HRB-22/2007.
(HRB-1-42/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának
2007. október 8-án, hétfőn, 16 óra 07 perckor
az Országház 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló T/3812. számú törvényjavaslat (Döntés módosító javaslatokról) *

Döntés az 1., 2., 4-9., 11., 12. és 14. ajánlási pontok házszabályszerűségéről *

Döntés a módosító indítványokról *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

  1. A szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló T/3812. számú törvényjavaslat. (Döntés a módosító javaslatokról.)
  2. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke
Ecsődi László (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Rába László (MSZP)
Tóth Károly (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Básthy Tamás (KDNP)

Helyettesítési megbízást adott

Karsai Péter (MDF) dr. Lázár Jánosnak (Fidesz)
Ecsődi László (MSZP) megérkezéséig Keleti Györgynek (MSZP)
Laboda Gábor (MSZP) dr. Gál Zoltánnak (MSZP)
Gulyás József (SZDSZ) Mécs Imrének (MSZP)

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Piros Attila államtitkár, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Megjelentek

Dr. Till Szabolcs ezredes, főosztályvezető-helyettes, Honvédelmi Minisztérium
Pál István ezredes, igazgató Honvédelmi Minisztérium Illetmény, Munkaügyi és Nyugdíjfolyósító Igazgatóság

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 16 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok! Szeretettel és tisztelettel köszöntöm a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén megjelent képviselőtársaimat. Szeretném a helyettesítésekről tájékoztatni a tisztelt képviselőtársaimat. Gulyás József Mécs Imre képviselő urat bízta meg helyettesítéssel, Ecsődi képviselő úr Keleti György alelnök urat bízta meg, Laboda képviselő úr pedig Gál Zoltán képviselő urat bízta meg helyettesítéssel a mai bizottsági ülésünkön. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy a jelenléti ívet szíveskedjenek aláírni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A mai bizottsági ülést a következő napirendi pontokkal javasoltam. Az első napirendi pont a szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló T/3812. számú törvényjavaslat, a módosító javaslatokról döntünk. Piros Attila államtitkár urat köszöntöm az előterjesztő képviseletében, illetve Till Szabolcs ezredes urat, a Honvédelmi Minisztérium jogi főosztályának főosztályvezető-helyettesét. Tisztelt Képviselőtársaim! Másodikként az egyebek napirendi pont kerül megtárgyalásra.

A napirend elfogadása

A napirenddel kapcsolatban van-e észrevétel vagy kérdés. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, szavazásra teszem fel az előterjesztést. Aki az előterjesztett napirendi pontokkal egyetért, kérem, szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm, egyhangú.

A szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló T/3812. számú törvényjavaslat (Döntés módosító javaslatokról)

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy 14 pontból álló ajánlás került kiosztásra, ebből fogunk dolgozni. Tekintettel arra, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság első helyen kijelölt bizottság, ezért nekünk arról is döntenünk kell a mai ülésen, hogy az ajánlás 1., 2., 4-9., 11., 12. és 14. pontja házszabályszerű-e.

Nyitray és Csampa képviselőtársaink módosításairól van szó, és van az 1/1998-2002. ügyrendi bizottsági állásfoglalás, amely arra hívja fel az első helyen tárgyaló bizottságok figyelmét, hogy annak, mármint az ügyrendi bizottsági állásfoglalás értelmezése esetén a házszabályszerűséget illetőleg kérdés maradt nyitva. Ezért először a házszabályszerűségről kell döntenünk, tisztelt képviselőtársaim.

Döntés az 1., 2., 4-9., 11., 12. és 14. ajánlási pontok házszabályszerűségéről

Tehát először kérdezem, ki az, aki szerint az ajánlás 1., 2., 4-9., 11., 12. és 14. pontjában szereplő módosító javaslatok házszabályszerűek. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Nyolc. Ki nem tekinti házszabályszerűnek? (Szavazás.) Nyolc. Nem kapta meg a szükséges többséget, így maradt az ajánlás 3. pontja. (Jelzésre.)

Nyitrai képviselőtársunk ügyrendi kérdést tesz fel.

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Elnézést kérek, az a kérdésem, hogy miért. Mert itt mindenki automatikusan felemelte a kezét, hogy nem. Szíveskedjenek megindokolni!

ELNÖK: Gál Zoltán képviselő úr!

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): azt hiszem, azért emeltük fel a kezünket, mert a módosító indítványok - a legjobb tudomásom szerint - a törvényjavaslatok egyes pontjainak, bekezdéseinek, mondatainak a módosítására irányulnak, ez a főszabály. Gondolom, ez vitathatatlan. Az önök javaslatai azonban nem erre irányultak, hanem részekre szedve ugyan, de a törvényjavaslat megsemmisítésére, ezért nem tekinthetők módosító indítványnak. A szándékot értjük, mondották a vitában is, hogy a kormánynak ezt a javaslatot vissza kellene vonnia, de ez nem történt meg. A módosító indítvány azonban nem jó eszköz arra, hogy ezt az elgondolást megvalósítsák, ezért szavaztunk nemmel.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ügyrendi jellegű vitában a frakciónként egy felszólalási lehetőségre nyílik mód. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs más kérdés, észrevétel, az ügyrendi vitát lezárom.

Döntés a módosító indítványokról

Tisztelt Képviselőtársaim! Így az ajánlás 3. pontja marad. Kérdezem az előterjesztőt, egyetért-e.

PIROS ATTILA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): A kormány támogatja. (Keleti György: Az előterjesztő?)

ELNÖK: A kormányra gondoltam, mint a módosító javaslat előterjesztőjére.

Kérdezem a képviselőtársaimat, a bizottságból ki támogatja az előterjesztést. Aki igen, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Nyolc. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Nyolc. A javaslat nem kapta meg a szükséges javaslatot, de az egyharmadot megkapta.

Következik az ajánlás 10. pontja, először szeretném megkérdezni az államtitkár urat, mint előterjesztőt, hogy támogatja-e Vas János képviselő úr javaslatát.

PIROS ATTILA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nem támogatjuk.

ELNÖK: Kérdezem, ki támogatja a képviselőtársunk módosító javaslatát. (Szavazás.) Nem kapta meg a szükséges egyharmadot.

Végül a 13. pont következik, Keleti György képviselő úr a törvényjavaslat 10. § (1) és (2) bekezdésének a módosítását javasolja. A képviselőtársam kívánja indokolni szóban az előterjesztést?

KELETI GYÖRGY (MSZP): Azt hiszem, ezt nem kell indokolni, el kell olvasni.

ELNÖK: Államtitkár úr!

PIROS ATTILA (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Nyelvhelyességi javaslat, támogatjuk.

ELNÖK: Ki támogatja a javaslatot? (Szavazás.) Nyolc. Ki nem támogatja? (Szavazás.) Nyolc. (Mécs Imre: A nyelvhelyességinél legalább tartózkodjatok!) Egyharmadot kapott.

Van-e valakinek tudomása még módosító javaslatról, amit nem tárgyaltunk? (Nincs jelzés.) Nincs.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat részletes vitájára a plenáris ülésen ma, a határozathozatalokat követően a 4. napirendi pontként kerül sor, illetve az elfogadott módosító javaslatokhoz kapcsolódó módosító indítványok benyújtására van lehetőség.

Az államtitkár úrnak és a HM-nek is köszönjük a megjelenést.

Egyebek

Az egyebek napirendi pontban a következő rövid tájékoztatást szeretném adni a tisztelt képviselőtársaimnak. Arra kérem azokat a képviselőtársaimat, akik a "Bevetési irány 2007" gyakorlatra kívánnak jelentkezni, amelynek a meghívója kiosztásra került, hogy lehetőleg minél hamarabb, még a mai napon szíveskedjenek a parlamenti titkárság számára jelezni, ha lehetséges, ezt most tegyék meg.

Illetve szeretném tájékoztatni a képviselőtársaimat, hogy Takács Albert miniszter úr, illetve Piros Attila államtitkár úr kezdeményezésére a jövő héten, kedden, 16-án a Rebisznél rendkívüli kihelyezett bizottsági ülést kezdeményezek. Tehát jövő héten, 16-án, reggel 10 órakor a Rebisznél. Amennyiben a képviselőtársaim igénylik, akkor szállításukról a parlament és a Rebisz székháza között gondoskodunk. (Jelzésre.) Parancsoljon, alelnök úr!

KELETI GYÖRGY (MSZP): Azt szeretném kérdezni, hogy miért rendkívüli az ülés.

ELNÖK: A kihelyezettsége miatt.

KELETI GYÖRGY (MSZP): Azt gondolom, attól az rendes ülés, a helyszín nem tesz semmit rendkívülivé. Az kihelyezett ülés. Csak a jegyzőkönyv kedvéért kérdeztem meg.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselőtársam odafigyelő segítségét. Rendkívül sokat jelent a bizottsági elnöki munka ellátásában.

Van-e más észrevétel?

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): A Rebisztől vissza is szállítanak?

ELNÖK: Van rá esély. Nem sok, de van rá esély. (Derültség, közbeszólások.) Van-e egyéb kérdés? (Nincs jelzés.)

Köszönöm szépen, további szép napot kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 18 perc)

 

Dr. Lázár János
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné