HRB-6/2008.
(HRB-1-61/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának
2008. április 29-én, kedden, 11 óra 02 perckor
az Országház földszint 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Tájékozató politikusokat a közelmúltban ért támadásokról *

A Honvédelmi és rendészeti bizottságnak véleményezésre kiadott egyeztetési eljárás alá vont uniós tervezet. (A Tanács irányelve a harmadik országbeli állampolgárok magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás céljából való belépésének és tartózkodásának feltételeiről) (COM(2007)637 2007/0228/CNS) *

Dr. Lékó Zoltán főosztályvezető (IRM) szóbeli kiegészítője *

Szavazás az előterjesztés elfogadásáról *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

  1. Tájékoztató politikusokat a közelmúltban ért támadásokról
  2. Meghívottak: Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész

    Dr. Petőfi Attila rendőrezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója

    Laborc Sándor főigazgató, Nemzetbiztonsági Hivatal

  3. A Honvédelmi és rendészeti bizottságnak véleményezésre kiadott egyeztetési eljárás alá vont uniós tervezet. (A Tanács irányelve a harmadik országbeli állampolgárok magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás céljából való belépésének és tartózkodásának feltételeiről) (COM(2007)637 2007/0228/CNS)
  4. Meghívott: Dr. Lékó Zoltán főosztályvezető, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

  5. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke
Karsai Péter (MDF), a bizottság alelnöke
Ecsődi László (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP
Mécs Imre (MSZP)
Rába László (MSZP)
Tóth Károly (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Básthy Tamás (KDNP)
Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Karsai Péter (MDF) távolléte idejére Dr. Lázár Jánosnak (Fidesz)
Laboda Gábor (MSZP) Rába Lászlónak (MSZP)
Mécs Imre (MSZP) távolléte idejére Keleti Györgynek (MSZP)
Dr. Simon Miklós (Fidesz) távolléte idejére dr. Kontrát Károlynak (Fidesz)
Dr. Molnár Lajos (SZDSZ) távolléte idejére Mécs Imrének (MSZP)

A bizottság részéről

Laban János főtanácsadó
Dr. Nagy Zoltán munkatárs
Ácsné Kovács Katalin munkatárs

 

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Dr. Piros Attila szakállamtitkár, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész
Dr. Petőfi Attila rendőrezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója
Samu István vezérőrnagy, rendészeti főigazgató, Országos Rendőr-főkapitányság
Dr. Lékó Zoltán főosztályvezető, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Megjelentek

Dr. Keresztes Imre, a Fővárosi Nyomozó Főügyészség vezetője
Dr. Kovács Attila osztályvezető, Legfőbb Ügyészség
Urbán Attila, Miniszterelnöki Hivatal, Nemzetbiztonsági Iroda
Tamás Gábor ezredes, Országos Rendőr-főkapitányság
Dr. Makra Tímea tanácsos, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

(Az ülés kezdetének időpontja: 11 óra 02 perc)

Elnöki megnyitó

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Jó napot kívánok mindenkinek! Tisztelettel köszöntöm a Honvédelmi és rendészeti bizottság mai, április 29-i ülésén megjelent tisztelt képviselőtársaimat. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész urat, Laborc Sándor tábornok urat, az NBH főigazgatóját, Petőfi Attila ezredes urat, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóját, és Piros Attila szakállamtitkár urat, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból, Samu István vezérőrnagy urat, rendészeti főigazgató urat, az országos főkapitány helyettesét, Keresztes Imre urat a Fővárosi Nyomozó Főügyészség vezetőjét, Kovács Attila urat a Legfőbb Ügyészség osztályvezetőjét.

Tisztelt Képviselőtársaim! A mai ülés napirendjét a képviselőtársaim kézhez kapták, először a helyettesítéseket kell rendeznünk. Mécs Imre képviselő urat Keleti György képviselő úr fogja helyettesíteni, Laboda Gábor képviselő urat Rába László képviselő úr fogja helyettesíteni, Karsai Péter képviselő urat pedig jómagam helyettesítem. A bizottsági ülés határozatképes, a helyettesítések megtörténtek.

A napirend elfogadása

Tisztelt Képviselőtársaim! A mai ülésünkre két fő napirendi ponttal és egyéb napirendi ponttal küldtem meghívót önöknek. Az első napirendi pontban tájékoztató a politikusokat a közelmúltban ért támadásokról, Gál Zoltán képviselőtársam javaslatára, a második napirendi pont a Honvédelmi és rendészeti bizottságnak véleményezésre kiadott egyeztetési eljárás alá vont uniós tervezet, mely a Tanács irányelve a harmadik országbeli állampolgárok magas szintű képzettséget igénylő, munkavállalás céljából való belépésének és tartózkodásának feltételeiről szól, illetve az egyebek napirendi pont.

Kérdezem, hogy a napirendi pontok kapcsán van-e észrevétele, javaslata, kérése a képviselőtársaimnak. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, szavazásra teszem fel az előterjesztett napirendi pontokat. Aki egyetért az előterjesztett napirendi pontokkal, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Egyhangú.

Tájékozató politikusokat a közelmúltban ért támadásokról

Tisztelt Képviselőtársaim! Az első napirendi pont tárgyalását kezdjük meg. A napirendi pont tárgyalását a Magyar Szocialista Párt frakciójának tagjai kezdeményezték a 2008. április 15-i bizottsági ülésünkön. A napirendi pont kapcsán Gál Zoltán képviselőtársam megjelölte a meghívandó személyeket, akiket még egyszer tisztelettel köszöntök, illetve a napirendi pont kapcsán kérdezem, hogy a napirendi pont kapcsán meghívottak tesznek-e javaslatot a nyílt üléstől eltérő tárgyalási módra, a zárt ülés megtartására. (Jelzésre.) Államtitkár úr, parancsoljon!

DR. PIROS ATTILA szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Az első napirendi pontban megszavazott téma büntetőügyeket annak folyamatosságában érintő információkról szólnak, ezért kérem az elnök urat, hogy zárt ülést rendeljen el.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Van-e ügyrendi észrevétel? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, szavazásra teszem fel az előterjesztést. (Jelzésre.) Kontrát képviselő úr!

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azt indítványozom, hogy a javaslattevő MSZP-s képviselőtársaim - vagy az MSZP részéről bárki - indokolja meg még a nyilvános ülés keretében a napirend tárgyalását. Azt gondolom, ez fontos rész, és erről kérünk szavazást.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Élni kívántam a lehetőséggel, hogy erre felhívjam Gál képviselő urat a tárgyalás megkezdésekor. Kérdezem Gál képviselő urat, kívánja-e indokolni az előterjesztést.

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Mély tiszteletem Kontrát képviselő úr iránt, kötelességemmé teszi, hogy a javaslatát elfogadjam, bár némileg értelmetlennek találom. Bevallom őszintén, nem értem a mögöttes szándékot. (Dr. Kontrát Károly: Nincs mögöttes szándék.) Akkor értem.

Egyszerűen arról van szó, az elnök úr bevezető szavaiban már elhangzott, hogy van egy adott helyzet, ismertek azok az események, hogy az elmúlt egy-két évben különböző rendű és rangú politikusok ellen különböző típusú bűncselekményeket követtek el. Ennek a dolog természetéből adódóan az átlagosnál is nagyobb a társadalmi visszhangja, és ebből következően úgy gondoltuk, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság tájékozódjék e bűncselekmények kiderítésének mai helyzetéről, állásáról, lehetőségeiről. Gondolván arra, hogy ez tényleg olyan kérdés, amely az egész magyar politikai elitet érinti. Az a közös érdekünk, hogy amennyire lehetséges, végére járjunk ezeknek az ügyeknek. Ez vezetett bennünket erre a javaslatra, hogy az urakat meghallgassuk.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Most a zárt ülésre való indítványt teszem fel szavazásra. Ki támogatja, hogy a meghallgatás zárt ülés keretei között történjen? Kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.) Kilenc igen. Ki nem támogatja? (Nincs jelzés.) Ki tartózkodott? (Szavazás.) Nyolc tartózkodás. Kilenc igen szavazattal, nyolc tartózkodás mellett zárt ülést rendelek el, tisztelt képviselőtársaim.

(A bizottság 11 óra 08 perctől 13 óra 05 percig zárt ülés keretében tanácskozott, amelyről külön jegyzőkönyv készült.)

A Honvédelmi és rendészeti bizottságnak véleményezésre kiadott egyeztetési eljárás alá vont uniós tervezet. (A Tanács irányelve a harmadik országbeli állampolgárok magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás céljából való belépésének és tartózkodásának feltételeiről) (COM(2007)637 2007/0228/CNS)

ELNÖK: A nyílt ülés keretében a 2. napirendi pont megtárgyalására kerül sor. Tisztelt Bizottság! A Honvédelmi és rendészeti bizottságnak véleményezésre kiadott egyeztetési eljárás alá vont uniós tervezetet tárgyaljuk a 2. napirendi pontban, mely tanácsi irányelv a harmadik országbeli állampolgárok magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás céljából való belépésének és tartózkodásának feltételeiről szól. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviseletében megjelent dr. Lékó Zoltán főosztályvezető urat, illetve dr. Makra Tímea tanácsost köszöntöm tisztelettel.

E napirendi pont tárgyalására Szili Katalin elnök asszony 2008. március 5-ei levelében jelölte ki bizottságunkat a téma kidolgozására, mi erre Csampa Zsolt képviselőtársunkat kértük fel a 2008. március 11-ei ülésünkön. A javaslattervezet elkészült, a képviselőtársaim a futárpostával megkapták, a minisztériumnak megküldtük.

Csampa képviselő urat kérdezem, szóban kívánja-e kiegészíteni a javaslattervezetet.

CSAMPA ZSOLT (Fidesz): Az időre tekintettel is, szerintem nem szükséges.

ELNÖK: Alapos munkát végzett a képviselőtársunk. A minisztérium képviselőit kérdezem.

Dr. Lékó Zoltán főosztályvezető (IRM) szóbeli kiegészítője

DR. LÉKÓ ZOLTÁN főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Elfogadjuk az Országgyűlés álláspontját. Azt azért szeretném elmondani, hogy Magyarország számára ez a személyi kör, amelyet szabályozni kíván ez az irányelv, munkajogi szempontból kicsit kritikus. Ugyanis az irányelv azt tenné lehetővé, hogy azok a személyek, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és két évig legálisan dolgoznak Magyarországon, kapni fognak egy úgynevezett kék kártyát, és utána bárhol Európában munkát vállalhatnak.

Magyarországon idáig is probléma, hogy a magasan kvalifikált munkavállalókat itt tartsuk, és az a személyi kör, akikre ez vonatkozik, a harmadik országbeliek - Magyarország esetében - a kárpátaljai és a vajdasági magyar ajkúakat jelenti. Nem gyakori, hogy valaki, aki nem anyanyelvi szinten beszéli a magyart, megtanulná, és utána diplomás szinten tudná ezt alkalmazni. Tehát munkaügyi aggályokat vet fel, hogy ez a személyi kör esetleg könnyebben tovább tud majd menni Európába dolgozni.

De tudom, hogy önöket ennek az irányelvnek inkább az idegenrendészeti vonatkozása érdekli. A magyar kormány álláspontja az, hogy ezt támogatja. A jövőbeni sorsáról annyit tudnék elmondani önöknek, hogy a szlovén elnökség megkezdte már ennek az irányelvnek a tárgyalását, ezt tavaly készítette a Bizottság. A francia elnökség, amely az év második részében lesz, nagy jelentőséget tulajdonít a migrációnak, ők megpróbálják már elfogadtatni ezt az irányelvet. Úgyhogy elképzelhető, hogy egy év múlva ilyenkor már ennek az átültetését fogjuk végezni.

Szavazás az előterjesztés elfogadásáról

ELNÖK: Köszönöm szépen. Ennek jegyében kérdezem a képviselőtársaimat, ki támogatja, hogy az előterjesztést megküldjük az Európai ügyek bizottságának. Kérem, kézfeltartással jelezzék! (Szavazás.) Egyhangú, én Karsai Péter képviselő urat helyettesítettem.

Köszönöm szépen a tanácsos asszonynak és a főosztályvezető úrnak.

Egyebek

A 3. napirendi pont az egyebek. Jövő héten kedden, május 6-án reggel tíz órára tervezünk bizottsági ülést, az igazságügyi és rendészeti miniszter és az országos rendőrfőkapitány tájékoztatója a határőrség és a rendőrség integrációja témakörében.

További szép napot kívánok minden képviselőtársamnak.

(Azt ülés befejezésének időpontja: 13 óra 08 perc)

 

 

Dr. Lázár János
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné