GIB-29/2009.
(GIB-159/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. június 22-én, hétfőn, 11 óra 03 perckor
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről szóló határozati javaslat (H/9812. szám) (Dr. Szili Katalin, Tóbiás József (MSZP), Ékes József (Fidesz), Dr. Nagy Andor (KDNP), Velkey Gábor (SZDSZ) és Katona Kálmán (független) képviselők önálló indítványa) (Általános vita) *

Dr. Nemes Csaba (KvVM) véleményezése *

Kérdések, vélemények *

Szavazás *

A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényjavaslat (T/9635. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról) *

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9817. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról) *

A vagyonadóról szóló törvényjavaslat (T/9818. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról) *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

1. Az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről szóló határozati javaslat (H/9812. szám) (Dr. Szili Katalin, Tóbiás József (MSZP), Ékes József (Fidesz), Dr. Nagy Andor (KDNP), Velkey Gábor (SZDSZ) és Katona Kálmán (független) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

2. A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényjavaslat (T/9635. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról)

3. A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9817. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról)

4. A vagyonadóról szóló törvényjavaslat (T/9818. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról)

5. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP)
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Lakos Imre (SZDSZ)
Bencsik János (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Göndör István (MSZP) Dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Dr. Fónagy János (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz) Dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) Dr. Nyitrai Zsoltnak (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz) Szatmáry Kristófnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Nemes Csaba főosztályvezető (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Geri Linda vezető tanácsos (Pénzügyminisztérium)
Kovács Lajos főtanácsos (Pénzügyminisztérium)
Papp Adrienn főosztályvezető-helyettes (Pénzügyminisztérium)
Dr. Kovács Attila tanácsadó (Pénzügyminisztérium)

Megjelentek

Dr. Pálfalvy Hilda (Gazdasági Versenyhivatal)
Verekély Dávid (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Botár Alexa (Magyar Természetvédők Szövetsége)
Schmuck Erzsébet (Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács)
Éger Ákos (Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács)
Dr. Söptei Szabina szakértő (Hírközlési Érdekegyeztető Tanács)
Szalay Gábor SZDSZ szakértő
Heer Orsolya (Hír TV)

 

(Az ülés kezdetének időpontja:11 óra 03 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok. Üdvözlöm a Gazdasági bizottság tagjait.

Képviselőtársaim megkapták a meghívót, melyen négy napirendi pontot jeleztünk.

A napirend elfogadása

Abban kérek egyetértést, hogy a jelzett napirendi pontok tárgyalására sor kerüljön. Aki egyetért ezzel, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Megállapítom, hogy egyhangúlag fogadta el a bizottság.

Mielőtt nekikezdenénk a napirend tárgyalásának, engedjék meg, hogy tájékoztassam a Gazdasági bizottságot, hogy Bencsik János képviselő úr kezdeményezte bő egy héttel ezelőtt, hogy az Energetikai albizottságot hívjuk össze Vértes ügyében.

A múlt héten történt meg a kormány ülése, ahol ezt a napirendi pontot tárgyalták. Ennek az aktualitása, amikor érdemben lehet erről a kérdésről itt az Energetikai albizottság előtt számot adni, az a jövő hét kedd, vagyis 30-a; tehát jövő hét kedden, 30-án 10 órára összehívom az Energetikai albizottságot és itt a meghívottak: Hónig Péter, a Vagyontanács, Szabó Pál a Vértes vezérigazgatója és előadónak pedig Mártha Imrét hívnám meg, az MVM vezérigazgatóját. Itt ebben a teremben tartanánk 30-án az ülést.

Az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről szóló határozati javaslat (H/9812. szám) (Dr. Szili Katalin, Tóbiás József (MSZP), Ékes József (Fidesz), Dr. Nagy Andor (KDNP), Velkey Gábor (SZDSZ) és Katona Kálmán (független) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Első napirendi pontként tárgyalnánk az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről szóló határozati javaslatot, mely H/9812. szám alatt került előterjesztésre.

Megkérdezem, hogy az előterjesztők közül van-e valaki jelen. (Nincs jelzés.) Sorolom: Tóbiás József nincs itt. Nem látom sem Ékes Józsefet, sem dr. Nagy Andort, sem Velkey Gábort, sem Katona Kálmán képviselő urakat. Tehát az előterjesztők közül nincs jelen senki.

Megkérdezem a kormány részéről Nemes Csaba főosztályvezető urat, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e véleménye.

Dr. Nemes Csaba (KvVM) véleményezése

DR. NEMES CSABA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Köszönöm szépen, elnök úr. Csak nagyon röviden, a KvVM és a Miniszterelnöki Hivatal előterjesztésében javasolta ennek a határozati javaslatnak az elfogadását. A kormány a múlt héten megtárgyalta és ő is elfogadta ezt a javaslatot, tehát a kormány is támogatja feltétlenül, hogy a parlament fogadja el ezt a javaslatot. Köszönöm szépen.

Kérdések, vélemények

ELNÖK: Köszönöm szépen. Képviselőtársaimnak van-e kérdése.

Bencsik képviselő úr!

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Főosztályvezető Úr! Nem kérdésem, hanem véleményem lenne. A Fidesz-KDNP frakciószövetség örömmel veszi, hogy egy ötpárti egyeztetést követően a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács kebelében elindulhat - a parlament mai pozitív döntését követően - egy olyan szakmai munka, amely lehetőséget biztosít arra is, hogy az ország gazdaságfejlesztési kérdéseit is koherensen tárgyalja egy olyan kérdésben, amely alapvetően nem környezetvédelmi kérdés, hanem Magyarország alkalmazkodóképességének a megteremtése a klímaváltozással együtt járó külső környezeti és gazdasági hatásokra vonatkozóan, amely magában foglalja természetesen a kibocsátási értékek csökkentését is. De ennél sokkal fontosabb az, hogy racionális, ésszerű energiafelhasználásra fogja ösztönözni - idézőjelbe téve - "kényszeríteni" magát az országot és az ország társadalmát, amely jelentős mértékben tudja csökkenteni az ország külső energiafüggését is. Ezen túlmenően lendületet vehet - ha konszenzusos formában kerül majd a törvényjavaslat vissza a parlament elé - arra is, hogy a meglévő megújuló energiapotenciálunkat minél hatékonyabban használjuk ki.

Nagyon fontos az önkormányzatok, a települési vezető képviselőtestületek részéről, hogy kellő módszertani támogatást és segítséget kaphatnak a törvényjavaslat beterjesztését és elfogadását követően az alkalmazkodási feltételek, ami elsősorban az egészségügyi alkalmazkodási feltételeket érinti a településeken, a települési lakosság érdekében. De ezen túlmenően fontos az is, hogy mindezek a változások a hazai gazdaságszerkezetben is egy jelentős változást tudnak előidézni munkahelyek teremtésével mind az energiahatékonyság, az épületkorszerűsítés, az építőipar, mind pedig a mezőgazdaság vonatkozásában is. Hiszen a meglévő ökoszisztémák pozitív reagálóképességét is fokozni szükségeltetik, ehhez pedig egy felelős erdővagyonnal történő gazdálkodásra, valamint a hazai vízháztartási rendszer javítására, a folyószabályozások újragondolására, a vízmegtartó képesség fokozására kell itt gondolni és ebben kell megfelelőképpen előrelépni.

Azt gondolom, hogy a Gazdasági bizottság ennek a törvény-előkészítésnek egy felelős támogatója lehet és kell is, hogy legyen, legalábbis az elmúlt két-három esztendő hasonló témával való foglalatossága azt bizonyította, hogy a Gazdasági bizottság ennek a fontos kérdésnek nem hátramozdítója, hanem ma már egyre lendületesebben igyekszik elősegíteni ennek megvalósítását. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Más észrevétel? (Nincs jelzés.) Nincs. Gondolom, erre nem kíván reagálni a kormány, annyira kerek volt Bencsik képviselőtársunk beszéde, hogy én sem kívánok elnöki összefoglalót tartani. Fontos, hogy az öt párt ebben egyetértett, így került előterjesztésre és ez a mi általunk is megfogalmazott elvekkel és célokkal egybeesik, tehát tisztelettel javaslom a bizottságnak, hogy támogassa a határozati javaslatot.

Szavazás

Aki egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Ellene? Tartózkodott? Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a H/9812-es előterjesztést.

Kíván a bizottság előadót állítani? (Nincs jelzés.) Nem kíván a bizottság előadót állítani.

A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényjavaslat (T/9635. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról)

A 2-es napirendi pontot tárgyalnánk: a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényjavaslathoz a T/9635-ös számon előterjesztett kiegészítő ajánlást. Csak azokat a témákat tárgyalnánk, amelyek minket érintenek - természetesen az összes Költségvetési bizottság által benyújtottat.

A tárca részéről szíveskedjék bemutatkozni.

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr! Geri Linda vagyok a Pénzügyminisztérium pénzügyi szolgáltatások főosztálya részéről, illetőleg kollegám: Kovács Lajos.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Amiről beszélünk az a 2009. június 17-ei előterjesztés, melynek 1-es módosító javaslatát a Költségvetési bizottság jegyzi.

A kormány?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 2-est, a Költségvetési bizottság javaslatát?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A kormány támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 3-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 4-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) támogatja.

Az 5-öst?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 6-ost?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Kizárólag a Költségvetési bizottság javaslatairól beszélünk.

ELNÖK: Így van, elnézést kérek.

A 7-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 9-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 10-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Ebben a formában nem támogatja. Pontosítási javaslatot tartunk szükségesnek.

ELNÖK: Hagyjuk meg az egyik lábát, egyharmadot javasol a bizottság.

A 11-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 12-est?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 13-ast?

GERI LINDA (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 14-est nem tárgyaljuk, a 15-öst sem, a 16-ost sem - nincs több módosító javaslat.

Mivel itt nincs több módosító javaslat, azt javaslom, hogy a Gazdasági bizottság által beadott módosító javaslatot, amely a T/9635/27-es, a bizottság vonja vissza. Ennek a bizottsági ajánlás száma T/9635/39. - és a bizottsági ajánlási pontszáma pedig 6, 8, 14, 15-ös, 16-os.

Aki egyetért azzal, hogy a bizottság vonja vissza, mivel van jobb a Költségvetési bizottság részéről, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. A bizottság a módosító javaslatokat visszavonta.

Tud más módosító javaslatról ebben a törvényjavaslatban? (Nincs jelzés.) Nem. Köszönöm szépen, befejeztük.

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/9817. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról)

A következő napirendi pont a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításról szóló T/9817-es, amit a bizottság még nem tárgyalt meg.

Amiről beszélünk, az a 2009. június 17-ei állapotnak megfelelő, melynek a száma: 9817/82. kiegészítő ajánlás.

A kormány részéről kérek egy bemutatkozást!

PAPP ADRIENN (Pénzügyminisztérium): Jó napot kívánok. Papp Adrienn vagyok, a Pénzügyminisztérium adóigazgatási főosztályáról.

ELNÖK: Köszönöm szépen.

A 42-es, a Költségvetési bizottság javaslatát a kormány?

PAPP ADRIENN (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: Támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Támogatja.

A 43-as módosító javaslatot?

PAPP ADRIENN (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Ez összefügg a 73-assal.

Megjegyzem, hogy az előző pont, amely a 42-es volt, és amelyet támogatott a bizottság, az összefüggött a 123-as és a 124-es ponttal is.

A 44-est?

PAPP ADRIENN (Pénzügyminisztérium): Támogatja.

ELNÖK: A bizottság? (Szavazás.) Támogatja. Összefügg a 74-essel.

A 73-as volt, a 74-es volt, a 123-as volt, a 124-es volt.

Van-e ön által kézben tartott módosító javaslat?

PAPP ADRIENN (Pénzügyminisztérium): Nincs.

ELNÖK: Köszönöm. A bizottság részéről? (Nincs jelzés.) Nincs. Javaslom, hogy a bizottság, mielőtt ezt a szavazást lezárná, azt a bizottsági módosítót, amit itt beadtunk - és attól a Költségvetési bizottság jobbat adott be -, és amelynek a bizottsági ajánlás száma a T/9817/82 és az ajánlási pontszáma a 64-es, kérem, hogy a bizottság vonja vissza.

Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Tehát a bizottság visszavonta a módosító javaslatát.

Mivel más módosító javaslat e törvényjavaslat kapcsán nincs, ezért ezt a napirendi pontot lezárom.

Következik a 4-es napirendi pont a vagyonadóról szóló és kérném, hogy a kormány részéről itt lévő Kanyó Lóránd főosztályvezető-helyettes úr.

A vagyonadóról szóló törvényjavaslat (T/9818. szám) (A bizottság által még nem tárgyalt módosító javaslatok megvitatása és döntés módosító javaslat/ok/ visszavonásáról)

DR. KOVÁCS ATTILA (Pénzügyminisztérium): Jó napot kívánok. Tisztelt Elnök Úr! Kovács Attila Pénzügyminisztérium illetékek és önkormányzati adók főosztálya.

ELNÖK: Köszönöm. Amiről beszélünk a 2009. június 17-ei állapotban jegyzett T/9818/27-es számon előterjesztett módosító javaslat, melyet a Költségvetési bizottság a 15-ös ajánlási ponton tett.

Kormány?

DR. KOVÁCS ATTILA (Pénzügyminisztérium): Nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja.

A 16-ost?

DR. KOVÁCS ATTILA (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja.

ELNÖK: A kormány nem támogatja. A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja.

Önnél van újabb módosító javaslat?

DR. KOVÁCS ATTILA (Pénzügyminisztérium): Nincsen.

ELNÖK: Nincs. Köszönöm szépen. Tudunk-e egyéb módosító javaslatról? (Nincs jelzés.) Nem.

Egyebek

Van-e bejelentés a különfélék között a bizottság részéről? (Nincs jelzés.) Nincs bejelentés.

Köszönöm szépen a bizottsági ülésen való részvételt. Jelezni szeretném, hogy a holnapi nap folyamán tartunk bizottsági ülést, de csak akkor, ha ma éjszaka a szavazások után a részletes vitához nyújtanak be újabb módosító javaslatot.

Arra lehet még készülni, hogy a jövő héten hétfőn valószínű, hogy tartunk bizottsági ülést, kedden egész biztos, hogy Energetikai albizottsági ülést tartunk, tehát kérem az időt így beosztani. Köszönöm szépen. Viszontlátásra.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 25 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné