HRB 4/2008.
(HRB 1-59/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának
2008. április 15-én, kedden, 11 óra 03 perckor
az Országház földszint 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

A bizottság titkársága részéről *

Meghívottak részéről *

Hozzászóló *

Elnöki bevezető *

Napirend elfogadása *

Önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról szóló H/4553. számú országgyűlési határozati javaslat (Dr. Simicskó István képviselő önálló indítványa) (Általános vita) *

Egyebek *

 

Napirendi javaslat

1/a Jelentés a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala 2007. évben végzett munkájáról zárt ülés keretében, amelyről külön jegyzőkönyv készült

1/b Beszámoló jelentés a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatala 2007. évi tevékenységéről zárt ülés keretében, amelyről külön jegyzőkönyv készült

2.   Önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról szóló H/4553. számú országgyűlési határozati javaslat (Dr. Simicskó István képviselő önálló indítványa) (Általános vita)

3.   Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke

Karsai Péter (MDF), a bizottság alelnöke
Ecsődi László (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP)
Laboda Gábor (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Rába László (MSZP)
Tóth Károly (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Simon Miklós (Fidesz) Csampa Zsoltnak (Fidesz)
Ecsődi László (MSZP) megérkezéséig dr. Gál Zoltánnak (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP) távozása után Rába Lászlónak (MSZP)
Básthy Tamás (KDNP) Tóth Gábornak (Fidesz)
Dr. Molnár Lajos (SZDSZ) távozása után Mécs Imrének (SZDSZ)

A bizottság titkársága részéről

Laban János főtanácsadó, a bizottság titkára

Dr. Nagy Zoltán, a bizottság munkatársa

Meghívottak részéről

Hozzászóló

Dr. Vadai Ágnes honvédelmi minisztériumi államtitkár
Szabó József ezredes, főosztályvezető-helyettes (Honvédelmi Minisztérium)

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 03 perc)

Elnöki bevezető

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Köszöntöm a Honvédelmi és rendészeti bizottság mai munkájában részt vevő minden képviselőtársamat. Külön tisztelettel köszöntöm Szekeres Imre miniszter urat, illetve a katonai titkosszolgálatok vezetőit, Stefán Géza főigazgató urat és Madarász Károly főigazgató urat.

Határozatképesség megállapítása

Tisztelettel tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy mai ülésnapunkon Básthy Tamás képviselő urat Tóth Gábor képviselő úr fogja helyettesíteni, Simon Miklós képviselő urat pedig Csampa Zsolt képviselő úr. Határozatképesek vagyunk.

Napirend elfogadása

Tisztelt Képviselőtársaim! A mai ülésnapunkat a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala 2007. évben végzett munkájáról szóló beszámolóval kezdenénk, illetve a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatala 2007. évi tevékenységéről szóló beszámolóval folytatnánk zárt ülés keretében, majd 2. napirendi pontként az önkéntes tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról szóló H/4553. számú országgyűlési határozati javaslatot fogja megtárgyalni a bizottság.

Kérdezem, hogy a napirendi pontok kapcsán van-e kérdés vagy észrevétel. (Nyitray András: Más ügyben.) Megszavazzuk a napirendi pontokat, és utána napirend előttire nyílik lehetőség, többen is jelezték. Aki a napirendi pontokkal egyetért, kérem, az kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Köszönöm, egyhangúlag fogadtuk el a napirendi pontok megtárgyalását.

Gál Zoltán képviselő úr és Nyitray András képviselő úr jelezte, hogy napirend előtt szólni kíván. Gál képviselő urat illeti a szó.

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Pusztán egy javaslatot szeretnék tenni az MSZP-s képviselőtársaim nevében is. Tisztelettel ajánlanánk a bizottságnak, illetőleg az elnök úrnak, hogy két héten belül hallgassa meg a bizottság a legfőbb ügyészt, az országos rendőrfőkapitányt és a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját a politikusokkal kapcsolatos terrorcselekmények nyomozásának állásáról, gondolom, zárt ülés keretében. Tisztelettel arra kérnénk az elnök urat, hogy tegye meg az ezzel kapcsolatos lépéseket.

ELNÖK: Köszönöm, és megteszem a szükséges lépéseket, hogy minél hamarabb ez a bizottsági ülés létrejöjjön.

Nyitray András képviselő úr!

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Bizottság! Tisztelt Vendégeink! A hozzászólásom csak nagyon távoli mértékben kapcsolódik a mai napirendhez. Bizonyára többen tudják, hogy tegnap volt a magyarországi díszbemutatója Andrzej Wajda Katyn című filmjének az Uránia Filmszínházban. Nekem volt szerencsém mint a magyar-lengyel IPU-tagozat tagjának ezen részt venni külön meghívás alapján. Azt szeretném jelezni, hogy különösen nekünk, akik honvédelemmel, ennek következtében a katonák sorsával is nap mint nap foglalkozunk és azoknak, akik ezt hivatásszerűen teszik, mindenkinek őszinte szívvel ajánlanám, hogy ezt a filmet nézze meg. Megrázó, csodálatos, azt hiszem, Andrzej Wajda művészi képességeit nem kell külön ragozni, két évvel ezelőtt Oscar-díjat kapott az életművéért külföldiként. Ezen túlmenően nagyon sok ismert filmjét megnézhettük már a '60-as évektől, sőt '56-ban készült Csatorna című filmje is áttörés volt az akkori időben. Azt gondolom, hogy nekünk - ha úgy tetszik - ez kötelességünk is, hiszen több tízezer lengyel katonatiszt méltatlan meggyilkolásának történetét, művészi feldolgozását tekinthetjük meg. Azt hiszem, mindenkinek megrázó és katartikus élmény, ha ezt a filmet megnézi.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen Nyitray András képviselőtársamnak a napirend előtti felszólalását.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amennyiben nincs más napirend előtti felszólalás, a napirendi pontok megtárgyalására térünk rá. Ennek jegyében még egyszer köszöntöm a miniszter urat, illetve a főigazgató urakat. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló CXXV. törvény 17. §-a szerint a két katonai szolgálat éves jelentését fogjuk most megtárgyalni. Az írásos anyag megérkezett, a képviselőtársaim a titkárságunkon ezt tanulmányozhatták. Mindkét jelentés minősítése szigorúan titkos, államtitok, ezért a Házszabály előírása szerint ezeket zárt ülésen kell megtárgyalnunk.

