GB-49/2009.
GB-178/2006-2010.

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. december 8-án, kedden, 10 óra 11 perckor
a Parlament, főemelet 58. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Egyes, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szervvel kapcsolatos törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/11296. szám) (Dr. Wiener György és Dr. Csiha Judit (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita) *

Határozatképesség megállapítása *

Határozathozatal *

Egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11303. szám) (Podolák György (MSZP) és Dr. Fónagy János (Fidesz) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása *

Határozathozatal *

Egyebek *

Dr. Karsai József tájékoztatója *

Dr. Baráth Etele kiegészítése *

 

Napirendi javaslat

  1. Egyes, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szervvel kapcsolatos törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/11296. szám)
    (Dr. Wiener György és Dr. Csiha Judit (MSZP) képviselők önálló indítványa)
  2. Egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11303. szám)
    (Podolák György (MSZP) és Dr. Fónagy János (Fidesz) képviselők önálló indítványa)
    (Módosító javaslatok megvitatása)
  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Göndör István (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Molnár Béla (KDNP)
Püski András (Fidesz)

Helyettesítési megbízást adott

Márfai Péter (MSZP) dr. Józsa Istvánnak (MSZP)
Dr. Latorcai János (KDNP) Molnár Bélának (KDNP)
Alexa György (MSZP) dr. Baráth Etelének (MSZP)
Gazda László (MSZP) Horváth Csabának (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP) dr. Szanyi Tibornak (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP) dr. Szabadkai Tamásnak (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP) Göndör Istvánnak (MSZP)
Bencsik János (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)

 

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Haraszti Judit vezető tanácsos (Önkormányzati Minisztérium)
Brunner György tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium)
Dr. Karsai József (MSZP)

Megjelentek

Dr. Pálfalvy Hilda (Gazdasági Versenyhivatal)
Bana Tibor (Balczó Zoltán asszisztense)
Dr. Virányi-Gyermán Etelka (Önkormányzati Minisztérium)
Dr. Gerse Károly (MVM Zrt.)
Papp Zsolt (Napi Gazdaság)
Dr. Gonda Pál (MSZP)
Dr. Kanel Ágnes (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium)
Dr. Siklósi Irma Éva, a gazdasági és informatikai bizottság szakértője

 

(Az üléskezdetének időpontja: 10 óra 11 perc)

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Üdvözlöm a gazdasági bizottság tagjait, a meghívottakat.

Egyes, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szervvel kapcsolatos törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat (T/11296. szám) (Dr. Wiener György és Dr. Csiha Judit (MSZP) képviselők önálló indítványa) (Általános vita)

Képviselőtársaim előzetesen megkapták a meghívót. Két napirendi pontot tárgyalunk. Első napirendként az egyes, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szervvel kapcsolatos törvénymódosításokról T/11296. szám alatt. Képviselői indítvány, Wiener és Csiha képviselők az előterjesztői. A kormány részéről nekem Haraszti Judit van beírva. Kérem, hogy foglaljon helyet.

Mivel nem látok előterjesztőt, ezért megkérdezem a kormány képviselőjét, hogy a beadott képviselői indítványt támogatják-e.

DR. HARASZTI JUDIT vezető tanácsos (Önkormányzati Minisztérium): A tárca tulajdonképpen támogat minden egyes olyan javaslatot, ami az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének helyreállítására szolgál, és ez a képviselői indítvány egy önkormányzati törvénymódosítást tartalmaz és a vonatkozó, kapcsolódó törvények módosítását, amely a törvényességi ellenőrzés helyreállításának érdekében áll, s ezt az alkotmányossági mulasztást pótolja, hogy jelenleg szünetel a törvényességi ellenőrzés, épp ezért a tárca ennek helyreállítását szakmailag mindenképpen támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát a tárca támogatja.

Határozatképesség megállapítása

Egyben megállapítom, hogy a bizottság határozatképes, ha eddig nem tettem volna.

Van-e észrevétel, kérdés? (Nincs jelentkező.) Nincs.

Határozathozatal

Mivel a tárca támogatja, a bizottságnak szavazásra teszem. Aki támogatja, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) 14 igen. Ellene? (Szavazás.) Egy. Ki tartózkodott? (Szavazás.) Kettő.

Tehát a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést. Köszönöm szépen.

Egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11303. szám) (Podolák György (MSZP) és Dr. Fónagy János (Fidesz) képviselők önálló indítványa) (Módosító javaslatok megvitatása

Következik a 2. napirendi pont, egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a T/11303. szám alatt, melynek előterjesztője Podolák, Fónagy. A módosító javaslatok kerülnek megvitatásra, melyek beadásra kerültek. A tárca részéről Brunner György tanácsos úr van jelen.

Az a sajátos helyzet állt elő, hogy én vagyok az előterjesztő, és Józsa képviselő úr írta alá a módosító javaslatokat, ezért általánosságban fogok beszélni. A tegnapi nap folyamán megtörtént az általános vitája és lezárása ezen törvényjavaslatnak, nagy többséggel megszavazta a parlament, hogy a mai napon történjen meg a részletes vita. A részletes vitához szükséges, hogy a módosító javaslatok már meglegyenek, ezek a módosítók képviselőtársaim rendelkezésére állnak. Ezeket a módosítókat természetesen egyeztettük, és ebben jelentős mennyiségű tárcakezdeményezés van, körülbelül a módosítók 90 százaléka, mint lehet látni, pontosításokról van szó és egyéb kiigazításokról. 10-15 százaléka a módosítóknak az, ami érdemi változtatást is eszközöl. Ezek után megnyitom a 11303. számú törvényjavaslat ajánlását.

Az 1. módosító javaslatot Józsa István és Bencsik képviselőtársaim jegyzik, és ez mindegyikre igaz a továbbiak során. Megkérdezem, hogy kíván-e a módosító javaslatot előterjesztő szólni.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Igen, igen. Nem a módosítók terjedelmével összhangban lévő hozzászólást szeretnék tenni, de szeretném képviselőtársaim támogatását kérni, mert ha ezekben haladunk, akkor gyakorlatilag az egész előterjesztésben haladunk, amelynek a jelentősége a magyar energiaszektor számára meghatározó. Tehát, amikor a módosítók támogatását kérem, akkor gyakorlatilag az egész előterjesztés támogatásáról van szó. Kérem képviselőtársaim támogatását. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Az 1. módosító javaslatot tehát Józsa és Bencsik képviselő urak jegyzik. Az előterjesztő támogatja, a tárca?

BRUNNER GYÖRGY tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium): Sajnos a rendelkezésre álló időkeret miatt egyelőre sem kormány-, sem tárcaálláspontot nem tudunk képviselni.

ELNÖK: Azokban sem, amelyeket a tárca javasolt? A pontosítások, amelyek több mint 90 százalékát teszik ki a beadott módosítóknak, az a tárca kezdeményezése volt.

BRUNNER GYÖRGY tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium): Egyelőre azokban sem.

ELNÖK: Értem.

MOLNÁR BÉLA (KDNP): Elnök úr, nem tudom, lát-e arra lehetőséget, miután mindegyik módosító javaslat Józsa és Bencsik képviselő urak javaslata, hogy egyben tudjunk dönteni valamennyiről, és nem kellene végigmenni egyenként az egészen. Láthatjuk, hogy a tárca még bizonytalan, de mi egyben el tudjuk ezt dönteni. Én ezt javasolom.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Ez egy jó jel.

ELNÖK: Köszönöm. Mivel a tárcának nem várható véleménye, és ezek a módosító javaslatok az előterjesztővel, a szakhatóságokkal is részben megbeszélésre kerültek, ezért szavazásra teszem fel az elhangzott javaslatot.

Határozathozatal

Aki egyetért azzal, hogy az 1-41. számú ajánlási pontokat egyben szavazzuk meg, azt kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy egyhangúlag fogadta el ezt a bizottság.

Ezek után szavazásra teszem föl, aki egyetért azzal, hogy az 1-41. számú módosító javaslatokat a bizottság támogassa, azt kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatta, és természetesen az előterjesztő is támogatja a beadott módosító javaslatokat. Ezt lezárnánk.

Egyebek

Egy módosító javaslat érkezett még hozzánk, de ennek nem tudom most pontosan megítélni a házszabályszerűségét. Ezt Karsai képviselő úr nyújtotta be. Megkérem Karsai képviselő urat, hogy szíveskedjen egy mikrofonhoz fáradni, és szíveskedjen egy rövid szóbeli kiegészítést tartani.

Dr. Karsai József tájékoztatója

DR. KARSAI JÓZSEF (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Három éve dolgozom egy olyan projekten, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistérségben, Battonyán, végre kiaknázásra kerüljön egy olyan gáztípus, amit sajnos belepumpálnak a rendszerbe, adagolva, és a mi környékünk kapja a leggyengébb minőségű gázt azzal, hogy elhasználgatták időnként ezt az inert gázt. Amikor a bányajáradék módosítására került sor, én azt kértem, hogy az inert gáz - bocsánat, pontosan fogalmazva ez inertes gáz - hasznosítását meg lehetne oldani.

Nem nagy mennyiség, viszont a keletkező hő és a keletkezett villamos áram, amit a gázmotorokkal lehet előállítani, felhasználható volna. Olyan technológiai feltételeknek felelnek meg ezek a gázmotorok, amelyek már az uniós szabványnak is megfelelnek, és természetesen, mire három év múlva bejön ez a szabályozás az Uniónál, addigra egy hideg eljárással a széndioxidot már le lehet választani róla. Tehát van egy hosszú távú szerződés a MOL-lal egy 5 megawattos erőmű létesítésére, ami közvetetten munkahelyeket teremtene ott, ahol a munkanélküliség olyan mértékű, hogy szinte elviselhetetlen. A pályázatot már megnyertük az erőmű építésére a tegnapi napon.

Társulna ehhez a hulladékhő hasznosítása, ami 60 százalék, ugyanis 115 fokos hűtővíz kerül le a gázmotorokról, melynek hasznosítására 5 hektár üvegházpályázat van beadva. A pályázat tartalmazza az 5 hektár üvegházat és annak tisztítóját, csomagolóját, valamint a hűtőházat, amit nyáron is lehetne hasznosítani. A hő hasznosítása így 12 hónapossá válna, mert nemcsak télen fűtenének vele, hanem nyáron hűtenének vele. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a hűtőházat fűtené, hanem a nyári három hónap alatt olyan növényt lehetne benne termeszteni, amelyik hűtést igényel. Mindez azt jelenti tehát, hogy a mostani számítás szerint másfél éven belül 400 munkahelyet teremtenénk ott, ahol munkahely szinte nincs. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Az lenne a kérdésem, hogy ezt benyújtotta-e már a hivatalnál, még csak itt a bizottságon?

DR. KARSAI JÓZSEF (MSZP): Igen, be van adva a hivatalnál.

ELNÖK: Megkérdezem képviselőtársaimat, hogy van-e kérdés. Szanyi képviselő úr.

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Igazából nem kérdés, csak annyit mondanék, hogy szívem teljes melegével támogatom az előterjesztést. Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. Tárca?

BRUNNER GYÖRGY tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium): Itt viszont tudok kormányálláspontot mondani, a kormány nem támogatja.

ELNÖK: Tehát a kormány nem támogatja. (Közbeszólások: Miért?) Legyen szíves egy néhány érvet tenni hozzá, és akkor majd én is mondok egynéhányat.

BRUNNER GYÖRGY tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium): Sajnos bővebben nem tudok erről felvilágosítást nyújtani, ezt szintén frissen nyújtották be, és egyelőre még csak a szakértők látták nálunk.

ELNÖK: Megpróbálok a kormány fejével gondolkodva mondani egynéhány gondolatot, de ez ne befolyásolja képviselőtársaimat a szavazásban.

Az inert gázról ezelőtt egy évvel hozott, épp a gazdasági bizottság javaslatára a kormány, pontosabban az Országgyűlés egy olyan határozatot, amelyben eltekintettünk a bányajáradék mértékétől, és minimalizáltuk ezt a dolgot, mellyel már hatékonyabbá tettük az inert gáz kinyerését a földből. Most arról van szó, hogy érthető legyen, ha inert gázzal hőt termelünk, vagy befogjuk az inert gázt, ebben az esetben megújuló energiaként kerül számbavételre, és ez feltételezhetően abba az irányba hat, hogy KAP-alapból is támogatásra kerüljön ez a működtetés.

Nyilvánvalóan ez a kormány szándékával ellentétes, de ezzel együtt én azt javaslom a tisztelt bizottságnak, hogy támogassuk ezt a javaslatot azzal a feltétellel, hogy további egyeztetés szükséges erről a kormánnyal. Ha a kormánnyal sikerül egy olyan elfogadható megállapodásra jutni, akkor nyilván ennek a támogatottsága el fog dőlni, hogy igen, avagy nem. Ahhoz, hogy ez a tárgyalási folyamat elinduljon, jelen esetben úgy tartom ésszerűnek, hogyha támogatja a bizottság.

Ezek után szavazásra teszem föl. Aki egyetért ezen kapcsolódó módosító javaslat támogatásával - melyet, kihangsúlyozom, a kormány nem támogat -, az kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm. A bizottság támogatja.

Az előterjesztő? (Szavazás.) Támogatja. Köszönöm szépen.

(Molnár Béla: Elnök úr, nem kérdezte, hogy van-e tartózkodás?)

Elnézést kérek, nem mozog olyan széles sávon még a fejem, le van meszesedve a nyakam, és most, hogy mozgásba hozom, egyből észrevettem. Tartózkodás? (Szavazás.) Egy.

Tehát egy tartózkodással továbbengedte a bizottság ezt a javaslatot.

Kérem a tárcát, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzanak egy kicsit mélyebben. Csütörtökön lesz egyeztetés, addig kérem tárca-, illetve kormányálláspontot ebben a kérdésben.

Egyben tájékoztatnám a bizottságot arról, hogy ha emlékeim nem csalnak, ma utolsó napirendi pontként kerül ez a parlamentben tárgyalásra, vélhetően 12 óra után, körülbelül 1-2 órakor lesz ez napirend. Nem számítok különösebben nagy vitára, hiszen nagy egyetértésben mentek át a módosító javaslatok.

Köszönöm szépen, hogy eljöttetek. Még arra hívom fel a figyelmet, hogy holnap van bizottsági ülés. Mielőtt azonban elmennétek, és Suchman úr is hirtelenkedne, Baráth képviselő úr kért még szót.

Dr. Baráth Etele kiegészítése

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Kaptunk, tisztelt elnök úr, egy levelet, amelyben a Duna-stratégiával kapcsolatban kérik, hogy a bizottság ezt tárgyalja. Tudom, hogy ez nagyon ellenszenves lesz, de én nagyon szívesen fölvállalnám ennek a koordinációját, mert az egész Duna-stratégiát még 2004 körül én indítottam az Európai Unióban, és szerintem nem érdektelen a mi álláspontunk. Ebben nagyon kemény kérdések is megjelennek érintőlegesen, ugye, emlékeztek a Bős-Nagymaros és más kérdésekre.

ELNÖK: Én javasolom, hogy Baráth Etele képviselő úr kezdje el ezt a munkát. Van egy megbízatása Kapolyi képviselő úrnak, hogy a Tudományos Akadémiával a kapcsolatot tartsa, ebben elindítottunk már egynéhány dolgot, de mindenféleképpen hozzátartozik ehhez a Duna-stratégia kialakítása is. Úgy gondolom, a bizottság meg fogja szavazni, hogy ezt te képviseld.

Mielőtt szavazásra teszem fel ezt a kérdést, arról is tájékoztatom a bizottságot, hogy a szlovén parlament megkeresett minket, hogy a határ menti forgalommal kapcsolatos témában elindított javaslatunk, amely komoly visszhangot váltott ki a környező országokban, ha lehet, minél előbb üljünk le egy tárgyalásra a szlovén parlament gazdasági bizottságával. Én úgy ütemeztem, mivel december hónapban erre nincs lehetőségünk, hogy január hónapra kértem ezt a találkozót. Január végére, február elejére tervezzük, és az majd ki fog derülni, hogy a magyar határ mellett vagy a szlovén határ mellett kerül sor erre a tárgyalásra. Ez most csak tájékoztató volt.

Akkor szavazásra teszem föl, aki egyetért azzal, hogy a Duna-stratégiát koordinálja, és a bizottság részéről Baráth Etele képviselőtársunk vezényelje, azt kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatta ezt a javaslatot.

Van-e valakinek más bejelentenivalója? (Nincs jelzés.) Nincs. Akkor holnap 10 órakor találkozunk a bizottsági ülésen.

Köszönöm a részvételt. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 32 perc)

Podolák György

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Bihariné Zsebők Erika