GIB-25/2008.
(GIB-107/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2008. szeptember 15-én, hétfőn, 12 órakor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2008. június 9-ei ülésnapján elfogadott, a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvény (Zárószavazás előtti módosító javaslatok megvitatása) *

Egyebek *

Napirendi javaslat

1. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2008. június 9-ei ülésnapján elfogadott, a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvény (A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/5589/113. számon került iktatásra)

(Zárószavazás előtti módosító javaslat megvitatása a Házszabály 107. §-ának (2) bekezdése alapján)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György elnök (MSZP)

Márfai Péter alelnök (MSZP)

Dr. Latorcai János alelnök (KDNP)

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Gazda László (MSZP)

Göndör István (MSZP)

Dr. Kálmán András (MSZP)

Kiss Ferenc (MSZP)

Dr. Suchman Tamás (MSZP)

Dr. Szanyi Tibor (MSZP)

Dr. Tompa Sándor (MSZP)

Lakos Imre (SZDSZ)

Bencsik János (Fidesz)

Koszorús László (Fidesz)

Márton Attila (Fidesz)

Nagy Sándor (Fidesz)

Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)

Molnár Béla (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Józsa István (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Püski András (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz) dr. Nyitrai Zsoltnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Tompai Géza főosztályvezető (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Jaskó Zoltán (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Ország Renáta (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Dr. Kacskovics Imréné (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Menyhárt Ildikó (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Ritterné Szilágyi Ilona (Magyar Kereskedelmi Kamara)

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 5 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Üdvözlöm a gazdasági bizottság tagjait és a meghívottakat. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

Egyetlen napirendi pontunk van, a Balaton-törvénnyel kapcsolatos módosító javaslatok megvitatása. Ismert képviselőtársaim előtt, hogy a köztársasági elnök meggondolásra visszaküldte a törvényt, az átgondolás megtörtént és ennek mentén fogalmazódtak meg azok a módosító javaslatok, amelyekről ma tárgyalunk. Először a 2008. szeptember 12-i ajánlásban szereplő javaslatokat vitatjuk meg, aztán van egy alá nem írt, de ismereteink szerint egyeztetett környezetvédelmi bizottsági módosító javaslat, ezenkívül érkezik még két módosító javaslat. Azt nem tudjuk, hogy ezeket ki fogalmazta meg, és a későbbiek folyamán annak függvényében döntünk róluk, hogy itt milyen álláspontok alakulnak ki. Ki ért egyet a napirendi javaslattal? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2008. június 9-ei ülésnapján elfogadott, a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvény (Zárószavazás előtti módosító javaslatok megvitatása)

1. napirendi pontunk tehát a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2008. június 9-ei ülésnapján elfogadott, a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatok megvitatása. Köszöntöm a kormány képviselőjét és kérem, hogy mutatkozzon be a jegyzőkönyv számára.

DR. TOMPAI GÉZA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Dr. Tompai Géza vagyok a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumból, a területrendezési és településügyi főosztály vezetője.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A szeptember 12-i keltezésű ajánlásból dolgozunk.

Az ajánlás 1. pontjában az előterjesztő az elfogadott, de ki nem hirdetett törvény 9. §-ában a Btv. 9. § (4)-(5) bekezdéseinek módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TOMPAI GÉZA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 2. pontjában az előterjesztő a törvény 19. §-ában a Btv. 22/A. §-át új (3) bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TOMPAI GÉZA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 3. pontjában az előterjesztő a törvény 42. § (1) bekezdésében a Btv. 58. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TOMPAI GÉZA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 4. pontjában az előterjesztő a törvény 43. § (2) bekezdése felvezető szövegének módosítását és (2) bekezdésében a Btv. 59. §-át új (11) bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TOMPAI GÉZA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Szeretném megkérdezni, hogy a 2012. december 31. nem túl hosszú idő-e. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a következő tíz éven belül ennek a reális megvalósítása nem fog bekövetkezni.

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): Elnézést kérek, képviselőtársam, de 2012 három év múlva lesz.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Akkorra csak kidolgozza a programot.

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): Abban a változatban, amit elnök úr említett, a következő van, és ezt a környezetvédelmi bizottság javaslatára fogjuk elfogadni: "A kormány kidolgozza a balatoni kistelepülések szennyvízkezelési programját, amely biztosítja, hogy a szennyvízkezelés 2012. december 31-ig meg is valósuljon.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Ez hiányzik belőle.

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): De ez a környezetvédelmi bizottság javaslataként majd elő fog jönni és ezt mi is támogatjuk.

ELNÖK: Megértem a gazdasági bizottság tagjainak magas szakmai műveltségét és igényességét, de itt egy sajátos helyzet állt elő, és úgy látszik, a nyári szünetben nem volt elég idő arra, hogy ezt kellő alapossággal kimunkálják. Most arról van szó, hogy beszavazzuk a módosító javaslatokat, s utána a kormány és a környezetvédelmi bizottság ezeket összeszinkronizálja. Tudjuk, hogy miről szól a történet, ezért kérem, hogy ezt a mély szakmai vitát most ne folytassuk le. Ha a Suchman Tamás által említett szöveg elfogadható, akkor kérem, hogy így kezeljük.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Kérem, hogy egyharmadnál többet ne adjunk neki, mert akkor be lehet nyújtani hozzá módosító javaslatot, és ezzel jelezzük, hogy bajunk van a megfogalmazással.

ELNÖK: Jogos alelnök úr észrevétele. A 4-es módosító javaslatot az előterjesztő és a kormány támogatja, a bizottság pedig egyharmadot adott neki.

Az ajánlás 5. pontjában az előterjesztő a törvény 44. § (2) bekezdése felvezető szövegének és (2) bekezdésében a Btv. 9. § (5) bekezdésének a módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TOMPAI GÉZA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Az ajánlás 6. pontjában az előterjesztő a törvény 44. § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Kérdezem, hogy a kormány támogatja-e.

DR. TOMPAI GÉZA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A bizottság tagjai közül ki támogatja? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Most rátérünk a környezetvédelmi bizottság módosító javaslatára, amelyet az előzőekben Suchman képviselőtársunk felvezetett. Kinek van kérdése, megjegyzése?

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Mivel ez még nincs aláírva, nem lehetne-e ez közös javaslat, amit a gazdasági és a környezetvédelmi bizottság közösen nyújt be?

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): Legyen közös.

ELNÖK: Örülök, hogy az előterjesztő is egyetért ezzel. Van-e más észrevétel a bizottsági módosító javaslattal kapcsolatban? (Nincs jelentkező.)

Arról fogunk szavazni, ki ért egyet azzal, hogy ez a javaslat a gazdasági és a környezetvédelmi bizottság közös javaslata legyen.

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Ha a környezetvédelmi bizottság ezt valami oknál fogva nem adná be, akkor javaslom, hogy adjuk be egyedül.

ELNÖK: Köszönöm ezt a szakmai megközelítést. Még egyszer kérdezem, ki ért egyet azzal, hogy ebbe a módosító javaslatba a gazdasági bizottság is társuljon be és fogadja el? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a fenti javaslatot.

Közben megérkezett az a módosító javaslat, amit Lasztovicza Jenő és Manninger Jenő nyújtott be a 6. §-hoz. Kérem a kormányt, hogy mondjon valamit erről a javaslatról.

DR. TOMPAI GÉZA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! Ebben a pillanatban kaptam kézhez a javaslatot, még el sem tudtam olvasni.

ELNÖK: Az a kompromisszumos javaslatom, hogy a szokásos formációban adjuk meg az egyharmadot, hiszen fideszes képviselőtársaim nagyon sokat dolgoztak rajta, ezzel tovább megy és a környezetvédelmi bizottságot felhatalmazzuk, hogy alaposabban tekintse át ezt a kérdést. Egyetért ezzel a bizottság? (Igen.) A bizottság úgy döntött, hogy a T/5589/116. számú módosító indítvány egyharmados támogatással továbbmegy.

Más módosító javaslatról nincs tudomásom.

Egyebek

Az egyebek között van-e valakinek kérdése, megjegyzése, bejelentenivalója? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Köszönöm szépen a megjelenést, legközelebb szerdán találkozunk. Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 13 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc