GIB-31/2008.
(GIB-113/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2008. október 13-án, hétfőn, 12.30 órai kezdettel
a Parlament főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása *

A takarékos állami gazdálkodásról szóló T/6401. számú törvényjavaslat *

Lakos Imre (SZDSZ) szóbeli előterjesztése *

Kérdések, hozzászólások *

Határozathozatal az általános vitára alkalmasságról *

 

Napirendi javaslat

  1. A takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslat (T/6401. szám)
  2. (Általános vita)

  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Gazda László (MSZP)

Horváth Csaba (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)

Kiss Ferenc (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Dr. Fónagy János (Fidesz)

Koszorús László (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)

Nagy Sándor (Fidesz)
Püski András (Fidesz)

Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Dr. Vas János (MDF)

Helyettesítési megbízást adott

Göndör István (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Bencsik János (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak:

Kassai Ferenc (Mérnöki Kamara)

Szalay Gábor (SZDSZ)

Emőd Pál (MTI)

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 36 perc)

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Köszöntöm a Gazdasági bizottság tagjait, a meghívottakat. Az írásbeli meghívót képviselőtársaim megkapták. Egyetlen napirendi pontot tárgyalnánk: a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatot, mely a T/6401. számon került előterjesztésre. Az előterjesztő megbízásából Lakos képviselő úr kíván néhány mondatot elmondani, utána megkérdezzük a kormány véleményét, és utána vitatkozunk, és eldöntjük, hogy általános vitára alkalmasnak tartjuk-e az előterjesztést. Lakos képviselő úr!

A takarékos állami gazdálkodásról szóló T/6401. számú törvényjavaslat

Lakos Imre (SZDSZ) szóbeli előterjesztése

LAKOS IMRE (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Az írásban beterjesztett törvényjavaslathoz most szóbeli kiegészítésem nincs. Az előterjesztők nevében azt kérem, hogy a tisztelt bizottság, a bizottság tagjai, tekintettel a most kialakult helyzetre is, és általában az ország költségvetési helyzetére, ebben a stádiumban támogassák az általános vitára alkalmasságot. Úgy gondoljuk, hogy most van itt az ideje és időszerűsége annak, hogy egy ilyen típusú döntés szülessen, és ezt követően lehet majd a költségvetéssel és az adótörvényekkel is foglalkozni.

Tehát az általános vitára való alkalmasságot kérem és javaslom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány részéről - ahogy nézem - akárkit szólítok, senki nincs itt, úgyhogy egyelőre a kormány véleménye nélkül hallgatjuk meg. Van-e kérdés az előterjesztést illetően? (Nincs jelzés.) Nincs kérdés. Észrevétel, megjegyzés? Fónagy képviselő úr, utána Kapolyi képviselő úr.

Kérdések, hozzászólások

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Az elmondott indokok alapján előrebocsátom, hogy általános vitára alkalmasnak tartjuk és támogatjuk, mert mint eszközt, nélkülözhetetlennek tartjuk a jelen gazdasági szituációban. Ugyanakkor itt és elöljáróban el szeretném mondani, hogy az indokolásával nem értünk egyet, mert ez egy felelősség-megosztást és a felelősség széttolását jelenti. A tartalmi részének néhány eszközével, megállapításával, előírásával kapcsolatban pedig módosítókat fogunk benyújtani. De ismétlem: általános vitára alkalmasnak tartjuk. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Kapolyi képviselő úr!

DR. KAPOLYI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Bizottság! Én is mindenképpen javaslom az előterjesztés továbbengedését. Egy dolgot szeretnék javasolni a Gazdasági bizottságnak, és itt hivatkoznék azokra a gazdasági bizottsági tagokra, akik elég régen dolgoznak az iparban és a gazdaságban, hogy most valahogy, miután ennek a bizottságnak a belső hangulata mindig is alkalmas volt arra, hogy valami konszenzust képviseljen, ebben a szituációban talán külön-külön, kinek a maga területén kezdeményezőleg kellene fellépnie. Most tényleg félre kellene tenni a belpolitikai nézetkülönbségeket, és ebben az általános helyzetben arra kellene inkább koncentrálni, hogy azt én tényleg egy komoly eredménynek tartom, hogy ezeket a válságos időszakokat át tudja élni a magyar gazdaság, és a Gazdasági bizottságnak ezzel kapcsolatban minden támogatásáról biztosítania kellene a kormányt.

Amire pedig hivatkoztam, hogy akik régebben dolgoznak a gazdaságban, talán Fónagy képviselő úr is emlékszik arra, hogy amikor az ország fizetőképességének problémájáról volt szó a '80-as évek elején, akkor is volt ilyen csütörtök éjszaka, mint amiről ma beszéltek, hogy egy éjszaka bent kellett maradni, hogy mi mindent kell összesöpörni ahhoz, hogy exportra mehessen. És csodák csodája, szocialista ország lévén, mégis mögénk állt a Valutaalap és a Világbank is. Tehát a nemzetközi támogatást is megkaptuk, ugyanúgy, mint most.

Ha valakik, akkor a Gazdasági bizottság tagjai láthatják át ennek a jelentőségét és az ebben rejlő lehetőséget, de egyben az ehhez szükséges összefogás hangsúlyozását is. Csak ezt szeretném javasolni.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Más észrevétel? Szanyi képviselő úr!

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Teljesen ugyanabban a szemléletben gondolkodva, ahogy az előző felszólalások elhangzottak, én azt gondolom, hogy helyes, ha ezekről a kérdésekről elgondolkodunk. Jónak tartom, hogy nem valamilyen rendkívül sürgősséggel haladunk, hanem átgondoltan, már csak azért is, mert nagyon könnyen elképzelhető, hogy az elkövetkezendő napok hoznak olyan - mondjuk így - hozadékot, amelyek egy sor új megfontolást adnak, amivel javítani tudjuk a törvény pozícióit. Úgyhogy azt indítványozom, hogy fontos, sürgős, de annyira nem sürgős, hogy kapkodjunk vele, és nagyon komoly megfontoltságot igényel.

Nem akarok most itt a részletekbe menni, de egy pillanatra azért csak utalok arra, hogy van azért egy sor olyan folyó magyar javaslat hazai szinten, EU-szinten, amelyeket egyébként kellő módon lehet tekintetbe venni. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Mivel nem látok több jelentkezőt, csak arra hívnám fel a bizottság tagjainak figyelmét, hogy ha ez netán egy hónappal ezelőtt került volna beterjesztésre, a vita hangszíne és tartalma egészen más lett volna, holott akkor is ezek az elképzelések álltak. Ezzel csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a változó világunkban naponta változhatnak a helyzetnek megfelelően a kialakítandó vélemények és intézkedési sorok, mert ha elfogadjuk ennek az elveit, ami itt leírásra kerül, itt nem adócsökkentésről és egyebekről van szó, csak úgy szerényen szeretném megfogalmazni, hanem arról, hogy beállunk egy viszonylag statikus állapotra, ahol a többletkiadások megszűnnek, a múlt évivel, illetve az ez évivel azonosak, és csak a szükséges mértékű változások történnek meg a bevételekhez képest.

Tehát ez abba az irányba hat, hogy az államháztartás hiánya, a költségvetés hiánya jelentős korlátok közé kerül szorításra, amelynek vélhetően gondolatilag az előterjesztőknél valószínűleg az fogalmazódott meg, hogy a közeljövőben közelebbre hozzák az euró bevezetésének a feltételét, tehát a maastrichti feltételeket.

Határozathozatal az általános vitára alkalmasságról

Mindezek után megkérdezem a bizottság tagjait, hogy általános vitára alkalmasnak tartják-e az előterjesztést. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag alkalmasnak tartja általános vitára, anélkül, hogy a kormány véleményét megkérdeztük volna.

Ezt merem azért is mondani, mert a mai napon a kormányfővel való találkozás során hallottuk erről a véleményt, és gondolataink szerint a kormánytagoknak és képviselőiknek sem lehet ebben a kérdésben más véleményük. Tehát ezt megnyugodott szívvel, akarattal tudtam közölni veletek.

Kíván-e a bizottság előadót állítani? (Nincs jelzés.) Részünkről valaki felvállalja? (Nincs jelzés.) Nem kívánják. A bizottság nem állít előadót.

Köszönöm szépen, hogy eljöttetek, szervusztok! Szerdán találkozunk legközelebb, akkor is egy másik teremben, nézzétek meg a meghívót!

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 45 perc)

Podolák György

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ipacs Tiborné