GIB-25/2009.
(GIB-155/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. június 8-án, hétfőn, 15 óra 40 perckor
az Országház főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény módosításáról szóló T/9712. számú törvényjavaslat (Általános vita) *

Ékes József (Fidesz) szóbeli kiegészítése *

A kormány álláspontjának ismertetése *

Észrevételek *

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról *

Egyebek *

Napirendi javaslat

1. A nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9712. szám)

(Dr. Fónagy János és Ékes József (Fidesz) képviselők önálló indítványa)

(Általános vita)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György elnök (MSZP)

Dr. Józsa István alelnök (MSZP)

Márfai Péter alelnök (MSZP)

Alexa György (MSZP)

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Göndör István (MSZP)

Horváth Csaba (MSZP)

Dr. Kapolyi László (MSZP)

Dr. Kálmán András (MSZP)

Kiss Ferenc (MSZP)

Dr. Suchman Tamás (MSZP)

Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)

Dr. Tompa Sándor (MSZP)

Dr. Fónagy János (Fidesz)

Nagy Sándor (Fidesz)

Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)

Molnár Béla (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Gazda László (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Göndör István (MSZP) dr. Baráth Etelének (MSZP) megérkezéséig
Horváth Csaba (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP) megérkezéséig
Dr. Suchman Tamás (MSZP) dr. Kálmán Andrásnak (MSZP) megérkezéséig
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) Alexa Györgynek (MSZP)
Márton Attila (Fidesz) Nagy Sándornak (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Molnár Bélának (KDNP)
Püski András (Fidesz) dr. Fónagy Jánosnak (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz) dr. Selmeczi Gabriellának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Molnár András főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Ékes József képviselő (Fidesz-Magyar Polgári Szövetség)

Megjelentek

Mihály Zoltán

(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 40 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm a gazdasági bizottság tagjait és megjelent vendégeinket. Az ülést megnyitom. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

A napirendi javaslatot kézhez kapták képviselőtársaim. Kinek van kérdése, észrevétele a napirendi javaslattal kapcsolatban (Nincs jelentkező.) Ki ért egyet a napirendi javaslattal? (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság a napirendet egyhangúlag elfogadta.

A nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény módosításáról szóló T/9712. számú törvényjavaslat (Általános vita)

Azért kell rendkívüli bizottsági ülést tartanunk, mert a parlament napirendre vette a nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény módosításáról szóló T/9712. számú törvényjavaslatot, dr. Fónagy János és Ékes József fideszes képviselők önálló indítványát. Az általános vitára való alkalmasságról kell a bizottságnak döntenie.

Megadom a szót Ékes József képviselő úrnak.

Ékes József (Fidesz) szóbeli kiegészítése

ÉKES JÓZSEF (Fidesz): 2007 júniusában az állami vagyon privatizációjának tárgyalásakor a parlament úgy döntött, hogy csökkenteni kell a tartós állami tulajdon körében lévő vízbázisokat, mégpedig elsősorban a regionális vízbázisokat. Ez akkor meg is történt.

Az elmúlt időszak globális felmelegedése, valamint több világjelenség a vízkészletek fontosságára hívja fel a figyelmet. Az elmúlt évben Spanyolországban, Cipruson és Szerbiában volt olyan hihetetlen mértékű vízhiány, ami kellő figyelmeztetés Magyarország számára is. Emellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy a világon Magyarország rendelkezik a legjelentősebb hévízi forrásokkal, termálvízzel, gyógyhatású ásványvízzel, s a vízkészlet szempontjából is Magyarország Európa három legerősebb országa közé tartozik.

Az elmúlt időszakban multinacionális gazdasági társaságok vásároltak meg különböző forráskutakat, s az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a csatornaszolgáltatás területén is megjelent egy olyan kör, ami nem biztos, hogy jó Magyarország számára. A regionális vízművek nagy területi lefedettséggel rendelkezik, több mint 2,5 millió ember vizét biztosítja. Négypárti egyeztetés után a parlament elé került egy olyan törvényjavaslat, amely a klíma jelenlegi állapotára, ezen belül a vízbázisok jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet.

Az elmúlt időszakban a geotermeikus hőforrások tekintetében külföldi beruházások kezdődtek, de az ilyen beruházások terjedését meg kellene állítani és a vízkészletet tartós állami tulajdonba kellene visszahelyezni. Ha a parlament elfogadja a klímatörvényt és Magyarország hosszú távú fejlesztési, szolgáltatási folyamatot tud kialakítani, akkor foglalkozni kell azzal, hogy a többségi tulajdont hogy kívánjuk a jövő nemzedéke számára hasznosítani.

Még egyszer szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a vízhiány a világon súlyos válságot fog előidézni, sőt bizonyos országokban már tapasztalható is ez a válság. A termőföld mellett a víz az egyetlen olyan természeti kincs, amellyel bőven rendelkezünk, s ennek a tartós állami tulajdonban tartása mellett kellene voksolnia a bizottságnak és a parlamentnek egyaránt.

Azért is érdemes tartós állami tulajdonba visszavenni a vízbázisokat, hogy ne kerüljenek ebek harmincadjára. Ma már látható, hogy a környezetünkben több helyütt vízhiány fog kialakulni. Jó lenne megakadályozni, hogy Magyarországon ne annyiért kapjunk vizet, amennyiért azt mások meghatározzák.

A nemrég elkészült magyarországi talajvizsgálati térképeken jól látható, hogy megindult a termőtalaj romlása, ami veszélyezteti a vízbázisok állapotát is. A Duna-Tisza közén például közel nyolc méteres vízszintsüllyedés következett be. Ha nem tudjuk újra elindítani a vízkormányzást, az veszélyeztetheti az egészséges ivóvíz utánpótlását. Jó lenne, ha a bizottság ebből a szemszögből is vizsgálná ezt a kérdést. Köszönöm.

ELNÖK: Megkérdezem Molnár András főosztályvezető-helyettes urat, hogy a kormány támogatja-e a javaslatot.

A kormány álláspontjának ismertetése

MOLNÁR ANDRÁS főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium): Tisztelt Bizottság! A módosító javaslat tulajdonképpen szükségtelen, mivel a törvény szerint jelenleg mind a nemzeti vízvagyon, mind a kapcsolódó közművagyon kizárólagos állami tulajdon. Azonban a kormány megértve a téma körül indukált nagyobb érdeklődést, oda jutott, hogy - bár nem tartja szükségesnek, de - nem ellenzi kifejezetten a törvény módosítását. Viszont ha már hozzányúlunk a törvényhez, akkor a vagyonmellékletet is módosítani kéne, mert a különböző szerkezeti átalakításokat át kellene vezetni. Itt jegyzem meg, hogy egy olyan törvénytervezeten munkálkodunk, amelyik éppen ezt célozza.

Összefoglalva: a kormány nem ellenzi a törvényjavaslatot, de a lista átdolgozását mindenképpen szükségesnek tartja.

ELNÖK: Köszönöm. Kinek van kérdése, észrevétele? (Nincs jelentkező.)

Észrevételek

Emlékeztetem a bizottságot, hogy amikor a stratégiai vállalatokat összeállítottuk, akkor abba a sorba a Vízműveket is betettük, mégpedig nem véletlenül. Előre gondolkodva, közösen hoztuk meg ezt a döntésünket. Ennek egyértelmű következményeként a kormánynak nem állhat szándékában, hogy itt bármilyen privatizációt végrehajtson.

Azt javasolom a bizottságnak, hogy támogassa ezt a javaslatot. Nem látok ebben olyan dolgot, ami miatt meg kellene akasztani. Ha a kormány úgy ítéli meg, hogy a javaslatot módosítani kívánja, azt a bizottság természetesen meg fogja támogatni.

Arra is felhívom a figyelmet, hogy szerdán a Ket. tárgyalása során külön figyelmet szánunk arra, hogy a geotermikus energiával kapcsolatos módosító javaslatokat el tudjuk választani a környezetvédelmi és a valós gazdálkodási feltételektől. Egy ilyen típusú módosító javaslatot már megfogalmaztunk, amiről nagy valószínűséggel dönteni fogunk.

Szavazás az általános vitára való alkalmasságról

Most pedig azt kérdezem, hogy ki tartja általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot. (Egyhangú.) Megállapítom, hogy a bizottság a törvényjavaslat egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja.

Kíván-e a bizottság előadót állítani? (Nem.) Nem kíván.

Köszönöm szépen főosztályvezető-helyettes úr és Ékes képviselő úr segítségét.

Egyebek

Az egyebekben van-e valakinek kérdése, megjegyzése, bármilyen bejelentenivalója? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Köszönöm szépen a megjelenést, legközelebb szerdán találkozunk. Az ülést bezárom.

(Az ülés befejezésének időpontja: 15 óra 52 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc