HRB-10/2008.
(HRB-1-65/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának
2008. május 27-én, kedden, 10 óra 07 perckor
az Országház földszint 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Tájékoztató az afganisztáni NATO-műveletben való magyar szerepvállalásról *

Jelentés a NATO és az EU irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó és válságkezelési műveletekhez történő magyar hozzájárulásról *

Az előterjesztők szóbeli kiegészítése *

Kérdések, válaszadás *

Jelentés a NATO SOFA és a PfP SOFA megállapodás végrehajtásáról *

Az előterjesztők szóbeli kiegészítése *

Egyebek *


Napirendi javaslat

  1. Tájékoztató az afganisztáni NATO-műveletben való magyar szerepvállalásról
  2. Meghívott: Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter

    Zárt ülés!

  3. a) A honvédelmi politika 2007. évi megvalósításáról, a Magyar Honvédség felkészítéséről, állapotáról és fejlesztéséről szóló J/5645. számú beszámoló (Általános vita)
  4. Meghívott: Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter

    b) A honvédelmi politika 2007. évi megvalósításáról, a Magyar Honvédség felkészítéséről, állapotáról és fejlesztéséről szóló beszámoló elfogadásáról szóló H/... számú országgyűlési határozati javaslat (Döntés a bizottsági önálló indítványról)

    Zárt ülés!

  5. Jelentés a NATO és az EU irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó és válságkezelési műveletekhez történő magyar hozzájárulásról
  6. Meghívottak: a Honvédelmi Minisztérium képviselői

  7. Jelentés a NATO SOFA és a PfP SOFA megállapodás végrehajtásáról
  8. Meghívottak: a Honvédelmi Minisztérium képviselői

  9. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke
Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke

Ecsődi László (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP
Rába László (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Básthy Tamás (KDNP)
Molnár Lajos (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Laboda Gábor (MSZP) Katanics Sándornak (MSZP)
Mécs Imre (MSZP) Dr. Gál Zoltánnak (MSZP)
Tóth Károly (MSZP) Keleti Györgynek (MSZP)

A bizottság részéről

Laban János főtanácsadó
Dr. Nagy Zoltán munkatárs
Ácsné Kovács Katalin munkatárs

 

Meghívottak részéről

Hozzászólók

Szűcs András dandártábornok, Honvédelmi Minisztérium
Dr. Dankó István főosztályvezető-helyettes, Honvédelmi Minisztérium

Megjelentek

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter
Mikita János mk. altábornagy, a vezérkari főnök helyettese, Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar
Dr. Lakatos László mk. vezérőrnagy, Honvédelmi Minisztérium
Bocskai István szóvivő, Honvédelmi Minisztérium
Piros Attila szakállamtitkár, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr. Sajtos Sándor szakértő, Magyar Demokrata Fórum
Kelemen András szakértő, Fidesz-Magyar Polgári Szövetség
Pindroch Szilárd szakértő, KDNP
Simon Borbála osztályvezető, Külügyminisztérium
Hamikus Vilmos főosztályvezető, Külügyminisztérium
Dr. Nagy Zoltán Árpád EU-koordinátor

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 10 óra 07 perc)

Elnöki megnyitó

KELETI GYÖRGY (MSZP), a bizottság alelnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Lázár János elnök úr más elfoglaltsága miatt valószínűleg késni fog, ezért felkért az ülés vezetésére, amíg meg nem érkezik. A bizottság 12 tagja jelen van, három helyettesítő megbízást adtak le képviselőtársaim. Tóth Károlyt Keleti György helyettesíti, Mécs Imrét Gál Zoltán képviselőtársam helyettesíti, Laboda Gábort pedig Katanics Sándor képviselőtársam helyettesíti, így a bizottság határozatképes. (Dr. Molnár Lajos jelez.) Tessék képviselőtársam!

DR. MOLNÁR LAJOS (SZDSZ): 11 órakor el kell mennem, Ecsődi képviselő úr vállalta a helyettesítésemet.

ELNÖK: Köszönjük, majd 11 órakor.

A napirend elfogadása

A képviselőtársaim megkapták a bizottsági ülés meghívóját, amelyen öt napirendi pont szerepel. Elsőként tájékoztató az afganisztáni NATO-műveletben való magyar szerepvállalásról, a második napirendi pont első részében a honvédelmi politika 2007. évi megvalósításáról, a Magyar Honvédség felkészítéséről, állapotáról és fejlesztéséről szóló J/5645. számú beszámoló általános vitára való alkalmasságának eldöntése, ugyanennek a napirendi pontnak a második felében ehhez kapcsolódóan a honvédelmi politika 2007. évi megvalósításáról, a Magyar Honvédség felkészítéséről, állapotáról és fejlesztéséről szóló beszámoló elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat, mint bizottsági indítvány elfogadása kerül sorra. A harmadik napirendi pontban a jelentés a NATO és az EU irányítása alatt végrehajtott katonai békefenntartó és válságkezelési műveletekhez történő magyar hozzájárulásról, negyedikként a jelentés a NATO SOFA és a PfP SOFA megállapodás végrehajtásáról, az ötödik napirendi pontként pedig az egyebek megtárgyalását javasolta az elnök úr.

Kérdezem a képviselőtársaimat, van-e valakinek ettől eltérően más javaslata. (Nincs jelzés.) Nincs. Aki egyetért az öt általam felsorolt napirendi ponttal, szíveskedjen a helyettesítés figyelembevételével a kezét felemelni! (Szavazás.) Tizenöt igen, a bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi pontokat.

Tájékoztató az afganisztáni NATO-műveletben való magyar szerepvállalásról

Tisztelt Képviselőtársaim! Az első napirendi pont keretén belül tisztelettel köszöntöm Szekeres Imre honvédelmi miniszter urat, Mikita János tábornok urat, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettesét, és megjelent még Lakatos László, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője.

Képviselőtársaim, az előzetes értesítés alapján az 1. és a 2. napirendi pont mindkét részében az előterjesztők zárt ülés megtartását kérték. Erről a bizottságnak szavaznia kell. Kérdezem a miniszter urat, tud-e tájékoztatást adni a minősítésről, hogy milyen minősítésű, mennyi ideig, és ki a minősítő.

DR. SZEKERES IMRE honvédelmi miniszter: Igen. Az afganisztáni NATO-műveletekben való szerepvállalásról a megfelelő rendelkezések alapján a szolgálati titokká minősítést javasolom, ez tízéves titkosítást jelent, a következő címen: a Magyar Honvédség szervezetei alkalmazásával, felhasználásával és igénybevételével összefüggő adatok nem tartalmaznak olyan más szabályokat, információkat, ami mást indokolttá tenne.

A második napirendi pontot nem én minősítem, hiszen a jelentésünk automatikusan titkos.

ELNÖK: A minősítő mindkét esetben a miniszter úr?

DR. SZEKERES IMRE honvédelmi miniszter: Az első esetben én vagyok, a második esetben az előírások, a szabályok és az Országgyűlés rendelkezései érvényesek.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! A minősítés okát, illetve a minősítő nevét ismerve kérem a képviselőtársaimat, aki egyetért azzal, hogy az említett két napirendi pontot zárt ülés keretében tárgyaljuk, kérem, szíveskedjék kézfelemeléssel szavazni! (Szavazás.) Köszönöm szépen, a szavazás egyhangú.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt rátérnénk az első napirendi pontra, megkérem azokat, akiknek nincs felhatalmazásuk a Házszabály, illetve egyéb rendelkezések alapján a zárt ülésen részt venni, szíveskedjenek eltávozni. (A zárt ülésen való részvételre nem jogosult személyek elhagyják az üléstermet.)

(A bizottság 10 óra 15 perctől 11 óra 44 percig zárt ülés keretében tanácskozott, amelyről külön jegyzőkönyv készült.)

Jelentés a NATO és az EU irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó és válságkezelési műveletekhez történő magyar hozzájárulásról

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Áttérünk a nyílt ülésre, a 3. napirendi pontra: jelentés a NATO és az EU irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó és válságkezelési műveletekhez történő magyar hozzájárulásról. Köszöntöm Dankó István, a HM jogi főosztályvezető-helyettesét, és kérdezem, itt van-e Szűcs András dandártábornok úr. Kérem, nézzék meg! Piros Attila volt szakállamtitkár úr itt van, ő mindenhez ért. (Szűcs András belép az ülésterembe.)

Jó napot kívánok, tábornok úr! Tisztelettel köszöntöm a bizottság nevében. A 3. napirendi pont tárgyalása zajlik, jelentés a NATO és az EU irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó és válságkezelési műveletekhez történő magyar hozzájárulásról, amelyről szavaznunk ugyan nem kell, de jóváhagyólag tudomásul kell vennünk, amennyiben ezt a képviselőtársaim jóváhagyják.

Átadom a minisztérium képviselőinek a szót. Először a tábornok úr vagy a főosztályvezető-helyettes úr? (Jelzésre.) Főosztályvezető-helyettes úr, parancsoljon.

Az előterjesztők szóbeli kiegészítése

DR. DANKÓ ISTVÁN (Honvédelmi Minisztérium): Elnök úr, köszönöm a szót. Röviden összefoglalva, és nem kiegészítve tartalmában a jelentést, az Országgyűlés a 94/2001. számú határozatával elfogadta a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulás kereteit szabályozó előírásokat. Ennek, illetve az OGy-határozatnak az 5. pontjának megfelelően a kormány minden ülésszakban legalább egyszer automatikusan jelentést nyújt be a balkáni műveletek aktuális helyzetéről, alapvetően annak érdekében, hogy tájékoztatást adjon a Honvédelmi és rendészeti bizottságnak, illetve a külügyi bizottságnak az aktuális, fél éven belül történt dolgokról.

A jelentés tartalma a 2001 óta követetett gyakorlatnak megfelelően került összeállításra, minden esetben figyelembe vettük a képviselők korábbi észrevételeit, javaslatait, kéréseit, és ennek megfelelően került összeállításra a jelentés. Egyébként érdemében, tartalmában kiegészíteni nem kívánom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tábornok úr!

SZŰCS ANDRÁS (Honvédelmi Minisztérium): Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! A Magyar Honvédség nemzetközi elkötelezettsége a Balkánon két pilléren nyugszik. Az egyik egy befogadó nemzeti támogatás nyújtása az EU-, illetve a NATO-műveletekben résztvevő partnerországok részére, a másik pedig katonai szervezetekkel történő hozzájárulás ebben a térségben.

Részleteiben kezdeném a jelenlegi helyzettel: Koszovót tekintve egy őr- és biztosító zászlóaljunk működik kint, illetve egy megelőző egészségügyi laboratórium Pristinában. A pristinai NATO-főparancsnoksághoz 7 fővel járulunk hozzá, Koszovó nyugati részén van egy 150 fős alegységünk, illetve egy 10 fős törzstiszti csoport nyújt támogatást az olaszok által vezetett magyar-olasz-szlovén kötelék működéséhez. Ebben jelentős változások lesznek július közepétől, hiszen az őr- és biztosító zászlóalj felszámolásra kerül. Ennek erői, eszközei, illetve humánerőforrásai fogják támogatni azt az elképzelést, ami már folyamatban van. Ez pedig nem más, mint a Koszovó nyugati részén egy magyar vezetésű zászlóaljharccsoportot állítunk fel, egy 465 fős magyar képviselettel. Ennek a teljes létszáma 650 fő lenne, a szlovének, illetve az olaszok fogják kiegészíteni ezt a kontingenst 650 főre. Ezt a missziót előreláthatólag kétszer 6 hónapos időtartamra vállaljuk fel, 2008 augusztusától.

A megelőző egészségügyi laboratórium misszióban tartását, a NATO külön kérésére - mivel ez egy kifejezetten magyar egészségügyi képesség, és a NATO-n belül is egyedülálló - hosszabbítottuk meg 2008. december 31-vel befejezően. Az EU-műveletet, elsősorban természetesen Bosznia-Hercegovinát tavaly lecsökkentették 2500 főre a kontingenst az elért eredménye, illetve a biztonsági helyzet szilárdítása kapcsán, és át is formálódott a magyar képviselet. Egy manőverszázaddal, 145 fővel veszünk részt, ezenkívül van 10 főnk az EU-s Altea-művelet szarajevói parancsnokságán.

Van még egy főnk Belgrádban a NATO-összekötői csoportban, illetve a szarajevói NATO-parancsnokságon működik még két fő.

Köszönöm a figyelmüket, természetesen a kérdésekre válaszolok.

ELNÖK: Köszönöm szépen, tábornok úr. Van-e kérdés? (Jelzésre.) Gál képviselő úr!

Kérdések, válaszadás

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Egy rövid kérdésem van, és gondolom, röviden tud válaszolni a tábornok úr. Koszovóban jelentős politikai változás következett be az elmúlt hetekben. Mit éreztek ebből önök, a kint lévő magyarok?

SZŰCS ANDRÁS (Honvédelmi Minisztérium): A magyar kontingensek folyamatosan értékelve voltak biztonsági szempontból. Semmi olyan különösebb helyzet nem állt be - akár Pristinában, akár Koszovó nyugati részén -, ahol esetleges magyar megerősítést kellett volna küldeni. A NATO-parancsnokság viszont kihasználta mindazon hadműveleti tartalékokat, akár Angliát tekintve, akár pedig Olaszországot, és erők átcsoportosításával biztosította azt a jelenlegi biztonsági helyzetet is, amit tapasztalatunk kint.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Van-e további kérdés, észrevétel? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, a bizottság jóváhagyólag tudomásul veszi a jelentést a NATO és az EU irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó és válságkezelő műveletekhez történő magyar hozzájárulásról.

Jelentés a NATO SOFA és a PfP SOFA megállapodás végrehajtásáról

A 4. napirendi pontra térünk át. A főosztályvezető-helyettes urat és a tábornok urat illeti a szó.

Az előterjesztők szóbeli kiegészítése

DR. DANKÓ ISTVÁN (Honvédelmi Minisztérium): Köszönöm, elnök úr. A NATO és a PfP SOFA megállapodás végrehajtásáról szóló éves rendszeres jelentési kötelezettséget maga a NATO SOFA-t kihirdető 1999. évi CXVII. törvény írja elő.

Ennek is kialakult gyakorlata van már, 2000 óta nyújtjuk be évente folyamatosan ezt a bizonyos SOFA-jelentést. Ez a jelentés is tartalmazza kifejezetten azokat a jogállási jellegű kérdésköröket és a kérdéskörökkel kapcsolatos tárgyévi fejleményeket és történéseket, amelyek egyértelműen köthetők a NATO SOFA-hoz, illetve azzal valamilyen érdeklődésre számot tartó kapcsolatban vannak. Gondolok itt magának a békepartnerségi programnak az aktuális helyzetére, határátlépésekre, csapatmozgásokra, vám- és határforgalmi SOFA-s tekintetben, a különféle környezetvédelmi, törvényességi felügyeleti kérdésekre, illetve korábban, amikor az amerikaiak nálunk tartózkodtak, addig büntetőjogi, büntetőjog-hatósági kérdésekkel is foglalkozott a jelentés, de mióta nagy tömegben nem állomásoznak nálunk külföldi katonák, azóta ilyen esetek nem igazán fordulnak elő.

Illetve kifejezetten foglalkozik a SOFA-jelentés is a békefenntartó műveletekkel kapcsolatos bizonyos vonatkozásokkal, káreljárási kérdésekre vonatkozóan is találhatunk benne egy rövid megállapítást, illetve a befogadó nemzeti támogatásról általánosságban.

Egyebekben a jelentést kiegészíteni nem kívánom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tábornok úr!

SZŰCS ANDRÁS (Honvédelmi Minisztérium): Nincs kiegészítésem.

ELNÖK: Kérdés van-e? (Nincs jelzés.) amennyiben nincs a képviselőtársaim részéről kérdés, akkor jelezhetem, hogy a bizottság szintén jóváhagyólag tudomásul vette a jelentést. A főosztályvezető-helyettes úrnak és a tábornok úrnak köszönöm a bizottság előtti megjelenést, további szép napot kívánok.

Egyebek

Az 5. napirendi pontunk az egyebek. Mint a miniszter úr érintette a zárt ülés keretében egy kérdés kapcsán, hétfőn az interpellációs szünetben bizottsági ülést kell tartanunk. Ennek az a feltétele, hogy 4/5-ös többséggel az Országgyűlés elfogadja a Házszabálytól való eltérést. Amennyiben ez megvan, az interpellációs szünetben bizottsági ülést tartunk, azt követően a szavazások kapcsán a napirendi javaslat tárgyalása és a végső határozat meghozatala.

Június 3-ára nem tervezünk ülést, június 9-től pedig - példa nélküli módon - előreláthatólag háromhónapnyi szünet lesz az Országgyűlés munkájában.

Ennyi volt az egyebek részemről, illetve Brüsszelbe várjuk a jelentkezőket. Köszönjük szépen, minden jót kívánunk.

(Az ülés befejezésének időpontja: 11 óra 55 perc)

 

Keleti György
a bizottság alelnöke

 

Dr. Lázár János
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Ulrich Ferencné