HRB 7/2009.
(HRB 1-90/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának
2009. április 20-án, 15 óra 56 perckor
a Parlament földszint 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről

 

 

Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat *

Az ülés résztvevői *

A bizottság részéről *

Megjelent *

Helyettesítési megbízást adott *

Meghívottak részéről *

Megjelent hozzászóló *

Megjelentek *

Elnöki megnyitó *

A napirend elfogadása *

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (IRM) szóbeli kiegészítése *

Döntés az általános vitára való alkalmasságról *

Egyebek *

 



Napirendi javaslat

  1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló T/9354. számú törvényjavaslat. (Általános vita)
  2. Meghívottak: Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői

  3. Egyebek

 

Az ülés résztvevői

A bizottság részéről

Megjelent

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Keleti György (MSZP), a bizottság alelnöke
Ecsődi László (MSZP)
Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Katanics Sándor (MSZP)
Mécs Imre (MSZP)
Rába László (MSZP)
Tóth Károly (MSZP)
Csampa Zsolt (Fidesz)
Dr. Kontrát Károly (Fidesz)
Nyitray András (Fidesz)
Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Tóth Gábor (Fidesz)
Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)
Karsai Péter (független)

Helyettesítési megbízást adott

Laboda Gábor (MSZP) Dr. Gál Zoltánnak (MSZP)
Básthy Tamás (KDNP) Csampa Zsoltnak (Fidesz)

Meghívottak részéről

Megjelent hozzászóló

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

Megjelentek

Dr. Baranyi Bertold főosztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Szabó Zsuzsanna fogalmazó (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Barabás Gergely osztályvezető (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)
Dr. Szilágyi Béla ezredes osztályvezető (Honvédelmi Minisztérium)
Benesóczky Imre osztályvezető (Honvédelmi Minisztérium

A Bizottság titkársága részéről:

Laban János főtanácsadó, a bizottság titkára

Dr. Nagy Zoltán, a bizottság munkatársa

 

(Az ülés kezdetének időpontja:15 óra 56 perc)

Elnöki megnyitó

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Köszöntöm a bizottság tagjait és a megjelenteket a Honvédelmi és rendészeti bizottság 2009. április 20-i ülésén.

Először a határozatképességet kell megállapítanunk - ahhoz kérem, hogy a jelenléti íveket szíveskedjenek a kézjegyükkel ellátni, valamint a helyettesítésekről szíveskedjenek gondoskodni. Laboda Gábor képviselőtársunkat Gál Zoltán képviselő úr helyettesíti, Básthy Tamás képviselő urat pedig, amíg meg nem érkezik Csampa Zsolt.

Tisztelt Képviselőtársaim! A mai ülésünkön két napirendi ponti javaslattal élek. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló, a 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123 irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításról szóló T/9354. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról kell döntenünk, valamint egyéb napirendi pontokról esik szó. A jövő heti kihelyezett bizottsági ülésünkről, annak lebonyolításáról fogunk tájékoztatást adni az egyéb napirendi pontok között.

Tisztelt Képviselőtársaim! Van-e a napirendi pontot érintő észrevételük vagy javaslatuk. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, szavazásra teszem fel az előterjesztést.

A napirend elfogadása

Aki egyetért vele, kérem, kézfeltartással jelezze. (Szavazás.) Köszönöm egyhangúlag fogadtuk el.

Tisztelettel köszöntöm Papp Imre szakállamtitkár urat, Baranyi Bertold főosztályvezető urat, Dr. Szabó Zsuzsannát és Barabás Gergelyt, ők az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból jöttek. A Honvédelmi Minisztériumból Szilágyi Béla ezredes úr, ha itt van és Benesóczky Imre osztályvezető lesz a segítségünkre.

Kijelölt bizottságként a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról kell döntenünk, 13 kijelölt bizottságnak kell megtárgyalnia a 450 oldalas salátatörvényt, illetve javaslatot.

A rövid szóbeli kiegészítés hogyan foglalható össze államtitkár úr, 450 oldal tömör rövidséggel, ami bennünket érint.

Dr. Papp Imre szakállamtitkár (IRM) szóbeli kiegészítése

DR. PAPP IMRE szakállamtitkár (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium): Köszönöm elnök úr. Tisztelt Bizottság! Elkészítettük a Ket. módosítás eredményeként, illetve az irányelv alapján a magyar törvények áttekintését, elkészítettünk egy durván 2000 oldalas táblázatot, ezt feltettük az internetre. Ott megtalálható volt az, hogy mit és milyen okból kívánunk módosítani, és ezeket helyeztük el ebben a csomagban paragrafusonként.

A bizottság feladat és hatáskörébe is számos olyan törvény tartozik, amelyet érintünk. Elsősorban a Ket. fogalmi rendszere a munkanapokban történő számítás fogalmi pontosítások és felhatalmazás kapcsán. Így érintjük a honvédelmi tárca egyik-másik törvényét is, a hadigondozási törvényt, részben a légi közlekedési törvényt, a haditechnikai termékek gyártásával kapcsolatos törvényt; a rendészeti tárgykörből foglalkozunk a szervezett bűnözéssel kapcsolatos törvénnyel, személy- és tárgykörözéssel, részben a sportbiztonsággal is és mindemellett csak azok az ügyek nem szerepelnek ebben az összeállításban, amelyek külön törvényi formában jelennek meg. Itt lesz majd egy olyan rendészeti tárgykörű törvényünk, ami a közbiztonsági közreműködőkkel foglalkozik, az tartalmaz még ebbe a témakörbe vágó szabályokat és így lesz teljes a szabályozás. Ezt készítettük elő és ehhez kérjük szíves támogatásukat. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát a törvényjavaslat bennünket érintő részei: a nemzeti gondozásról, a hadigondozásról, a légi közlekedésről, az atomenergiáról, a szervezett bűnözésről, a személy és tárgykörözésről, a haditechnikai termékek gyártásának és haditechnikai szolgáltatások nyújtásának engedélyezéséről szóló törvények vonatkozásában a Ket. eljárás csiszolása, ha jól értem.

A Honvédelmi Minisztérium kíván-e bármit is kiegészítésképpen az elhangzottakhoz hozzátenni, kérdezem. (Nincs jelzés.) Nem.

Képviselőtársaim kérdezni kívánnak-e. Általános vitára való alkalmasságról kell döntenünk. Zsolt (Csampa Zsoltra nézve.) te ismered kívülről az előterjesztést, ezért nyugodtan tudományos kontextusban.

Döntés az általános vitára való alkalmasságról

Van-e kérdés konkrétan. (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, tisztelt képviselőtársaim, ki az, aki általános vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot. (Szavazás.) 11 igen. Ki az, aki nem tartja általános vitára alkalmasnak? (Szavazás.) 2 nem. Ki az, aki tartózkodik? (Szavazás.) 4 tartózkodás. Tehát általános vitára alkalmasnak tartottuk.

A nemmel szavazó Kontrát képviselő úr ugyan elrohant, de a nemmel szavazó kisebbségi véleményhez ragaszkodnak. Van kisebbségi vélemény? Nincs kisebbségi vélemény. (Közbeszólás: Olvassák el legalább.) Valószínűleg elolvasták és azért nincs.

Általános vitára való alkalmasságról döntöttünk. Kisebbségi előadót nem kívánunk állítani, ajánlásunkat írásban nyújtjuk be, ezzel ezt a napirendi pontot lezártuk. Köszönöm szépen.

Bizottsági előadót kíván-e állítani a bizottság? Nem, írásban.

Egyebek

A második napirendi pont: egyéb soron tájékoztatás.

Április 28-án, kedden - holnaphoz egy hétre - az Állami Egészségügyi Központban teszünk látogatást, Szekeres honvédelmi miniszter úr kezdeményezésére kihelyezett bizottsági ülésre kerül sor. Az ő kezdeményezésére a jövő hét kedden és az ő módosított kezdeményezésére 10 órakor és nem 9-kor.

A múltkori több - pártállástól függetlenül - képviselőtársam által támogatott döntésünk értelmében az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és az adatvédelmi biztosnak a 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolót ezen az ülésen tárgyalnánk meg, hogy haladjunk a felhalmozódott munkával.

Tájékoztatom önöket, hogy majd a Rendészeti Panasztestület éves beszámolóját is meg kell tárgyalnunk a következő hetekben. Tehát azt javasolnám, amennyiben van rá vevőkészség, hogy akkor essünk túl az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és az adatvédelmi biztosnak a mihamarabbi beszámolásán és azt követően majd a Rendészeti Panasztestület következik beszámolással. A törvény szerint a Rendészeti Panasztestületről szóló, illetve az őt felállító törvény értelmében, rendelkezések értelmében meg kell évente hallgatnunk a beszámolójukat. Ezt a tájékoztatást szerettem volna megadni minden képviselőtársamnak.

Tehát a jövő héten kedden 10 órakor. (Közbeszólás, nem érthető.) Ez a javaslat jó, mérlegelem ezt az ügyrendi javaslatot. (További közbeszólások: Az ombudsmani jelentést is.) Ombudsman nélkül nehéz. Meg szeretném majd tőle kérdezni, hogy a cigányokról milyen regisztert vezet, ezt tárja elénk, hogy a hivatalokban ott milyen regiszterek vannak. (Mécs Imre: Az adatvédelemmel is kell foglalkozni.) Megértettem a javaslatot.

Az egészségügyi miniszter is ott lesz? (Közbeszólás: Igen, most fog ráérni.) Na, akkor lehet majd az érveket és az ellenérveket ütköztetni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő héten kedden 10 órakor találkozunk. Köszönjük szépen.

(Az ülés befejezésének időpontja: 16 óra 06 perc.)

Dr. Lázár János

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Turkovics Istvánné