Ki az, aki egyetért a zárt ülés megtárgyalásával? Aki igen, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Köszönöm, egyhangú. Azt kérem, hogy azok, akik nem rendelkeznek C típusú átvilágítással, hagyják el az üléstermet. Frakciónként egy szakértő vehet részt a munkában.

Köszönöm szépen.

(A bizottság 11 óra 07 perctől 12 óra 56 percig zárt ülés keretében tárgyalt, melyről külön jegyzőkönyv készült.

A nyílt ülés folytatásának időpontja: 12 óra 56 perc)

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm Vadai Ágnes államtitkár asszonyt a 2. napirendi pontunk megtárgyalása kapcsán. 1 óra lesz 5 perc múlva; azt gondolom, hogy gyorsan be tudjuk fejezni a bizottsági ülést. (Szekeres Imre, Stefán Géza és Madarász Károly elhagyják a termet.) Minden jót, miniszter úr, minden jót a tábornok uraknak.

Önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról szóló H/4553. számú országgyűlési határozati javaslat (Dr. Simicskó István képviselő önálló indítványa) (Általános vita)

Az önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról szóló Simicskó-féle, H/4553. számú országgyűlési határozati javaslat megtárgyalására kerül sor. Tisztelettel köszöntöm Szabó József ezredes, főosztályvezető-helyettes urat is.

A bizottságunk az előterjesztést a március 11-i ülésén tárgysorozatba vette, most az általános vitára való alkalmasságról kell döntenünk, ezen túlmenően javaslom, hogy döntsünk az egyetlen benyújtott módosító indítványról is. Tájékoztatom a tisztelt bizottságot, hogy az előterjesztő, Simicskó István képviselőtársunk írásban jelezte, hogy külföldi konferencián vesz részt, ezért nem tud jelen lenni, egyben írásban jelezte, hogy a benyújtott módosító javaslattal mint előterjesztő egyetért, azt is megtárgyalhatjuk. Kérdezem a kormány álláspontját.

DR. VADAI ÁGNES honvédelmi minisztériumi államtitkár: A kormány a módosító javaslatot, így az önálló képviselői indítványt támogatja.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e kérdés, észrevétel képviselőtársaim részéről? (Senki sem jelentkezik.) Azt gondolom, hogy átgondolt, megismert, hosszú évekig érlelt megoldás felé közelítünk.

Kérdezem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy ki az, aki a H/4553. számú országgyűlési határozati javaslatot általános vitára alkalmasnak tartja. Kérem kézfeltartással jelezzék! (Szavazás.) Tíz igen. Ki nem? (Szavazás.) Kettő. Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Nem volt.

Ki az, aki a H/4553. számú országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslatot támogatja? Kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Tizenegy. Ki nem? (Senki sem jelentkezik.) Ki tartózkodik? (Szavazás.) Kettő.

Tizenegy igen szavazattal, 2 tartózkodással fogadtuk el. Köszönöm szépen államtitkár asszonynak és főosztályvezető úrnak.

Egyebek

Az egyebek napirendi pontban szeretném jelezni, hogy az adatvédelmi biztos és az állampolgári jogok országgyűlési biztosának 2007. évi tevékenységéről szóló jelentését jövő hét kedden 10 órakor meg kell tárgyalnunk kijelölt bizottságként. Április 29-ére pedig igyekszem azt a bizottsági ülést előkészíteni, amit Gál képviselő úr kezdeményezett; az mához két hétre kerülne sorra.

Jelzem képviselőtársaimnak, hogy fontosnak tartom és kezdeményezek egy ilyen bizottsági ülést, ahol a határőrség és a rendőrség integrációjának végbemeneteléről kérünk tájékoztatást, mert azt gondolom, hogy lassan egy éve a törvénymódosítás megszületésének, illetve a döntés meghozatalának, és ez alkalmas a helyzet áttekintésére. Május elején, tehát az utána következő kedden.

Van-e más észrevétel vagy javaslat? Nyitray képviselő úr!

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Szeretném ismételten a bizottság tudomására hozni azt - nem is tudom, most pillanatnyilag hogy is hívják -, hogy a Központi Katonai Kórház utódszervezetének...

ELNÖK: Állami Egészségügyi Központ.

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Az Állami Egészségügyi Központ vezetői nagy szeretettel várnák egy bizottsági ülés keretében a Honvédelmi és rendészeti bizottságot, hogy látogassuk meg az új intézményt, és beszámolhassanak a munkájukról. (Dr. Gál Zoltán: Friss tapasztalataim vannak!)

ELNÖK: És jók? (Dr. Gál Zoltán: Jók.) Köszönöm szépen a képviselő úrnak. Amennyiben más javaslat, észrevétel nincs a mai ülésre, a mai ülést bezárom, jövő héten kedden ombudsmani jelentések megtárgyalása lesz.

Köszönöm szépen. További szép napot!

(Az ülés végének időpontja: 13 óra 01 perc)

 

Dr. Lázár János

 

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezetők: Szűcs Dóra és Barna Beáta