GIB-27/2009.
(GIB-157/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. június 15-én, hétfőn, 11 óra 03 perckor
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvénynek az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9868. szám, új/átdolgozott változat a T/8676. szám helyett) (Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) és Gúr Nándor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita) *

Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) szóbeli kiegészítője *

Mátyus Mihály (SZMM) véleményezése *

Kérdés, észrevétel, megjegyzés *

Szavazás *

A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9922. szám) (Halmai Gáborné, Fedor Vilmos és Végh Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita) *

Józsa István (MSZP) szóbeli kiegészítője *

Dr. Mocsári-Gál Krisztina (IRM) véleményezése *

Szavazás *

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény pénzforgalmi intézményekkel és pénzforgalmi szolgáltatással összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9636. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása) *

A vagyonadóról szóló törvényjavaslat (T/9818. szám) (A bizottság átlal még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása) *

Az építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9637. szám) (Döntés bizottsági módosító javaslat visszavonásáról) (Első helyen kijelölt bizottságként) *

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9354. szám) (Döntés bizottsági módosító javaslat visszavonásáról) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9922. szám) (Halmai Gáborné, Fedor Vilmos és Végh Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

2. A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvénynek az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9868. szám, új/átdolgozott változat a T/8676. szám helyett) (Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) és Gúr Nándor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

3. A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényjavaslat (T/9635. szám) (Bizottsági módosító javaslatok megvitatása)

4. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény pénzforgalmi intézményekkel és pénzforgalmi szolgáltatással összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9636. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása)

5. A vagyonadóról szóló törvényjavaslat (T/9818. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása)

6. Az építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9637. szám) (Döntés bizottsági módosító javaslat visszavonásáról) (Első helyen kijelölt bizottságként)

7. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9354. szám) (Döntés bizottsági módosító javaslat visszavonásáról)

8. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Alexa György (MSZP)
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)
Nagy Sándor (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Latorcai János (KDNP) megérkezéséig Koszorús Lászlónak (Fidesz)
Göndör István (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP) dr. Kálmán Andrásnak (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) megérkezéséig dr. Tompa Sándornak (MSZP)
Dr. Fónagy János (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz) Molnár Bélának (KDNP)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) Nagy Sándornak (Fidesz)
Dr. Vas János (Független) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Koszorús László (Fidesz) megérkezéséig dr. Selmeczi Gabriellának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) országgyűlési képviselő
Dr. Mocsári Gál Krisztina osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Mátyus Mihály főosztályvezető (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Szaló Péter szakállamtitkár (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Geri Linda vezető tanácsos (Pénzügyminisztérium)
Kovács Lajos vezető tanácsos (Pénzügyminisztérium)
Kanyó Lóránd főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)

Megjelentek

Gláser Tamás alelnök (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége)
Németh Géza (MTI)
Dr. Pálfalvy Hilda (Gazdasági Versenyhivatal)
Kassai Ferenc (Mérnöki Kamara)
Dr. Lacza Krisztián (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Dr. Baranyi Bertold (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Karcagi Gabriella (Pénzügyminisztérium)
Dr. Somlyay Nóra (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Magyar Mária (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Dr. Mester Máté (Nemzetközi Hírközlési Hatóság)
Dr. Siklósi Irma Éva (MSP-szakértő)
Dr. Molnár Adrienn (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 03 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Üdvözlöm a Gazdasági bizottság tagjait, a meghívottakat.

Képviselőtársaim írásban megkapták előzetesen a tervezett napirendi pontokat. Annyi változtatási kérelem van, hogy a felnőttképzésről szóló törvényt hozzuk az 1. napirendre, utána pedig folyamatosan menjünk tovább.

Van-e a napirendi ponttal kapcsolatban észrevétel? (Nincs jelzés.)

A napirend elfogadása

Szavazásra teszem fel. Aki egyetért azzal, hogy ezeket a napirendi pontokat tárgyaljuk, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Egyben megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvénynek az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9868. szám, új/átdolgozott változat a T/8676. szám helyett) (Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) és Gúr Nándor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Első napirendi pontként a felnőttképzésről szóló T/9868-as számú képviselői előterjesztést tárgyalnánk meg. Előadója: Magyar Bálint képviselő úr.

Van-e szóbeli kiegészítése, képviselő úr?

Dr. Magyar Bálint (SZDSZ) szóbeli kiegészítője

DR. MAGYAR BÁLINT (SZDSZ): Ha nem igényli a bizottság, akkor nem, de ha felmerülnek kérdések, arra válaszolok. Köszönöm szépen.

ELNÖK: A kormány részéről?

Mátyus Mihály (SZMM) véleményezése

MÁTYUS MIHÁLY (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Tárcavéleményt tudok mondani, tisztelt elnök úr. A tárca az előterjesztést támogatja.

Kérdés, észrevétel, megjegyzés

ELNÖK: Képviselő urak van-e kérdés, észrevétel, megjegyzés?

Szatmáry Kristóf képviselő úr!

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Csak nem szerettem volna, hogy nem szól hozzá senki. Igazából csak részben ehhez az előterjesztéshez van kérdésem, de érinti ez az előterjesztés a szakképzést is. Igazából nem az előterjesztőtől, inkább a minisztériumot akartam volna megkérdezni arról, hogy a most július 1-vel hatályba lépő új finanszírozás a szakképzésben nagyon-nagyon komoly problémák elé fogja állítani a szakképző helyeket, a mi észrevételeink szerint több ezer szakképző hely fogja a tanuló szerződéseit felmondani; ez a mostani törvényjavaslat milyen kapcsolatban áll ezzel a lehetséges, július 1-től fellépő negatív tendenciával. Köszönöm.

ELNÖK: Más kérdés? (Nincs jelzés.) Nincs.

Öné a szó!

MÁTYUS MIHÁLY (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Tisztelt Elnök Úr! A kérdés egyáltalán nem tartozik a napirendi ponthoz, ehhez a felnőttképzési törvény módosításához - ez egy teljesen más törvény és törvények módosításával kapcsolatos, nem tudom, hogy akkor most nekem erre kell-e válaszolnom?

ELNÖK: Azt javasolom, hogy ne válaszoljon, a képviselő úr írásban is felteheti ezt a kérdését a minisztérium felé.

Szavazás

További kérdés? (Nincs jelzés.) Szavazásra teszem fel. Aki általános vitára alkalmasnak tartja a képviselői indítványt, kérem, kézfelemeléssel jelezze! 16. (Szavazás.) Ellene? 12. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést. Köszönöm.

A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9922. szám) (Halmai Gáborné, Fedor Vilmos és Végh Tibor (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Következik a közbeszerzésekről szóló 2003. évi T/9922. szám alatt előterjesztett képviselői önálló indítvány, az általános vitára való alkalmasságról kell dönteni a bizottságnak.

Az előterjesztők nevében ki kíván nyilatkozni. Józsa képviselő úr, te vagy az előterjesztő?

Józsa István (MSZP) szóbeli kiegészítője

JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Igen, Halmainénak én képviselem a véleményét, hogy kérik a támogatást.

ELNÖK: Tehát közérthetően: azt mondta el Józsa képviselő úr az előterjesztők nevében, hogy ő is egyetért az előterjesztőkkel, támogatja és javasolja a bizottságnak, hogy támogassa.

Megkérdezem a kormány képviselőjét, hogy mi a véleménye az előterjesztésről.

Dr. Mocsári-Gál Krisztina (IRM) véleményezése

DR. MOCSÁRI-GÁL KRISZTINA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Az idő rövidségére való tekintettel nem kormány, hanem a Miniszterelnöki Hivatallal egyeztetett tárcaálláspontot képviselek és egyetértünk a javaslattal.

ELNÖK: Köszönöm. Tehát egy közbenső állapot feloldását kell megoldani ennek a törvénymódosításnak.

Van-e kérdés? (Nincs jelzés.) Nincs kérdés. Észrevétel, megjegyzés? (Nincs jelzés.) Nincs.

Szavazás

Ezek után szavazásra teszem fel. Aki általános vitára alkalmasnak tartja az előterjesztést, kérem, kézfelemeléssel jelezze! 16 igen. (Szavazás.) Ellene? Tartózkodott? (Szavazás.) 12. Tehát 16:12 arányban a bizottság alkalmasnak tartotta.

Kíván-e a bizottság előadót állítani. (Nincs jelzés.) Nem kíván a bizottság előadót állítani.

Következik a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló T/9635. számú előterjesztés. Itt a bizottsági módosító javaslatokat vitatnánk meg, amelyet a Költségvetési bizottság nyújtott be.

Kit képvisel, kormányt, tárcát?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Kormányálláspontot tudok mondani, Geri Linda vagyok a Pénzügyminisztérium pénzügyi szolgáltatások főosztályáról, kollegám Kovács Lajos.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Amiről beszélünk, a 2009. június 11-ei előterjesztés, melynek az 1. módosító javaslatát a kormány?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Támogatja. Ez összefügg a 26, 28, 40, 42-essel.

A 2-es bizottságit?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Nem. Pontosítást tartunk szükségesnek.

ELNÖK: Tehát a kormány nem támogatja. Ebben az esetben, hogy lába maradjon, egyharmadot javasolom, hogy a bizottság adja meg. Köszönöm.

A 3-as módosító javaslatot?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: Támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 4-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 5-öst?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 6-ost?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 7-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 8-assal.

A 9-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság (Szavazás.) Nem támogatja.

A 10-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 11-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 12-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Ez összefügg a 13-as, 14-es, 16-os, 17-es és a 19-essel.

A 15-öst?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmada sem támogatja. Ez összefügg a 24-essel.

A 20-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 21-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot kapott.

A 22-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 23-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 25-öst?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 26-ost?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 28, 40, 42-essel.

A 27-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Nem.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot sem kapott.

A 28-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Már támogatta egyszer.

A 29-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 30-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 48, 49-essel.

A 31-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) támogatja.

A 32-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 33-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 34-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 35-öst?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 36-ost?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Nem. Pontosítást tartunk szükségesnek.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Egyharmadot kapott.

A 37-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 38-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 39-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 41-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 43-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 44-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 45-öst?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 46-ost?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 47-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 48-as volt a 30-asnál. A 49-es is volt.

Az 50-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 51-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 52-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság (Szavazás.) Támogatja.

Az 53-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 54-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 55-öst?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Igen.

ELNÖK: A bizottság? Támogatja.

Az 56-os volt a 31-esnél és ismeretünk szerint nincs több módosító. Önöknél sincs? (Nincs jelzés.) Köszönöm szépen, ezt a napirendi pontot is befejeztük.

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény pénzforgalmi intézményekkel és pénzforgalmi szolgáltatással összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9636. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása)

Következik a hitelintézetekről szóló. Amiről beszélünk, az a 2009. június 11-ei állapotról szól. Itt a Költségvetési bizottság által benyújtott módosítókról tárgyalunk, tehát a többiről nem.

A 2-est a kormány?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): A kormány támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 3-ast?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 13-as, 25-össel.

A 4-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Az 5-öst?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 6-ost?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 7-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 8-ast?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 9-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Jelen formában nem támogatja.

ELNÖK: Javasolom, hogy egyharmadot kapjon.

A 11-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 12-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 13-ast?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 25-össel.

A 14-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 15-öst?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 16-ost?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság (Szavazás.) Támogatja.

A 17-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 18-ast?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 19-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 20-ast?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 21-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 22-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 23-ast?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) támogatja.

A 24-est?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 25-ös volt.

A 26-ost?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

És maradt a 27-es?

KOVÁCS LAJOS (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Nincs több módosító. Köszönöm szépen. Ezt a napirendi pontot is lezártuk.

A vagyonadóról szóló törvényjavaslat (T/9818. szám) (A bizottság átlal még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása)

Következik a vagyonadóról szóló. Amiről beszélünk, az a T/9818/21-es ajánlásból a Költségvetési bizottság által benyújtott módosítók, ezek a 6-os, 7-es és a 16-os, ezekről kell a bizottságunknak állást foglalni.

A kormány részéről?

KANYÓ LÓRÁND (Pénzügyminisztérium): Kanyó Lóránt vagyok, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese és a tárca álláspontját tudom mondani.

ELNÖK: Köszönöm. Tehát a 6-os, a Költségvetési bizottság módosító javaslatát a tárca?

KANYÓ LÓRÁND (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A tárca támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 7-est?

KANYÓ LÓRÁND (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 16-ost?

KANYÓ LÓRÁND (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

Van-e más módosító javaslat?

KANYÓ LÓRÁND (Pénzügyminisztérium): Nem tudok róla.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Részünkről sincs. Ezt a napirendi pontot is befejeztük.

Az építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9637. szám) (Döntés bizottsági módosító javaslat visszavonásáról) (Első helyen kijelölt bizottságként)

Következik az építési beruházások megvalósításának elősegítésére a T/9637-es számú törvényjavaslat, az ahhoz benyújtott módosító javaslat visszavonásáról tárgyalunk.

A kormány részéről várjuk Szaló Pétert, de ha nincs itt, az sem baj, mi ettől megtárgyaljuk. (Jelentkezésre.)

Baráth Etele kért szót. Képviselő úr!

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelettel tájékoztatnám a Fidesz képviselőcsoportját is, mert itt öt módosító indítvánnyal kapcsolatban merült fel probléma. Abból kettőnek a visszavonását javasoljuk mi, nevezetesen mind a kettő olyan, illetve az egyik az határozottan olyan, amivel kapcsolatban alkotmányossági problémák merültek fel és az államelnök úr az ehhez hasonló javaslatokat mindig megtámadta; és az a javaslatunk, hogy nincs értelme egy módosító indítvány miatt az egész csomagot utána felfüggeszteni, jó volna, ha hatályba lépne. Ez tulajdonképpen az eljárásokban alanyi jogon történő részvételi jog kérdése, ő ezt mindig bővítette, mi szűkítettük volna, ezért ezt visszavonásra javasoljuk.

A második az, ami a Szatmáry Kristóf képviselő úr javaslatával kapcsolatos. Úgy emlékszem, hogy abban állapodtunk meg, hogy rendeleti úton ez szabályozva lesz és erre volt itt a bizottságban a Szaló úréknak egy konkrét ajánlata. Éppen ezért mi azért adtuk csak ezt be a múlt héten, hogy nehogy ne legyen bent, de a visszavonás lehetőségét fenntartva.

Van három másik olyan módosító indítvány, amivel kapcsolatban a kormánynak bizonyos módosító javaslata volt. Ezzel kapcsolatban viszont ma a szocialista frakció úgy foglalt állást, hogy tartsuk fenn az eredeti javaslatát a bizottságnak, hiszen a frakciónk ezt meg fogja szavazni és ki lett egészítve a megszavazandó bizottsági módosító indítványoknak a jegyzéke. Nem tudom, hogy most mondjam-e el ezeket, hogy melyek azok, mert az volna jó - egyébként ezek nagyrészt tőletek származó, de a bizottság által felvállalt módosító indítványok -, hogy akkor ezt ti is támogassátok meg, és ez legyen egy támogatott sor.

Nem tudom, hogy érthető volt-e eddig, amit elmondtam.

ELNÖK: Légy szíves a számokat.

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Elmondom a számokat. Az a bizonyos három, amivel kapcsolatban most igennel fogunk szavazni, de nem volt benne az eredetiben, ez a T/9637/61-es számú módosító javaslat - ez a bizottsági ajánlás 27-es pontja.

A másik, a 46-os számú módosító javaslat, ez a 28-as pontja a kiegészítő bizottsági ajánlásnak.

És a harmadik pedig a 60-as számú módosító javaslat, amelyik a 39-es pont alatt van a kiegészítő bizottsági ajánlásban. Tartalmilag: az egyik az, hogy egyszerre dönthessen a kamara a felvétellel együtt, ezt régóta szerettük volna; a másik az, hogy a kivitelezői-vállalkozói tevékenység esetében, ha valakinek nincs erre vonatkozó műszaki végzettsége, csak a saját céljára végezhet; és a harmadik - ez egy formai dolog -, hogy a vele munkaviszonyban lévő műszaki vezetőnek kell lenni ahhoz, hogy a kivitelezés végezhető legyen. Tehát mind a három logikus normális javaslat, formai észrevételek voltak vele kapcsolatban.

Szaló úr nem volt még bent, amikor a tájékoztatásom elhangzott, hadd mondjam azt, hogy a frakció támogatja az eredeti módosító indítványokat.

ELNÖK: Köszöntjük Szaló urat a bizottsági ülésen.

Akkor ez a tiszteletteljes kérés az ellenzéki képviselőtársaink felé, hogy a közösen létrehozott módosító javaslatot kéretik így támogatni, és amiben dönteni kell az a T/9637/54-es módosító javaslat, amelynek az ajánlási pontszáma 32, valamint a T/9637/45-ös, melynek a bizottsági ajánlási pontszáma 41-es - ebben megállapodtunk, hogy ezeket visszavonjuk.

Szatmáry képviselő úr!

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Ha jól értem ebből az egyik, ami a választott bíróságokra vonatkozott volna, hogy akkor, ha jól értem, a törvény módosítása nem szükséges ahhoz, hogy ezt rendeleti úton, de a benyújtott módosító tartalmával többé, vagy kevésbé egyező módon változzon a közbeszerzésnek a választott bíróságot preferáló módosítása - ezt akartam csak itt esetleg megerősíteni. Mert ez a visszavonásnak a lényege, hogy nem így kell, hanem máshogy, csak akkor ne öntsük ki a fürdővízzel együtt a gyereket is. Köszönöm.

ELNÖK: Szaló Péter úr, parancsoljon!

SZALÓ PÉTER szakállamtitkár (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A múltkori ülésen is jeleztem már - a képviselő úr nem volt jelen -, hogy tartalmilag próbáljuk kezelni a javaslatot, csak az építési beruházások vonatkozásában: az építési beruházások közbeszerzéséről szóló kormányrendelet keretében próbáljuk meg kezelni, az a lényeg, hogy erre tereljük őket egy racionális mértékig. Nyilván a kicsi, a kis megbízások mértékénél ez nagyon nagy terhet jelentene, tehát itt nagyon differenciált szabályozás kell, amit a törvényi szabályozás nem bír el, ezért javasoljuk, hogy a későbbiekben kezeljük. Köszönöm. (Jelentkezésre.)

Latorcai alelnök úr!

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen. Csak meg szeretném kérdezni, hogy hogy áll ennek a kormányrendeletnek az előkészítettsége: most kezdi a tárca, avagy már ez rendezve van, tehát mikorra várható, hogy ez meg fog jelenni a gazdaságban.

ELNÖK: Kérem a választ.

SZALÓ PÉTER szakállamtitkár (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): Köszönöm szépen. Tisztelt Bizottság! A szakmával a héten fogunk egyeztetni pénteken. Tehát, ha ma itt lezárulnak a fő sarokpontok, akkor ma este kiküldjük ilyen szűk előzetes egyeztetésre, ezt követően fogjuk megkezdeni a hivatalos egyeztetést és akkor a három hatálybalépési időpontot tudjuk tartani a tervezetek szerint. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Most már elégséges információ birtokában vagyunk mindannyian. Tehát a bizottsági ajánlás 32-es és a bizottsági ajánlás 41-es pontjának a visszavonásával ki ért egyet. Aki egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Ellene? Tartózkodott? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetértett e két pont bizottsági módosító javaslat visszavonásával. Köszönöm szépen.

Ezt a napirendi pontot is lezártuk.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9354. szám) (Döntés bizottsági módosító javaslat visszavonásáról)

Következik a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvényből - amiben az előzőekben megállapodtunk - szintén visszavonásra.

Mielőtt ismertetném a két jelzett visszavonandó módosító javaslatot, emlékeztetni szeretném képviselőtársaimat, hogy itt közös bölcsességgel abban döntöttünk, hogy a termálenergia hasznosításáról szóló bányajogi előterjesztést önálló törvényként fogjuk vélhetően a második félévben megtárgyalni, mielőtt azt a Gazdasági bizottság Energetikai albizottsága megtárgyalja. Nagy Sándor urat bíztuk meg, mivel ő kellőképpen tapasztalt ebben a kérdésben, hogy készítse elő azokat a pontokat, aminek alapján fel fogunk készülni: akár a Tudományos Akadémiától kezdve az egyéb szakmai szervezetek felé.

Vélhetően érdeket, erős érdekeket sérthettünk, amikor ezzel a gondolattal foglalkozott a Gazdasági bizottság, hiszen olyan levelek jelentek meg az interneten, amelyek azt mutatják, hogy érzékeny húsba tettünk egy kis sót bele és jellemző, hogy hirtelen olyan vélemények jelentek meg, amit úgy gondolom, hogy nehezen tudunk felvállalni, de ez azt mutatja, hogy jó úton vagyunk. Jól döntöttünk, amikor abban döntöttünk, hogy egy pár hónapot adunk magunknak, hogy felkészüljünk és jól döntöttünk, hogy érzékeljék, hogy kellő szűk érdekek érvényesülnek ezen a területen, amit - néhányat - át kell lépni.

Ezt csak előre mondom, megtisztelve a Gazdasági bizottságot a bölcsességéért, hogy így döntött. Tehát nem igaz abból semmi, ami a médiában megjelent, hogy itt uk-muk-fuk elrendezünk egy törvényt és arról szól az egész dolog, hogy a koncesszió milyen kártékony dolog. Higgyük el, hogy az a tisztességes és korrekt, ha minden fel van téve az asztalra, nyílt pályáztatások vannak és aszerint rendeződnek el a dolgok, nem pedig olyan különleges belső jogosítványok alapján, amelyekkel egyes szervezetek rendelkeznek. Ez csak egy felvezető volt ahhoz, amit most el szeretnék mondani.

Tehát, amiben nekünk dönteni kell, két módosító javaslat visszavonása a Ket.-en belül. Szakmailag végigjártuk a dolgot, egyeztettünk a különböző kérdésekben. Az első: ez a VET, a jelentős piaci erővel kapcsolatos szabályait kívánta módosítani, tehát amit beadtunk bizottsági módosítót, ezt még tovább kell érlelni. Ezért azt javasolom, hogy a T/9354/68-ast, melynek a bizottsági ajánlása 76. volt és a bizottsági ajánlási pontok száma: 69, 70, 72, 75, 78, 99., tehát ezt az egy bizottsági módosító javaslatot vonjuk vissza a későbbi átdolgozás céljából.

Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Megállapítom, hogy a bizottság visszavonta az általa beadott módosító javaslatot.

A másik bizottsági módosító javaslat visszavonására teszek javaslatot. Itt a gázkrízist alaposan átbeszéltük és úgy ítéltük meg, hogy ennek ez a törvény mindenféleképpen indokolt és szükséges a módosítása, de az a baj, hogy van egy pontja, amelyik érinti a polgári védelemről szóló törvényt, amely kétharmados és az a visszajelzésünk, hogy ellenzéki képviselőtársainknak nem áll szándékában megadni a kétharmadot, ezért célszerű, hogy a törvényből ezt a cikkelyt kivonjuk. Ez úgy szól, hogy T/9354/67/7. és a bizottsági ajánlási pontszáma pedig 94.

Kérem szavazzunk. Aki egyetért azzal, hogy visszavonjuk ezt a módosítót, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Megállapítom, hogy a bizottság visszavonta.

Egyebek

Az egyebek között szeretném bejelenteni, hogy holnap 9 órakor tartanánk egy nagyon pergőhangú gyors bizottsági ülést és egyben tájékoztatnám képviselőtársaimat, hogy a következő heti bizottsági ülést a hétfői nap tartanánk meg. Valamikor úgy kellene megszervezzük magunkat - a ti időtökkel való gazdálkodás céljából is, mivel egynapos lesz a parlamenti ülés -, hogy valamikor az interpellációk utánra programoznánk a Gazdasági bizottsági ülést. Nyilván mindkét oldalról egy-két főnek lesz elfoglaltsága a parlamenti munkában, de ez nem akadályozhatja meg azt, hogy itt a munkát elvégezzük és ezért a vidéki képviselőtársainknak kedden nem kell felutaznia. Egyetértünk ebben? Köszönöm. (Jelentkezésre.)

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Bocsánat, csak az egyebek között. Erre a hétfőre kérjük meg, hogy a tárcák számoljanak be, hogy az építési országgyűlési határozatunk teljesítése milyen szinten hogy áll.

ELNÖK: Szatmáry Kristóf képviselő úr!

SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen elnök úr. Csak a bizottság figyelmét hívnám fel, meg a kormánypárti képviselőtársaimét, hogy van egy közösen beadott módosító indítvány, ami most már hosszú idő óta nem került napirendre, ez pedig a nullás igazolásoknak a problémaköre. Tudjuk, hogy a közbeszerzésben egyre több visszajelzés van azzal a problémával kapcsolatban, ami arról szól, hogy ilyen pozitív adóslistára kerülnek fel és nem kapják meg a pénzüket a vállalkozások.

Mivel két hét van hátra a parlamentből, kérném kormánypárti képviselőtársaimat, nézzenek utána ennek a dolognak, mert ha nem módosítunk ezen, akkor ezzel nagyon komoly problémák lehetnek - mindenhonnan jönnek visszajelzések, hogy valamit módosítani kellene a jelenlegi szabályozáson. Köszönöm.

ELNÖK: Baráth Etele képviselő úr!

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Már egyeztettem a gazdasági-pénzügyi munkacsoporttal és délután a minisztérium vezetőivel is egyeztetünk ebben az ügyben. Ez az a bizonyos ominózus halasztási kérelem, hogy egy évvel toljuk el - a válságra való tekintettel - azt, hogy az egyes vállalkozók nem tudnak részt venni közbeszerzésen akkor, ha 30 napon belüli tiszta képet nem tudnak magukról mutatni. Sorban a különböző bankok jelzik azt, hogy nemcsak kicsi, hanem milliárdos nagy cégeknél is képtelenek a bankok finanszírozni, mert ez ellehetetleníti őket is, még faktorálni se tudják, ebből adódóan se állami bevétel nincsen, se foglalkoztatás nincs és a munkát se tudják elvégezni - egy év halasztásról lenne szó ebben az esetben.

ELNÖK: Tehát kezeljük a dolgot.

Más észrevétel? Van-e valakinek egyéb nyűge.

Nagy képviselő úr!

NAGY SÁNDOR (Fidesz): Bocsánat elnök úr, csak azt szeretném, azt a szót jól hallottam-e, hogy megvan a szándék mindkét fél részéről, hogy ezt kezeljük - bocsánat, azt gondolom, hogy ez nem politikai kérdés.

ELNÖK: Így van. Baráth Etele ezt hangsúlyozta ki, csak a kormányt kell átgázolni, semmi több.

NAGY SÁNDOR (Fidesz): Csak haladjunk, mert nap, mint nap ez probléma.

ELNÖK: Dolgozunk rajta, szokták mondani.

NAGY SÁNDOR (Fidesz): A szándék megvan, az a lényeg.

ELNÖK: Más észrevétel? (Nincs jelzés.) Nincs. Köszönöm.

Akkor holnap 9 órakor találkozunk, és gyors eljárásban rendezzük a dolgokat.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 38 perc)

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné