HRB 1/2008.
(HRB 1-56/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának
2008. február 6-án, szerdán, 14 óra 06 perckor
az Országház földszint 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

A bizottság titkársága részéről *

Meghívottak részéről *

Résztvevők *

Elnöki bevezető, a napirend ismertetése *

Döntés a Független Rendészeti Panasztestület tagjaira vonatkozó javaslattervezetről *

Az elnök ismertetője *

Határozathozatal *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1. Döntés a Független Rendészeti Panasztestület tagjaira vonatkozó javaslattervezetről

3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Karsai Péter (MDF), a bizottság alelnöke
Katanics Sándor (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Ecsődi László (MSZP) Katanics Sándornak (MSZP)
Tóth Károly (MSZP) Mécs Imrének (MSZP)
Dr. Simon Miklós (Fidesz) Csampa Zsoltnak (Fidesz)
Básthy Tamás (KDNP) Tóth Gábornak (Fidesz)
Megérkezéséig dr. Kontrát Károly (Fidesz) Nyitray Andrásnak (Fidesz)

A bizottság titkársága részéről

Laban János főtanácsadó, a bizottság titkára

Dr. Nagy Zoltán, a bizottság munkatársa

Meghívottak részéről

Résztvevők

Dr. Piros Attila szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Imre Bernadett parlamenti titkár (Honvédelmi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 14 óra 06 perc)

Elnöki bevezető, a napirend ismertetése

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm a Honvédelmi és rendészeti bizottság február 6-i ülésén megjelent kedves képviselőtársaimat. Megállapítom, hogy a bizottság határozatképes oly módon, hogy heten személyesen jelen vannak. Nyitray András képviselőtársunk képviseli Kontrát képviselő urat, Tóth Gábor képviselő úr Básthy Tamás képviselő urat helyettesíti, Csampa Zsolt képviselő úr Simon Miklóst, Katanics képviselő úr Ecsődi Lászlót, Mécs Imre pedig Tóth Károly képviselő urat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az írásos meghívó új változatát kiosztottuk a bizottsági ülés előtt, amelyben annyi változás van, hogy a napirendre tervezett két képviselői indítvány tárgyalását a két érintett képviselőtársunk - Gál, illetve Simicskó képviselő urak - kezdeményezte, hogy egy másik időpontban tárgyaljuk. Ezért a maradék napirendi pont megtárgyalásáról esik ma csak szó; ez a Független Rendészeti Panasztestület tagjaira vonatkozó javaslattervezet.

Döntés a Független Rendészeti Panasztestület tagjaira vonatkozó javaslattervezetről

Az elnök ismertetője

Ennek a napirendi pontnak a kapcsán köszöntöm Piros Attila szakállamtitkár urat, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból. Azt kérdezném képviselőtársaimtól, hogy támogatják-e annak a napirendi pontnak a megtárgyalását, amely az Országgyűlés, képviselőtársaink számára javaslatot tesz a Független Rendészeti Panasztestület fölállításáról, illetve abba tagok jelöléséről. Ezt az Emberi jogi és kisebbségi bizottsággal közös ajánlásban kell majd megtennünk. Ők a tegnapi napon erről már döntöttek. Aki egyetért a napirendi pont megtárgyalásával, kérem, kézfeltartással jelezze. (Szavazás.) Egyhangú.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök előtt ismert, hogy az elmúlt év tavaszi ülésszakán a rendőrségről szóló törvény módosítása kapcsán döntöttünk arról, hogy 2008. január 1-jével (Dr. Kontrát Károly belép a terembe.) - tisztelettel üdvözlöm Kontrát képviselőtársunkat - a Független Rendészeti Panasztestület felállítását kezdeményezi a jogalkotás előkészítésében részt vevő képviselőcsoport, illetve a minisztérium közösen. Önök előtt ismert, hogy ennek a panasztestületnek a felállítását több képviselőtársunk angliai szakmai útja inspirálta, az ott szerzett szakmai tapasztalatok mondatták számos frakcióval azt, hogy egy ilyen panasztestületre - mindamellett, ami a rendőrség körül az elmúlt esztendőben történt - szükség lehet. Ezek részletezésétől most eltekintünk.

A testület öt tagját a rendészeti, valamint az emberi jogi ügyekben feladatkörrel rendelkező állandó bizottságok javaslatára az Országgyűlés választja meg. Erre utaltam az előbb, hogy hosszas egyeztetési eljárás után az Emberi jogi bizottság a tegnapi napon elfogadta mind az öt nevet.

Az őszi ülésszak során az Országgyűlés elnöke mindkét, jelölésben érintett bizottságot felhívta a jelölések mihamarabbi megtételére. Bizottságunk november 6-ai ülésén kezdeményeztem egyeztetéseket. Ezek az egyeztetések folyamatosan zajlottak, majd a felek megállapodtak abban - különös tekintettel arra, hogy jogi jellegű kérdések tisztázása vált szükségessé -, hogy elhalasztják a panasztestület fölállítását, és a jövő héten induló parlamenti ülésszak - lehetőség szerint - második ülésnapján tárgyalja meg, illetve választja meg a parlament az érintett 5 személyt.

Négy alkalommal került sor egyeztetésre. Ezt követően - miután a jelöltek jó része ügyvéd vagy gyakorló jogtanácsos volt - kénytelenek voltunk a rendőrségi törvény összeférhetetlenségi kritériumai mellett azt is megvizsgálni, hogy vajon az ügyvédekről szóló jogszabályok vonatkozásában összeférhetetlenségi ok fölmerül vagy sem.

Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét megkerestük, aki természetesen ügyvédekhez méltó választ küldött el bizottságunk számára állásfoglalásképpen, ami azt jelenti, hogy természetesen általában az ügyvéd nem összeférhetetlen szinte semmivel sem, kivéve ha olyan ügyben jár el, ami egyébként a Rendészeti Panasztestület hatáskörébe tartozik vagy hozzákerül. Tehát is-is a válasz, de nyilvánvaló, hogy a döntő vonala ennek a válasznak, amit az Ügyvédi Kamara szakszerűen kidolgozott, az volt hogy alaphelyzetben az ügyvéd és a jogtanácsos nem összeférhetetlen. Egy összeférhetetlenségi vizsgálatot kellett előzetesen tartani, illetve nyilatkozniuk kellett az Emberi jogi bizottság előtt is, illetve a honvédelmi és rendészeti bizottság számára, hogy személyükkel kapcsolatban összeférhetetlenség nem áll fönn.

A tegnapi napon az Emberi jogi bizottság egyébként vita nélkül döntött az előterjesztett 5 személyről, akik nevét én most ismertetem, a szakmai életrajzok pedig itt fekszenek, tehát minden képviselőtársam számára kiosztottuk. Az öt személy: dr. Féja András, Fráterné dr. Ferenczy Nóra, dr. Juhász Imre, dr. Kaltenbach Jenő és dr. Kádár András.

Annyit szeretnék elmondani, hogy a jelöltek maguk közül jogosultak elnököt választani. Természetesen ezen személyek kiválasztása kapcsán az egyeztetések az ő személyüket is érintették, és a feladat ellátásával kapcsolatos adminisztrációt az Országgyűlés Hivatala fogja végezni. Nekünk arról kell most határoznunk, hogy az Országgyűlés számára ennek az 5 személynek a megválasztását javasoljuk-e.

A választás egyidejű listás szavazással történik nyilvános szavazás keretében. Tehát egy szavazással döntünk az öt személyről nyilvános keretek között. Kérdezem a tisztelt képviselőtársaimat, van-e kérdés az eljárás menetével, módjával, illetve az egyeztetések folyamatával kapcsolatban. Mécs képviselő úr!

MÉCS IMRE (MSZP): Először is örülök annak, hogy ez a bizottság megalakul és nyilvánvalóan elősegítjük, hogy mielőbb munkába léphessen. Két megjegyzésem volna. Az egyik, hogy nemrég tárgyaltuk a plenáris eljárásban a női kvótának az ügyét és ha nem is az 50 százalékban, de azért jó lett volna esetleg még egy hölgyet jelölni. Nem akarom megváltoztatni most a jelölés rendjét, csak a jegyzőkönyv kedvéért mondom ezt, hogy nem ártott volna. Másrészt pedig itt szinte valamennyien jogi végzettséggel rendelkeznek és gyakorló jogászok, de a civil kontrollhoz azért egy civil is jó lett volna. Legközelebb majd erre is ügyelni kellene, egyébként támogatjuk. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. C típusú átvilágítása következik mind az öt személynek, ha a második bizottság, a rendészeti is jóváhagyja egyébként a jelölés menetét, illetve megszavazza. Egyetértek képviselőtársammal, Kaltenbach Jenő és többek vonatkozásában egy csinos nőt szívesebben láttam volna én magam is, akár a női kvóta vonatkozásában is. (Mécs Imre: A Kaltenbachot ismerjük!) Ez nem személyes volt, ez csak kikívánkozott belőlem. Hosszas egyeztetés előzte meg egyébként. Annyit hadd mondjak el, hogy a mai nem túlzottan nagy bizalomról árulkodó politikai légkörben először a szavazás mikéntjéről kellett megegyezni. Ez is egy hosszabb munkát vett igénybe még a személyeket megelőzően. A sorshúzás lehetőségétől kezdve számos variáció felmerült döntően a bizalmatlanság jegyében, de végül is sikerült azt a légkört megteremteni, amelyben a jelölések rendeződtek és ez szinte majdnem minden esetben, talán az MDF kivételével már a második személyi kör, akiket jelöltünk, mert próbáltuk a szakmai elvárásokat szem előtt tartani, tehát depolitizálni a jelöltek személyét és szakmai szempontokat is követni, ami a rendőrség munkáját illetőleg nagyon fontos. Nyitray András képviselőtársunk!

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Teljesen technikai jellegű kérdésem van. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa nem minősül állami vezetőnek? (Elnök: Már nem az.) Na de az elmúlt két évben az volt, itt az összeférhetetlenségben az van, hogy nem választható meg az stb., aki a megelőző két évben országgyűlési képviselő, állami vezető, polgármester, párt alkalmazottja, tisztségviselője és a többi, volt. Ami érdekes, hogy nyugdíjas miért nem lehet a panasztestület tagja, ez azért kissé diszkriminatívnak tűnik, de ezt most hagyjuk. Tehát én csak azért kérdezem, mert itt az van, hogy ha olyat választunk meg, aki egyébként összeférhetetlen, azt meg fogják semmisíteni. Nem tudom, bevallom férfiasan, nem vagyok vele tisztában, de nekem úgy dereng, hogy az állami vezetőnek minősül, azt hiszem, államtitkári rangban van, az pedig már állami vezető.

ELNÖK: Köszönöm szépen képviselőtársam felvetését. Először is, mi ezt előzetesen megvizsgáltuk minden jelöltnél és abban maradtunk, hogy nem minősül annak és nem áll fenn összeférhetetlenségi ok. Erről ő maga is nyilatkozott egyébként. Tehát a törvény részletes áttanulmányozása után kerültek jelölésre, de meg fogjuk ezt utólag is vizsgálni. (Nyitray András: Nem én fogom megvizsgálni.) Nem, a bizottság át fogja ezt tekinteni.

Határozathozatal

Van-e más kérdés? (Nincs jelentkező.) Amennyiben nincs, akkor egy szavazással teszem fel az öt személy jelölését. Aki egyetért a jelöléssel, kérem, kézfelemeléssel jelezze. (Szavazás.) A bizottság egyhangúlag elfogadta a jelölteket. Ezek után kerül az Országgyűlés elnöke elé a jelölés. Köszönöm szépen.

Egyebek

Egyebek napirendek között azt szeretném elmondani, hogy a jövő héten nem tervezünk bizottsági ülést. További szép napot kívánok, jó munkát!

(Az ülés befejezésének időpontja: 14 óra 19 perc.)

 

 

Dr. Lázár János

 

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Barna Beáta és Lajtai Szilvia