GIB-52/2009.
(GIB-181/2006-2010.)


Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának
2009. december 14-én, hétfőn, 12 óra 30 perckor
az Országház főemelet 37-38. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11492. szám) *

Szavazás a tárgysorozatba vételről és az általános vitára való alkalmasságról *

A Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság tevékenységéről (2009. július - 2009. december) szóló J/11484. számú jelentés, valamint a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság jelentésének elfogadásáról, a Nabucco gázvezeték létrehozását elősegítő projekttámogatási szerződés aláírásának, valamint egy európai uniós Nabucco koordinátor kijelölésének támogatásáról szóló határozati javaslat (H/11485. szám) *

Szavazás a jelentésről és a határozati javaslatról *

Egyebek - elnöki zárszó *

 



Napirendi javaslat

  1. Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba vételéről, általános vita:
    A vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11492. szám)
    (Göndör István (MSZP) képviselő önálló indítványa)
  2. a) A Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottságtevékenységéről (2009. július - 2009. december) szóló jelentés (J/11484. szám)
    (A Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság önálló indítványa)
    (Általános vita)
    b) A Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság jelentésének elfogadásáról, a Nabucco gázvezeték létrehozását elősegítő projekttámogatási szerződés aláírásának, valamint egy európai uniós Nabucco koordinátor kijelölésének támogatásáról szóló határozati javaslat (H/11485. szám)
    (A Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság önálló indítványa)
    (Általános vita)
  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Podolák György (MSZP), a bizottság elnöke

Dr. Józsa István (MSZP), a bizottság alelnöke
Márfai Péter (MSZP), a bizottság alelnöke
Dr. Latorcai János (KDNP), a bizottság alelnöke
Alexa György (MSZP)
Dr. Baráth Etele (MSZP)
Gazda László (MSZP)
Dr. Kálmán András (MSZP)
Dr. Kapolyi László (MSZP)
Kiss Ferenc (MSZP)
Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Dr. Szabadkai Tamás (MSZP)
Dr. Tompa Sándor (MSZP)
Bencsik János (Fidesz)
Márton Attila (Fidesz)
Nagy Sándor (Fidesz)
Püski András (Fidesz)
Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Dr. Vas János (független)
Helyettesítési megbízást adott

Göndör István (MSZP) Gazda Lászlónak (MSZP)
Horváth Csaba (MSZP) Márfai Péternek (MSZP)
Dr. Suchman Tamás (MSZP) dr. Baráth Etelének (MSZP)

Dr. Fónagy János (Fidesz) dr. Latorcai Jánosnak (KDNP)
Koszorús László (Fidesz) Nagy Sándornak (Fidesz)
Dr. Matolcsy György (Fidesz) Bencsik Jánosnak (Fidesz)
Molnár Béla (KDNP) Márton Attilának (Fidesz)
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) Püski Andrásnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Hozzászóló
Bácsi Zoltán fogalmazó, Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium

Megjelent
Kassai Ferenc, Magyar Mérnöki Kamara
Dr. Pálfalvy Hilda, Gazdasági Versenyhivatal
Bördős Éva, Európai ügyek bizottsága
Dr. Kaderják Dávid, Nabucco eseti bizottság
Dr. Siklósi Éva Irma szakértő
Kovács Ferenc, Országgyűlés Hivatala

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 12 óra 34 perc)

Elnöki megnyitó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Köszöntöm a gazdasági és informatikai bizottság tagjait, valamint a meghívottakat. A mai bizottsági ülésre három napirendi pontot jelöltünk meg. Erre az ülésre nem mondhatom azt, hogy a napirendi pontok meghatározása "fejnehéz", ez inkább "farnehézzé" vált.

A vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11492. szám)

Első napirendi pontként tárgyaljuk a vízi közlekedésről szóló T/11492. számú előterjesztés alapján Göndör képviselő úr javaslatát. Göndör képviselő úr, mivel most a házbizottság ülésén vesz részt, megbízott engem, hogy röviden tájékoztassam a bizottságot. Itt egy speciális esetről van szó, amikor olyan vizsgáztatást kellene végrehajtani egy olyan speciális vízi járművön, amelyet az eddigi előírások szerint szét kellene szerelni, és ki kellene emelni. Ez a vizsgálat, hogy megfeleljen a szokványos vizsgálatnak, jelentős költséggel és károsodással járna, a javaslat ezzel szemben arról szól, hogy a helyszínen, a vízen, búvárok segítségével ugyanez a minőségi vizsgálat végrehajtható, így egyszerűbb, gazdaságosabb és életszerűbb is.

Szavazás a tárgysorozatba vételről és az általános vitára való alkalmasságról

Van-e valakinek kérdése az előterjesztéssel kapcsolatosan? (Nincs jelzés.) Nincs kérdés. Szavazásra teszem fel a javaslatot. Aki egyetért azzal, hogy tárgysorozatba vegyük, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás. - Mindenki jelez.) Köszönöm. Megállapítom, a bizottság egyhangúlag egyetértett.

Aki általános vitára alkalmasnak tartja, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás. - Mindenki jelez.) Köszönöm. Megállapítom, hogy a bizottság egyhangúlag egyetértett az általános vitára való alkalmassággal.

Azt javasolom, hogy a 2. napirendi pont a) és b) pontjait, amelyek a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentés, valamint ennek a határozati javaslatát együttesen tárgyaljuk. (Egyetértő jelzések.)

A Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság tevékenységéről (2009. július - 2009. december) szóló J/11484. számú jelentés, valamint a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság jelentésének elfogadásáról, a Nabucco gázvezeték létrehozását elősegítő projekttámogatási szerződés aláírásának, valamint egy európai uniós Nabucco koordinátor kijelölésének támogatásáról szóló határozati javaslat (H/11485. szám)

A kormány részéről papíron nálam Marton Tamás osztályvezető neve szerepel. (Jelzésre:) Bácsi Zoltán van jelen. A minisztériumtól van jelen? (Bácsi Zoltán: Igen, és be tudok számolni.) Kérem, üljön a mikrofonhoz.

A rendkívül felkészült gazdasági bizottság már megalapozta a Nabuccóval kapcsolatos előterjesztést, és az előterjesztő nevében arról szeretném tájékoztatni a bizottságot - hiszen ebből a bizottságból többen is tagjai vagyunk a Nabucco eseti bizottságnak, személyemben társelnök vagyok, és ezen kívül még legalább négyen a bizottság tagjai vagyunk -, hogy ez a bizottság rendkívül tisztességes, hosszan tartó, sok pénzbe kerülő vizsgálatot végzett el, és úgy tűnik, eredményesen. Négypárti, közös megegyezéssel került elénk a jelentés, illetve a határozati javaslat a közel egyéves munkáról. Amint elolvastam, úgy láttam - gondolom, önök is -, hogy nincs benne olyan, ami akadós lenne, és ellentmondana annak az energiapolitikának, amit ez a gazdasági bizottság kidolgozott.

Megkérdezem, a kormány az előterjesztéssel, valamint a határozati javaslattal egyetért-e?

BÁCSI ZOLTÁN (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium): Azt szeretném mondani, ez nem a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium...

ELNÖK: Kérem, ne tartson szemináriumot. Azt kérdezem, a kormány részéről ezzel egyetértenek-e vagy sem.

BÁCSI ZOLTÁN (Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium): Igen.

Szavazás a jelentésről és a határozati javaslatról

ELNÖK: Köszönöm szépen. Szavazásra teszem fel: aki a jelentéssel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás. - Mindenki jelez.) Látom, senki sincs ellene, és senki sem tartózkodott. Köszönöm szépen.

Aki a határozati javaslattal egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás. - Mindenki jelez.) Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy a bizottság a határozati javaslatot egyhangúlag elfogadta.

Előadót nem kívánunk állítani, így ezt a napirendi pontot lezárom.

Egyebek - elnöki zárszó

PODOLÁK GYÖRGY (MSZP), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Az Egyebek napirendi pont következne, de javasolom, ezt "zárt" ülés keretében tartsuk. Egyetért-e a bizottság ezzel a javaslattal? (Az elnök az év végi búcsúzásra utalt. - Derültség. - Mindenki jelez.)

Elmondom a felvezető beszédemet. Engedjétek meg, mivel remélhetőleg az év utolsó gazdasági és informatikai bizottsági ülésén veszünk részt, tisztem, feladatom, és valóban így is gondolom, nagy tisztelettel megköszönöm mindenkinek egyenként, személyesen és mint csapatnak is azt a közös munkát, amit elvégeztünk.

Nem kevés feladat áll mögöttünk. Úgy gondolom, azok a törvények, amelyeket mi kezdeményeztünk, és nem keveset mi formáltunk át - volt, amelyiket szinte teljesen -, megállják a helyüket és működőképesek. Tehát meg tudtuk tartani azt a formánkat, amelyet az elmúlt tíz évben ez a gazdasági bizottság alapként lerakott, hogy itt felesleges, ordenáré politikai vitákat nem folytattunk le, értettük, megértettük egymás elkötelezettségét, de e mellett a szakmai kérdésekben nagy és jelentős többségben, közös akarattal azonos döntést hoztunk.

Számokat is mondok: csak ebben az évben ötvenegy, plusz egy ülést tartottunk, tehát ötvenkét ülést tartottunk. Ismét a gazdasági bizottság volt az a bizottság, amelyik az albizottságaival együtt a legtöbbet ülésezett, és kétszázhetvennégy napirendi pontot tárgyaltunk meg. Ez nem semmi, tehát elmondhatjuk, hogy az egyik legtöbbet dolgozó, és merem azt mondani, hogy az egyik leghatékonyabb bizottság is mi voltunk. A mai szavazással az átvitt önálló törvényjavaslataink száma jelentős nagyságrendű és meghatározó. Itt most azt is elmondhatjuk, bár erre nem mindig voltunk büszkék, néhány törvényjavaslatot a kormánnyal szemben is átvittünk - a mai nap folyamán is átvittünk -, amelyek, úgy ítéljük meg, a gazdaság számára fontosak voltak.

Köszönöm mind a két oldal megértését, és azt a szándékot, hogy képesek voltunk együttműködni és jól együtt dolgozni is. Tudnék számokat, tényeket mondani, ilyeneket, hogy meghallgattunk minisztereket, Hónig Pétert, Varga Istvánt és más vezető jelölteket, Farkas Ádámot, Gadó Gábort, Wallacher Lajost és még sorolhatnám a neveket. Jártunk külföldön, a Vajdaságban, a Török Parlamentben, a környező országokban is megtettünk néhány ilyen lépést. Beszámoltattuk Molnár Csabát, Horváth J. Ferencet, Varga Istvánt, Pónyai Györgyöt és többször Simor Andrást is. Tehát elmondható, hogy rendkívül aktív és szerteágazó munkát végeztünk.

Politikailag most az az állapot jön el, hogy hazamegyünk, jön a karácsony, a szeretet ünnepe, a családra egy kicsit több időt tudunk fordítani, utána januárban kinek-kinek elkezdődik a kampány, nyilván az utcán, tereken és egyéb helyeken találkozni fogunk, legközelebb pedig itt, bent.

Kívánok mindenkinek nagyon boldog, eredményes, sikeres, családszerető karácsonyt, és nagy tisztelettel még egyszer megköszönöm nektek és munkatársaimnak azt a munkát, amit közösen elvégeztünk. Úgy gondolom, emelt fejjel mehetünk végig a folyosón, hiszen ebben az évben és az elmúlt években is ez a bizottság kitett magáért, és a jövőben is ilyen sikeres bizottság legyünk. Szervusztok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 12 óra 45 perc)

Jegyzőkönyvvezető: Gálné Videk Györgyi

 

Podolák György

a bizottság elnöke