GIB-43/2008.
(GIB-125/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2008. november 24-én, hétfőn, 12.32 órai kezdettel
az Országház földszint 1. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Megjelentek *

Megnyitó *

Az elektronikus közszolgáltatásról szóló T/6767. számú törvényjavaslat (Általános vita) *

Szittner Károly (Miniszterelnöki Hivatal) szóbeli kiegészítése *

Hozzászólások *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

A bizottsági előadó és a bizottság kisebbségi véleményét ismertető képviselő kijelölése *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

  1. Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat (T/6767. szám)
    (Általános vita)
    (Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke
Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Molnár Gyula (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)
Lakos Imre (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Kapolyi László (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Szittner Károly (Miniszterelnöki Hivatal)

Megjelentek

Dr. Báthory Zoltán (Nemzeti Hírközlési Hatóság)
Bojta János, a KDNP szakértője
Krasznai Endre (Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács)
Nagy Ágnes (Miniszterelnöki Hivatal)
Simon Edina (Miniszterelnöki Hivatal)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 32 perc)

Megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Üdvözlöm a gazdasági bizottság tagjait és a meghívottakat! Ma egy napirendi pontunk van: az elektronikus közszolgáltatásról szóló T/6767. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról kell döntenünk első helyen kijelölt bizottságként. A kormány részéről Szittner Károly úr van jelen, akit megkérek, hogy legyen szíves az előadói asztalhoz fáradni, és egy rövid szóbeli kiegészítést szeretnék kérni. Szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy a holnapi nap folyamán már a parlament napirendjén szerepel ez a napirendi pont, úgyhogy kérem, úgy készüljenek az előadók, hogy ez ne okozzon gondot a számukra. Úgy tervezzük, hogy ennek a napirendi pontnak a tárgyalása 13 óra előtt 5 perccel befejezésre kerül, hiszen még mindenkinek fel kell mennie a terembe, mert elég sűrűn lesznek a szavazások. Kérem, hogy gazdálkodjunk az idővel.

Szittner úr!

Az elektronikus közszolgáltatásról szóló T/6767. számú törvényjavaslat (Általános vita)

Szittner Károly (Miniszterelnöki Hivatal) szóbeli kiegészítése

SZITTNER KÁROLY (Miniszterelnöki Hivatal): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Köszönöm szépen a szót. Megpróbálom röviden összefoglalni a törvényjavaslat lényegét. Az elektronikus közigazgatási szolgáltatásról a közigazgatási eljárási törvény már 2004 óta rendelkezik, itt azonban az volt a feladat, hogy megpróbáljuk ennek az elektronikus szolgáltatásnak a hatókörét az ügyfelek, az állampolgárok, a vállalkozások és a társadalmi szervezetek szempontjából kiszélesíteni, tehát egy olyan átfogó eszközt nyújtsunk a számukra, és természetesen az egész nemzetgazdaság szempontjából is egy hatékonyabb megoldást biztosítsunk arra, hogy kényelmesebben, hatékonyabban, távolról intézhessék az ügyeiket. Ennek a feltételrendszerét próbálja meghatározni ez a törvényjavaslat, természetesen keret jelleggel, hiszen itt az egyensúlyt kellett megteremteni az elvi, elsősorban adatkezelési tartalmú felhatalmazások és a változó technikai környezet között. Erre tettünk egy kísérletet.

Kérem a tisztelt bizottságot, hogy támogassa ezt a javaslatot. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem képviselőtársaimat, van-e kérdés. (Senki nem jelentkezik.) Nincs. Észrevétel, megjegyzés, hozzászólás van-e? (Dr. Nyitrai Zsolt jelzésére:) Nyitrai képviselő úr!

Hozzászólások

DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Köszönöm szépen a szót. Pár pillanattal ezelőtt az Informatikai és távközlési albizottság is megtárgyalta ezt a napirendi pontot. Akkor én a Fidesz-frakció álláspontjaként azt fogalmaztam meg, hogy általános vitára alkalmasnak tartjuk az előttünk lévő jogszabálytervezetet, azonban nem mondtam el mindent, mivelhogy azt gondoltam, úgyis lesz a gazdasági bizottság rendes ülése, és erre a grémiumra is kell hagyni valami információt.

Támogatjuk tehát az általános vitára való alkalmasságot, magát a jogszabálytervezetet azonban ebben a formában nem tudjuk elfogadni. A mai és a holnapi nap folyamán módosító javaslatokat fogunk hozzá benyújtani, és nyilvánvalóan a holnapi parlamenti vitában részletesen is kifejtjük az ezzel kapcsolatos álláspontunkat. Mindenképpen arra kérjük majd a jelen lévő képviselő hölgyeket és urakat, hogy támogassák a módosító javaslatainkat.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. (Márfai Péter jelzésére:) Márfai alelnök úr!

MÁRFAI PÉTER (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Valóban, az Informatikai és távközlési albizottság tárgyalta ezt a törvényjavaslatot, olyan szempontból, hogy alkalmas-e általános vitára. Tartózkodás és ellenszavazat nélkül egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találtuk a törvényjavaslatot, nyilván abban az összefüggésben, hogy a jelenlévők, illetve olyan képviselők is, akik nem tagjai az albizottságnak, érdemi módosító javaslatokat kívánnak beadni a mai és a holnapi nap folyamán.

Valóban felmerültek olyan kérdések, különösen az önkormányzatokkal és azok tevékenységével kapcsolatban, amelyek ezt a gondolatkört erősítik. Valóban tény az, hogy felmerült a törvényjavaslat egyik elemét jelentő ügyfélkapuval kapcsolatban, hogy hogyan jelenjenek meg a törvényben az ahhoz kapcsolódó jogosultságok, illetve az esetleges lehetőségek olyan értelemben, hogy milyen módon és hogyan lehet ahhoz hozzájutni és hozzáférni. Láthatóan számottevő módosító javaslat lesz tehát. Illetve az idő rövidsége miatt alkalmasint azzal az igénnyel is fellépünk, hogy a gazdasági bizottság majd bizottsági módosító javaslatban fogalmazzon meg ilyenfajta javaslatot, hogyha arra szükség lenne.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. (Molnár Béla jelzésére:) Molnár Béla képviselő úr!

MOLNÁR BÉLA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az imént hallhattuk a kormány képviselőjétől, hogy itt egy kerettörvényről van szó. Kerettörvényre valóban szükség van, de az a baj, hogy ez a kerettörvény funkcionális határok nélkül készült el, és egyszerűen nem látszik az alagút vége, nem látjuk, meddig megyünk el az elektronizálásban, hol lesz a határ. Lehet, hogy elmegyünk az e-Házasságkötésig, az e-Örökbefogadásig, az e-Temetésig, bármeddig. A határokat rögzíteni kell, hogyha azt mondjuk, hogy kerettörvényről van szó. Ha azt mondjuk, hogy jó, menjen általános vitára ez a törvényjavaslat, akkor viszont felmerül az a filozófiai kérdés, hogy a kerettörvény határait, kereteit ki fogja rögzíteni: a kormány, a kormánypártok vagy az ellenzék, de valamiképpen rögzíteni kell, mert így, ebben a formában nem lehet látni a dolgok végét.

Természetes, hogy az alapvető probléma az, hogy először a folyamatokat kellett volna átalakítani egy államreform keretében, és utána kellett volna digitalizálni, de a kormány az államreformra manapság nem ér rá, ezért ez a törvényjavaslat így került be, reform nélkül, a jelenlegi helyzet bebetonozására, ami nem túl szerencsés. De legalább azt, amit az előbb említettem, ezt az e-Örökbefogadás, e-Temetés kérdést zárjuk le, hogy meddig tart a törvény!

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Rendkívül izgalmas kérdést vetett fel Molnár képviselőtársam, és akinek egy kis fantáziája van, az ezt még tovább is görgetheti. (Derültség.) Úgy gondolom, hogy a felvetés helyénvaló.

Mivel nem látok több jelentkezőt, és úgy gondolom, erre a kormány képviselője nem kíván reagálni, szavazásra teszem fel a kérdést.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Aki általános vitára alkalmasnak tartja az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslatot, az, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm. Ellene van valaki? (Szavazás.) Tartózkodott valaki? (Szavazás.) Három tartózkodás mellett a bizottság általános vitára alkalmasnak találta.

A bizottsági előadó és a bizottság kisebbségi véleményét ismertető képviselő kijelölése

Javaslom, hogy a többségi véleményt Márfai alelnök úr mondja el, a kisebbségi véleményt pedig... (Dr. Latorcai Jánosnak:) Döntsétek el, hogy ki mondja! (Dr. Latorcai János: Nyitrai képviselő úr!) ...Nyitrai képviselő úr mondja el a kisebbségi... (Közbeszólások: Molnár Béla...!) Akkor tisztelettel ismételten felteszem a kérdést. Részünkről a többségi vélemény tiszta és világos, korlátok és keretek nélkül van. Megkérdezem, hogy a tartózkodók közül ki kíván szólni - mind a három tartózkodónak joga van kisebbségi véleményt nyilvánítani. Ki nyilvánítja ki a kisebbségi véleményt? (Molnár Béla jelentkezik.) Molnár Béla képviselő úr.

Egyetértünk az előadókkal? (Szavazás.) Egyetértünk velük.

Köszönöm szépen, az előterjesztés tehát általános vitára alkalmas.

Egyebek

Tisztelettel felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a szerdai napon nem 10-kor, hanem 9 órakor találkozunk a Delegációs teremben, mert van egy olyan házbizottsági előírás, amivel ugyan nem nagyon értettem egyet, de tisztes képviselőként köteles vagyok végrehajtani, hogy a miniszterjelölti meghallgatást, ha lehet, a zártláncú televízió előtt kell megtenni, olyan pedig a Delegációs teremben van. Ezzel egyben fel is szólítottam képviselőtársaimat, hogy ha úgy gondolják, készülhetnek előre, hátra, de a kérdésekkel akkor tessenek felkészülni! Akkor tehát a szerdai bizottsági ülésre tettem javaslatot.

Más különösebb feladat egyelőre nem hárul ránk, úgyhogy jó munkát, kellemes parlamenti tartózkodást kívánok! Szervusztok! Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 44 perc)

Podolák György

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Molnár Emese