HRB-5/2009.
(HRB-1-88/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának
2009. március 23-án, kedden, 16 óra 01 perckor
az Országház fszt. 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Törvény módosításáról szóló T/9093. számú törvényjavaslat. (Döntés módosító javaslatról) *

Egyebek *

 



 

Napirendi javaslat

  1. A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Törvény módosításáról szóló T/9093. számú törvényjavaslat. (Döntés módosító javaslatról)
  2. Meghívottak: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői

  3. Egyebek

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke
Ecsődi László (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP)
Laboda Gábor (MSZP)
Rába László (MSZP)
Tóth Károly (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Básthy Tamás (KDNP)
Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)

Helyettesítési megbízást adott

Dr. Gál Zoltán (MSZP) Keleti Györgynek (MSZP)

A bizottság titkársága részéről

Laban János főtanácsadó, a bizottság titkára
Dr. Nagy Zoltán, a bizottság munkatársa
Ácsné Kovács Katalin munkatárs

Meghívottak részéről

Hozzászólt

Dr. Papp Imre szakállamtitkár, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Megjelent

Dr. Till Szabolcs főosztályvezető, Honvédelmi Minisztérium

 

(Az ülés kezdetének időpontja: 16 óra 01 perc)

Elnöki megnyitó

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelt Bizottság! Köszöntöm a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjait mai ülésünkön. A kiküldött meghívóban a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Törvény módosításáról szóló T/9093. számú törvényjavaslat megtárgyalására tettem javaslatot, a módosító javaslatokról szóló döntésre.

Mielőtt azonban ebbe belevágunk, ez lesz majd a napirendi pont, a helyettesítéseket nézzük át. Határozatképes a bizottsági ülés, Keleti György Gál Zoltán képviselő urat helyettesíti.

A napirend elfogadása

Az előterjesztett napirendről tájékoztatást adtam, van-e kérdés ezzel kapcsolatban. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, szavazásra teszem fel az előterjesztett napirendi javaslatot. Aki egyetért, kérem, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Egyhangú, köszönöm szépen.

A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Törvény módosításáról szóló T/9093. számú törvényjavaslat. (Döntés módosító javaslatról)

Az első napirendi pont következik. Tisztelettel köszöntöm Papp Imre szakállamtitkár urat, Till Szabolcs honvédelmi minisztériumi főosztályvezető urat.

Kijelölt bizottságként a módosító javaslatról kell döntenünk. Holnap lesz az indítvány általános vitája a plenáris ülésen, további módosító javaslatot nem várunk, mivel az előterjesztés ötpárti egyeztetés után született meg, valamint a törvényjavaslat hibáját orvosolandó módosító javaslatról van elvileg szó. Ha mégis van módosító javaslat, azt a jövő héten meg kell tárgyalnunk.

Mi a kormány álláspontja a módosító javaslatról?

DR. PAPP IMRE (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Támogatjuk, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Az került bele, amit a bizottság kért az e tárgyú legutóbbi ülésén.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Van-e kérdés, vélemény vagy észrevétel az előterjesztéssel kapcsolatban? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, kérdezem a tisztelt képviselőtársaimat, ki támogatja. Kérem, kézfelemeléssel jelezzék! (Szavazás.) Köszönöm, egyhangúlag fogadtuk el.

Az államtitkár úrnak és a főosztályvezető úrnak köszönjük a megjelenést.

Egyebek

Az egyebek között: jövő héten hétfőn, ha lesz módosító javaslat, ülést tartunk. Tisztáznunk kell, mert többen kérdezték, pártállástól függetlenül a Teve utca ügyében a legfőbb ügyész interpellációjával kapcsolatban. (Laban János: Egyeztetünk, de ezen a héten a legfőbb ügyész úr külföldön tartózkodik, az első lehetséges időpontban tárgyalja a bizottság.) Rendben, ezt akkor majd kezelni kell, essünk túl rajta.

Köszönöm szépen. (Nyitray András jelez.) Az egyebekben Nyitray úr.

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Két dolgot szeretnék kérdezni. Egyik az, hogy mikor megyünk a központi honvédkórházba, mert februárra volt - ha jól emlékszem - ütemezve, hogy elmegyünk.

A másik, hogy újabb, most már a televíziókban is ezzel a Kalasnyikov-üggyel szórakoznak egyfolytában; mikor és ki tudná tisztázni végre, hogy most mi az igazság, mert olyan számok forognak itt, ami egyébként elképzelhetetlen, tehát valaki "hasba akasztott" mindenkit, szerintem bennünket is az összegekkel, és most már jó lenne tudni, hogy valójában miről van szó.

A múltkor, amikor nem voltál itt, János, kértem a helyettesítő elnök urat, hogy kérdezzük már meg hivatalosan a minisztériumtól.

ELNÖK: Igen, megkaptam, megtesszük.

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Terjesszék elő, hogy most valójában mi is ez az egész. Nincs annak semmi értelme, hogy össze...

ELNÖK: Képviselő úr, részletes tájékoztatást fogunk kérni.

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Nagyon szépen köszönöm.

ELNÖK: Képviselőtársaim, van-e más egyebekben? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, köszönjük szépen, további hatékony és eredményekben gazdag napot kívánok.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 07 perc)

 

 

Dr. Lázár János
a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Szoltsányi V. Katalin