GIB-13-2008.
(GIB-95/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2008. április 23-án 09.30 órakor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Elnöki bevezető, szavazás a napirendről *

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényjavaslat (T/5450. szám) (Általános vita) *

Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5396. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

 



Napirendi javaslat

1. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

3. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényjavaslat (T/5450. szám) (Általános vita)

4. Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5396. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

5. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Puck László (MSZP), a bizottság elnöke

Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP)
Dr. Józsa István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Szántó János (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Deák András (KDNP)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Hagyó Miklós (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) dr. Kálmán Andrásnak (MSZP)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz) megérkezésééig dr. Fónagy Jánosnak (Fidesz)
Deák András (KDNP) megérkezéséig Nagy Sándornak (Fidesz)

 

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Gérnyi Gábor mb. főosztályvezető (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Köncse Tamásné szakértő (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium)
Dr. Herczog László szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Dr. Sepsi Tibor főosztályvezető (Miniszterelnöki Hivatal)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 09 óra 40 perc)

Elnöki bevezető, szavazás a napirendről

PUCH LÁSZLÓ (MSZP), a bizottság elnöke, továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Tisztelt Megjelentek! A bizottsági ülést megnyitom, a jelenléti ív szerint a bizottság éppen határozatképes. Képviselőtársaim írásban megkapták a mai ülés napirendi javaslatát. Kérdezem, van-e észrevétel? (Nincs jelentkező.) Nincs. Köszönöm. Szavazzunk. Ki fogadja el a napirendi ajánlást? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat (T/5448. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Első napirendként a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat általános vitája következik. Kérem a kormány képviselőjét, tegye meg hozzászólását.

GÉRNYI GÁBOR (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium): Köszönöm. Tisztelt Bizottság! A múlt héten a gazdasági reklámtörvény kapcsán találkoztunk, most ugyanahhoz az európai uniós irányelvhez tartozó következő törvényjavaslatról beszélünk. Az irányelv, ami alapján ez a törvény is elkészült, azzal a sajátossággal rendelkezik, hogy maximum harmonizációra kötelezi a tagállamokat. Tehát a tagállamok az ezen irányelven túlmutató szabályozást nem alkothatnak. A törvényjavaslat rögzíti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat általános tilalmát, meghatározva a tisztességtelenség kritériumait. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat átfogó tilalmán belül az irányelv önállóan is szabályozza a tisztességtelenség legjellemzőbb előfordulási eseteit: a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak és az agresszív kereskedelmi gyakorlatnak a tilalmát. A szabályozás harmadik szintjén az irányelv egy ún. feketelistában kiemel bizonyos tényállásokat, amelyeket súlyosságuknál vagy valamilyen sajátos oknál fogva a körülmények további mérlegelése nélkül feltétlenül tisztességtelennek nyilvánít.

Végezetül a törvényjavaslat támogatja az önszabályozást, valamint a magatartási kódexek alkalmazását, amelyek alkalmasak lehetnek a hatósági eljárás nélküli vitarendezésre is. Köszönöm elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm. Kíván valaki szólni az általános vitára alkalmasság tekintetében? Azt gondolom, a szabályozás indokoltságát senki nem vitatta az előkészítés során. Természetesen tartalmi vitára lesz lehetőség a plenáris ülésen, majd azt követően a módosító indítványokkal összefüggésben. (Nincs jelentkező.) Ki támogatja az általános vitát? (Szavazás.) A bizottság támogatja. Előadónak Józsa Istvánt javaslom. Ki fogadja el? (Szavazás.) Egyhangú. Köszönöm.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5449. szám) (Általános vita) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Következik a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája. Megadom a szót az államtitkár úrnak.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szakállamtitkár (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Köszönöm. Tényleg rövid leszek, csak a főbb pontokra szeretném felhívni a figyelmet. A törvény megalkotását egyrészt éppen az előző napirendben tárgyalt irányelv jogharmonizációs feladatai, illetve az elfogadott fogyasztóvédelmi koncepció végrehajtása tette szükségessé. Ez a harmadik középtávú fogyasztóvédelmi politika. Ami a törvényjavaslat tartalmát illeti, hat pontban mondanám el.

Az egyik a fogyasztók tájékoztatásának az erősítése, a másik lényeges elem a bírságszabályoknak a módosítása, a harmadik a panaszkezelés, ügyfélszolgálat új alapokra helyezése, illetve megerősítése, negyedikként a gyermekek és fiatalkorúak védelmét szolgáló különös rendelkezések, miután úgy gondoljuk, hogy erre a korosztályra különös figyelmet kell fordítani. Ötödikként a békéltető testületek megerősítése, ideértve azt, hogy a törvény tartalmazza, hogy az államnak gondoskodnia kell a testületek finanszírozásáról és végül hatodik a fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés és eljárás hatáskörének a rendelkezése. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Képviselő uraké a szó.

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Bizottság! Előre bocsátom, hogy mind magát a szabályozott területet, mind magát az indítványt kiemelkedő jelentőségűnek tartjuk és szabályozását, újragondolását feltétlenül szükségesnek. Ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy az előttünk lévő javaslat még nem kellően kimunkált. Ezért mint a kormány tisztelt képviselője által is említett területeken, így a békéltető testületekre, a közzététel szabályainak változása, a kamarák hatásköri terjedelmével kapcsolatban, valamint a keresetindításra vonatkozó rendelkezések miatt mi azt javasoljuk, hogy az előterjesztő folytasson ezzel kapcsolatban további egyeztetéseket. A jelenlegi javaslat változatlan formában történő előterjesztése esetében mi tartózkodni fogunk az általános vitára való alkalmasság megítélésénél. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Józsa urat illeti a szó.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm. Én megértem Fónagy képviselő úr felvetését, aggályait, ugyanis hasonló problémák merültek fel az eseti bizottságban. Közel egy éve foglalkozik a fogyasztóvédelmi eseti bizottság ezekkel a kérdésekkel, és ezek azok a kikristályosodási pontok, amiben mindenki egyetértett. Tehát itt biztos, hogy jó sok feladat van még, amit meg kell oldani, de valahol el kellene kezdeni. Úgyhogy én azt javaslom, hogy kerüljön be általános vitára, akkor legalább már sínen lesz. A parlamenti tárgyalási folyamatban is lehet ezeket még bővíteni és természetesen ezzel nem ér véget a törvényalkotási folyamat, csak egy lényeges fejezetéhez érkezett. Úgyhogy kérem a képviselőtársaimat a támogatáshoz. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Márfai alelnök úr!

