GB-11/2009.
(GB-141/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. március 25-én, szerdán, 10 óra 05 perckor
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló határozati javaslat (H/8877. szám) (Dr. Juhászné Lévai Katalin, Tóbiás József, Halmai Gáborné és Török Zsolt (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. Törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6787. szám) (Dr. Tompa Sándor és Káli Sándor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita) *

Dr. Velez Tamás (FVM) szóbeli kiegészítése *

Szavazás *

Az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/6953. szám) (A Honvédelmi és rendészeti bizottság önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

A kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtéséért és elősegítéséért szóló határozati javaslat (H/6294. szám) (Dr. Fodor Gábor, Gusztos Péter, Dr. Kóka János, Velkey Gábor és Dr. Világosi Gábor (SZDSZ) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslat (T/9024. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6787. szám) (Dr. Tompa Sándor és Káli Sándor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

2. Az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/6953. szám) (A Honvédelmi és rendészeti bizottság önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

3. A kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtéséért és elősegítéséért szóló határozati javaslat (H/6294. szám) (Dr. Fodor Gábor, Gusztos Péter, Dr. Kóka János, Velkey Gábor és Dr. Világosi Gábor (SZDSZ) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

4. A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslat (T/9024. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

5. Egyes iparjogvédelmi törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/8837. szám) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

6. A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló határozati javaslat (H/8877. szám) (Dr. Juhászné Lévai Katalin, Tóbiás József, Halmai Gáborné és Török Zsolt (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

7. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Alexa György (MSZP)
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)
Nagy Sándor (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Horváth Csaba (MSZP) Dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP) Dr. Szabadkai Tamásnak (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP) Göndör Istvánnak (MSZP)
Koszorús László (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Dr. Matolcsi György (Fidesz) Dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Juhászné Lévai Katalin országgyűlési képviselő (MSZP)
Molnár Jánosné főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Dr. Velez Tamás (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Zarándy Tamás főosztályvezető (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium)
Dr. Turcsán Katalin főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelentek

Ördögh József tanácsadó (Országos Atomenergia Hivatal)
Kézdi Zsolt elnök (Banki Hiteltanácsadók és Hitelezők Egyesülete)
Hárfás Zsolt referens (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium)
Dr. Pálfalvy Hilda parlamenti titkár (Gazdasági Versenyhivatal(
Dr. Siklósi Irma Éva szakértő
Dr. Czímer István vezető főtanácsos (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Simonyi Endre (Rendezvény Rádió)
Suhajda Attila (Auchan)
Füredi Lilla Fidesz szakértő
Cseri Noémi (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Papp Zsolt (Napi Gazdaság)
Szalay Gábor SZDSZ szakértő
Dr. Mester Máté jogi munkatárs (Nemzeti Hírközlési Hatóság)
Tóth Sándor (Pilisi Parkerdő Zrt.)
Márton Árpád (MTI)
Salfer Balázs (Corvinus Egyetem)
Takács Kornél MSZP szakértő
Gonda Pál MSZP szakértő
Wenczel Richárd Fidesz szakértő

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Üdvözlöm a Gazdasági bizottság tagjait, a meghívottakat.

Képviselőtársaim megkapták az írásban kiküldött meghívót, amely 7 napirendi pontot tartalmaz.

Az 5. napirendi ponthoz, az egyes iparjogvédelmi törvényekhez, nem érkezett módosító javaslat, tehát ezt nem tárgyalnánk.

Ugyanakkor kérném, hogy a 6. napirendi pontot, a Teljes Hiteldíj Mutatót tárgyaljuk 1. napirendi pontként, mert az előadónak gyors futása van a másik bizottságba - gondolom, hogy ez nem egy hosszú vita lenne.

Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm.

A napirend elfogadása

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendet. Egyben megállapítom azt is, hogy a bizottság határozatképes.

Mielőtt megadnám az előterjesztőnek a szót, egy, nem is közleményt, hanem egy véleményt szeretnék tolmácsolni és kérni az együttműködést a Gazdasági bizottság tagjaitól.

A paksi bővítésről, tehát az elvi hozzájáruló határozat, amely a H/9173-as, beadtuk a parlament elé; azt szeretném kérni, hogy a frakciók szíveskedjenek támogatni azt, hogy a hétfői napon kerüljön megtárgyalásra általános vitával és a lezárás is. Ehhez négyötödös Házszabálytól való eltérés szükséges.

Indokom a következő, hogy nem szeretnénk - hiszen túl sok munkánk van abban -, hogy a mostani politikai helyzetben esetleg sérelmet szenvedjen ennek a határozatnak, illetve állásfoglalásnak a parlamenti megtárgyalása és a lehető legrövidebb időn belül álljon rendelkezésre, mert utána ez hosszú időszakokat csúszhat egyéb okok miatt.

Nem kívánom itt a nyilvánosság előtt erre a magyarázatot elmondani, képviselőtársaim ezt pontosan tudják. Tehát ez egy kérés, hogy mindenki - lehetőleg a saját frakciójában - a Házszabálytól való eltéréshez szíveskedjenek támogatást nyújtani - én mindenesetre kezdeményezni fogom. Köszönöm szépen.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) szabályozásának szigorításáról, valamint a szükséges törvényi szabályozások előkészítéséről szóló határozati javaslat (H/8877. szám) (Dr. Juhászné Lévai Katalin, Tóbiás József, Halmai Gáborné és Török Zsolt (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

Kezdenénk a THM-mel. Az előterjesztőt látom, hogy jelen van. A PM részéről kérnék még egy bemutatkozást.

MOLNÁR JÁNOSNÉ (Pénzügyminisztérium): Jó reggelt kívánok. Molnár Jánosné vagyok a pénzügyi szolgáltatások főosztályának helyettes vezetője.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Amiről beszélünk az a 2009. március 23-i előterjesztés és utána a két bizottsági módosítóról beszélnénk: egyik a Költségvetési bizottság módosító indítványa, a másik pedig a Gazdasági bizottság módosító indítványa.

Először kérném az előterjesztő véleményét - tehát a március 23-i 1. Vidorné által benyújtott módosító javaslatot az előterjesztő?

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Támogatom.

ELNÖK: A minisztérium?

MOLNÁR JÁNOSNÉ (Pénzügyminisztérium): Tekintettel arra, hogy a módosító indítványoknak a nagyobbik része a hét folyamán került benyújtásra és a kormány párhuzamosan ülésezik, azt szeretném már most az első módosító indítvánnyal kapcsolatban jelezni, hogy még nem foglalt állást a kormány - tehát kormányzati álláspontot nem tudok mondani.

ELNÖK: Jó. Tehát az előterjesztő támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatjuk.

Következik a Költségvetési bizottság - a H/8877/5. március 24-i állapot szerinti - bizottsági módosító javaslata.

Előterjesztő?

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Nem támogatom.

ELNÖK: Nem támogatja. Felhívnám a bizottság figyelmét, hogy ennek a módosító javaslatnak van egy kis kehe, ugyanis itt a rendeleti szabályozást is meghatározza - nem feladata a parlamentnek a rendeleti szabályozás, tehát kellőképpen hibás ez a megfogalmazás.

Tehát az előterjesztő nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmaddal támogatja.

A kormánynak nagy valószínűséggel hasonló lehet a véleménye, mint az előzőek.

MOLNÁR JÁNOSNÉ (Pénzügyminisztérium): Az álláspont ugyanez.

ELNÖK: Tehát nincs álláspontjuk.

Kérdezem, hogy a 3., amit a Gazdasági bizottság által kívánunk beadni, amely egy komplexebb, teljesebb áttekintést ad, közérthetőbb és megfogalmazza azokat a gondokat, amelyek megjelennek és egyben konformmá teszi az egyéb pénzügyi rendeletekkel is.

Az előterjesztő álláspontja?

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Az elnök úr által elmondottak miatt támogatom. Egy kérésünk lenne, hogy a határidőt július 31-re kellene módosítani, hisz így nagyon kitolja a feladatmegoldást az október 31-i dátum, tehát július 31., ha lehetséges.

ELNÖK: Van-e észrevétel? A kormány részéről gondolom ugyanaz, de ha a szakmai véleményét mondja, azt is fogadjuk - tehát nem kell nekem kormányzati vélemény.

MOLNÁR JÁNOSNÉ (Pénzügyminisztérium): Annyit szeretnék csak rögzíteni, hogy a fogyasztói hitelekről szóló irányelv, amelyik már megjelent: európai uniós irányelv, annak az átültetését október végéig el kell fogadni. Tehát a tárcának az a feltett szándéka, hogy a THM-mel kapcsolatos szabályokat, amely ebben az esetben maximum harmonizációt jelent, tehát eltérni sem enyhébb, sem szigorúbb szabályozás tekintetében attól az irányelvtől majd az átvétel során nem lehet, tehát ennek az átültetésnek a keretében szükséges és kötelező orvosolni a THM-mel kapcsolatos összes problémát.

ELNÖK: Hadd kérdezzem még azt, hogy a javaslat, az előterjesztő javaslata, hogy október 31-ről július 31-re hozzuk a határidőt, ez kezelhető.

MOLNÁR JÁNOSNÉ (Pénzügyminisztérium): Az elmondottak alapján nem.

ELNÖK: Akkor egyértelmű. Jó. Tehát az előterjesztő támogatja, bár volt egy észrevétele. Meghallgattuk a Pénzügyminisztérium véleményét. Ezek után megkérdezem a képviselőtársaimat, hogy a bizottsági módosítóval kapcsolatosan van-e észrevétel, megjegyzés. (Nincs jelzés.) Nincs. Szavazásra teszem fel.

Aki támogatja a bizottsági módosító javaslatot változtatás nélkül, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Ellene? (Szavazás.) Tartózkodott? (Szavazás.) Egyharmad tartózkodással a bizottság támogatja.

Köszönöm szépen. Mivel több módosító javaslat ebben a körben nincs, ezt a napirendi pontot lezárom.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. Törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/6787. szám) (Dr. Tompa Sándor és Káli Sándor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Következik az ingatlan-nyilvántartásról szóló '97. évi törvény általános vitája.

Az előterjesztő nevében sem Tompa Sándort, sem Káli Sándort nem látom.

De ismerve a véleményüket, megkérdezem a kormány véleményét, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e megjegyzésük.

DR. VELEZ TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Jó napot kívánok. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Igen, annyi hozzáfűznivalónk lenne.

ELNÖK: Szíveskedjen bemutatkozni a jegyzőkönyv számára.

Dr. Velez Tamás (FVM) szóbeli kiegészítése

DR. VELEZ TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Bocsánat, Dr. Velez Tamás vagyok a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jogi főosztályának osztályvezetője, kollégám pedig dr. Czímer István a földügyi és térinformatikai főosztály vezetője.

Annyi hozzáfűznivalónk lenne, hogy kormányálláspont ebben a témában nincsen. A tárca az előterjesztést ebben a formájában nem támogatja.

Tárgyalásokat kezdeményeztünk az előterjesztőkkel, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériummal, mert úgy ítéljük meg, hogy ez a téma ennek a két tárcának az összefogásában korrigálható csak. Arra a megállapodásra jutottunk Miskolc város alpolgármester urával, hogy a téma pillanatnyilag - habár már több bizottság is elfogadta -, nem kerülne az Országgyűlés elé, hanem a két minisztérium egy átfogó módosítást dolgozna ki, ugyanis ebben a formában a földhivatalok nem tudnak mit kezdeni a témával, nincsenek meg hozzá a háttérszabályok, amelyikek lehetővé tennék azt, hogy ezek a feljegyzések az ingatlan-nyilvántartásban megtörténjenek. Ezek a tárgyalások elkezdődtek, már több fordulón keresztül is tartottak, de még nincsen végleges szövegjavaslat, úgyhogy pillanatnyilag itt tart az ügy.

ELNÖK: Köszönöm. Annyi megjegyzésem lenne, hogy ez novemberben került beadásra, három bizottság már megtárgyalta; egy kicsit sántának találom ezt a témát, úgyhogy jobb lenne, ha egy kicsit nagyobb bizsergés lenne ezen a vonalon, ami egyértelművé tenné, hogy működik, nem működik, és ha nem működik, akkor miért nem - de csak ez egy ilyen napsütötte délelőtti megjegyzés.

Szavazás

Van-e észrevétel, megjegyzés képviselőtársaimnak a javaslattal kapcsolatosan? (Nincs jelzés.) Nincs. Tehát a kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Köszönöm szépen. Ezt a napirendi pontot lezártuk.

Az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés elfogadásáról szóló határozati javaslat (H/6953. szám) (A Honvédelmi és rendészeti bizottság önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Következik a 2. napirend, az atomenergia 2007. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés, H/6953-as szám alatt.

Zarándy Tamás főosztályvezető és Lux Iván főigazgató-helyettes van jelen. Itt a Honvédelmi bizottság önálló indítványához módosító javaslatok megvitatására kerül sor.

Egyetlen módosító javaslat érkezett, amely a Környezetvédelmi bizottság részéről kibővítené az eddigi határozati álláspontot. Képviselőtársaim előtt ott van a javaslat.

Megkérdezem az előterjesztőt, hogy a Környezetvédelmi bizottság javaslatát támogatják-e, ha nem, akkor miért nem.

ZARÁNDY TAMÁS (Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztérium): Köszönöm szépen. Tárcaálláspontot tudok mondani.

Az irányvonallal egyetértünk, ugyanakkor kapcsolódó módosító indítvány benyújtását tartanánk szükségesnek. Ennek oka az, hogy valóban felül kell vizsgálni az atomenergia biztonságának a hatósági szervezeti rendszerét. A problematika az, hogy nem csak a hatósági rendszert szükséges felülvizsgálni, hanem azt a jogszabályrendszert is, ami ezt megfogalmazza, és ezért célszerűnek tartanánk ennek megfelelően kiegészíteni ezt a javaslatot. Köszönöm.

ELNÖK: Igen. Észrevétele képviselőtársaimnak?

Józsa alelnök úr!

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Ez egy elvi kérdés, mert amit itt a bizottsági módosító kér, az gyakorlatilag benne van magában a jelentésben. Tehát, ha a jelentést az Országgyűlés elfogadja, akkor abba bele van csomagolva, bele vannak írva ezek a feladatok. Most az a kérdés, hogy ezeknek a feladatoknak adjunk külön hangsúlyt azzal, hogy vagy ebben, vagy másmilyen formában külön nevesítjük az országgyűlési határozatban, vagy pedig bízunk abban, hogy egy az Országgyűlés által elfogadott jelentés tartalmát a kormány végre fogja hajtani.

Úgy gondolom, hogy kormányok jönnek-mennek (Derültség.), az lenne biztos, ha egy országgyűlési határozat formájában is belekerülne az a feladat, ami az atomerőmű építéshez elengedhetetlenül szükséges. Köszönöm.

ELNÖK: A hangulatra való tekintettel, Molnár Béla képviselő úr!

MOLNÁR BÉLA (KDNP): Köszönöm szépen elnök úr. Megfontolva az elnök úr bevezető szavait, azt gondolom, hogy most is ezzel a módosítóval a szükséges és elégséges feltételek teljesülnek. Amit itt hallottunk kiegészítést, ezt később más formában nyilván célszerű elővenni, de itt aláhúznám a későbbnek a szükségességét. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Nincs más észrevétel. Megfontolásra ajánlom képviselőtársaimnak a Molnár képviselő úr által elmondottakat.

Szavazásra teszem fel. Tehát a kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot kapott.

Más módosító javaslat nincs. Köszönöm szépen, ezt a napirendi pontot is lezártuk.

A kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtéséért és elősegítéséért szóló határozati javaslat (H/6294. szám) (Dr. Fodor Gábor, Gusztos Péter, Dr. Kóka János, Velkey Gábor és Dr. Világosi Gábor (SZDSZ) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Következik a súlypontja a mai tárgyalásnak: a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése, a 3. napirendi pont - H/6294. szám alatt.

Az előterjesztők közül Fodor Gábor, Gusztos, Kóka, Velkey, Világosi - nem látok senkit. A kormány részéről? A kormány részéről sincs senki.

A beadott módosítóról kialakítunk véleményt. Annyit, mielőtt a képviselőtársaim ebben véleményt nyilvánítanak, emlékeztetni szeretnék, hogy a Gazdasági bizottság állásfoglalása az volt ebben a kérdésben, hogy nulla-nulla, tehát általános vitára is alkalmatlannak tartottuk. Olyan megfogalmazások vannak benne, amelyekkel a bizottság messze távol tartja magát. Ennek ellenére a kifürkészhetetlen eljárások során elkerült a parlament elé, ahol a tegnapi nap folyamán vitát is folytatott a parlament, ennek alapján szükséges volt egynéhány módosító javaslaton gondolkodni. Szeretném mondani, hogy komplex módosító javaslatsorral rendelkezünk, melyet még a mai nap folyamán beadunk, ami azt jelenti, hogy ez a törvény szinte teljes átírásra fog kerülni. Ezt csak tájékoztatásul mondtam el a képviselőtársaimnak.

Ezzel együtt az 1. módosító javaslatról, melyet Józsa képviselő úr jegyez: a bizottság nem ismeri a kormány véleményét, és nem ismerjük az előterjesztő véleményét. Kérem, hogy támogassa a bizottság, fantasztikus jó javaslat, úgyhogy akkor lép életbe a törvény, amikor hatályba lép. Támogatjuk. Ennek a célja az volt, hogy megnyissuk, természetesen.

Hankó Faragó Miklós képviselőtársam módosító javaslatát a bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja, a bizottság egyharmada sem támogatja. Köszönöm szépen.

Az általános vita folytatódik a parlamentben; addig mi be fogunk adni módosító javaslatokat és annak alapján fogjuk ezt az egészet megvitatni. Egyetértünk vele, illetve csak bólintást kértem. Köszönöm szépen.

A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslat (T/9024. szám) (Módosító javaslatok megvitatása) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Következik a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről szóló T/9024. számú törvényjavaslat módosító javaslatainak a megtárgyalása.

Dr. Turcsán Katalin van jelen az IRM részéről.

Amiről beszélünk, az a 2009. március 24-i állapotnak megfelelő előterjesztés.

Az 1. Varga László képviselő javaslatát a kormány?

DR. TURCSÁN KATALIN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 2. javaslatot a kormány?

DR. TURCSÁN KATALIN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatja - a 4., 5. számú módosító javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság? Támogatja. Köszönöm.

A 3. javaslatot a kormány?

DR. TURCSÁN KATALIN (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A 3. egy hibajavítás, azt is támogatja a kormány.

ELNÖK: A 3. javaslatot támogatja a kormány. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Más módosító javaslatról nincs tudomásunk. Köszönöm szépen.

Következne az 5. napirendi pont, az nincsen. A 7. napirendi pontot megtárgyaltuk.

Egyebek

Lenne bejelentésem - keresem a papírt, amit magammal hoztam.

Tájékoztatni szeretném a bizottság tagjait, hogy a Gazdasági bizottság május 31-ei határidővel az alábbi európai uniós tervezetek esetében kapott bizottsági kijelölést, amelyet tárgyalnunk kell.

Irányelv a tagállamok minimális kőolaj- és/vagy kőolaj termékkészletezési kötelezettségéről. Irányelv az energiával kapcsolatos termékek energia és egyéb erőforrás fogyasztásának címkézésével és termékismertetőjével történő jelölésről. Irányelv a gumiabroncsok üzemanyag hatékonyság és más paraméterek tekintetében történő címkézésekről. Irányelv az épületek energiateljesítményéről.

Ebből látjátok, hogy az első, amely a készletezéssel és a negyedik: az épületek energiateljesítésével foglalkozik, ezek elég fajsúlyos kérdések, úgyhogy meglátjuk, hogy ennek a feladatnak a felosztásából az Energia albizottság mi az, amit elő tud készíteni a bizottság elé és itt mindenféleképpen nekünk ebben május 31-ig állásfoglalást kell kijelölni.

Továbbá, ismételten tájékoztatlak benneteket, hogy a programokat átrendeztük. Tehát március 27-én jön az észak-rajna-vesztfáliai tartomány parlament gazdasági bizottsága. Jelenleg, akik itt vannak bejelölve nekem, akik részt vesznek ebben a programban: Józsa alelnök úr, Alexa György és Szatmáry Kristóf. A tájékoztató anyagokat megkapjátok, úgyhogy az lenne a kérés, hogy akkor 9-től 10.30-ig ezt a megbeszélést ütemezzétek be, és mindenki a saját szakmai területét hozza ennek kapcsán a tájékoztatóra.

A következő, ez pedig az április 9-ei vajdasági út. Mennék én, jönne a Márfai alelnök, Lakos Imre, Molnár Béla, Püski András és a Szatmáry Kristóf úr jövetele még inog. Április 9-e, azt hiszem nagypénteken jönnénk vissza.

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Ez az egyetlenegy gond vele.

ELNÖK: Csütörtöki nap, tehát úgy tervezzük, hogy egy mikrobusszal mennénk és jönnénk, majd meglátjuk - tehát egyelőre ez a terv, ezt még pontosítjuk. Köszönöm.

Van-e valakinek egyéb bejelentése?

Latorcai alelnök úr!

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Csak kezdeményezni szeretném, hogy mielőtt hozzákezdenénk az irányelveknek a megvitatásához, találkozzunk a Kőolaj Készletező Szövetség vezetésével, mert az utóbbi időben egy kicsit elkülönültek.

ELNÖK: Rendben van. Mindenféleképpen figyelembe vesszük, kérem, hogy az egyeztetés megtörténjen. (dr. Szanyi Tibor megérkezett.)

Más észrevétel? Egy pillanat, még nem zártuk le.

Bencsik János képviselő úr!

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Azért kértünk szót, tisztelt elnök úr, mert az építőipari ágazat ügyeivel való foglalatosság közepette, az elmúlt héten találkoztunk pénzintézeti vezetőkkel és speciális finanszírozási területen dolgozókkal. Felhívták a figyelmet arra, hogy az adótörvény módosítása során a 36/A. paragrafussal belépett egy olyan szabályozás február közepétől, amely a közbeszerzésben elnyert munkák kifizetése során az alvállalkozók esetében azt írja elő, hogy csak akkor fizethet számukra a fővállalkozó a számla benyújtását követően, ha a 30 napon túli nullás igazolást is mellékeli. Na most, ilyen vállalkozók nem nagyon vannak ebben a helyzetben.

Annál is inkább nem, mert az esettanulmányok, amit rendelkezésre bocsátottak a pénzintézetek, azt tartalmazzák, hogy rendre időben elkészültek a munkával, benyújtották rendre időben a számlát, ugyanakkor a Kincstár 90-120 napos késedelemmel utalta át a fővállalkozó számára a pénzt. Így a közbeszerzésben való megjelenésüknél, amikor pályáztak, rendelkeztek a nullás igazolással, de mire a számlát benyújtották az elvégzett munka után, és mire megkapták volna a pénzt, addigra adósságot halmoztak fel és nem tudják kifizetni.

Ezért mi azt kezdeményeztük - az Etelével beszéltünk, Lakos Imrével is, Molnár Béláékkal -, hogy ha lehetne, akkor négypárti kezdeményezésben annyit indítványoznánk, hogy ez a passzus, ez a 36/A. paragrafus, 2011. január 1-vel lépjen hatályba a válságra való tekintettel - egyetértve egyébként az irányával a törvény módosításának.

De van ezzel más probléma is, ugyanis ez a 36/A. passzus a faktorálást is ellehetetleníti, ugyanis a faktor, amikor belépne ebbe az alvállalkozói láncba, a törvény nem biztosítja számára azt, hogy helyébe lépjen az alvállalkozónak, így az alvállalkozó köztartozásának a kifizetését sem végezheti el a faktorcég. Pénzintézetek jelezték, hogy éppen ezért a faktorcégek egy része ki akar menni, ki akar vonulni a faktorálásból - ott is leépítések lesznek. Egyébként a kalkulácóik szerint - a Raiffeisen és az MKB speciális vállalkozásfinanszírozási osztályának számításai alapján - ma már hatezer munkahely nem megmenthető ezen a területen.

Annyiban egészítették ki a tegnapi napon a pénzintézeti kollegák, hogy ez érinti a kórházfinanszírozás rendszerét is, illetve egyes önkormányzati szolgáltatás faktorálási lehetőségét is. Ugyanezek vonatkoznak a beszállítói láncolatra, hiszen közbeszerzési eljárás keretében történtek a beszerzések és az alvállalkozók ebben az esetben sem fizethetők ki és faktorként a pénzintézet nem tud belépni.

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Egyetértek azzal, amit Bencsik úr itt elmondott, nagyon sok kis- közepes vállalkozó keresett meg minket azzal, hogy ez a passzus teljes mértékben ellehetetleníti őket a különböző közbeszerzéseken történő részvételben, pedig vétlenek; itt semmi másról nincsen szó, mint a válság hatása miatt 2011-ig felfüggeszteni ennek az életbeléptetését.

ELNÖK: Szatmáry képviselő úr!

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen. Nem ildomos azt mondani, hogy ugye megmondtuk, de, csak jelezném, hogy ez a javaslat harmadszorra van itt a bizottság előtt, mert egyszer már be lett vezetve, utána fel lett függesztve, utána javasoltuk, hogy legyen meghosszabbítva a felfüggesztés. Csak a mostani adótörvényeknél a mi figyelmünket is elkerülte az, hogy életbe fog lépni februártól - és ez ugyanolyan eset, hogy már akkor nem volt életszerű, amikor nem volt válság - most a válságban meg főleg nem életszerű.

Tehát kérném a bizottság támogatását mellé, mert apró dolog, de sokaknak tudunk segíteni.

ELNÖK: Tehát az építőipar adózásával kapcsolatosan hárompárti aláírással megy egy módosító javaslat, általános adó - erre majd még visszatérünk, a bizottság ezt tárgyalni fogja.

Más bejelentés?

Kapolyi képviselő úr!

DR. KAPOLYI LÁSZLÓ (MSZP): Csak ilyen ceterum censeo alapján szeretném megemlíteni, hogy itt a bizottságot annak idején tájékoztattam, hogy a villamosenergia-importoknál minden határra ki van jelölve, vagy meg van állapítva egy bizonyos határ-keresztmetszeti díj, ez egyes egyedül az ukrán határ-keresztmetszetre nincs meg.

ELNÖK: Ne haragudj, menj közelebb, vagy húzd közelebb a mikrofont, mert nem lehet hallani.

DR. KAPOLYI LÁSZLÓ (MSZP): Itt a bizottság előtt annak idején jeleztem azt a rémtörténetet, ami az ukrán határban lejátszódik az ukrán villamosenergia-importtal, amire kifejezetten a magyar fogyasztók fizetnek rá. Ebben az ügyben több javaslat is ment a Gazdasági Minisztériumhoz, hogy ugyanúgy, mint a többi határkeresztmetszetnél jelöljenek ki egy határ-keresztmetszeti díjat. Az ukrán határ esetében ezt különösen indokolttá teszi, hogy Magyarország egyedül tartja üzemben a 750 kW-os vezetéket, annak minden nyűgével együtt, inclusive a hálózati veszteséget. Ebben az ügyben akkor itt feljegyzésre került, hogy én ezt mondtam, aztán azóta is síri csönd, még a minisztérium egy konzultációra sem tartotta az ügyet érdemesnek.

Csak megemlítem, hogy ha továbbra is tömni akarjuk az ukránok zsebét, akik most például kifejezett jócselekedetet hajtottak végre a DAM-mal - és most is ez ugyanaz a csoport - készülnek egy hasonló akcióra a Dunaferr-rel, akkor maradjunk továbbra is csendben.

ELNÖK: Kapolyi képviselő úr, ha azt kéred, hogy hívjuk össze az Energia albizottságot, és ott számoltassunk be akárkit a minisztériumból, akkor az úgy rendben van - erre én itt most nem tudok mit mondani.

DR. KAPOLYI LÁSZLÓ (MSZP): Ez így jó.

ELNÖK: Tehát a jövő héten nézünk egy időpontot, arra összehívjuk az Energia albizottságot kimondottan az ukrán villamosenergia-határkereszteződés kihasználtságával, jövőbeni akármilyével kapcsolatban.

DR. KAPOLYI LÁSZLÓ (MSZP): Az egész kezelésével. Tudniillik, hogy ha mondjuk Németországból akarsz behozni villamos energiát, akkor ki kell fizetni az osztrák-magyar határon a határ-keresztmetszeti díjat anélkül, hogy bármiféle szolgáltatást is végezne a magyar fél, egyszerűen a liberalizáció és a szabad hozzáférés jogán. Ukrán esetben nem kell fizetni egy büdös vasat se az importőrnek, de ugyanakkor Magyarországnak kutya kötelessége üzemben tartani a 750 kW-os vezetéket Albertírsa és a nyugat-ukrajnai alállomás között és üzemeltetnie kell a saját beruházásában odatelepített berendezéseket. Ez egy olyan egyértelmű monopolhelyzetbe való hozatala a másik félnek, aminek nem értem a gazdasági okait.

ELNÖK: Az lenne a tiszteletteljes kérésem, hogy ezt a kérdéskört pontosan fogalmazd meg légy szíves, gyere le, diktáld le a Gazdasági bizottságon, mert mindenki számára ez nem volt érthető - teljes egészében számomra se. Ehhez természetesen hozzá fogom tenni a meghívást a miniszter felé és kijelölöm az időpontját, hogy mikor lesz az Energia albizottsági ülés, ahol erre választ kell adni.

DR. KAPOLYI LÁSZLÓ (MSZP): Inkább megírom, tehát nem most megyek le.

ELNÖK: Kapjam meg a Gazdasági bizottságon ezt a kérdéscsomagot, konkrétan, szakszerűen megfogalmazva, hogy az ukrán határkereszteződésen mi van, mi vonatkozik ránk és ennek mi a kezelési módja. (Dr. Kapolyi László: Jó.) Ezt kapjam meg, utána tudok lépni ebben.

Más bejelentés? (Nincs jelzés.) Köszönöm szépen a részvételt, szervusztok, viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 40 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné