GIB-51/2009.
(GIB-180/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. december 9-én, szerdán, 10 órakor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Hozzászólók *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/11303. számú törvényjavaslat (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása) *

A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló T/11303. számú törvényjavaslat (Döntés zárószavazás előtti bizottsági módosító javaslatok benyújtásáról) *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. Magyarország fenntarthatósági helyzetéről és az abból adódó feladatokról szóló határozati javaslat (H/11211. szám)

(Dr. Szili Katalin (MSZP), Ékes József (Fidesz), dr. Nagy Andor (KDNP), Velkey Gábor (SZDSZ) és Tóbiás József (MSZP) képviselők önálló indítványa)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

(Első helyen kijelölt bizottságként)

2. Egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11303. szám)

(Podolák György (MSZP) és dr. Fónagy János (Fidesz) képviselők önálló indítványa)

(Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

3. A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/9952. szám)

(A Gazdasági és informatikai bizottság önálló indítványa)

(Döntés zárószavazás előtti bizottsági módosító javaslatok benyújtásáról)

4. A Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényjavaslat (T/11025. szám)

(Döntés zárószavazás előtti bizottsági módosító javaslatok benyújtásáról)

5. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György elnök (MSZP)

Dr. Józsa István alelnök (MSZP)

Márfai Péter alelnök (MSZP)

Alexa György (MSZP)

Dr. Baráth Etele (MSZP)

Göndör István (MSZP)

Kiss Ferenc (MSZP)

Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)

Dr. Szanyi Tibor (MSZP)

Dr. Tompa Sándor (MSZP)

Koszorús László (Fidesz)

Márton Attila (Fidesz)

Nagy Sándor (Fidesz)

Püski András (Fidesz)

Molnár Béla (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Latorcai János (KDNP) Molnár Bélának (KDNP)
Gazda László (MSZP) dr. Baráth Etelének (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) Kiss Ferencnek (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP) Podolák Györgynek (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP) dr. Szabadkai Tamásnak (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Bencsik János (Fidesz) Nagy Sándornak (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Márton Attilának (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Svastics Andrea tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium)
Dr. Katona Gábor elnökhelyettes (Magyar Bányászati és Földtani Hivatal)

Megjelentek

Dr. Jobbágy Zsuzsa főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Gerse Károly vezérigazgató (Magyar Villamos Művek Zrt.)
Dr. Pálfalvy Hilda (Gazdasági Versenyhivatal)
Viczián András (Mérnök Kamara)
Szalay Gábor szakértő (SZDSZ-frakció)
Dr. Kovács László jogi tanácsadó (Közbeszerzések Tanácsa)
Ferenczi-Ország Renáta (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)
Erős Veronika tanácsos (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium)
Dr. Kanel Ágnes (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium)
Dr. Siklósi Irma Éva szakértő
Szvetnik Antal vezető főtanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium)
Szabó Rita (Fidesz-frakció)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 11 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Jó reggelt kívánok! Köszöntöm a gazdasági bizottság tagjait és meghívott vendégeinket. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes.

A napirend elfogadása

Képviselőtársaim megkapták a meghívót, amelyen öt napirendi pont van jelezve. Az első napirendi ponthoz, a Magyarország fenntarthatósági helyzetéről és az abból adódó feladatokról szóló határozati javaslathoz, valamint a negyedik napirendi ponthoz, a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényjavaslathoz nem érkezett módosító javaslat, ezeket nem tárgyaljuk. Ez utóbbiban még egyéb egyeztetések vannak, s az alkotmányügyi bizottsághoz fog majd érkezni módosító javaslat.

Kérdezem, hogy a fenti módosításokkal ki fogadja el a napirendi javaslatot. (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a mai ülés napirendjét.

Egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/11303. számú törvényjavaslat (Kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

1. napirendi pontunk az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló T/11303. számú törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása. Ehhez a törvényjavaslathoz nem érkezett kapcsolódó módosító javaslat, viszont a bizottság nevében egyeztetéseket folytattunk és pontosításokban egyeztünk meg, s ennek eredményeként azt kérem, hogy a bizottság tárgyaljon meg négy módosító javaslatot és szavazzon azokról. A négy javaslat közül az elsőben történik a lényegi meghatározás, amely arról szól, hogy tovább szigorítjuk az irányításban részt vevők részvételét a döntésekben és az egyéb jogosítványokban. A lényeg az, hogy a részesedésre nem biztosítható kizárólagos irányítás. Ennek a keresztülvezetése történik meg a többi három pontban is. Mivel ebben egyetértés van, ezt a szigorítást tovább kell vennünk.

Kérdezem, hogy mi a kormány álláspontja a módosító javaslatokkal kapcsolatban.

DR. SVASTICS ANDREA tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium): Erre vonatkozóan nincs kormányálláspont.

ELNÖK: Tárcaálláspont van-e?

DR. SVASTICS ANDREA tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium): Nincs.

ELNÖK: Köszönöm. Molnár Béla képviselő úr!

MOLNÁR BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Nekem egy kérdésem lenne. Jól értelmezem-e, hogy az 1. és a 3. pont szigorítással ugyan, de tulajdont enged külső részére is, a 2. és a 4. pont az én olvasatomban viszont a tulajdonszerzést kifejezetten megtiltja. Jól értelmezem?

ELNÖK: Igen, jól értelmezi, képviselő úr.

MOLNÁR BÉLA (KDNP): Akkor - ha szabad véleményt is mondani - ez alapján a 2. és a 4. pontot tudjuk támogatni, mert a százszázalékos állami tulajdonban maradás a mi álláspontunk. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Értem, képviselő úr, és tiszteletben tartjuk a képviselőcsoport véleményét. Más észrevétel van-e? (Nincs jelentkező.) Nincs.

A módosító javaslatokról külön-külön szavazunk.

Ki támogatja az 1. számú bizottsági módosító javaslatot? (15) Ki nem ért vele egyet? (6) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Ki támogatja a 2. számú bizottsági módosító javaslatot? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Ki támogatja a 3. számú bizottsági módosító javaslatot? (15) Ki nem ért vele egyet? (6) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Ki támogatja a 4. számú bizottsági módosító javaslatot? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Ki támogatja az 5. számú bizottsági módosító javaslatot? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a módosító javaslatot.

Ki támogatja a 6. számú bizottsági módosító javaslatot? (15) Ki nem ért vele egyet? (6) Ki tartózkodott? (0) Megállapítom, hogy a bizottság támogatja a módosító javaslatot.

Tárcaálláspont természetesen egyik javaslat vonatkozásában sincs, az előterjesztő pedig mind a hat pontot támogatja.

Még egy szavazásra van szükség. Ki ért egyet azzal, hogy a hat bizottsági módosító javaslatot benyújtsuk az Országgyűlés elé? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag támogatja a bizottsági módosító javaslatok benyújtását.

A napirendi pont tárgyalását lezárom.

A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló T/11303. számú törvényjavaslat (Döntés zárószavazás előtti bizottsági módosító javaslatok benyújtásáról)

2. napirendi pontunk a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat. Képviselőtársaim megkapták az egységes javaslatot. A menet közbeni változtatások átvezetésre kerültek. Tájékoztatom a bizottságot, hogy a mellé csatolt bizottsági módosító javaslat a kormány észrevétele volt. Véleményünk szerint az észrevétel jogos, mert valóban definiálni kell, hogy mit értünk geotermikus bányászat alatt, valamint a művelések különböző fokozatait is. Ez azért szükséges, hogy a későbbi eljárásoknál ne legyenek átfedések. Ilyenformán ez a vonal teljes egészében letisztult. Ismereteim szerint az egyeztetések alapján az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal, a Környezetvédelmi Minisztériummal, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériummal is teljes az egyetértés. Kérdezem, hogy a tárca támogatja-e.

DR. SVASTICS ANDREA tanácsos (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium): A tárca álláspontja szerint a javaslat valóban az egyeztetések eredményét tükrözi.

ELNÖK: A Bányászati Hivatalnak van észrevétele?

DR. KATONA GÁBOR elnökhelyettes (Magyar Bányászati és Földtani Hivatal): Teljes mértékben egyetértünk a benyújtott javaslattal.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A szavazás előtt szeretném megköszönni a bizottság tagjainak a törvényjavaslattal kapcsolatban kifejtett munkáját. Ezt a törvényjavaslatot mi kezdeményeztük, majd teljes egészében keresztülvittük. Minden frakcióval egyeztettünk, ezért ez abszolút a közös munkánk eredménye. Ezt csak szépségjelzőként kívántam megemlíteni.

Ki ért egyet azzal a javaslattal, amely egységes szerkezetben jeleníti meg a bányászatról szóló törvényt? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag elfogadta a törvényjavaslatot.

Most pedig szavazásra teszem fel azokat a pontosításokat, amelyeket ezután adunk be. Ezek még keresztülmennek az alkotmányügyi bizottságon és utána kerülnek a parlament elé. Jelzem, hogy ezekben a tárcák egyetértenek. Nagy Sándor képviselő úr!

NAGY SÁNDOR (Fidesz): Ennek két fontos eleme van. Az egyik: a koncesszióba adás 2011. január 1-je, ami azt jelenti, hogy a védőidom és a koncesszió volt az egyik fontos elem; a másik: a 2500 méter automatikusan életbe lép.

ELNÖK: Megkérem a Bányászati Hivatalt, hogy válaszoljon.

DR. KATONA GÁBOR elnökhelyettes (Magyar Bányászati és Földtani Hivatal): 2500 méter alatt koncessziót 2011. január 1-jétől lehet szerezni. 2005. január 1-jétől természetesen nem lehet, tehát lesz zárt terület, de nem lehet koncessziót szerezni, mert ki kell dolgozni a részletszabályokat, illetve a védőidom feltételeit.

ELNÖK: Köszönöm. Ki ért egyet a bizottsági módosító javaslattal? (Szavazás.) Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetért a bizottsági módosító javaslat benyújtásával.

Egyebek

Utolsó napirendi pontunk az egyebek. Hétfőn bizottsági ülést tartunk, amelyen az elmúlt időszakot értékeljük és elköszönünk egymástól. Nem tudom, hogy hétfőn hogy kezd a parlament, általában különféle szokások vannak. A parlamenti kezdés előtt fél órával találkozunk és utána mehetünk a plenáris ülésre. Kérem képviselőtársaimat, hogy vegyenek részt a bizottsági ülésen.

Van-e még valakinek bejelentenivalója? (Nincs jelentkező.) Nincs. Köszönöm szépen a részvételt. Viszontlátásra!

(Az ülés befejezésének időpontja: 10 óra 23 perc)

 

 

Podolák György
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Soós Ferenc