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Köszönöm elnök úr. Csak megemlítem, hogy egy részterületnek, az elektronikus hírközlésről szóló törvény által szabályozott területnek az összhangját megteremti és ezzel a szabályozással érdemes arra, hogy az általános vitát követően a szinkronitást megteremtsük az elektronikus hírközlési törvénnyel. Erre lesz néhány javaslatunk, amit érdemes lesz figyelembe venni. Természetesen az általános vitára való alkalmasságot messzemenően támogatjuk. Köszönöm a figyelmet.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az általános vitára való alkalmasság tekintetében a képviselők képben vannak, természetesen tudomásul véve, hogy még nagyobb területen és még pontosabb szabályozási igények is megjelentek és erre azért a parlamentben, az Országgyűlés által létrehozott eseti bizottságban is vannak folyamatos tárgyalások, ami ellenzék és kormány részéről folyik. Valamint én szeretném, amennyiben első helyen kijelölt bizottságként foglalkoznánk a dologgal, hogy akkor Koszorús és Józsa képviselő urak a Kisvállalkozási albizottságunk egy ún. külön napirendben előkészítenék ezt a következő bizottsági ülést követően, vagyis a plenáris ülést követően, az általános vita folyamán, hogy milyen módosításokkal és hogyan lehetne konszenzust létrehozni ebben a törvényben. Hiszen úgy gondolom, hogy maga a fogyasztóvédelem közös érdekünk és jelenleg ebben vannak még elmaradásaink és nemcsak uniós irányelvek miatt mondom ezt, hanem ténylegesen szükség van arra, hogy a magyar társadalmat egy nagyobb védelem érje e tekintetben. Latorcai úr!

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm. Tisztelt Bizottság! Javaslom az ellenzéki képviselők nevében, hogy elnök úr majd hasson oda, hogy - megkezdtük a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény vitáját, az általános vita most itt elnapolásra került, de - a parlamentben ez a két törvény párhuzamosan fusson, ne váljon el így egymástól. Ez a szüneteltetés erre most lehetőséget ad, hogy ez így kialakuljon. Mert annyira párhuzamos tevékenységeket fed le, hogy amikor majd a módosító indítványok készülnek, a két törvény harmonizációja is megtörténhessen. (Koszorús László érkezik.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. A három törvény általános vitájának összevágására minden kormányzati szándék megvan és a kormányzati többség is ezt támogatja, mégpedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen magatartás, a fogyasztóvédelemről szóló és a reklámtörvény röviden. Ez együtt fog menni és úgy gondolom, hogy az albizottságban is együtt lehet kezelni ezt a dolgot. Fónagy úr elmondta az ön véleményét (Koszorús László felé.) és abban maradtunk, hogy a módosító indítványok előkészítése a bizottságunk albizottságában történik. Lesz idő és lehetőség arra, hogy megpróbáljuk a három törvény összhangját és a konszenzust is létrehozni.

A bizottságot kérdezem, hogy ki támogatja? (Szavazás.) Tizenegy igen és nyolc tartózkodással a bizottság támogatja az általános vitára való alkalmasságot. Van egy kisebbségi és egy többségi hozzászólásunk. Koszorús úr a kisebbségi és Józsa úr a többségi. Köszönöm.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényjavaslat (T/5450. szám) (Általános vita)

A harmadik napirendi pontra térünk át. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényjavaslat általános vitájára. Kérdezem a képviselő uraktól, hogy van-e kérdés az általános vitával kapcsolatban. Hiszen nem első helyen kijelölt bizottság vagyunk és a képviselők megkapták az indokolásokat. (Nincs jelentkező.) Ha nincs kérdés, kérdezem, ki támogatja az általános vitára való alkalmasságot. (Szavazás.) Tizenegy, nyolc tartózkodással a bizottság általános vitára való alkalmasnak tekinti. A mezőgazdasági bizottság fogja a többségi és a kisebbségi véleményt elmondani, mi nem kívánunk előadót állítani, viszont Józsa úr figyelmét felhívjuk, hogy ha az albizottságban módosítás történik, erre figyeljen oda. Köszönöm.

Az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5396. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

A negyedik napirendi pont következik. Az 1-es dr. Salamon László módosító indítványa.

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. 2-es Tóth András képviselő indítványa.

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. 3-as?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. 4-es?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada sem támogatja. 5-ös?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. 6-os?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. 7-es?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. 8-as?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. 9-es?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. 10-es?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság is támogatja. 11-es?

DR. SEPSI TIBOR (Miniszterelnöki Hivatal): Nem támogatjuk.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) A bizottság egyharmada támogatja. Kérdezem én, hogy van-e valakinek tudomása egyéb indítványról? (Nincs jelentkező.) Nincs. Köszönöm szépen. Önnek is köszönöm. Egyebekben nem kívánok semmit mondani. Más valaki óhajt-e? (Nincs jelentkező.) Nem kíván. Köszönöm. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 09 óra 57 perc)

Puch László

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Lajtai Szilvia