GIB-4/2009.
(GIB-134/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. február 23-án, hétfőn, 12.30 órai kezdettel
a Parlament főemelet 64. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői: *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak *

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása *

Egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló T/8661. számú törvényjavaslat *

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szóbeli kiegészítése *

Határozathozatal az általános vitára alkalmasságról *

A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló T/8872. számú törvényjavaslat *

Kék Mónika főosztályvezető (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése *

Határozathozatal az általános vitára alkalmasságról *

 

Napirendi javaslat

  1. Egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló törvényjavaslat (T/8661. szám)
  2. (Szatmáry Kristóf és Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz) képviselők önálló indítványa)

    (Általános vita)

  3. A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvényjavaslat (T/8872. szám)
  4. (Általános vita)

  5. Egyebek

 

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke

Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke

Alexa György (MSZP)
Dr. Baráth Etele (MSZP)

Gazda László (MSZP)
Göndör István (MSZP)

Horváth Csaba (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)

Kiss Ferenc (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)

Nagy Sándor (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)

Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)

Szatmáry Kristóf (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Suchman Tamás (MSZP) Göndör Istvánnak (MSZP)
Koszorús László (Fidesz) dr. Nyitrai Zsoltnak (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Molnár Béla (KDNP) Bencsik Jánosnak (Fidesz)

Meghívottak

Dr. Papp Adrienn főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)

Kék Mónika főosztályvezető (Pénzügyminisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 34 perc)

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Üdvözlöm a Gazdasági bizottság tagjait, a meghívottakat. Mai bizottsági ülésünkön két napirendi pontot tervezünk megtárgyalni. Előzetesen elküldtük képviselőtársaimnak a napirendi pontokat. Aki egyetért az előterjesztett napirendi pontok megtárgyalásával, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a jelzett napirendi pontokat. Egyben megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

Egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló T/8661. számú törvényjavaslat

Első napirendi pontként az egyes, a vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló képviselői önálló indítvány és a hozzá tartozó módosító javaslatot tárgyalnánk meg, és általános vitára való alkalmasságról döntenénk. Megkérdezem az előterjesztőt, hogy kíván-e szóbeli kiegészítést tenni, és felkérem a kormányt, hogy foglaljon helyet.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szóbeli kiegészítése

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. A bizottság tagjaként is, a bizottságot tájékoztatnám csak nagyon röviden. Nagyjából a bizottság tagjai előtt szerintem ismert az a három pont, amit az egyéni indítvány tartalmaz: a napi standolás kérdése, a házipénztár rendszere szigorításának feloldása, illetve a 250 ezer forintnál magasabb készpénzforgalom megtiltása, már ami a vállalkozói szférát illeti.

Mind a három javaslat lényegében tavaly decemberben került elfogadásra, és idén február 1-jétől lépett életbe. Akkor is elmondtuk, nemcsak mi, hanem a szakmai szervezetek is, hogy ezek a javaslatok nem életszerűek, bár céljait tekintve lehet, hogy egyetértünk a szürkegazdaság kifehérítésével, de ezek a módosítások több kárt okoznak a vállalkozásoknak, mint amennyi haszon származik belőle.

Ezért is Pelczné Gáll Ildikó képviselőtársammal nyújtottunk be törvényjavaslatot ezek visszavonására, amit a pénzügyi bizottság támogatott is. Akkor annyiban tájékoztatnám a bizottságot, hogy ugyan most csak az általános vitáról, illetve a napirendre-vételről van szó, de született egy ötpárti módosító indítvány ehhez a törvényhez. Ha elnök úr gondolja, akkor tájékoztatom a bizottságot, hogy mi szerepel ebben, hogy meg tudja ítélni a törvényjavaslat lényegét.

ELNÖK: Egy lélegzetvétellel!

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Igen. Tehát a három pontban, ami teljesen egyértelmű, hogy a 250 ezer forintnál nagyobb készpénzfizetés kérdését teljesen kiveszi, tehát ott az egy az egyben visszavonásra kerülne. A házipénztárnál lényegében a jogszabálynak egy kicsit a lazítása lenne. Jelen pillanatban a törvény szerint az éves árbevétel 1,2 százaléka lehetne házipénztárban. Ez a közös módosító indítvány szerint felmenne 2 százalékra. Itt jelezném, hogy az elvi vita megmarad az előterjesztők és a kormány között arról, hogy egyáltalán lehet-e vagy szükséges-e a házipénztárt ilyen módon szigorítani. Ezzel kapcsolatban alkotmánybírósági beadvány van több szervezet részéről, ami majd a maga módján döntést fog hozni az ügyben. Illetve a harmadik kérdésnél, a napi standolás kérdésénél pedig a napi standolás helyett egy havi standolás lenne kötelezően előírtan az ötpárti módosító szerint.

Véleményem szerint ez a módosító javaslat most tűzoltásszerűen javítja a vállalkozások helyzetét, illetve hozzájárul ahhoz, hogy a Házszabálytól való eltéréssel a parlament még ma tudjon ezekről dönteni olyan módon, hogy ez március 1-jétől megszűnik, és visszamenőlegesen nem kérhető számon a vállalkozásokon. Viszont például a napi standolás kapcsán továbbra sincs szakmai egyezség a tekintetben, hogy amíg a végrehajtási rendelet e tekintetben nem ismert, hogy ezt hogyan és milyen módon ellenőrzi a jövőben valószínűleg a VPOP, akkor elég sok kérdést vet még fel így is a napi standolás ügye. Tehát azt tudom mondani, hogy ez most egy szükséges kompromisszumnak tűnik a módosító indítvánnyal megtámogatott előterjesztésnek a mai elfogadása, ami azt tudom mondani, hogy sokban segíti a vállalkozásokat, bár elég sok kérdést még nyitva hagy. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, Szatmáry képviselő úr. Köszöntöm Göndör István képviselőtársukat, aki hosszas szabadság után újra a Gazdasági bizottság sorait erősíti.

Megkérdezem a kormány képviseletében jelen lévő dr. Papp Adrienn főosztályvezető-helyettes asszonyt, hogy támogatják-e a módosító javaslatot, és hogy általános vitára alkalmasnak tartják-e.

DR. PAPP ADRIENN főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Köszönöm szépen. Magáról a módosító indítványról, amiről képviselő úr beszélt, hogy ötpárti egyetértés van, e tekintetben én nem tudok nyilatkozni, erre nekem nincs mandátumom. Az eredeti benyújtott javaslattal kapcsolatosan a kormány álláspontja az, hogy nem támogatjuk. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem képviselőtársaimat, van-e kérdés. Javaslom, hogy a kettőt együtt tárgyaljuk, tehát az eredeti Szatmáry előterjesztést az ötpártival együtt. (Nincs jelzés.) Nincsen észrevétel.

Úgy gondolom, hogy gyors és eredményes egyeztetés volt az öt párt között, amikor ezt a kompromisszumot, érzékelve a vállalkozók általi nyomást és jogos észrevételt, tudott váltani a parlament, és ötpárti egyezséggel került ide e három témakörben egy megfelelő és majdnem teljes egészében közös akaratot kifejező törvényjavaslat.

Határozathozatal az általános vitára alkalmasságról

Ezek után megkérdezem, hogy az általános vitára alkalmasságot, tehát azzal együtt, hogy a kormány ezt nem javasolja, a bizottság javasolja-e. Aki egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja a bizottság.

És csak azért, hogy magunkat erősítsük, az ötpárti módosítóról is szavazzunk egyet, bár ez nem feltétlenül szükséges, ezt a parlamentben megtehetjük, de érzékeljük azt a saját magunk részéről, hogy ez elégséges és megfelelő mértékű. Aki egyetért az ötpárti módosítással, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Megállapítom, hogy a bizottság az ötpárti javaslattal is egyetértett.

Tehát általános vitára alkalmas az előterjesztés. A mai nap folyamán az Országgyűlés meghozhatja a határozatát. Kíván-e a bizottság előadót állítani? Kristóf? (Szatmáry Kristóf: Én előterjesztő vagyok.) Nem kíván a bizottság előadót állítani. Köszönöm szépen. Ezt a napirendi pontot lezárjuk.

A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló T/8872. számú törvényjavaslat

Következik a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó T/8082. számú előterjesztés. Kék Mónika főosztályvezető asszony van jelen az előterjesztő nevében. Megkérdezem, hogy egy nagyon rövid szóbeli kiegészítést tartana a lényegről?

Kék Mónika főosztályvezető (Pénzügyminisztérium) szóbeli kiegészítése

KÉK MÓNIKA főosztályvezető (Pénzügyminisztérium): Természetesen. Köszönöm szépen a szót. A törvényjavaslat kettős célt igyekezett szolgálni. Egyrészt a mai, nem kifejezetten pozitív irányba elmozduló gazdasági körülmények okozta terheit igyekszik enyhíteni a lakosság azon köreinek, akik munkahely elvesztéséből adódóan egyetlen lakás céljára szolgáló ingatlanjukat tennék kockára, ha a banki hiteleik törlesztő részleteit nem lennének képesek megfelelően fizetni. Ehhez adna egy könnyítést ez a törvényjavaslatban szereplő lehetőség, mely szerint átmeneti időre, maximum két évre a munkahelyüket elvesztők számára lehetővé válna egy csökkentett törlesztő részlet fizetése, és az így kimaradó, meg nem fizetett összegek későbbi megfizetésére állami garanciavállalás történne.

A második célkitűzése pedig az, hogy az ilyen, úgymond bedőlő hitelekből az ingatlanpiacra nehezedő ingatlankínálati nyomást is egy picit elsimítsa éveken keresztül a javaslat, vagyis ne okozza azonnal az összes ingatlanfedezet leértékelődését egy esetleg meginduló végrehajtási hullám.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérdés, észrevétel, megjegyzés? (Nincs jelzés.) Vártuk mindannyian ezt a törvényt, tehát gyors volt a reagálása a kormánynak. Úgy gondolom, hogy ennek a támogatása biztosított lesz.

Határozathozatal az általános vitára alkalmasságról

Aki általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslat, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja. Kíván-e állítani bármelyik oldal előadót? (Nincs jelzés.) Nem kíván. Tehát ez a mi közös, egységes álláspontunk.

Mielőtt befejeznénk, szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy a szerdai gazdasági bizottsági ülésen tehát az építőipar, a vagyongazdálkodás, tehát az ÁPV Rt. történései és a fogyasztóvédelmi kérdések kerülnek napirendre. Tehát a szerdai napra kéretik így készülni.

Van-e valakinek bejelentése? (Nincs jelzés.) Nincs. Köszönöm szépen a részvételt. Viszontlátásra!

(Az ülés végének időpontja: 12 óra 45 perc)

   

Podolák György

a bizottság elnöke

 

Jegyzőkönyvvezető: Ipacs Tiborné