GIB-35/2009.
(GIB-165/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. szeptember 28-án, hétfőn, 11 óra 39 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény módosításáról szóló T/10176. számú törvényjavaslat *

Egyebek *


Napirendi javaslat

1. A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10176. szám)
(Dr. Ángyán József, Font Sándor (Fidesz), Herbály Imre (MSZP) és Jakab István (Fidesz) képviselők önálló indítványa)
(Módosító javaslatok megvitatása)

2. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Alexa György (MSZP)
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Koszorús László (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)
Nagy Sándor (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Göndör István (MSZP) megérkezéséig dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP) dr. Szabadkai Tamásnak (MSZP)
Bencsik János (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Dr. Fónagy János (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) Molnár Bélának (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz) dr. Nyitrai Zsoltnak (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz) Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Velez Tamás (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Pálfalvy Hilda (Gazdasági Versenyhivatal)
Bihari Gergely (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Ripka János (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Siklósi Irma Éva (szakértő)


(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 39 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Üdvözlöm a gazdasági bizottság tagjait, a meghívottakat.

A napirend elfogadása

A mai rendkívüli bizottsági ülésünknek egyetlen napirendi pontja van: a termőföldről szóló 1994. évi törvény módosítása a T/10176. számon. Módosító indítványokat tárgyalnánk, a 2009. szeptember 23-ai ajánlás alapján.

Előzetesen jelezném, hogy az előterjesztők támogatják a benyújtott módosító javaslatokat, és közben megállapítom, hogy a bizottság határozatképes, több mint 65 százalékban vagyunk jelen e pillanatban. Mielőtt átadnám a szót a kormány képviselőjének, kérem a napirend elfogadását.

Aki egyetért a jelzett napirenddel, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetért a tervezett napirenddel.

A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény módosításáról szóló T/10176. számú törvényjavaslat

Megkérdezem a kormány képviselőjét, hogy a módosító javaslatok 1. pontjával, melyet a mezőgazdasági bizottság nyújtott be, és az a) és a b) pontot elhagyja, egyetért-e, támogatja-e a kormány.

DR. VELEZ TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): Jó napot kívánok, elnök úr! Pillanatnyilag csak tárcaálláspontot tudok mondani a módosító indítvánnyal kapcsolatban, de a tárca támogatja.

ELNÖK: Tehát a tárca egyetért, az előterjesztő egyetért, kérem a bizottságot, aki egyetért, szavazzon! (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetért.

A 2. számú módosító javaslattal, melyet szintén a mezőgazdasági bizottság adott be, az előterjesztő egyetért. A tárca képviselőjét kérdezem.

DR. VELEZ TAMÁS (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium): A tárca egyetért vele.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. Kérem, szavazzanak (Szavazás.) A bizottság 21 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag támogatja.

Köszönöm szépen az előterjesztőknek és a kormány képviselőinek.

Egyebek

Szeretnék néhány bejelentést tenni. Tájékoztatom a bizottságot, hogy október 1-jén, tehát e héten csütörtökön, 12 órai kezdettel itt, a főemelet 37-38-ban fogadjuk Ernst Pfister urat, a Baden-Württemberg tartomány gazdasági miniszterét és 13 főből álló delegációját. Itt azért szeretném kiemelni, hogy ez az egyik legnagyobb tartomány Németországban, és a legtöbb gazdasági kapcsolatunk velük van. Ezért tisztelettel kérem a gazdasági bizottság tagjait, hogy szíveskedjenek bejelentkezni erre a közös megbeszélésre és az azt követő ebédre. Fél órát tárgyalnánk itt, ezen asztal mellett, utána ebéd közben folytatnánk le a véleménycserét. Úgyhogy ez körülbelül másfél óra, úgy gondoljuk, hogy 13 óra 40-ig fejeznénk be. Tehát kérek rá jelentkezőket. (Jelzésre.) Baráth Etele úr most nem jelentkezik. (További jelzésre.) Józsa alelnök úr. Van-e további? (Nincs jelzés.) Azt nem lehet, urak. Mindkét oldalról legalább három-három ember kell.

Amíg gondolkodtok - mert utána kisorsoljuk -, addig az ellenzéki képviselőtársaimat kérdezem. (Molnár Béla jelentkezik. - Jegyzőkönyvön kívüli egyeztetés.) Jó lenne, ha Latorcai úr vagy Fónagy úr is... (Dr. Latorcai János: Sajnos, nem tudok.) Rendben, akkor szakértőket hozunk. (Dr. Szanyi Tiborhoz:) Hogyan állsz idővel Tibor? Csütörtökön 12.30-tól durván 14 óráig lenne itt Baden-Württemberg gazdasági minisztere, legalább a mezőgazdaságról, borászatról is lehetne beszélni. Nagy csapattal jön, úgyhogy kellemetlen lenne, ha négyen lennénk ott. (Dr. Szanyi Tibor: Rendben.)

Az ellenzék részéről is még legalább egy főt kérek.

A következő bejelentést Baráth Etele teszi.

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Bocsánatot kérek, hivatalosan leszek az OECD-nél ezen a napon, tehát tudok itt lenni, viszont hadd hívjam fel a figyelmet, hogy a 2011-es magyar EU-elnökség kiemelt magyar témája a Duna mente komplex fejlesztése, amiben élenjáró támogató Baden-Württemberg. Tehát, ezt fel lehetne vetni tárgyalási témaként. Ennek komoly előzménye is van, és azt gondolom, az egésznek a sikeréhez az ő hozzájárulásuk és a bajoroké rendkívül fontos volna. Tehát bocsánatot kérek, hogy nem tudok itt lenni, de mint témát javasolom felvetni.

ELNÖK: Egyetértek vele. Az a kérésem, hogy legalább pár mondatot kapjak erről az egészről, hogy képbe tudjam helyezni magam, hogy egyáltalán felvessem, hogy foglalkozunk vele, itt tartunk, és miben kérjük a támogatásukat.

Nagy Sándor képviselő úr!

NAGY SÁNDOR (Fidesz): Ugyanehhez a témához annyit szeretnék mondani, hogy egyrészt ennek a Dunával foglalkozó csapatnak most már megvan a felelőse, Hegyi Gyula a Külügyminisztériumnál. Azt kell tudni, hogy tagja vagyok a Régiók Bizottságának Brüsszelben, és megalakult a Régiók Bizottságán belül is egyébként a Duna parti 7 tagállamból álló csoport, és a baden-württembergiek ezt nagyon szépen le is nyúlták - bocsánat, Etele, de ezt a szót szeretném használni -, és igazából mi magyarok három éve szépen nézzük, hogy folynak a dolgot. Most már talán egy kézbe kerül. Volt ez a fővárosnál is, volt külön valamelyik minisztériumnál meg egy másiknál is, most már Hegyi Gyula révén talán van gazdája ennek a történetnek. Tehát most már nekünk, magyaroknak is, ha minden igaz, akkor a minisztérium kijelölte az akcióterületeket, kijelölte egyébként a fejlesztési területeket, tehát van miről beszélni.

ELNÖK: Nem tudnál eljönni csütörtökön?

NAGY SÁNDOR (Fidesz): Az a baj, hogy Brüsszelben leszek hétfőn, kedden és szerdán, és nem tudok előtte, hogy még előtte is hiányozzak.

ELNÖK: Ha ennyire fajsúlyos, jó lenne, ha ezt kellőképpen meg is nevesítenénk, tehát...

NAGY SÁNDOR (Fidesz): Jó, akkor függőben tartom, ha tudok, akkor eljövök.

ELNÖK: Akkor jelezzetek, hogy mi az, amit el kell mondanunk. Legalább annyit akkor adjatok át Bélának, hogy mi az, aminek mindenképpen megfogalmazásra kell kerülnie.

Azért kérem a neveket, hogy a háttéranyagokat, felkészítő anyagokat megkapjátok. (Göndör Istvánhoz:) Pista, csütörtökön hol vagy? A baden-württembergi gazdasági miniszter jön 13 fős csapattal, itt lesz egy félórás megbeszélés, utána ebéd közben folytatjuk, 12-től 13.40-ig. (Göndör István: Rendben.) Tehát Göndör István is. Mi már vagyunk hárman, ti még gyűjtsetek erőt.

Köszönöm szépen a megjegyzéseket. (Dr. Szanyi Tibor: 12-kor vagy 12.30-kor kezdődik?) 12 órakor kezdődik itt egy megbeszélés, és 12.30-kor valahol itt a Házon belül ebédelünk, és ott folytatjuk tovább.

Ezt a témát akkor lezárom, de aki még gondolkodik rajta, illetve szóljatok azoknak, akik nincsenek jelen, mindenképpen várnánk még jelentkezőket.

A mai napon kerül a parlamentben tárgyalásra a szomszédos országokhoz fűződő közlekedési kapcsolatok erősítéséről szóló előterjesztés, amit itt a bizottság tárgyalt. Amikor a szlovákokkal tárgyaltunk, akkor felvetettük ezt a témát, Baráth Eteléék előkészítették, ma tárgyalja a parlament. Úgy tudom, hogy az előterjesztő megvan, aki felvezeti a témát, de hozzászóló is kellene a gazdasági bizottság részéről. Úgy tudom, ma Kiss Ferenc szól hozzá, úgy döntött, saját szabad akaratából. Ezzel egyetért a bizottság? (Jelzésre.) Köszönöm szépen, akkor mehetünk tovább, kérjük leadni a nevét a jegyzőkönyvnek.

Még egy tájékoztató: szerdán napirendre kerül a költségvetési törvényjavaslat általános vitája, amelyhez az évek alatt kialakított gyakorlat alapján bizottsági véleményt kell fűzni - többségi és kisebbségi véleményt. Szintén formanyomtatvány van, természetesen írásban kell megtenni. Úgy gondolom, a nálunk kialakult gyakorlat szerint ezt Göndör István készíti el, az ellenzéki oldalon Fónagy János. Azért mondom, mert szerdán kerül napirendre, hogy bőven legyen gondolkodási és felkészülési idő.

Köszönöm szépen. Van-e valakinek bejelentése? (Nincs jelzés.) Nincs, nyugodt, békés ülésnapot kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 50 perc)

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin