GIB-38/2009.
(GIB-168/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. október 12-én, hétfőn, 11 óra 35 perckor
a Parlament főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. Törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10315. szám) (Dr. Rétvári Bence (KDNP) képviselő önálló indítványa) *

Molnár Béla (KDNP) szóbeli kiegészítése *

Komáromi Márta (NFGM) véleményezése *

Szavazás *

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2009. június 15-ei ülésnapján elfogadott "A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról" szóló törvény (A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/9194/8. számon került iktatásra.) (Zárószavazás előtti módosító javaslat megvitatása a Házszabály 107. §-ának (2) bekezdése alapján.) *

Nagy Sándor (Fidesz) szóbeli kiegészítője *

 

Napirendi javaslat

1. Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10315. szám) (Dr. Rétvári Bence (KDNP) képviselő önálló indítványa)

2. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2009. június 15-ei ülésnapján elfogadott "A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról" szóló törvény

(A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/9194/8. számon került iktatásra.)

(Zárószavazás előtti módosító javaslat megvitatása a Házszabály 107. §-ának (2) bekezdése alapján)

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Alexa György (MSZP)
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)
Nagy Sándor (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Dr. Vas János (Független)

Helyettesítési megbízást adott

Göndör István (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) Gazda Lászlónak (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP) Dr. Baráth Etelének (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) Dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Dr. Fónagy János (Fidesz) Dr. Vas Jánosnak (Független)
Márton Attila (Fidesz) Nagy Sándornak (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) Dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz) megérkezéséig Koszorús Lászlónak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Komáromi Márta szakmai főtanácsadó (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Holló Gyula főosztályvezető (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Papp Milán szakmai tanácsadó (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Köncse Tamásné szakmai tanácsadó (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Dobos György főtanácsos (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Fehérvári Dávid (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Somlyay Nóra (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
Füzesi Flóra (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Rácz Márton gyakornok
Dr. Elek Márton (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 35 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó napot kívánok. Üdvözlöm a gazdasági bizottság tagjait, köszöntöm a meghívottakat. A mai bizottsági ülésünkre két napirendi pontot kellett feltűznünk.

Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes, a napirendi pontokat írásban képviselőtársaim megkapták.

A napirend elfogadása

Aki egyetért azzal, hogy e két napirendi pontot tárgyaljuk, kérem, szavazzon! (Közbeszólás: Kézfelemeléssel.) Kézzel, ezt kérik. (Szavazás.) Egyhangúlag megállapítom, a bizottság a jelzett napirendi pontokat elfogadta.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről: A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. Törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10315. szám) (Dr. Rétvári Bence (KDNP) képviselő önálló indítványa)

Első napirendi ponthoz a kormány részéről kérem Komáromi Márta szakmai főtanácsadót és kollegáit.

Rétvári Bence képviselő úr jelezte, hogy nem tud részt venni a bizottsági ülésen, úgyhogy nem tudom, hogy ki fogja megérlelni ezt a rendkívül bölcs döntést. Könnyű helyzetben vagyunk, mert Molnár Béla képviselőtársunk fogja felvezetni, utána meghallgatjuk a kormány véleményét és akkor döntünk, hogy tárgysorozatba vesszük, vagy netán továbblépünk ebben az ügyben.

Képviselő úr, öné a szó!

Molnár Béla (KDNP) szóbeli kiegészítése

MOLNÁR BÉLA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. A törvénymódosításnak a célja, hogy jogkövető magatartásra ösztönözzön az egyébként erre felszólító törvény, ezért egészíti ki az itt látható két ponttal. Természetes, hogy az adóelkerülést valamennyi törvényjavaslatunkkal, törvénymódosítási javaslatunkkal eddig is céloztuk, ez a két pont viszont kifejezetten ennek az irányában hat és kiskapukat kíván bezárni - ezért kéri az előterjesztés alkotója, hogy legyen szíves a bizottság ezt elfogadni. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem a kormány véleményét, hogy mi a javaslata erről az újszerű megközelítésről.

Komáromi Márta (NFGM) véleményezése

KOMÁROMI MÁRTA (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium): A kormány az indítványban megfogalmazott célokkal és az általános vitára bocsátással egyetért, a későbbiekben módosítókkal tudná elfogadni, vagy tudja elképzelni, elfogadni.

ELNÖK: (Mikrofon nélküli közbeszólás dr. Vas János részéről.) Figyelembe véve a Vas képviselő úr által elmondottakat, az ilyen nagyformátumú törvényjavaslathoz van-e észrevétele a bizottság tagjainak. Csak azért mondom, mert a tízparancsolatban a magyar alkotmányban egyaránt benne foglaltatik, hogy ne lopj, ne csalj, tehát nem tudom, hogy ezzel a törvényi megfogalmazási javaslattal mennyire rekeszthetők be azok a bejáratok, amely itt leírásra került, hogy ez egyáltalán működőképessé válik-e.

Most nem teszem meg azt, hogy a kormányt megkérdezem, hogy minek alapján tartja alkalmasnak általános vitára, vagy, hogy napirendre vegyük ezt a kérdést, mert eszerint ezek a definíciók, ha léteznek, akkor az alkotmányban léteznek, és nem tudom miért kéne ezt betenni a reklámtörvénybe. A másik pont, a második pont, amely off-shore céggel kapcsolatos, hogy ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat tilos reklámozni, attól, hogy ez nem lesz reklámozva, attól ugyanígy fogják ezeket a cégeket használni és nem emlékszem rá, hogy a magyar jogban bárhol is, tehát bárhol is, definiálva lenne az a kategória, hogy off-shore. Tehát, ha nincs ez a kategória definiálva, törvényileg rögzítve, akkor nem tudom, hogy mire próbálnánk törvényjavaslatot betenni és ne adj' isten még ebből törvényt is megszülettetni.

Tehát nekem enyhe gondjaim vannak, ezt szerettem volna megosztani a gazdasági bizottság tagjaival, hiszen úgy gondolom, hogy ez nem a színvonalas törvény gyártása, ez politikai jelszóként fogalmazódik meg és ezt törvényi javaslatként hozták ide be. Ha tudták, hogy milyen céllal és milyen alkalommal, akkor azt mondom, hogy oké, jó húzás, erre lehet ellenkező cikkeket írni és azt lehet mondani, hogy a parlament nem hajlandó arról tárgyalni, hogy ilyen csalások, meg ilyen adóelkerülések, meg ilyenek legyenek, de ez biztos, hogy nem az, aminek alapján ezzel az egész folyamatban bármilyen változtatást lehetne eszközölni.

Nem tudom, hogy ezek után van-e észrevétel.

Tessék, az előterjesztő nevében.

MOLNÁR BÉLA (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Aggódó kérdéseire emlékeztetném, hogy a kormány képviselője azt mondta, hogy módosítókkal fogja támogatni. Bízok benne, hogy az ön felvetéseire, ami nincs benne esetleg eddig a törvényekben, a módosítók kellő mélységű választ fognak adni, ami mind a kormányt, mind önt kielégíti. Köszönöm szépen, elnök úr.

ELNÖK: Oly sok tapasztalattal rendelkezem, ezért egy bölcs javaslatot tennék. Nem tudom, hogy miért született meg ez az állásfoglalás, szerintem vegyük tárgysorozatba, de általános vitára nem tartjuk alkalmasnak, csak akkor (Jelentkezésre.)

Latorcai alelnöké a szó!

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Nem, elnök úr, az az igazság, hogy nem lenne ennek jó a politikai visszhangja, ha mi egy ilyen felemás döntést hoznánk. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan javaslat, ami politikai akaratot is tükröz, ezt a politikai akaratot, még ha nem teljesen definiált is, tudomásul kell venni, a bizottság pedig szavaz az általános vitára való alkalmasságról és a tárgysorozatba vételről és majd akkor a többség eldönti ennek a sorsát, ezt javaslom. Köszönöm.

Szavazás

ELNÖK: Vicceljük meg magunkat, akkor szavazásra teszem fel. Aki egyetért azzal, hogy e törvényjavaslat tárgysorozatba kerüljön, kérem, kézfelemeléssel szavazzon. (Szavazás.) 17 szavazattal tárgysorozatba vette a gazdasági bizottság.

Aki általános vitára alkalmasnak tartja, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) 13. Tehát 13-an általános vitára alkalmasnak tartják. Ellene?(Szavazás.) 12 nem, 3 tartózkodással a bizottság általános vitára nem tartotta alkalmasnak. Köszönöm szépen az előterjesztőknek a munkát.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, az Országgyűlés 2009. június 15-ei ülésnapján elfogadott "A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról" szóló törvény (A köztársasági elnök átirata és a visszaküldött törvény T/9194/8. számon került iktatásra.) (Zárószavazás előtti módosító javaslat megvitatása a Házszabály 107. §-ának (2) bekezdése alapján.)

Következik a köztársasági elnök által megfontolásra visszaadott vízgazdálkodásról szóló törvényjavaslat.

Mielőtt szavaznánk, megkérdezem Nagy Sándor képviselő urat, aki ügygazdája ennek a törvényi előkészítésnek, amellyel kapcsolatban egyben tájékoztatnám a bizottságot, hogy a múlt héten a kancellária miniszterrel átbeszéltük az energetikával kapcsolatos fő kérdéseket. Abban állapodtunk meg, hogy amikor a Ket.-et tárgyaltuk itt, a bizottság által beadott módosító javaslatot, amely a bányatörvényt érintette és ezen belül különös tekintettel a geotermiát, ezt a törvényt elővesszük és újraindítjuk a parlament előtt, tehát komplexitásában kívánjuk ezt megtárgyalni úgy, ahogy eddig ebben a kérdésben állást foglaltunk.

Na most, itt van a módosító javaslat, az előterjesztőket nem látom, de mi elég önjáróak vagyunk, úgyhogy Nagy Sándor úr, öné a szó képviselő úr!

Nagy Sándor (Fidesz) szóbeli kiegészítője

NAGY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen elnök úr, a szót. Tisztelt Bizottság! Nem szeretném azt elismételni, amit elismételten már, ha jól tudom, négyszer itt a bizottság ezen napirendje kapcsán.

Azt tudom mondani, hogy a kezemben van most már az a 14 oldalas anyag, amely összefoglalja azt a jövőképet, azt a cselekvési tervet, amit a termállal kapcsolatban egyáltalán tenni kellene, azonban ez még az egyetem és a szakma bevonásával készült anyag. Most lenne az, hogy egyébként itt a parlamenten belül - többek között Józsa képviselő úr, az önök részéről, többek között a hivatalvezető, akivel a múltkor megegyeztünk ebben -, tehát a szakma szélesebb bevonásával elkészülne egy olyan anyag, amit valóban le lehet tenni a gazdasági bizottság és egyszer s mindenkorra a szakma felé. Úgyhogy picit értetlenül állok - és bocsánat, nem látom teljesen tisztán, hogy hova ez a kapkodás -, hiszen megbeszéltük már egy héttel ezelőtt, két héttel ezelőtt, egyetértett a szakma, a jelenlegi képviselő, sőt bocsánat, azt hiszem, ez pártokon felülíródott, mert mindkét oldal egyetértett abban, hogy ez rendbe kell tenni. De ha nem tettük rendbe tíz év alatt, most bocsánat, egy hét iszonyú kevés rá.

Nekem most már a szakma részéről megvan az írásos anyag, elnök úr felé ezt eljuttatom, és egyébként arra szeretném kérni, hogy nem kellene most abba a hibába esni, hogy elkapkodni egy olyan dolgot, ami most különösen nagyon érdekes és fontos, akár nézzük, mondjuk itt a prioritásokat tekintve.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Két lehetőségünk van. Egy. Megint levesszük a napirendről, de attól még a három másik bizottság nyilván megtárgyalja, mert őket ez szakmailag olyan mélyen nem érinti, csak ez a vékony szegmense az egész dolognak; vagy most szavazunk róla és tartva magunkat ahhoz, hogy egy olyan szavazást adunk rá, ami jelzi, hogy a gazdasági bizottság hogy gondolkodik erről a kérdésről és mindenféleképpen megjegyezzük, hogy a jövőt illetően mi ezzel teljes mellszélességgel és mélységében kívánunk foglalkozni.

Tehát két lehetőség van. Egy, hogy levesszük napirendről; a másik az, hogy szavazunk és a szavazatunk milyenségével kifejezzük az álláspontunkat ebben a kérdésben és akkor nem fárasztanak minket azzal, hogy állandóan napirendre kell cincálni ezt az ügyet, mert ezt már unjuk.

Köszöntöm a kormány képviselőit. Kíván ehhez hozzátenni valamit?

HOLLÓ GYULA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Nem.

ELNÖK: Nem, jobb is. Tehát, amiről beszélünk, az október 9-ei tervezet módosító javaslatai.

1-es. A Környezetvédelmi bizottság módosító javaslatát, a kormány? Kérdezem.

HOLLÓ GYULA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): A kormány az üggyel kapcsolatban nem alakított ki álláspontot.

ELNÖK: Jó. Tehát a kormány véleményét nem ismerjük. A bizottság támogatja? (Szavazás.) Nem támogatja.

A 2-es módosító javaslatot a kormány! Nincs véleménye.

A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja.

A 3-as: a Környezetvédelmi bizottság javaslatához a kormánynak nincs észrevétele.

A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja.

A 4-es Környezetvédelmi bizottság javaslatához a kormánynak nincs véleménye.

A bizottság? (Szavazás.) Nem támogatja.

Ismeretem szerint nincs több. Köszönöm szépen.

Van-e valakinek bejelentenivalója? (Jelentkezésre.)

Nagy képviselő úr!

NAGY SÁNDOR (Fidesz): Elnök úr, a jegyzőkönyvbe csak annyit, hogy annyit tegyünk hozzá, hogy nem támogattuk azért, mert az ügy gyakorlatilag még nem tart abban az átgondolt állapotában és ugyanakkor a gazdasági bizottság kíván ezzel az üggyel foglalkozni, sőt kiemelten, és ez a munka folyamatban van, létrejött az a munkabizottság, amely nemsokára le fogja tenni az asztalra ezt az anyagot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Gondolom, a felvezetőben erre utaltam. Tehát épp azzal nem a minősítését fejezzük ki a nem szavazatunkkal a beadott módosítókhoz, mert nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, hogy a beadott új törvényjavaslatnál negligálnánk ezeket a javaslatokat. Köszönöm szépen.

Van-e valakinek bejelentenivalója? (Nincs jelzés.) Nincs. Szerdán - egy pillanat, ezt még elmondom - bizottsági ülés van; emlékeztetném a képviselőtársaimat, hogy technikailag majd dönteni kell abban, hogy a költségvetési módosítókat hogy kívánjuk megszavazni. Remélem, a bizottság tartja az eddig kialakult munkafolyamatot, ahogy ezeket a kérdéseket rendeztük. Csak azért jelzem előre, hogy akinek van olyan módosító javaslata - különösen ellenzéki képviselőtársaimnak -, amiről mindenféleképpen szeretne itt a bizottságban szavaztatni, az kérem, hogy ebből készüljön fel, hogy arról a szokásos 5-6 javaslatról külön tudjunk szavazni.

Suchman képviselő úr!

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): Azt szeretném nagy tisztelettel kérdezni, nagy örömmel értesültünk arról, hogy Podolák elnök úr segítségével létrejött az új magyar emlékmű, de nem tudjuk az időpontját az avatásnak, az utazásnak és az egyéb feltételeknek. A csoport nevében, ha meg tetszik nézni ezt a meghívót, ebből ez nem tűnik ki.

ELNÖK: Az elnök személyes vendégeként jönnétek.

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): Nagyon szívesen megyünk az elnök úrral.

ELNÖK: Azt hittem, mint Balaton képviselője felteszed nekem, hogy egy emlékművet csináljak ott neked a Balatonra, de ez nem fog bekövetkezni egyéb okok miatt.

Tényleg a korinthoszi csatornáról? Nem tudom volt-e már ott valaki, ha voltatok, akkor láttátok -, tulajdonképpen totál elfelejtkezett a magyar történelem is, meg mindenki arról, hogy ez egy magyar hősi cselekedet: mérnöki munka diadala volt, hogy ott egy ilyen csatornát megépítettek a magyarok. Korábban egy ilyen koszlott kis tábla volt, amit általában nem talált meg senki; és volt egy ilyen lakossági megkeresés, amihez begyűjtöttem némi aprópénzt és egy fantasztikus gyönyörű emlékművet adtunk át, hatalmas márványtömbökkel, beleírva Türr Istvánt és egyéb történéseket.

Azt szeretném mondani, hogy a jövő tavaszi kormányalakítás után - így a gazdasági bizottságot, tokkal-vonóval - el fogom vinni. (Derültség.) Köszönöm szépen a részvételt, szevasztok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 38 perc)

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné