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4303. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) *

Az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat (T/4221. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) *

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény, valamint a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4313. szám) (Dr. Jánosi György (MSZP), Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Dr. Pető Iván (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselők önálló indítványa) (Bizottsági módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4303. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

2. Az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat (T/4221. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

3. A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény, valamint a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4313. szám) (Dr. Jánosi György (MSZP), Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Dr. Pető Iván (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselők önálló indítványa) (Bizottsági módosító javaslatok megvitatása)

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság alelnöke

Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Szántó János (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott:

Puch László (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Baráth Etele (MSZP) megérkezéséig Szántó Jánosnak (MSZP)
Göndör István (MSZP) megérkezéséig Márfai Péternek (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP) megérkezéséig Gazda Lászlónak (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) Dr. Kapolyi Lászlónak (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ) Dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) Dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Dr. Rajmon Balázs főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Matejka Zsuzsanna kabinetfőnök (Egészségügyi Minisztérium)
Schlammadinger József főosztályvezető (Egészségügyi Minisztérium)
Vári Péter kormány-főtanácsos (Miniszterelnöki Hivatal)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP) a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó napot kívánok. Üdvözlöm a bizottság tagjait, a meghívottakat. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Eredendően három napirendi pont lett megküldve meghívó gyanánt: a közúti közlekedésről, az egészségbiztosítási pénztárakról és a műsorterjesztés című törvényi előterjesztések, ahol mindháromnál a módosító javaslatokat, illetve a műsorterjesztésnél majd szintén az önálló indítványhoz érkező módosító javaslatokat beszélnénk meg.

A napirend elfogadása

Kérdezem a bizottság tagjait, egyetértenek-e az előre megjelölt napirendi pontokkal. (Szavazás.) Köszönöm szépen. Egyetért a bizottság.

A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4303. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

Elsőként a közúti közlekedés előéleti pontrendszeréhez érkezett módosítókat tárgyalnánk. A kormány részéről Dr. Rajmon Balázs főosztályvezető úr van jelen.

Amiről beszélünk, az a 2007. november 28-ai ülés és az 1. módosító javaslatot Kontrát Károly képviselő úr adta be.

Kormány?

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja a benyújtott javaslatot.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot kapott.

2-es módosítót a kormány?

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány nem támogatja a módosító javaslatot.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot kapott.

3-as módosító javaslatot a kormány?

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja a módosító javaslatot.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot kapott.

4-est a kormány?

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatja az előterjesztő. (Dr. Fónagy János jelzi, hogy szólni kíván.)

Képviselő úr!

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Egy rövid indokolást tetszene nekünk adni, hogy miért nem támogatják ezeket, egy reménybeli konszenzus reményében, tehát elvi egyetértés van, mértékbeli differenciák vannak, hogy miért ez a merev elzárkózás.

ELNÖK: Más kérdés? Kérem a választ!

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm szépen. Annyit szeretnék mondani, hogy jelenleg tárcaálláspontot tudok képviselni.

A négy módosító javaslat közül kettő módosító javaslat - az ajánlás 2. pontjában, az ajánlás 3. pontjában szereplő módosító javaslat - a pontszámok csökkentése mellett olyan rendelkezéseket is elhagy, amelyek nélkül alkalmazhatatlan lenne 2008. január 1-jétől a törvény. Elhagyja a töredékpontokra vonatkozó rendelkezést, illetőleg azt a szabályt is, amely kimondja, hogy a törvény a módosító törvény hatálybalépése után a folyamatban lévő ügyekben melyik pontokat kell alkalmazni: a 2008 előttit vagy a 2008 utánit. Ez a jogalkalmazóknak nagyon komoly problémát jelentene, tehát ezeket a rendelkezéseket nem lehet a törvényjavaslatból nélkülözni.

Az ajánlás 4-es pontjában szereplő módosító javaslat kapcsán tulajdonképpen ez csak egy látszólagos csökkentés, ez valójában egy szigorítást eredményez a pontrendszer tekintetében. Itt ugyanis arról van szó, hogy a képviselő úr javasolja elhagyni az utánképzésnél megállapított pontokra vonatkozó rendelkezést, ugyanakkor a hatályos törvény is tartalmazza azt, hogy mikor lehet utánképzésen részt venni, és ha valaki részt vett az utánképzésen, akkor mennyivel csökkenti a pontszámokat. Viszont, ha ezt elhagynánk, ahogy a képviselő úr javasolja, akkor az a helyzet állna elő, hogy a törvényjavaslat szerint megemelt pontszámokhoz képest a korábbi ponthatárok alapján lenne az utánképzés megállapítva, ez pedig egy szigorítást eredményezne, hiszen ez jelenleg alacsonyabban van megállapítva. Tehát ezt ezért nem tudjuk semmiképpen támogatni.

Az ajánlás 1-es pontjában szereplő módosító javaslat pedig tulajdonképpen olyan mértékben csökkenti a pontokat, hogy itt mindösszesen egy-egy pont emelésre kerülne sor, ez arra figyelemmel, hogy 2006 év végén több mint 550 ezer személynek volt pont megállapítva és ebből mindösszesen 330 fő volt az, aki elérte a 18 pontot, ahol el kell venni a járművezetői engedélyt, illetőleg bevonásra kerülne, ezt indokolatlanul alacsonynak tartaná az előterjesztő. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm.

Fónagy képviselő úr!

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen. Ezzel együtt én tisztelettel javasolom, hogy akár egy bizottsági módosító benyújtását is fontoljuk meg, mert nincs elvi vita - a szigorítással is egyetértünk, ne legyen félreértés, tehát a szabályozás irányultságában is egyetértünk -, csak annak a mértékét vitatjuk, tehát túl nagy az ugrás a semmiből a mindenbe. Ezért kérem tisztelettel a tárcát is, hogy valamilyen - megint mondom - az alapszabályozással, a szigorítás irányával, mindennel egyetértve; de nagyon jó lenne, hogy ha ebben az egész társadalmat érintő dologban valamifajta konszenzusra tudnánk jutni, akár egy bizottsági módosító benyújtásával. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Én mindenképpen figyelemreméltónak tartom a képviselő úr javaslatát. Az a javaslatom, hogy közösen dolgozzon ki a minisztériummal egy ilyen módosító javaslatot, amelyet kapcsolódó módosítóként, ha kell a bizottság akár, be is tud adni; ha ezt minél előbb elkészítik, annál jobb - tehát ennek szerdáig el kellene készülni. Köszönöm szépen.

Még a 4-esről nem szavaztunk. A 4-es: Kontrát képviselő úr javaslatát nem javasolja a tárca. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmad és akkor vagy ehhez, vagy a többihez jön a kapcsolódó módosító.

5-ös Bárándy képviselő úr javaslatát.

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő, mert technikai pontosításról van szó, ezt támogatja.

ELNÖK: Támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Kiss Ferenc képviselő úr javaslatát a kormány?

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az előterjesztő nem támogatja a módosító javaslatot.

ELNÖK: Nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja.

Köszönöm. Más módosító javaslatról van tudomás? (Nincs jelzés.) Nincs. Köszönöm szépen.

Az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslat (T/4221. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

Következik a 2. napirendi pont. Minden képviselőtársam megkapta azt a listát, amely biztosítási pénztárakról szóló módosító javaslatok támogatási listája, ajánlási pontokhoz igazodva.

A kormány az alábbi ajánlási pontokat támogatja, felolvasnám.

2., 8., 11., 16., 30., 38., 39., 43., 46., 50., 55., 58., 59., 61., 62., 64., 65., 66., 67., 68., 70., 71., 74., 75., 76., 81., 82., 83., 85., 93., 94., 96., 105., 106., 107., 108., 113., 116., 117., 118., 120., 121., 122., 123., 125., 127., 130., 131., 132., 134., 135., 136., 138., 140., 143., 147., 149., 150., 157., 158., 159., 160., 164., 165., 166., 167., 168., 170., 171., 172., 173., 175., 177., 179., 180., 181., 182., 183., 184., 186., 187., 188., 189., 192., 193., 194., 195., 197., 200., 203., 204., 206., 207., 210., 211., 212., 213., 216., 218., 222., 227., 229., 231., 233., 234., 236., 237., 239., 244., 245., 247., 248., 250., 255., 256., 261., 264., 268., 269., 274., 284., 285., 287., 289., 290., 292., 293., 294., 295., 297., 299., 300., 301., 305., 310., 314., 315., 319., 321., 323.

Azt javasolnám, ugyanazt a technikát alkalmazzuk, mint ami a költségvetésnél volt, tehát a szerint történik a szavazás.

A kormány részéről Matejka Zsuzsa asszony, a kebinetfőnök vesz részt.

Megkérdezem, a kormány részéről a szavazás előtt kívánnak-e mondani véleményt. (Jelzik, hogy nem.) Nem kívánnak. Köszönöm szépen.

Természetesen a gyakorlat ugyanaz, mint amit az előzőekben technikában kialakítottunk. A nem támogatott vagy a támogatottak közül is van-e olyan, amit másik listán megkaptak képviselőtársaim, amit esetleg ki akarnak kérni, arról természetesen külön fogunk szavazni. (Dr. Fónagy János: A 235-ösről.)

Fónagy képviselő úr!

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Be szeretném jelenteni, hogy a Fidesz-KDNP-MDF nem kíván részt venni ennek a törvénytervezetnek a vitájában; tehát jelen vagyunk, de nem veszünk részt a szavazásban, kivéve a 235-ös Tóth Károly képviselő úr által benyújtott módosítót illetően, a vizitdíj ügyében, amit majd támogatni fogunk - a szavazás egyszerűsítése és általános nyilatkozatként. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát akkor a szavazás módjával a bizottság egyetért, ugyanazt a technikát folytatjuk, mint amit ez idáig az ilyen nagy módosító számmal bíró törvényjavaslatoknál. Ezek után - figyelembe véve, amit a képviselő úr mondott, ami a kormány ajánlási során természetesen nincsen rajta - először szavaznánk a kormány támogatotti soráról, utána szavaznánk a 235-ös, Tóth Károly módosító javaslatáról.

Tehát aki egyetért a kormány által támogatott ajánlási pontokkal, az kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen. 16 szavazat. Ellene? (Nincs jelzés.) Tartózkodott? (Szavazás.) Nincs tartózkodás. Tehát a bizottság támogatja 16 szavazattal a kormány ajánlási pontjait.

A 235-ösről, Tóth Károly módosító javaslatáról - a 115. oldalon. Kíván-e ehhez hozzászólást tenni a bizottságból bárki? (Nincs jelzés.) Nincs hozzászóló.

Aki támogatja a 235-öst, melyet a kormány nem támogat, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Igen szavazat 9. Nem szavazat? (Szavazás.) 11 nem. Tartózkodott? (Szavazás.) 2. Egyharmad.

(Dr. Kapolyi László: Elnök úr, esetleg a bizottságban szabad szóbahozni, ami itt most elhangzott pont a javaslattevő szájából?) Képviselő úr, nem tudom, hogy mi a döntés. Én ott voltam - elnézést kérek és ez szokatlan forma, hogy a bizottság előtt beszélünk ilyen kérdésről -, (Dr. Kapolyi László: Én is ott voltam.) de tapasztalt képviselőtársaink ülnek az ellenzéki sorokban is, és tökéletesen megértik. A frakcióülés nem zárt, nem zárta le a témát, nincs benne döntés, ezért az egyharmad teljesen jogos a bizottság részéről, hogy egyharmaddal továbbküldi, hiszen ez mindenre módot és lehetőséget ad. Úgy gondolom, hogy a bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői a szükséges szavazatokkal tartották életben ezt a módosító javaslatot. Egyetért a bizottság? Tehát nem kívánnak ezen változtatni, a számokon, senki? (Nincs jelzés.) Köszönöm szépen.

Akkor a kiemelt 235-ös módosító javaslatot a bizottság egyharmaddal továbbküldi, életben tartja. Sajnos összefügg a 265., 277-el, de azzal nem tudunk mit kezdeni. Köszönöm szépen. (Dr. Beczkay Edit főtanácsadó: Lehet külön is szavazni.) Nem szavazzuk meg külön.

Most amiről szavazunk. Azokat, amely az ellenzéki képviselőtársaink által benyújtott - kénytelen vagyok a jegyzőkönyvnek felolvasni: 3., 4., 6., 7., 9., 10., 12., 13., 17., 19., 21., 22., 35., 51., 52., 63., 72., 78., 83., 94., 85., 86., 95., 153., 154., 155., 161., 162., 190., 193., 196., 205., 225., 249., 251., 257., 259., 260., 264., 266., 267., 272., 273., 275., 279., 291., 303., 304., 306., 309., 318-as számú módosító javaslatokat a kormány nem támogatja. Támogatja-e bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, tehát egyharmadot sem kapott az ellenzéki képviselőtársaink módosító javaslata, és természetesen ez vonatkozik az összes többi módosító javaslatra, amely ebben a széles ajánlásban benne van.

Megkérdezem a kormányt, hogy tudnak-e újabb módosító javaslatról, melyről itt a bizottság előtt szólni kéne.

SCHLAMMADINGER JÓZSEF (Egészségügyi Minisztérium): Nem tudunk elnök úr, köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Köszönöm a bizottságnak, ezt a napirend pontot lezárom. A módosító javaslatokon átmentünk és érdemben szavaztunk róla.

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény, valamint a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/4313. szám) (Dr. Jánosi György (MSZP), Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz), Dr. Pető Iván (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselők önálló indítványa) (Bizottsági módosító javaslatok megvitatása)

Következik műsorterjesztési és a digitális ajánlás T/4313-as módosító javaslata. Az előterjesztő Jánosi, Cser-Palkovics, Pető, Herényi képviselő urak közül bárki, vagy a Kulturális bizottságból jelen van-e. (Nincs jelzés.) Nincs jelen. A kormány részéről van-e jelen bárki (Igen.), kéretik odafáradni.

Azt kérdezném, tehát a legutóbb 2007. november 28-ai állapotnak megfelelő T/4313/15-ös előterjesztésben van-e olyan, amit a kormány nem támogat.

VÁRI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): Jó reggelt kívánok. Vári Péter vagyok, a MeH képviseletében. Csak tárcaálláspontot tudok képviselni, amit a tárca nem támogat, ez pedig a Dtv. 39. § szakaszának (2) bekezdésének a c) pontja, ahol 12 hónapon belül...

ELNÖK: Ajánláspontot mondjon, ne haragudjon, tehát az 1-es, a 2-es...

VÁRI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): Az 1-es.

ELNÖK: Tehát az 1-esből a c) pontot nem.

VÁRI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): Nem, azt nem. (Márfai Péter: Így nem tudjuk szétszedni, olyan nincs, hogy az egyik pontot nem.)

VÁRI PÉTER (Miniszterelnöki Hivatal): Az első módosító javaslat egyetlen-egy pontban kívánja módosítani az eredeti törvény szöveget.

ELNÖK: Előterjesztő egyetért, a kormány képviselője nem foglalt állást ennél a pontnál. Tehát tárca álláspont nem. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 2-es módosítót szintén a Kulturális bizottság adta be. Itt az előterjesztő egyetértett, a kormány képviselője egyetértett. (Vári Péter: Igen.) Nem változott azóta az álláspont.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Egyetért.

A 3-asnál hasonlóképpen egyetértett az előterjesztő, kormány. A bizottság? (Szavazás.) Egyetért.

A 4-esnél egyetértett az előterjesztő és a kormány is. A bizottság? (Szavazás.) Támogatva.

Az 5-ösnél hasonlóképpen egyetértett mindkettő. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 6-osnál hasonlóképpen egyetértett mindkettő. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 7-es egyetértett mindkettő. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Köszönöm szépen.

Egyebek

Elnézést kérek, még egy dolgot kell bejelenteni a szerdai MÁV üléssel kapcsolatosan. Edit mondja el, hogy hogy áll a forgatókönyv.

DR. BECZKAY EDIT főtanácsadó: Kérünk szépen minden képviselő urat, hogy jelezze, hogy ki az, aki jön a kihelyezett ülésre és ki az, aki nem, mert a mai nap délután ezt le kell adnom, hogy az előkészületek megtörténhessenek. 11 órakor lesz az ülés.

ELNÖK: Hogy lehet odamenni, még azt tessék elmondani.

DR. BECZKAY EDIT főtanácsadó. Ha valaki igényli, akkor rendelünk autóbuszt, a kihelyezett ülés címe: Andrássy út 73-75., de benne van a meghívóban egyébként. Természetesen az előtte lévő bizottsági üléstől is függ, hogy mikor tudunk indulni; kérjük, hogy mindenki jelezze, hogy tud-e jönni és mivel.

ELNÖK: Az egyszerűsítés kedvéért, mert bonyolult az élet a mai nap a parlamentben. Az a kérésem, hogy Edit szervezze meg, mindenkivel telefonon beszéljen, hogy ki vesz rajta részt, és hogy megy oda, és holnapra pontosan tudják, hogy mi a történés.

Van-e valakinek más bejelentése. Nyilván láttátok, hogy szerda reggel fél kilenckor a közlekedési albizottság az egyes közlekedési törvényekről szóló módosító javaslatokat fogja megbeszélni, amelyek kapcsolódó módosítóként fognak bejönni, hiszen a mai nap folyamán lesz ennek a részletes vitája; olyan túl sokat nem jelent ez, hiszen vélhetően a kapcsolódó módosító javaslatok fogják rendbe tenni ezt az egész vonalat.

Van-e más bejelentés? (Nincs jelzés.) Nincs. Köszönöm szépen a részvételt, szevasztok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 03 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné