HRB-24/2009.
(HRB-107/2006-2010.)

Jegyzőkönyv*

az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának
2009. október 26-án, hétfőn, 15.23 órai kezdettel
az Országház földszint 93. számú tanácstermében
megtartott üléséről




Tartalomjegyzék

Napirendi javaslat:*

Az ülés résztvevői:*

A bizottság részéről:*

Megjelent:*

Helyettesítési megbízást adott:*

A bizottság titkársága részéről:*

Meghívottak részéről:*

Hozzászóló:*

Megjelent:*

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása*

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám)*

A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása*

Egyebek*




Napirendi javaslat:

  1. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám)
  2. (A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása)

    Meghívottak:

    Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

  3. Egyebek

Az ülés résztvevői:

A bizottság részéről:

Megjelent:

Elnököl: Dr. Lázár János (Fidesz), a bizottság elnöke

Dr. Gál Zoltán (MSZP), a bizottság alelnöke

Ecsődi László (MSZP)

Katanics Sándor (MSZP)

Mécs Imre (MSZP)
Rába László (MSZP)

Tóth Károly (MSZP)

Csampa Zsolt (Fidesz)

Dr. Kontrát Károly (Fidesz)

Nyitray András (Fidesz)

Tóth Gábor (Fidesz)

Básthy Tamás (KDNP)

Dr. Molnár Lajos (SZDSZ)

Karsai Péter (független)

Helyettesítési megbízást adott:

Keleti György (MSZP) dr. Gál Zoltánnak (MSZP)

Laboda Gábor (MSZP) Rába Lászlónak (MSZP)

Dr. Simon Miklós (Fidesz) Csampa Zsoltnak (Fidesz)

A bizottság titkársága részéről:

Cserháti Tiborné dr. főosztályvezető-helyettes (Bizottsági Főosztály)
Ácsné Kovács Katalin munkatárs
Homola Csaba dandártábornok, bizottsági szakértő

Meghívottak részéről:

Hozzászóló:

Tóth Sándor szakmai tanácsadó (Pénzügyminisztérium)

Megjelent:

Dr. Pintér Ferencné főosztályvezető-helyettes (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)




(Az ülés kezdetének időpontja: 15 óra 23 perc)

Elnöki megnyitó, a napirend megállapítása, elfogadása

DR. LÁZÁR JÁNOS (Fidesz), a bizottság elnöke, a továbbiakban ELNÖK: Tisztelettel köszöntöm képviselőtársaimat a Honvédelmi és rendészeti bizottság mai ülésén. Szeretném először a helyettesítésekről és a hiányzásokról tájékoztatni képviselőtársaimat. Keleti György képviselő urat Gál Zoltán képviselőtársam fogja helyettesíteni, Laboda Gábor polgármester urat Rába László képviselő úr fogja helyettesíteni, és Simon Miklós képviselő urat pedig Csampa Zsolt fogja helyettesíteni a mai bizottsági ülésünkön.

A mai napirendi pont a 2010. évi költségvetésről szóló T/10554. számú törvényjavaslatnak a bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatainak megvitatása, és az egyebek napirendi pont. Kérdezem, hogy az előterjesztett napirendi pontokkal kapcsolatban van-e bármilyen kérdés, vélemény vagy észrevétel. (Nincs jelzés.) Aki egyetért az előterjesztett napirendi pontokkal, kérem, kézfeltartással jelezze! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy egyhangúlag fogadtuk el.

A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat (T/10554. szám)

A bizottság feladatkörébe tartozó kapcsolódó módosító javaslatok megvitatása

A napirendi pont kapcsán köszöntöm Tóth Sándor szakmai tanácsadó urat a Pénzügyminisztérium részéről, Pintér Ferencné főosztályvezető-helyettes asszonyt pedig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium részéről.

Tisztelt képviselőtársaim számára kiosztásra került egy kiegészítő ajánlás, amelynek a pontjai szerint haladunk. Először az 1128/1. számú ajánlásról kell döntenünk, Soltész, Harrach, Nagy Kálmán, Babák, Tállai, Hoppál és Kontur képviselők javaslata. Kérdezem a kormány álláspontját.

TÓTH SÁNDOR szakmai tanácsadó (Pénzügyminisztérium): Erről nem tudok nyilatkozni.

ELNÖK: Az a baj, hogy valamit kell nyilatkozni, mert a bizottsági ülésen más lehetőség nincs, muszáj nyilatkoznia az előterjesztőnek. Meg kell kérdeznem mindig a költségvetési módosításhoz... (Dr. Kontrát Károly: Gál úr súgja, hogy támogatja a kormány. Jól hallottam?)

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Rosszul hallotta, Kontrát képviselő úr!

ELNÖK: Ez összefügg egyébként a 2841/1-essel.

TÓTH SÁNDOR szakmai tanácsadó (Pénzügyminisztérium): Elnézést kérek, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Más számon szerepelt ez nálunk, de ugyanaz a tartalma.

ELNÖK: Ha jól látom, ma két ajánlási pontról kell döntenünk, az 1128/1-esről és az 1128/2-esről.

TÓTH SÁNDOR szakmai tanácsadó (Pénzügyminisztérium): A kormány egyiket sem támogatja. Mind a kettő az informatikai rendszer fejlesztésével összefüggő kötelezettségeket csökkentené. Szakmailag az Igazságügyi Minisztérium részletesen tud nyilatkozni.

ELNÖK: Ez így világos beszéd. Tisztelt Képviselőtársaim! Ki az, aki a módosító indítványt támogatja? Kérem, kézfeltartással jelezze! (Nincs jelzés.) Nincs ilyen. Nem kapta meg az egyharmadot.

Az 1128/2-es Tóth Ferenc, Pósán László, Révész Máriusz - ezek pedagógusoknak tűnnek -, Zsigó Róbert, Cseresnyés Péter, Pánczél Károly, Hoffmann Rózsa és Kuzma László, száz százalékig mondom, hogy pedagógusok javaslata, én most itt azonnal kiszúrom ezt a dolgot. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumra vonatkozik a módosító indítvány.

TÓTH SÁNDOR szakmai tanácsadó (Pénzügyminisztérium): A kormány nem támogatja. Ugyanaz, az informatikai fejlesztéssel összefüggő kötelezettség csökkentéséről van szó.

ELNÖK: Nyilván ezt lábként jelölték meg a módosító javaslatukhoz. Ki az, aki támogatja képviselőtársaink javaslatát? (Nincs jelzés.) Úgy tűnik, a pedagógus képviselőtársaink a szükséges egyharmadot sem kapták meg.

Van-e más ajánlási pontról tudomásuk képviselőtársaimnak? (Nincs jelzés.) Nincs. Köszönjük szépen a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium munkatársainak a jelenlétét.

Egyebek

Az egyebek napirendi pontban annyit szeretnék mondani, hogy november 10-én kerül sor Pápán a kihelyezett bizottsági ülésre. Ennek a technikai előkészítése zajlik a kollégák részéről, és november 2-án kell az interpellációs szünetben bizottsági ülést tartanunk. Több olyan kérdés is szerepel az Országgyűlés napirendjén, ami vonatkozik ránk, az államtitokkal kapcsolatos jogszabály-módosítás, Hszt., Hjt. Tehát november 2-án a szünetben lesz ülés, november 3-án nincs ülés, mert szavazás van, november 9-én - szintén a szünetben - muszáj ülnünk, és 10-én pedig kihelyezett bizottsági ülés. Ez vár ránk.

Mi vár ránk Pápán?

DR. KONTRÁT KÁROLY (Fidesz): Reményeink szerint az eredményes C17-es program sikerét előmozdító, a felhalmozódott problémákat a valóságban megoldó...

ELNÖK: De menedzselve van a pápai bizottsági ülés, Homola tábornok úr? El van intézve? (Homola Csaba: Igen, szerdán megyünk le és pontosítjuk a helyszínt.)

ELNÖK: Tessék. De hogy hová kell állni, ülni, feküdni, minden meglesz? Jó. Hány órakor lesz ez 10-én? (Dr. Kontrát Károly: 10 órakor.) Tehát 10 órakor lesz a bizottsági ülés Pápa városában.

Más kérdés, vélemény, észrevétel? (Nincs jelzés.) Nincs. A bizottsági ülést bezárom. További eredményes és hatékony szünetet kívánok képviselőtársaimnak.

(Az ülés végének időpontja: 15 óra 28 perc)

Dr. Lázár János

a bizottság elnöke

Jegyzőkönyvvezető: Pavlánszky Éva