GIB-46/2009.
(GIB-176/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. november 23-án, hétfőn, 12 óra 5 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről


Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat*

Az ülés résztvevői*

Elnöki megnyitó*

A napirend elfogadása*

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita: Magyarország fenntarthatósági helyzetéről és az abból adódó feladatokról szóló H/11211. számú határozati javaslat*

Szavazás tárgysorozatba-vételről és általános vitára való alkalmasságról*

A büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló T/11199. számú törvényjavaslat*

Szavazás általános vitára való alkalmasságról*

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló T/10934. számú törvényjavaslat*

Módosító javaslatok megtárgyalása*

Egyebek*


Napirendi javaslat

1.Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita:
Magyarország fenntarthatósági helyzetéről és az abból adódó feladatokról szóló határozati javaslat (H/11211. szám)
(Dr. Szili Katalin (MSZP), Ékes József (Fidesz), dr. Nagy Andor (KDNP), Velkey Gábor (SZDSZ) és Tóbiás József (MSZP) képviselők önálló indítványa)

2.A büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11199. szám)
(Göndör István (MSZP) képviselő önálló indítványa)
(Általános vita)

3.A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/10934. szám)
(A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása)

4.Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP) a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Alexa György (MSZP)
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Koszorús László (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP)
Lakos Imre (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Horváth Csaba (MSZP) Alexa Györgynek (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP) távolléte idejére Göndör Istvánnak (MSZP)
Dr. Fónagy János (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Márton Attila (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) Bencsik Jánosnak (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP) távolléte idejére Nagy Sándornak (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) távolléte idejére Koszorús Lászlónak (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz) Szatmáry Kristófnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Szili Katalin országgyűlési képviselő (MSZP)
Prém Krisztina osztályvezető (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Dr. Rajmon Balázs főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Fazekas József szakmai főtanácsadó (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Bánsági Györgyi (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Verebély Dávid (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Hargitai Katalin (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Urbán Anna (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Schmuck Erzsébet (Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács)
Katona Tímea (Szociális és Munkaügyi Minisztérium)
Nagy Zsombor (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)


(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 05 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Tisztelettel köszöntöm a bizottság tagjait és a meghívottakat.

A napirend elfogadása

Mára a meghívóban négy napirendi pontot hirdettünk meg, nem tervezünk ettől eltérést. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes. Aki egyetért a tárgyalandó napirendi pontokkal, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm szépen, egyhangú.

Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételéről, általános vita: Magyarország fenntarthatósági helyzetéről és az abból adódó feladatokról szóló H/11211. számú határozati javaslat

Az első napirendi pontként képviselői önálló indítványként Magyarország fenntarthatósági helyzetéről és az abból adódó feladatokról szóló határozati javaslatot tárgyaljuk, melynek a tárgysorozatba-vételéről és általános vitára való alkalmasságáról kell dönteni.

Megkérdezem az előterjesztők nevében Szili Katalin képviselő asszonyt, hogy kíván-e rövid szóbeli kiegészítést tartani. (Jelzésre.) Köszönöm szépen, öné a szó.

DR. SZILI KATALIN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Köszönöm a lehetőséget. Egyrészről szeretném tájékoztatni a tisztelt bizottságot, hogy a négy parlamenti frakció nevében vagyok itt, hiszen az előterjesztést valamennyi frakció egy-egy képviselője ellátta kézjegyével. Reményeim szerint ez azt is jelenti, hogy teljes a támogatottsága annak az anyagnak, ami a Ház elé kerül.

A Ház elé két anyag került, egyrészről egy országgyűlési határozat, amely határozat a kormánynak, illetőleg kormányoknak tartalmaz feladatot arra vonatkozóan, ami egy fenntarthatósági stratégia előterjesztését jelenti majd. Nyilvánvalóan a Fenntartható Fejlődési Tanács készíti ezt majd elő. Az anyaghoz mellékeltünk egy összefoglalót, amely Magyarország fenntarthatósági tükrét jelenti, áttekinti mindazokat a kérdéseket, amelyek a gazdasági, társadalmi, szociális és ökológiai kérdéseken túl az ország jelenlegi egészségügyi, környezeti és egyéb állapotát jelenti. Erről egy 25 oldal körüli összefoglalót terjesztettünk önök elé. Van egy hosszú anyag, amiből ez elkészült.

Ez tulajdonképpen a munkánknak egy állomása; mondhatnám azt is, hogy a kezdete annak a társadalmi vitának, amit útra kívánunk indítani, és amely társadalmi vitából fog kinőni az a hosszú távú fenntartható fejlődési stratégia, aminek a koncepcióját a jövő év decembere körül kívánjuk a parlament elé terjeszteni. Ez az anyag a Fenntartható Fejlődési Tanács, illetőleg a különböző szakbizottságai, a tanács 32 tagja - beleértve egyházaktól az érdekképviseletekig, civilektől a kormányig - által, konszenzusos anyagként került a Ház elé.

Kérem a tisztelt bizottságot, hogy támogassa ezt az anyagot. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kérem, hogy a kormány részéről legyen szíves bemutatkozni, és a véleményét elmondani.

PRÉM KRISZTINA (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium): Jó napot kívánok! Prém Krisztina vagyok, a Környezetvédelmi Minisztérium környezetpolitikai osztályának vezetője.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A környezetvédelmi tárca részéről nagyon fontosnak tartjuk azt a folyamatot, ami a Magyarország fenntarthatósági helyzetével és jövőjével kapcsolatos társadalmi párbeszéd megkezdésére irányul. Hivatalos kormányálláspont még nincs, a környezetvédelmi tárca részéről támogatjuk.

Köszönöm.

Szavazás tárgysorozatba-vételről és általános vitára való alkalmasságról

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem a bizottság tagjait, van-e kérdés, észrevétel. (Nincs jelentkező.) Nincs.

Szavazásra teszem fel, a tárgysorozatba-vételi alkalmasságról kell dönteni. Aki egyetért azzal, hogy tárgysorozatba vegyük, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja.

Egyben szavazzuk meg az általános vitára való alkalmasságát. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja az általános vitára való alkalmasságot is.

Köszönöm szépen az előterjesztőnek.

A büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló T/11199. számú törvényjavaslat

Következik a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, Göndör képviselő úr képviselői indítványa.

Megkérdezem az előterjesztőt, kíván-e rövid szóbeli kiegészítést tartani. (Jelzésre.) Köszönöm, öné a szó, képviselő úr.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Nagyon kis terjedelmű módosítás fekszik önök előtt. Abban kérem a támogatásukat, hogy a büntető törvénykönyvben a közfeladatot ellátók körébe emeljük be a gázszolgáltatással kapcsolatban - leolvasás, díjbeszedés, kikapcsolás, ellenőrzés - foglalkoztatottak körét. Teszem ezt azért, mert napjainkra egyre több atrocitás éri azokat az embereket, akik ezt a munkát végzik, és azt gondolom, hogy a bekövetkezett balesetek mutatják, hogy az ő munkájuk mennyire fontos és felelősségteljes, tehát valahogy ki kell kényszeríteni, hogy az ő munkájukat elvégezhessék.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Az IRM részéről Rajmon Balázs főosztályvezető úr van nekem beírva.

DR. RAJMON BALÁZS (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Igen, jó napot kívánok. Köszönöm szépen. A kormány támogatja a módosító javaslatot.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Foglalkoztunk ezzel a kérdéssel éppen eleget az elmúlt időszakban. Ezzel együtt megkérdezem, van-e kérdés, észrevétel, megjegyzés. (Nincs jelzés.) A bizottság részéről nincs.

Szavazás általános vitára való alkalmasságról

Aki az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm. 15 igen szavazat. Ki van ellene? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) 10 tartózkodás mellett a bizottság az előterjesztést általános vitára alkalmasnak tartja.

Kíván-e a bizottság előadót állítani? (Nincs jelzés.) Nem kíván a bizottság előadót állítani. Az egyéb törvényeknél, amelyek zsinórban jönni fognak, természetesen erről a kérdésről fogunk még szólni. Köszönöm szépen.

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló T/10934. számú törvényjavaslat

Következik foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság által benyújtott módosító javaslatok megvitatása. A tárca részéről Fazekas József főosztályvezető-helyettes van nekem beírva.

Módosító javaslatok megtárgyalása

Amiről beszélünk, a 10934/19. számú bizottsági módosító javaslat, amely a hatályba léptetés kihirdetését követő 3. napot veszi ki. A tárca véleményét kérdezem.

FAZEKAS JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Egyetértünk vele, támogatjuk.

ELNÖK: A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) A bizottság támogatja. Köszönöm szépen.

A 10934/20. bizottsági módosító javaslatról kérdezem.

FAZEKAS JÓZSEF (Szociális és Munkaügyi Minisztérium): Támogatjuk.

ELNÖK: A tárca támogatja. A bizottságot kérdezem. (Szavazás.) A bizottság támogatja.

Nem látok többet, ennyi volt? Önöknél sincs több, köszönöm szépen.

Egyebek

Tisztelt Bizottság! Arra hívnám fel a figyelmet, hogy gondolom, a szerdai napirendi pontokat módjuk volt elolvasni, nem lesz kevés szerdán, 24-25 napirendi pontot tárgyalunk, úgyhogy ritmusos, tempós tárgyalásra készüljünk fel. (Dr. Józsa István: Az eddigi gyakorlat alapján.) Így van, az eddig kialakult gyakorlat alapján.

Van-e valakinek egyéb bejelentése? (Nincs jelzés.) Nincs. Köszönöm szépen a részvételt.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 14 perc)

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin