GIB-11/2008.
(GIB-93/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2008. április 8-án, 13 óra 03 perckor
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent: *

Helyettesítési megbízást adott: *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók: *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: Az egyes elkobzott dolgok közérdekű felhasználásáról szóló 2000. évi XIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5197. szám) (Bányai Gábor (Fidesz) képviselő önálló indítványa) *

Dr. Rajmon Balázs (IRM) állásfoglalása *

Szavazás a képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről *

A közraktározásról szóló 1996. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5394. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Bots Dénes (GKM) szóbeli kiegészítése *

Szavazás *

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5011. szám) (Pettkó András (MDF) képviselő önálló indítványa) (Általános vita) *

Dr. Gárdos Péter (IRM) állásfoglalása *

Kérdések, vélemények, válaszok *

Szavazás *

A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám) (Font Sándor, Császár Antal (Fidesz), Bedő Tamás, Kis Péter László (MSZP), Dr. Simicskó István, Dr. Medgyasszay László (KDNP), Velkey Gábor, Dr. Bőhm András (SZDSZ), Karsai Péter és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa) (A Mezőgazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása) *

 



Napirendi javaslat

1. Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: Az egyes elkobzott dolgok közérdekű felhasználásáról szóló 2000. évi XIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5197. szám) (Bányai Gábor (Fidesz) képviselő önálló indítványa)

2. A közraktározásról szóló 1996. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5394. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

3. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5011. szám) (Pettkó András (MDF) képviselő önálló indítványa) (Általános vita)

4. A büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5028. szám) (Dr. Szabó Éva és Kovács Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

5. Egyes pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5299. szám) (Módosító javaslatok megvitatása)

6. A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám) (Font Sándor, Császár Antal (Fidesz), Bedő Tamás, Kis Péter László (MSZP), Dr. Simicskó István, Dr. Medgyasszay László (KDNP), Velkey Gábor, Dr. Bőhm András (SZDSZ), Karsai Péter és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa) (A Mezőgazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslat megvitatása)

7. Az atomenergia 2005. és 2006. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/4149. szám) (A Honvédelmi és rendészeti bizottság önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) [1]

[1] Amennyiben módosító javaslat érkezik.

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent:

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság alelnöke

Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Márton Attila (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott:

Puch László (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP) Gazda Lászlónak (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP) Dr. Baráth Etelének (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP) Dr. Tompa Sándornak (MSZP)
Szántó János (MSZP) Dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók:

Dr. Rajmon Balázs főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Bots Dénes főosztályvezető-helyettes (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Dr. Gárdos Péter osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Dr. Kis Norbert főosztályvezető (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 13 óra 03 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Üdvözlöm a Gazdasági bizottság tagjait, a meghívottakat, akik érdeklődnek az ülésünk után.

Írásban megkapták a bizottság tagjai a napirendi pont javaslatokat.

Mielőtt szavazásra tenném fel a napirendet: a 4-es napirendi pontnak, amely a büntető törvénykönyvről szól, itt a tárca kéri, hogy halasszuk el ennek a tárgyalását. Az 5-ös napirendi pontot, amely az egyes pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó törvények módosításáról szól, itt nincs módosító javaslat; hasonlóképpen a 7-es a napirendi pontot, melyet ma tárgyalt a parlament: az atomenergia 2005., 2006. évi alkalmazásának biztonságáról szóló jelentéshez nincs módosító javaslat. Így tisztelettel kérem, hogy értsen egyet a bizottság azzal, hogy ezeket levesszük a tárgyalandó napirendi pontok közül, és a maradékot tárgyalnánk meg - tehát a hétből három napirendi pontot levennénk.

A napirend elfogadása

Aki így egyetért a jelzett napirendi pontokkal, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy egyhangúlag a bizottság egyetértett a mai tárgyalandó napirendi pontokkal, egyben megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: Az egyes elkobzott dolgok közérdekű felhasználásáról szóló 2000. évi XIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5197. szám) (Bányai Gábor (Fidesz) képviselő önálló indítványa)

Képviselői indítványról van döntés tárgysorozatba-vételről: az egyes elkobzott dolgok közérdekű felhasználásáról szóló 2000. évi törvény módosításáról szóló javaslat, a T/5197-es szám alatt. Előterjesztő: Bányai Gábor a Fidesz részéről.

A kormány részéről dr. Rajmon Balázs főosztályvezető úr van jelen?

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Előterjesztő kíván-e mondani valamit? (Nincs jelen.) Nem látom az előterjesztőt, nincs jelen.

A kormány részéről?

Dr. Rajmon Balázs (IRM) állásfoglalása

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Jó napot kívánok. Jelenleg tárcaálláspontot tudok mondani. A tárca álláspontja az, hogy nem tudja a jelenlegi formában támogatni ezt a törvényjavaslatot. Ennek oka az, hogy a törvényjavaslatnak az alapelvét teljes egészében áttörné, miszerint jelenleg csak a természetes rászoruló személyek egyéni szükségleteiket meg nem haladó mértékben kaphatnak ezekből a javakból. Ez a törvényjavaslat egyértelműen arra irányul, hogy a polgárőrség elkobzott gépjárműveket kapjon, illetőleg egyéb intézményeket is felsorol, amelyekkel - nem húzva az időt - több olyan probléma is van, hogy a jogellenes megkülönböztetés tilalmába ütközik, nem teremtene meg alapvető eljárási garanciális szabályokat, amelyek ahhoz lennének szükségesek, hogy ezek az intézmények kaphassanak ezekből a társadalmi szükségleteket kielégítő javakból.

Nem húzva az időt, azt szeretném mondani, hogy nem tudjuk támogatni jelenleg ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm.

ELNÖK: Értve vagyon, köszönöm szépen. Tehát az előterjesztő nincs jelen, a kormány részéről a szakmai megközelítés érthető módon azt támasztaná alá, hogy nem javasolják.

Van-e észrevétel? (Nincs jelzés.) Nincs észrevétel.

Szavazás a képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről

Szavazásra teszem fel. Aki egyetért azzal, hogy az indítványt tárgysorozatba vesszük, az kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm: hét., ellene, aki nem ért egyet vele, hogy tárgysorozatba kerüljön: (Szavazás.) tizenhárom. Jelentős többség, tehát a bizottság nem javasolja tárgysorozatba venni az előterjesztést. Köszönöm szépen.

A közraktározásról szóló 1996. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5394. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Második napirendi pontunk: a közraktározásról szóló '96 évi törvény, T/5394-es előterjesztése alapján - általános vitáról kell döntenünk, hogy alkalmas-e.

A kormány nevében Bots Dénes főosztályvezető úr. Van-e nagyon rövid szóbeli kiegészítése a főosztályvezető úrnak?

Bots Dénes (GKM) szóbeli kiegészítése

BOTS DÉNES (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Nagyon rövid leszek. 1996 óta a törvénynek nem volt átfogó felülvizsgálata. Ez a törvényjavaslat, amely most a tisztelt bizottság előtt van, ez az átfogó felülvizsgálatot célozza.

A javaslat, a tervezett módosítások egyszerű, könnyen betartható, egyenlő esélyeket teremtő előírásokat tartalmaznak, amelyeket a nagyszámú kis, mikro- középvállalkozók is nyomon tudnak követni. A javaslat megoldást kínál az áruk kényszerértékesítésének gyorsabb és költségtakarékosabb lebonyolítására, pontosítja a közraktári felügyeletnek a feladat- és hatáskörét, meghatározza, hogy a felügyeleti díj az eljáró hatóságé és végül eleget tesz a belső piaci szolgáltatásokról szóló közösségi irányelvben foglaltaknak.

A tervezetet a szokásos államigazgatási egyeztetési körön kívül külön egyeztettük a Bankszövetségnek és a Biztosítási Szövetségnek, valamint az összes közraktárnak a képviselőivel, értékes javaslataikat a tervezet tartalmazza, kérem, hogy szíveskedjenek azt támogatni. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A bizottság részéről van-e kérdés, észrevétel, megjegyzés. (Nincs jelzés.) Nincs észrevétel, megjegyzés, hozzászólás sincs.

Mivel főbizottság, kijelölt bizottság vagyunk ebben a kérdésben, többször beszéltünk róla, megfelelő ismeretekkel rendelkezünk.

Szavazás

Előbb szavazásra tenném fel. Aki egyetért azzal, hogy a közraktározásról szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmas, az kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen. A bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja.

Mivel előadót kell állítanunk, mint első helyen kijelölt bizottság, javaslom Göndör képviselő urat a bizottság véleményének a tolmácsolására. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm. Megállapítom, hogy egyhangúlag a bizottság elfogadta. Köszönöm szépen a kormánynak.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5011. szám) (Pettkó András (MDF) képviselő önálló indítványa) (Általános vita)

A hármas napirendi pont: a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi, T/5011-es szám alatt - általános vitára való alkalmasságról kell dönteni.

A tárcát dr. Gárdos Péter osztályvezető úr képviseli.

Egy rövid szóbeli kiegészítést kérek, mivel Pettkó képviselő urat nem látom, aki ennek az előterjesztője, ezért a kormány véleményét kérem az előterjesztéssel kapcsolatosan.

Dr. Gárdos Péter (IRM) állásfoglalása

DR. GÁRDOS PÉTER (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm. A kormány jelen formájában nem kívánja támogatni az előterjesztést.

Jelenleg van folyamatban egy rendkívül átfogó Ket. módosítás előkészítése. A módosításnak az egyik leglényegesebb eleme a közigazgatási hatósági eljárások elektronizálása és a ma létező elektronikus szabályok átfogó felülvizsgálata. Ez egyrészt az elektronikus kommunikáció lehetőségét kívánja megteremteni, illetve a hatályosnál sokkal szélesebb körben biztosítani és garanciális szabályokkal körülbástyázni. Másrészt viszont felül kívánja vizsgálni az ügyfélkapura vonatkozó hatályos szabályokat. Egyrészt még nem történt meg a törvény hatálybalépése óta az ügyfélkapura vonatkozó adatok elemzése, felülvizsgálata, ezt kívánja egyrészt megvalósítani az előterjesztés; másrészt pedig egyszerűsíteni kívánja a szabályozást: egyrészt a szabályok számának csökkentésével, másrészt pedig a technikai fejlődésnek nem kívánja útját állni, ezért a szabályok jelentős részét rendeleti szintre kívánja utalni.

Ebben a módosításban a kormány kezelni kívánja többek között azt is, amit Pettkó képviselő úr előterjesztett, ennél egy kicsit finomabb formában, ami nem tenné kötelezővé feltétlenül a kiállítását, de annyit mindenképp szeretnénk elérni, hogy minden egyes ügyintézés során, amikor ez lehetséges, a hatóság ajánlja fel az ügyfélkapu elkészítését, és ennek megfelelően az ügyfél szabadon dönthet, hogy kíván-e élni ezzel a lehetőséggel vagy sem. Ez az előterjesztés vélhetőleg legkésőbb augusztusban a Ház elé kerül, hogy szeptemberben erről már dönthessen az Országgyűlés, ezért kérem, hogy a bizottság fogadja el ezt a kormányálláspontot most.

Kérdések, vélemények, válaszok

ELNÖK: Köszönöm. Tehát ezt a formát a kormány nem támogatja.

Kérdés a bizottság részéről. (Dr. Rétvári Bence jelentkezik.)

Tessék parancsolni!

DR. RÉTVÁRI BENCE (Fidesz): Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne. Hogy ha Pettkó úr javaslatát - gondolatkísérlet - elfogadná a parlament, lenne kapacitása arra a mostani intézményrendszernek, hogy mindenkinek, aki új igazolványt csináltat, annak kiadjon egy kódot, és jórészt azt használja a későbbiekben - tehát maga az infrastruktúra elvileg adott lenne ehhez?

DR. GÁRDOS PÉTER (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen. Az infrastruktúra nagyrészt már ma is adott, most - ha jól tudom - körülbelül 600-610 ezer ügyfélkapu regisztráció létezik, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez a szám jelentősen megnövelhető. Tehát a mostani infrastruktúra is tudná ezt kezelni, de természetesen folyamatban van több olyan fejlesztés is, ami egyrészt az ügyfélkaput, másrészt a kormányzati gerinchálózatot is jelentősen szeretné megerősíteni; ez várhatóan az év végéig lezajlik, tehát nem látom akadályát annak, hogy sokkal jelentősebb kör hozzájusson az ügyfélkapuhoz.

ELNÖK: Köszönöm.

Márfai Péter alelnök úr!

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Tisztelt Bizottság! A Pettkó-féle javaslat tartalmában lényegében egy teljesen hétköznapos javaslat, ezt, ha úgy tetszik, a végrehajtási utasítások körében az okmányirodák működtetésének szabályrendszerében is akár kezelni lehetne, tehát ilyen szintű a dolog - teljesen hétköznapos, teljesen normális, teljesen emberi a megközelítés. Hajlok rá, hogy egy ilyenfajta kényszer a szabályozásban jelenjen meg.

Az más kérdés, hogy a magam részéről még ezt, ugyanezt a hálózatot említettem, tehát az önkormányzati feladatok körét bővíteném most ugyanis ezzel a lépéssel, ezt még nem látom biztosítottnak - tehát itt vannak csak kétségeim. Tehát nem a szabály logikája, annak hasznossága oldaláról van problémám, hanem az, hogy az okmányirodák és azok működése feladatoldalról ilyen módon terhelhetők; annak megvan a módja, az oda-visszajelzés egy iteráció folyamatán lehet bevinni ebbe a rendszerbe újabb feladatot, ezért vannak kétségeim kizárólag. Köszönöm.

ELNÖK: Más észrevétel? (Nincs jelzés.) Nincs több észrevétel.

Tehát a kormány nem javasolja. Az elhangzott vélemények alapján kell képviselőtársaimnak dönteni.

Szavazás

Aki egyetért azzal, hogy általános vitára alkalmas Pettkó képviselőtársunk előterjesztése, az kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) 1 igen. Ellene? (Szavazás.) 14. Tartózkodás? (Szavazás.) 7. Tehát 14 nemmel általános vitára nem tartotta alkalmasnak a bizottság az előterjesztést. Köszönöm szépen. Ezt a napirendi pontot befejeztük.

A pálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló törvényjavaslat (T/5010. szám) (Font Sándor, Császár Antal (Fidesz), Bedő Tamás, Kis Péter László (MSZP), Dr. Simicskó István, Dr. Medgyasszay László (KDNP), Velkey Gábor, Dr. Bőhm András (SZDSZ), Karsai Péter és Pettkó András (MDF) képviselők önálló indítványa) (A Mezőgazdasági bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása)

Marad a pálinkáról szóló módosító javaslatok. A kormány részéről dr. Kis Norbert van jelen.

Amiről beszélünk, a T/5010/52, 53, 54-es és 55-ös módosító javaslat.

Az első, tehát az 52-es módosító javaslatot, melyet a Mezőgazdasági bizottság nyújtott be.

Kormány?

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A tárca nevében tudok nyilatkozni.

Az 52-es számú bizottsági módosító javaslatot támogatja az FVM.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 53-ast?

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca nem támogatja, mert helyette az 55-ös pontosabb megfogalmazást tartalmaz.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot sem kapott.

Az 54-est?

DR. KIS NORBERT (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 55-öst a tárca támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Más módosító javaslatról nincs tudomásunk. Köszönöm szépen.

Egyéb javaslat? (Nincs jelzés.) Köszönöm szépen.

Elnézést kérünk a bizottságtól, hogy a keddi napra szerveztük a mai bizottsági ülést; a holnapi naptól nagyon sokan vannak távol, és nem tudtuk volna megtartani érdemben a bizottsági ülést, tehát köszönjük szépen, hogy eljöttetek.

Nagy tisztelettel kérném, kapott mindenki értesítést arról, hogy ma 3 óra magasságától a török energiaügyi miniszter, sok képviselő és a legnagyobb török cégek vezérei - energetikai cégek vezérei - jönnek ide a Gazdasági bizottság energia bizottságával találkozni. Akinek van kedve, maradjon itt, tehát 3 óra után; már egynéhányan bejelezték, hogy itt lesznek, de szívesen látunk mindenkit.

Köszönöm szépen, hogy itt voltatok, szervusztok, viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 13 óra 22 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság alelnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné